Consi Pit Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Witam Mam pytanie w sprawie dowclockingu zegarów karty graficznej w celu obniżenia temperatury pracy . Wiem , że istnieje wiele innych sposbów , ale interesuje mnie konkretnie wspomniane zagadnienie . Czy mogę zatem bezpiecznie pracować /grać przy zaniżonych taktach na grafice ? Z góry dziękuję za ew opinie :smile2: Pozdrawiam Pit Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Caleb Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Raczej nie widzę takowych przeciwwskazań. Niższe zegary to niższe temperatury pracy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Jedyne przeciwwskazanie to stabilność (jak się przesadzi raczej). Mój stary radeon przy za nisko ustawionych taktach zachowywał się ... dziwnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Antonio92 Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Obniżanie zegarów niewiele daje. U mnie zaledwie jakieś 2 stopnie na 9600gt 200/400 niewielki spadek. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Caleb Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Consi Pit, mozesz jeszcze podac model karty jaka posiadasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Orgiusz Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 1. Jaka karta z jakim chlodzeniem? 2. Sens downclockingu czyli mniejsze zuzycie energii ergo mniejsze wydzielanie ciepla - wszystko w swoich granicach. Bo zjezdzanie z taktowania w pewnym momencie staje sie bezcelowe gdy mozna miec jeszcze wydajnosc [; Obniżanie zegarów niewiele daje. U mnie zaledwie jakieś 2 stopnie na 9600gt 200/400 niewielki spadek. To ze u Ciebie nic nie daje swiadczyc moze jedynie o dupnym chlodzeniu i temperaturach w obudowie :P Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Consi Pit Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 (edited) Consi Pit, mozesz jeszcze podac model karty jaka posiadasz? 8800GTX w SLI w notebooku Dell XPS M1730 . Obniżenie zegarów do poziomu 384 rdzeń , 301 pamięci , 950 shadery / same się ustawiają / powoduje , że mam od 10 do 15 stopni mniej w grach na grafice . Wydajność jest dla mnie dalej zadowalająca / ponad 9k w 3dm06 / . Na razie nie potrzebuję , żeby mi grafa klepała na maxa /500-800-1250/ w takiej Fifie 09 czy Oblivionie . Gieki bardziej wymagające / Gird , Mass Effect , Fallout 3 / też chodzą nieźle w niższych taktach . Generalnie zależy mi na w miarę niskiej temperaturze grafy . Downclocking GPU mi to zapewnia ale nie jestem / jeszcze ? :lol: / mocarnym fachurą w temacie - dlatego proszę o opinię czy nie zrobię sobie przez to jakiegoś kuku . Edited July 31, 2009 by Consi Pit Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
toman Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Powinno się zamykać za montowanie takich kart w urządzeniach mobilnych ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ilear Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 chyba chodzi Ci o undervolting, bo samo zmniejszenie zegarow nie zmniejsza tak duzo ciepla wydzielanego przez procek. Sprobuj osiagnac w miare sensowne taktowanie przy jak najnizszym napieciu na procu. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Consi Pit Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 (edited) chyba chodzi Ci o undervolting, bo samo zmniejszenie zegarow nie zmniejsza tak duzo ciepla wydzielanego przez procek. Sprobuj osiagnac w miare sensowne taktowanie przy jak najnizszym napieciu na procu. Zdecydowanie chodzi mi o kwestię obniżenia taktowania GPU . Procesor mam o w miarę niskim zapotrzebowaniu na energię / T8300 / i jego temperatura nie przekracza raczej 50 c . Jak napisałem wyżej - wiem że jest wiele sposobów na obiżenie teperatury pracy podzespołów ale obecnie imteresuje mnie jedynie kwestia obniżenia zegarów grafiki i jak wnoszę z waszych wypowiedzi / za które bardzo dziękuję / - przeciwskazań brak ? Edited July 31, 2009 by Consi Pit Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ilear Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 ajajaj przepraszam niedoczytalem G z C mi sie pomylilo ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gi3r3k Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Przeczytaj sobie ten artykuł: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4826 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Matthaios84 Posted July 30, 2009 Report post Posted July 30, 2009 Dlaczego Nvidia zablokowała tryb 2D w swoich kartach z chipem G92 czy G80 ? Skoro idzie to odblokować i karta działa ok to dlaczego blokować ten tryb na stracie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Consi Pit Posted July 31, 2009 Report post Posted July 31, 2009 (edited) Dlaczego Nvidia zablokowała tryb 2D w swoich kartach z chipem G92 czy G80 ? Skoro idzie to odblokować i karta działa ok to dlaczego blokować ten tryb na stracie ? Może zablokowała w kartach deskop . Dlaczego zablokowała ? - nie wiem . Mogę się tylko domyślać , że może chodzić o problem z gwałtowną amplitudą temparatur , która występuje np zaraz po wyjściu z gierki do pulpitu . Chipy G84 i G86 tego nie tolerują i padają . Są również podejrzenia , że G92 też mogą być zainfekowane tym problemem . W moich kartach z powermizerem on tryb 2d działa bez zarzutu / rdzeń 200 pamięci 100 / . Najnowsze stery nVidii dodają funkcje zarządzania energią ale tylko dla kart od "9" w górę ... @Gi3r3k - dzięki przeczytałem , tylko nie o to mi chodzi :lol: Edited July 31, 2009 by Consi Pit Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...