Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi wam SMART?

Jako, że nie ma opcji włączającej SMART w biosie sądzę że jest na stałe włączony (może wyłączony?). Mi nie pokazuje wartości ani na speedfanie ani na Active SMART.

mi dziala ... dysk maxtor 40gb

plyta nf7-s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos mi moze podac jaka srednice maja otwory w tej plycie kolo nb bo nie wiem jaka zapinke do bloku wybrac :)

JOJO jak sie wstrzymasz do poniedzialku to ci powiem...

Bo sam mam od niedawna WC...

i Abita NF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi wam SMART?

Jako, że nie ma opcji włączającej SMART w biosie sądzę że jest na stałe włączony (może wyłączony?). Mi nie pokazuje wartości ani na speedfanie ani na Active SMART.

mi dziala ... dysk maxtor 40gb

plyta nf7-s

Już wiem o co biega. Zainstalowałem stery IDE od NV i dlatego mi

SMART nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pytania:

Czy nie będzie problemów z WC, chodzi o połączenie NB (Chipset) i proca (Nukleon)???

Czy podnoszenie napiecia chipsetu, np. o 0,1-0,2V, nie ma objawów typu mniejsza stabilność, skrócenie żywotności płyty???

Czy ktoś ma Bartona 2500+ na tej płycie, i na ile go wykręcił, napięcia, FSB, mnożnik???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie tej wyjacej syreny przy wlaczaniu kompa po nocy moge powiedziec, ze u mnie tez pomoglo wylaczenie opcji:

shutdown when cpufan fail. Na coolerze X-dream gdy byla wlaczona alarm sie odzywal przy wlaczaniu kompa po dluzszym czasie wylaczenia, a gdy przestawilem na disabled juz wszystko jest OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzcie to czego dowiedzialem sie w siriusie.

Abit NF7 2.0 zbudowany jest na najnowszej wersji chipsetu - nforce2 400 ultra o oznaczeniu CR18D

nforce2 400 ultra to dokladnie to samo co "stary" nforce2 a zmienila sie tylko nazwa marketingowa - nie ma on zadnych dodatkowych zmian ?

PS czy uwazacie ze cena 470zl za nf7 2.0 bez S jest odpowiednia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pyatanie, czy ten blok Dołączona grafika

Zmieści sie do złącza na abicie??

Może ma ktoś z Was ten bloczek i abita, co by mnie poinformował...

Jeśli chodzi o czipset to spoko włazi, tylko trzeba zapionkęzmajstrować, a to nie problem :). Wiem że wchodzi bo z Escaper'em zakładałem :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką zapinke Dołączona grafika

A kondensatry nie przeszkadzają??

Bo patrząc na socket to wloty bloku wychodzą właśnie na kondensatory i pamięć. o to się boję.

Troszke widać mój blok i zxapinke na stronie w sig`u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makakus: jesli ci to cos pomoze, to ja mam u siebie na CPU bloczek "Storm1" z ta duza zapinka uniwersalna (P4) na 4 sruby i wszystko spoko sie miesci i super dociska - zero problemow.

Ten bloczek o ktory pytasz, to chyba "Blast1" - a on jest niemal identyczny wymiarowo do mojego, wiec nie powinno byc problemow :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wyjacej syreny to musze powiedziec, ze u mnie komp szedl 2 dni nonstop i nic sie nie wlaczylo - mam wylaczone shutdown when cpu fan fail. syrena na volcano 7+ uruchamia sie przy tej opcji bo nie detektuje, ze wiatrak sie tam obraca. tak jest przynajmniej u mnie.

a co do pamieci - plyta jest bardzo wymagajaca. na jakims badziwiu nie wstaje w ogole.

oprocz tego jest super

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit NF7 2.0 zbudowany jest na najnowszej wersji chipsetu - nforce2 400 ultra o oznaczeniu CR18D

nforce2 400 ultra to dokladnie to samo co "stary" nforce2 a zmienila sie tylko nazwa marketingowa - nie ma on zadnych dodatkowych zmian ?

PS czy uwazacie ze cena 470zl za nf7 2.0 bez S jest odpowiednia?

Co do chipsetu to ci nie odpowiem... ale co do ceny to 470 to nie tak zle... przyznam ze sam za tyle kupilem (Szczecin) a ceny sa zblizone do ~450 zl. tj. 20 zl w tyl albo w przod

PS. slyszalem ze ta plyte tak na prawde robil ECS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. mam problem komp mi się wyłącza ... a szczerze mówiąc to w sposób dziwny bo świeci się dioda power a komp wyłączony :P przy testowaniu 3Dmarka 2001se ... temp. max na 47 a tu komp się w ten sposób wyłącza ????? a nie mam włączonej w biosie ochrony ?

2. jeszcze problem z dźwiękiem na jednym, kanale jest o 30-40 % cichszy ni zna drugim sprawdzałem ustawienia są na równo ?????

i co do jakości .... niby NF-S a tu KUPA jakość słabsza od LIVE`a 5.1 ?????? co jest grane przecież wszyscy pisali ze jakość lepsza ????

3. skaczący obraz że się tak wyrażę ... w 3DMarku obraz nie jest płynny choć mam w 1 tesci z autem 230 klatek ... ale właśnie ma "zacięcia" ... wygląda jak by się coś przegrzewało i miało za niskie napięcie ? ale proc na 2300 MHz i 200 MHz FSB oraz pamiątki Hyper-x`y 3000 dual ddr na 200 synchro ... i timigi 2-2-2-5-2 kurcze przy podobnych ustawieniach ten proc chodził na Abicie KX-7 333 i było oki ????? co jest grane z tym NF-S`em ?

a szczególnie mnie ten dźwięk zawiódł ;( czy on jest rzeczywiście gorszy niż live ? czy może mam coś uszkodzone ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a szczególnie mnie ten dźwięk zawiódł ;( czy on jest rzeczywiście gorszy niż live ? czy może mam coś uszkodzone ?

powiem szczerze ... mnie tez, na sblive i sterach kxproject mialem zajebista jakosc dzwieku i wszystko chodzilo pieknie, a tu na soundstormie rozne buble wyskakuja ... pogram godzinke w Counter Strike'a i dziwek zaczyna mi trzeszczec ... restart gry i wszystko ok ... conajmniej jest to dziwne ... nie testowalem wyjscia optycznego wiec na ten temat sie nie wypowiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makakus: jesli ci to cos pomoze, to ja mam u siebie na CPU bloczek "Storm1" z ta duza zapinka uniwersalna (P4) na 4 sruby i wszystko spoko sie miesci i super dociska - zero problemow.

Ten bloczek o ktory pytasz, to chyba  "Blast1" - a on jest niemal identyczny wymiarowo do mojego, wiec nie powinno byc problemow :idea:

To mie uspokoiłeś... jutro o ile wszystko dobrze pójdzie będe miał Abita :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze czy wersja Abit NF7 2.0 (bez S) posiada takze laminat czerwony czy jest on brazowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak na razie niczego zlego sie nie dopatrzylem. Denerwuje mnie tylko ten czerwony LED ktory rozswietla cala obudowe :) Mod za darmo :)

Pozdro

Dexter

Eee tam. Mi się te diodki spodobały. A tak poza tym to dysk nie chodzi mi na SATA. Podobno z Maxtorami problemy są właśnie. Aha, nie wiem czy to już było mówione ale to że się ma v2.0 nie oznacza, że KAŻDA ma nowy NB. Są też v2.0 z NB z blaszką (ja u siebie nie sprawdzałem).

Maxtor bedzie pracowal przez SerialATA jesli ustawisz go na MASTER.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a może by tak określić ile ta mobo zawyża temperature na procku ? u mnie przy zamknietej obudowie mam np: idle 29 -49 z doswiadczen z innymi płytami różnića 20 stopni jest cosik zaduża. Tak na oko jakieś 10 stopni. Wiem ze temat już był poruszany ale mnie to wqrwia z tą temperaturą, na Ga-v7ax miałem na procku z tym samym chłodzeniem gdzieś 10 stopni mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem szczerze ... mnie tez, na sblive i sterach kxproject mialem zajebista jakosc dzwieku i wszystko chodzilo pieknie, a tu na soundstormie rozne buble wyskakuja ... pogram godzinke w Counter Strike'a i dziwek zaczyna mi trzeszczec ... restart gry i wszystko ok ... conajmniej jest to dziwne ... nie testowalem wyjscia optycznego wiec na ten temat sie nie wypowiem

Mialem ten sam problem na Epoxie ale sie go pozbylem. Mam glosniki 5.1 i zawsze jak gralem w cs`a to wyjmowalem jedna wtyczke i wkladalem sluchawki, robilem to nie wyciagajac kabli od tuby i tylnich glosnikow. Wtedy po jakims czasie dzwiek zaczynal trzeszczec i to nie tylko w cs`ie ale tez w splinter cell. Wkoncu zrobilem tak ze wyjelem wsyztskie 3 wtyki z plyty od zestawu 5.1 i wkladalem juz same sluchawki, a problem zniknal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkoncu zrobilem tak ze wyjelem wsyztskie 3 wtyki z plyty od zestawu 5.1 i wkladalem juz same sluchawki, a problem zniknal.

u mnie chyba nie to jest problemem, gdyz ja mam wlozone tylko sluchawki, ... tak sie zastanawiam czy to moze byc wina zasilki bo mam na razie tylko 235W, a proca wykrecilem na 2 ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...