Skocz do zawartości
bagienny

Propozycje Artykułów, Testów

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie przeglądałem testy SSD i CPU i zauważyłem pewne rozerwanie i niekonsekwencje między nimi. W testach CPU Caleb używasz testu kompresji w 7-zip a testach SSD używasz testu rozpakowywania w winrar.

Niestety ni cholery jak je porównać żeby widzieć jaki duży wpływ na to ma dysk a jaki CPU..

Coś do przemyślenia? :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy testach Rise of the Tomb Rider padł w komentarzach ciekawy pomysł ,a mianowicie, żeby porównać wydajność wersji ze steam mającą drm, denuvo wraz z wersją ze sklepu windows która ponoć nie ma zabezpieczeń. Tyle się słyszy, że te przeróżne zabezpieczenia negatywnie wpływają na wydajność samej gry i można by to łatwo sprawdzić albo zużycie ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jest szansa na test Corsair Carbide 400 Q i C? Widzę, że mają fajny design i zagospodarowanie przestrzeni. Może to być alternatywa dla fractala r4/5 lub enthnoo pro więc myślę, że ten test kogoś by tu zainteresował a i dawno żadnego nowego testu nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie jest dużo szukania, kombinowania z wyborem podzespołów małych komputerów bezwentylatorowych. Wprawdzie trafiały się opisy, ale to nie było we wszystkim dobrane. Komputerek taki przydatny dla wszystkich, co nie potrzebują sprzętu do wymagających nowych gier, do pakietu biurowego, obsługi internetu, multimedialny, programu graficznego i tam innych.

Trzeba dobrać płytę, procesor przynajmniej i3, dysk SSD, pamięć, nagrywarkę, obudowę, zasilanie. To ma być sprzęt dobry, niezawodny, ultra cichy, w miarę tani, do tego najnowszy system.

Przeczytałem dużo opisów o takich komputerach. Nie było takiego, w których nie chciałbym coś zmienić. Zawsze w kompletach jest wciskany jakaś badziewna część. Brak zestawień. Testów na poziomie purepc.

Wyszukiwarka na portalu nie zna słowa bezwentylatorowy. Sam dla siebie układałem listy ewentualnych części do złożenia minikomputera, wychodziło mi bez systemu jakie 800zł, ale na tyle nie jestem specem, żeby z przekonaniem zrealizować swoje marzenia na starość. Komputer ma być oszczędny w eksploatacji, niezwykle sprawny. Tani.

Taka ta moja propozycja artykułów/testów komputerów bezwentylatorowych i podzespołów do nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Szanowne purepc.pl i Szanowni użytkownicy. Można liczyć na jakieś testy w multiplayer, szczególnie w BF1, różne wariacje procesorów +rx 470/480 i gtx 1060? Szczególnie jestem zainteresowany prockami 4 rdzeniowymi I5, taki mam. Waham się cały czas między gtx 1060 a rx 480 i już dawno wybrałbym Radeona, który ma więcej plusów i góruje nad geforcem, ale posiada jedną poważną wadę, narzut sterownika na procesor. Czy od BF4 i starszych radków coś w tej kwestii się zmieniło? Czy znowu radeon bez mantle w multiplayer będzie miał 10-30fps mniej niż geforce. Głównie gram po sieci i dlatego mnie to tak interesuje i sądzę, że nie tylko mnie. Za jakiś odzew Serdecznie Dziękuję.

Może jeszcze jakiś teścik czy  ramy od 3000mhz, powyżej 4000mhz dają tak samo znaczący wzrost fps jak między 1333 a 2400mhz?

To byłby fajny prezent na Nowy Rok od Was dla graczy :)

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Zakochany Graham

Mam pomysl na artykul. 

"Jak wytlumaczyc zonie, ze granie w gry majac wiecej lat, nie jest objawem uposledzenia umyslowego i niedojrzalosci psychiczno emocjonalnej"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test wydajnosci w grach zestawu takiego jak:

CPU: 4 rdzeniowe z serii Skylake i Kaby Lake

GPU: Radeon RX 480 i GTX 1060

MOBO: zwykle najtansze

SSD: Adata SU800

RAM: zwykle najtansze DDR4 oraz ile jest % RAM'u zużywane (Steam,TeamSpeak 3 lub Discord, odpalona gra testowa)

Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób wszytskie testy swojego pc tak jak robi to redakcja purepc i zmierz sobie ile Ci to zajmie, dodaj do tego koszt zakupu wszystkich części.

Tego typu testy robią sklepy które te części mają np. morele. Gdyby to było takie proste to takie testy by były, redakcja jest za mała by to wykonywać w dodatku "za darmo".

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ani razu na łamach portalu nie było porównania monitorów dla graczy. Wiem, że ocenianie wyświetlanego obrazu jest subiektywne i bez odpowiedniego sprzętu ciężko jest przedstawić dowody na wyższość jednego modelu nad drugim, ale super byłoby przeczytać taki bezstronny artykuł na PPC, a widzę, że ta prośba przewija się pod artykułami regularnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję wziąć pod uwagę wykonanie testów:

- Zbiorczych coolerów CPU, coolerów GPU.

- Zbiorczych wentylatorów 120, 140 mm.

- Wydajność Windows 7 vs Windows 10 - jak się ma obecnie?

- Wydajność poprzednich generacji kart AMD i nVidia (np. z ostatnich 5-6 lat, z każdej generacji 2-3 karty) - jak się ma obecnie?

- AMD vs nVidia - porównanie starszych i nowszych sterowników - po 1-2 karcie z obecnej i poprzedniej generacji.

Ponadto uważam, że przy sprawdzaniu temperatur w recenzjach obudów brakuje bardzo waznej informacji: temperatury otoczenia (chyba, że gdzies jest, a ja jestem ślepy). Proszę wziąć też pod rozwagę publikację w tych recenzjach wykresów, na których będa krzywe w funkcji czasu: obrotow wentylatorow, temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nowy jestem tak więc sakramentalne Cześć wszystkim. 

Ja że swojej strony zaproponuje porównanie wydajności nowych i starych ryzenów na płytach z chipsetami różnej generacji. 

Użyć tych samych ramów, GPU, dysku itp. 

Oczywiście można to zestawić z podobnym zalezeniem jeśli chodzi o intela stosując jeden procesor i chipsy kompatybilne z daną generacją procka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.11.2017 o 12:38, Doleginho napisał:

Chyba ani razu na łamach portalu nie było porównania monitorów dla graczy. Wiem, że ocenianie wyświetlanego obrazu jest subiektywne i bez odpowiedniego sprzętu ciężko jest przedstawić dowody na wyższość jednego modelu nad drugim, ale super byłoby przeczytać taki bezstronny artykuł na PPC, a widzę, że ta prośba przewija się pod artykułami regularnie.

Wprawdzie porównania nie było ale był za to top 10 polecanych do 1000zł ;) 

https://www.purepc.pl/top_10/jaki_monitor_do_gier_top_10_polecanych_modeli_do_1000_zlotych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo lubię wasze artykuły o zestawach, niestety szybko się przedawniają - już teraz widziałem wahania po 500-600 zł w odnosząc się do artykułu ze stycznia.

Myśleliście może by zbudować kalkulator, gdzie podajesz grafikę, procesor, docelową rozdzielczość monitora i cenę zestawu a on podaje ci cenę jednego FPS na podstawie waszych testów (z i bez RT na przykład)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglądałem dziś na stronę techpower up i wpadł mi do głowy (moim zdaniem) ciekawy pomysł na artykuł. RTX 3080 12GB vs 5070 Ti 

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-3080-12-gb.c3834

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5070-ti.c4243

Takie porównanie może nam świetnie pokazać jaki przyrost mocy nastąpił przez 2 generacje bo od strony technicznej obie karty są niemal identyczne: tyle samo rdzeni CUDA, ROP/TMU pobór też zbliżony 350W vs 300 (jedyna różnica to szyna vram 384 bit vs 256 bit ale przepustowość to już praktycznie to samo dokładnie 1,8% różnicy). Można nawet porównać je po wyrównaniu TDP np na 325W i minimalnym OC pamięci w RTX 5070Ti. Opcji jest wiele... Widomo że RTX 5070 Ti odjedzie trochę w 4k bo ma więcej vram ale to dodatkowa informacja dla czytelników toczących wojny w komentarzach na temat minimalnej akceptowalnej ilości vram. Myślę że taki artykuł mógłby się spodobać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

300W vs 350W to tak niezbyt zbliżony. Co innego RTX 3080Ti(350W) vs RTX 5080(360W).

17 minut temu, Funky_Panda napisał(a):

minimalnym OC pamięci

... ale w sumie, to po co ten test? Wydajność na W przeczytasz choćby z obecnych testów, a robienie OC zmienia domyślną specyfikację, więc czego niby praktycznie chcesz dowieść? Popatrz na wyniki RTX 5080 i porównaj z 3080 12GB, to się dowiesz mniej więcej czegoś na temat wydajności na Wat.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

.. ale w sumie, to po co ten test?

To taki luźny pomysł. Można przetestować 3 scenariusze:

1)seria

2)takie same TDP (do ustalenia czy obniżamy 3080 do 300W czy podnosimy 5070Ti do 350W czy może „ruskim targiem” spotykamy się w połowie na 325W) przepustowość pamięci (znowu mamy do wyboru 896GB/s albo 912.4GB/s)

3) OC 

Redakcji zostawiam wybór czy przetestują 1,2 czy wszystkie 3 scenariusze. 

Oczywiście że można te wszystkie dane znaleść czytając recenzje i porównując wyniki ale kiedy był testowany 3080 to była inna konfiguracja PC testowego (CPU, RAM itd.), inny sterownik  a tak będziemy mieć w 1 miejscu informację ile naprawdę wynosi różnica między architekturami Ampere i Blackwell bez marketingowego bełkotu. Nie upieram się ale ten wątek jest po to żeby dzielić się pomysłami. Nie wiem jak zrobić sondę bo mielibyśmy odpowiedz czy użytkownicy portalu są zainteresowani tematem. Na YouTubie i tutaj na portalu ciągle się słyszy że stagnacja, brak przyrostu mocy z generacji na generację a te 2 modele pod kątem specyfikacji są super blisko siebie. Ja osobiście bardzo lubię porównania starszego i nowego sprzętu. O przeliczaniu wydajności na wat nawet nie pomyślałem ale masz rację to też powinno się porównać w takim teście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Kyle napisał(a):

Skoro tak, to ja proponuję by PurePC robiło też testy sprzętu bez OC. 🙂 Fajnie byłoby wiedzieć, jaką wydajność na prawdę mają np. procesory AMD i Intel, bez jakiegokolwiek OC.

Testy CPU są robione bez OC, ale jeśli masz na myśli testy CPU + pamięci wg sugestii producenta np. DDR5-4800-5600 MHz, to wybacz, ale tego nie wprowadzę bo jest to abstrakcyjne połączenie z wielu powodów 🙂 Jednym z nich jest taki, że każda generacja miałaby inne nastawy RAM, a to utrudnia ocenienie realnych różnic wydajności między CPU. Obstawiam, że 9/10 osób woli zobaczyć na AMD jakieś 6000 1:1 albo ekwiwalent 7000 1:2, natomiast do Intela 13/14 GEN też nikt nie będzie paździerza 4800-5600 MHz pchał. 

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ale tak to już jest, że to producent ustala specyfikację, a nie recenzent. Od kiedy kontroler pamięci jest w CPU, to ustawianie wyższej prędkości niż w specyfikacji, to jest OC. Taki test bez OC paradoksalnie pokazałby "realne różnice między CPU", bo CPU, to też kontroler pamięci i jego zalecane parametry pracy.

4 godziny temu, Caleb napisał(a):

Obstawiam, że 9/10 osób woli zobaczyć na AMD jakieś 6000 1:1 albo ekwiwalent 7000 1:2

I z powodu tego "obstawiania", obok testów nonOC, powinny się znaleźć testy OC. Czyli taki AMD 9800X3D najpierw powinien być przetestowany z pamięciami DDR5 5600, a następnie po OC do tych Twoich DDR5 6000, by było wiadomo jak wiele się zyskuje.

Analogicznie Intel Ultra - najpierw test bez OC RAM, czyli DDR5 6400, a następnie po OC np. te 7000 MT/s które sobie założyłeś (wyżej nie idzie podkręcić tych kontrolerów RAM w Intel Ultra na LGA1851, że tak ograniczasz ich OC do jedynie 7000 MT/s? 😉 ).

4 godziny temu, Caleb napisał(a):

natomiast do Intela 13/14 GEN też nikt nie będzie paździerza 4800-5600 MHz pchał. 

Tak, bo cały świat uważa, że jak coś jest niepodkręcone, to jest "paździerzem" i ładowanie DDR5 5600 do np. i5 14600K, to obraza majestatu 🙃.

Edytowane przez Kyle
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Kyle napisał(a):

No niestety, ale tak to już jest, że to producent ustala specyfikację, a nie recenzent. Od kiedy kontroler pamięci jest w CPU, to ustawianie wyższej prędkości niż w specyfikacji, to jest OC. Taki test bez OC paradoksalnie pokazałby "realne różnice między CPU", bo CPU, to też kontroler pamięci i jego zalecane parametry pracy.

Recenzent wybiera optymalne ustawienia, nie producent, a nie od dziś wiadomo, że deklarowane wartości dla kontrolerów w CPU nijak się mają do realnych. Pisanie o pokazywaniu "realnych różnic między CPU" w kontekście CPU + RAM brzmi jak dla mnie niedorzecznie. To jest już zupełnie inna kwestia, bo testy CPU mają z zasady pokazywać wyniki z możliwie najmniejsza liczbą zmiennych. 

I z powodu tego "obstawiania", obok testów nonOC, powinny się znaleźć testy OC. Czyli taki AMD 9800X3D najpierw powinien być przetestowany z pamięciami DDR5 5600, a następnie po OC do tych Twoich DDR5 6000, by było wiadomo jak wiele się zyskuje.

Analogicznie Intel Ultra - najpierw test bez OC RAM, czyli DDR5 6400, a następnie po OC np. te 7000 MT/s które sobie założyłeś (wyżej nie idzie podkręcić tych kontrolerów RAM w Intel Ultra na LGA1851, że tak ograniczasz ich OC do jedynie 7000 MT/s? 😉 ).

Nie ma takiej możliwości, abym poświęcił 2x tyle czasu na takie testy, gdzie jedno ustawienie jest mało popularne/ sensowne / realne. Coś trzeba wybrać i dokonuję takiego, a nie innego wyboru. Oczekiwać łatwej niż zrobić.

Tak, bo cały świat uważa, że jak coś jest niepodkręcone, to jest "paździerzem" i ładowanie DDR5 5600 do np. i5 14600K, to obraza majestatu 🙃.

Tu nawet nie chodzi o obrazę majestatu, ale czystą logikę i kwestie opłacalności. Tak się bowiem niefortunnie składa, że moduły 4800/5600 MHz o komicznych timingach bywają w podobnych cenach co 6000/6400 z lepszymi CL. To całkowicie przekreśla sens takich testów. Zresztą, nawet w momencie premier LGA1700 z DDR5 startowało 

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Caleb napisał(a):

Recenzent wybiera optymalne ustawienia, nie producent

Producent ustala specyfikację. Recenzent w sekcji OC przecież może je podkręcić.

, a nie od dziś wiadomo, że deklarowane wartości dla kontrolerów w CPU nijak się mają do realnych.

Nie od dziś wiadomo, że specyfikacje producentów zwykle mają jakiś margines, by z całą serią CPU, gdzie jeden egzemplarz podkręci się bardziej a inny mniej, nie było problemów przy ustawieniach domyślnych. Przy kontrolerach pamięci zintegrowanych w CPU też jest ten margines i z tego powodu możesz podkręcić kontroler RAM w Core Ultra 5 245K z max zalecanego przez producenta 6400 MT/s, na np. 7000 MT/s.

Pisanie o pokazywaniu "realnych różnic między CPU" w kontekście CPU + RAM brzmi jak dla mnie niedorzecznie. To jest już zupełnie inna kwestia, bo testy CPU mają z zasady pokazywać wyniki z możliwie najmniejsza liczbą zmiennych.

Procesor ma daną specyfikację, a Ty przez właśnie losowe podkręcanie jego specyfikacji wprowadzasz te "zmienne". Przy testach procesora non-OC, parametry całego procesora, powinny być bez OC.

Nie ma takiej możliwości, abym poświęcił 2x tyle czasu na takie testy, gdzie jedno ustawienie jest mało popularne/ sensowne / realne.

O tym co jest sensowne/popularne/realne decyduje konsument. Obecnie i tak "poświęcasz 2x tyle czasu" robiąc testy najpierw w pseudo OC, a później jeszcze dodajesz stronę "overclocking":

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9-9950x3d-test-recenzja-opinia-cena-wydajnosc-gry-programy?page=0,54

czyli mamy porównanie OC i "2x tyle czasu" do innego OC. Skoro tak szanujesz swój czas (i dobrze), to możesz sobie darować porównywanie CPU przy wyższych rozdzielczościach (z powodu GPU bottleneck to nie ma sensu) - będziesz miał 3x mniej pracy.

Oczekiwać łatwej niż zrobić.

No jak testuję bez OC, to nie podkręcam - może dla Ciebie to "trudne".

Tu nawet nie chodzi o obrazę majestatu, ale czystą logikę i kwestie opłacalności. Tak się bowiem niefortunnie składa, że moduły 4800/5600 MHz o komicznych timingach bywają w podobnych cenach co 6000/6400 z lepszymi CL.

W obu siedzą niejednokrotnie te same kości, tyle, że te Twoje "6000/6400 z lepszymi CL" to są właśnie podkręcone wersje z podbitym poza normę napięciem, by były stabilne przy podkręconym taktowaniu i zmniejszoną ilością cykli opóźnienia.

Te pamięci "z kosmicznymi timingami" też można podkręcić. Niektórzy nawet kupują takie "z kosmicznymi timingami", nakładają porządne radiatory, na porządnym materiale termo-przewodzącym i kręcą wyżej niż fabrycznie kręcone, które mają czasem śmieszne radiatorki, położone na izolatorze ... tak ... niektóre kostki RAM "OC" mają taki gównolit między chipami a radiatorem, że po ściągnięciu tego radiatora z tym czymś, potrafią się mniej grzać.

Edytowane przez Kyle
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle ukracając tę rozmowę - nie przewiduję zmiany procedury testowej CPU pod takie wytyczne, ponieważ moim zdaniem zwyczajnie nie spełnia ona swojego zadania. Procesory będą testowane z szybszymi / popularniejszymi ustawieniami RAM, nie każdy z innym wg domyślnych dla kontrolera pamięci, aby zminimalizować ilość kombinacji CPU + RAM.

Testy OC nie trwają 2x dłużej, to tylko kilka dodatkowych pomiarów, więc tutaj coś przeszacowałeś. A testów w rozdzielczościach wyższych od Full HD życzyło sobie jednak sporo osób. W tej samej ankiecie "Ustawienia zgodne z oficjalnymi wytycznymi dla wbudowanego kontrolera pamięci " wybrało namniej osób: 

https://www.purepc.pl/nowa-procedura-testowa-procesorow-wez-udzial-w-ankiecie-i-wspolnie-ustalimy-zakres-zmian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi