qqrydza Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Już zauważyłem, że z amd x4 640 mało kto miał styczność ale mam pytanie... czy warto dołożyć do x4 955 be? Czy cache L3 i odblokowany mnożnik jest wart sporej (jak dla mnie) dopłaty? Dodam, że płyta pod ten procesor będzie płytą budżetową np: gigabyte ga-na79 nlt. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Moj athlon II x3 445 jakieś fochy dziwne wali. (seria CACAX AC , dokladnie nie pamietam jak tam bylo a nie zapisałem bo zbyt szybko chciałem go sprawdzić :wink: ). Procka dostałem dziś. Pierwsze co po zainstalowaniu systemu zabrałem się za sprawdzenie czy 4 dzen i L3 działają. W biosie ustawiłem ACC na auto, robie reset, czekam czekam, winda się załadowała i TADAM mam Phenoma II x4!! :blink: No i dobra mówię sobie czas na jakieś testy , zacząłem sciągać OCCT i w między czasie sprawdzałem w CPU-Z czy oczy mnie nie mylą i naprawde mam taki kozak procek . No i tu zobaczyłem dziwną rzecz, wszystko się zgadza ale moje 4rdzenie mają tylko po 800mhz, robie reset sprawdzam czy nie jest włączone C&Q, okazuje się że jest więc je wyłączam, naciskam F10 Save and Exit , komp się zrestartował ale monitor się nie odpalił. Resetuje jeszcze raz , zadziałał, winda się odpala ale wentylator nagle zaczął pracować jak jakiś Tupolew, patrz na temp a tam 68/70 C!!!! (wczesniej przed odblokowaniem było jakieś 35 C) Czym prędzej zrobiłem restart i zmieniłem ACC na disabled żeby procka nie spalić czasem. I tu mam pytani(a)e: 1.Czy może to być wina walniętego czujnika na dodatkowym rdzeniu i temperatura nie była rzeczywiście aż tak wysoka? Czy raczej jest to wina boxowego chłodzenia? 2.Jeśli chce sprobować odblokować sam cache L3 to muszę metodoą prób i błędów odblokowywać i zablokowywać rdzenie? 3.Miał ktoś podobny przypadek z temperaturą skaczącą x2 po odblokowaniu? Edytowane 7 Września 2010 przez _Ran'dall_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 1.Czy może to być wina walniętego czujnika na dodatkowym rdzeniu i temperatura nie była rzeczywiście aż tak wysoka? Czy raczej jest to wina boxowego chłodzenia? "Zwalony"czujnik przewaznie pokazuje 0st na wszystkich rdzeniach. nie jest to wiec raczej wina tego. 2.Jeśli chce sprobować odblokować sam cache L3 to muszę metodoą prób i błędów odblokowywać i zablokowywać rdzenie? Core 0,1,2 to natywne i dzialajace rdzenie x3. Core 3 to ten dodatkowy. wystarczy wiec, ze to z nim pokombinujesz. 3.Miał ktoś podobny przypadek z temperaturą skaczącą x2 po odblokowaniu? Ja mam 440 odblokowana i nie mialem z tym problemow... A tak pozatym... W czym przeszkadza Ci CnQ? ;) i jaka masz plyte glowna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 Core 0,1,2 to natywne i dzialajace rdzenie x3. Core 3 to ten dodatkowy. wystarczy wiec, ze to z nim pokombinujesz. A tak pozatym... W czym przeszkadza Ci CnQ? ;) i jaka masz plyte glowna. U mnie jest Core 0,1,2,3,4,5 w tym Core 0 nie da sie zmienic. Pozostaje 1,2,3,4,5 sam nie wiem jak to mozliwe. Płytkę mam sygnaturce. W sumie to nikt tu wróżka nie jest sam poproboje zaraz. :unsure: pzdr;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 U mnie jest Core 0,1,2,3,4,5 w tym Core 0 nie da sie zmienic. Pozostaje 1,2,3,4,5 sam nie wiem jak to mozliwe. Płytkę mam sygnaturce. Core 0 nie mozna zmienic bo to jest rdzen podstawowy ktory musi dzialac. nie moze byc mozliwosci odpalenia procka bez tego rdzenia. 1 i 2 to rdzenie ktore sa na 100% dobre w x3. Core 3 to rdzen odblokowany. a 4 i 5 to rdzenie do phenoma x6. w razie gdybys sam chcial go sobie "wykastrowac" odlaczajac kilka rdzeni. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_electronic Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 hmm mnie się nie udało uruchomić swojego Deneba, coś jest konkretnie w nim uwalone skoro da się włączyć tylko 2 rdzenie z L3 albo zostawić jak jest 3rdzeniowego Athlona 435 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Ran'dall_ Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 Core 0 nie mozna zmienic bo to jest rdzen podstawowy ktory musi dzialac. nie moze byc mozliwosci odpalenia procka bez tego rdzenia. 1 i 2 to rdzenie ktore sa na 100% dobre w x3. Core 3 to rdzen odblokowany. a 4 i 5 to rdzenie do phenoma x6. w razie gdybys sam chcial go sobie "wykastrowac" odlaczajac kilka rdzeni. ;) No i się mylisz. Akurat u mnie Core 2 jest uszkodzony a działają Core 0,1,3,4. Właśnie leci OCCT, po 40min poki co wszystko ok. Temp w 100% obciążeniu 49C, chyba sporo jak na 3 rdzenie. Dziwnym trafem, procka mimo ze ma 3 rdzenie nadal wykrywa mi jako Phenom II X4 B45. SS: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ollaen Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Cześć wszystkim jestem tu nowy i od razu z pytaniem :) Czy ten godzinny test programem OCCT jest prawidłowy (chodzi o to czy podczas gry nie będę miał np. spadków wydajności) W razie potrzeby mogę zrobić test innym programem :) Oryginalne ustawienia - P.S. kiedy dam na niższe napięcia ( na 3Ghz) to te skoki w dół na wykresie są liczniejsze czy to źle ? Bo mi się wydaje że im ich mniej tym lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Witam. Czy opłaca się wkładać jedną kość DDR3 2GB do płyty Asus M4A77T pod Antka 250? Czy dużo stracę na wydajności jak nie będzie Dual Channel? Ciężko teraz kupić DDR3 2x1GB. Dzięki wielkie za odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Praktycznie nic nie stracisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 A nawet jezeli cos to Ty nie zauwazysz tylko benchmarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Jak ma się odblokowanie 4 rdzenia do pobieranej przez procesor energii ? Pytam bo zasilacz który kupiłem składając komputer na początku roku wedle internetowych kalkulatorów jest na styk i boję się żę 4 rdzeń może być ciut za dużo. A tak swoją drogą athlon II 435 zakupiony w esc.pl na początku roku, serii nie znam bo szkoda mi zdejmować radiator tylko poto aby to sprawdzić. Odblokowany 4 rdzeń i L3 wszystko stabilne jak skała. mhz nie kręciłem bo nie odczuwam chwilowo takiej potrzeby , poza tym zworka od kasowania biosu jest w tragicznym miejscu (asrock M3A770DE). Jak ktoś chce to mogę screeny jakieś wrzucić z programów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Jak ma się odblokowanie 4 rdzenia do pobieranej przez procesor energii ? Pytam bo zasilacz który kupiłem składając komputer na początku roku wedle internetowych kalkulatorów jest na styk i boję się żę 4 rdzeń może być ciut za dużo. A tak swoją drogą athlon II 435 zakupiony w esc.pl na początku roku, serii nie znam bo szkoda mi zdejmować radiator tylko poto aby to sprawdzić. Odblokowany 4 rdzeń i L3 wszystko stabilne jak skała. mhz nie kręciłem bo nie odczuwam chwilowo takiej potrzeby , poza tym zworka od kasowania biosu jest w tragicznym miejscu (asrock M3A770DE). Jak ktoś chce to mogę screeny jakieś wrzucić z programów. Wypadałoby podać co to za zasilacz. Zworka od biosu nie będzie Ci potrzebna, bo na tych płytach jak dobrze pamiętam to wystarczy zresetować kompa i zaraz wyłączyć, czy coś takiego i po ponownym włączeniu wczytywane są standardowe ustawienia biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Fortron FSP400-60GHN poza tym reszta zestawu to radeon 4850, dysk twardy i 4 giga ramu. + turbo czerwona katoda żeby szybciej działał :D Racja jest sposób z przyciskami reset i power ale w zasadzie nie moge zrozumiec oco w nim chodzi czytając opis, ale to już moja prywatna ułomność. Wracając do poboru prądu... no i ? Edytowane 23 Września 2010 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Fortron da radę. Wystarczy przytrzymać przycisk power przez kilka sekund gdy komputer jest wyłączony i bios się zresetuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Witam! Jako że wróciłem na platforme AMD od czsów socket A mam kilka pytań :wink: Kupiłem Athlona II X3 440 w ESC. Dostałem sereie AADAC AD <_< Czyli z tego co się orientuję szansa tylko na 4 rdzeń bez L3. No i naszczęście rdzeń działa. Po 2 godzinach w OCCT nie było problemów, po 3 godzinkach grania również nie. Teraz takie pytanie: Podkręciłem go na razie na 3.4Ghz i w stresie takie temperatury(test puszczony na krótko ale od kilku minut tempy się nie zmieniały): Czy to dla tego procka jest ok? Dodam że chłodzony przez Karakorum na minimalnych obrotach. Aha - test na 3 rdzeniach bo na 4 rdzeniach temperatury pokazują 0 stopni - jest na to jakiś sposób? Natomiast w IDLE mam takie temperatury: Teraz troche lamerskie pytanie - jak to się w ogóle podkręca :lol2: ?? Zmieniłem szynę na 227Mhz, napięcie było na auto to zmieniłem na stałe 1.425V ale Cpuid i tak większe pokazuje. Dobrze zrobiłem?? Bo czytałem żeby nie zostawiać na auto. Jakie ogólnie jest def V tego procka? Jeszcze takie jedno pytanko może nie do końca na temat procków ale już napisze tutaj. Mobo i Ram mam takie jak w podpisie. Natomiast W7 x86 pokazuje mi tylko dostępne 3.12GB ramu: Poprzednio na GB P31-DS3L i na tym samym systemie było 3.5GB. Czytałem coś o funkcji memory remapping ale nigdzie w biosie jej nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Temperatury są ok. Jeżeli chcesz wykorzystać 4GB ram to zainstaluj system 64 bitowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Po unlocku temperatur nie zmierzysz żadnym programem. Kiedyś mi się wydawało że speedfan pokazuje w miarę realne, ale okazało się że pokazuje tempy identyczne, niezależnie czy to box, czy fortis, czy to u mnie czy u kogoś. Czyli wartości z kosmosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Po unlocku temperatur nie zmierzysz żadnym programem. Kiedyś mi się wydawało że speedfan pokazuje w miarę realne, ale okazało się że pokazuje tempy identyczne, niezależnie czy to box, czy fortis, czy to u mnie czy u kogoś. Czyli wartości z kosmosu. W sumie jest na to pewien sposób. Zauważyłem że po odblokowaniu 4-go rdzenia Everest pokazuje co prawda na wszystkich rdzeniach 0 stopni, ale za to pokazuję temperature procesora, która w moim przypadku zawsze wynosiła 10-11 stopni więcej niż temperatura na rdzeniach. To znaczy że jak np pokazuje mi 45 stopni procesor to na rdzeniach mam około 34-35 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Mam to samo na mojej mobo ten asrock tak po prostu ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 To nie asrock tak ma, tylko odblokowany procesor. Na zadnym mobo nie pokaze Ci temp rdzeni po odblokowaniu. A przynajmniej sie z tym nie spotkalem. ;) Notabene, na kiego ch..., ciorta Ci to? :P bedziesz zakladal chlodzenie na kazdy rdzen osobno? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2010 Chodzi mi oto że pomimo braku odczytu z rdzeni na tym asrocku nadal podawana jest temp całego cpu i jest ona zazwyczaj około 10 stopni wyższa od temp rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Spróbuj odłączyć wentylator na chłodzeniu procka i powiedz czy ta temp wzrosła więcej niż 5*. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrion Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Witajcie, do jakiej częśtotliwosci dochodzą Athlony II X4 model 630 z zegarem 2800Mhz? Da się coś z niego jeszcze wycisnąć, pod socketem AM3 i ddr3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 445 i 640 są na C3. Jak jest z unlockiem, to musisz pogooglać. Tutaj chyba nikt nie miał tych proców. A jak jest z OC w przypadku Athlonów z C3? Podobny przyrost jak w Phenomach (~200MHz)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Mialem jednego Athlona 440 C3 i oc bylo slabe. Cos kolo 3,8 GHz przy 1,5 V. Z tego co widze, to z oc Athlonow C3 jest srednio. Jak masz dobre C2, to nie warto sobie nimi glowy zawracac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Planuję mały upgrade mojego piecyka... ceny są okazjonalne i pomyślałem o wymianie wysłużonego X2 5200+, który od dawien dawna serwuje mi 3.2GHz na dwóch rdzeniach. Czasem niestety kosztem głośniejszego chłodzenia do którego zdążyłem już przywyknąć. Dziś jednak 3GHz to budżetówki i w związku z tym mógłbym to mieć niewielkim kosztem bez wysilania chłodzenia. Mam okazję wymienić proca za niewielką dopłatą. Mój obecny konfig to: Windsor 5200+ @11.5x280 1.45V na Abit KN9 Opcja wymiany na: MD PHENOM II X2 560 DUAL CORE (AM3,80W)BE lub AMD Athlon II X4 640 BOX (AM3) (95W,45NM) Cena praktycznie ta sama. Troszkę wypadłem z OC w ostatnich latach i w związku z tym prosiłbym o krótką charakterystykę korzyści i ewentualnych możliwości OC. Na co mogę liczyć z moją leciwą płytą KN9? Z góry dzięki :) Edytowane 11 Października 2010 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Zacznij od wymiany płyty głównej. KN9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Hah :) No własnie przeglądam info tu i tam... Wynika z tego, że na mojej płycie nie odpalę tych nowszych proców... mylę się? Chyba nici z wymiany CPU bo płyty niestety już nie zmienię :) Edytowane 11 Października 2010 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Nie mylisz się. Ewentualnie możesz kupić jakaś tanią płytę typu ASRock N68C-S UCC i PII X2 550/ AII X3. Edytowane 11 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...