Salatnik Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Postaram się najdokładniej jak potrafię opisać problem, bo wiem, że wróżenie z fusów to mi może załatwić tylko wróżka i to za grubą kasę... Miałem problem z resetowaniem się komputera. Kolega doradził mi, że może to być problem kiepskiego zasilacza. Kupiłem nowy zasilacz lepszej firmy i dużo mocniejszy i zaczęła się lawina. Na początek nowy zasilacz nie chciał współpracować ze starym monitorem CRT LG, ale mam dwa komputery i zamieniłem monitor na LCD NECa. Następnego dnia wszystko było OK, ale już dzisiaj nie. Komp znowu zaczął się resetować. Po jednym z resetów jak załączył się monitor wyskoczyło coś takiego: Później system ładuje się normalnie (cały czas z tymi krzakami) i podczas ładowania xp albo się całkowicie wiesza, albo monitor gaśnie z komunikatem "no signal". Po którejś tam próbie podmieniłem zasilacz na stary i było dokładnie to samo. Potem przeczyściłem wszystkie styki i uruchomiłem w trybie awaryjnym i w tym trybie teraz do was piszę. Co robić? To sprawa karty/procesora/ramu/płyty? Czy może jakieś zwarcie/ błąd systemu? Proszę o pilną pomoc. Kolega doradził mi sprawdzenie styków w karcie graficznej i jej połączenia z monitorem. Przed chwilą to robiłem. Połączenie wygląda tak: Myślicie że warto by wymienić tą przejściówkę na nową ? Bebechy komputera: płyta MSI P965 neo broadwater W7235IMS procesor Intel Core 2 duo E6300 1.86 GHz grafika ASUS en7600gt zasilacz Tracer 4life 400W zamieniony na Be Quiet Pure power L7 530W RAM 2x512MB elixir dysk Seagate barracuda 7200 160GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Grafika chłodzona aktywnie (wentylator) czy pasywnie (sam radiator)? Jak aktywnie to czy wentylator pracuje. Obojętnie - czysto w obudowie, na radiatorach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salatnik Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 .Wentylator (mały bo mały) ale jest. W obudowie raczej czysto, na radiatorach też, ale profilaktycznie jeszcze pędzelkiem przeczyszczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 (edytowane) Na 90% pamięci się skończyły na karcie graficznej. Możesz to sprawdzić np tym softem http://mikelab.kiev.ua/index_en.php?page=PROGRAMS/vmt_en albo zapodaj furmark. Edytowane 27 Sierpnia 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Sprawdź na innych pamięciach (nie elixirach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salatnik Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Pamięć sprawdzona wyjąłem 2 elixiry i włożyłem 1 kingstona 512. Komputer się włączył, ale monitor nie... Zaraz sprawdzam kartę DJ AnT napisz jak możesz jak to się robi... Po odpaleniu VMT i kliknięciu startu wyskakuje komunikat o tym, żeby zależnie od pamięci kliknąć tak albo nie, a potem komunikat o chwilowym zmniejszeniu rozdzielczości do testu klikam ok, a potem wyskakuje o coś takiego: Changing video mode to 640x480x16...OK [2009-08-27 02:32:16] Test started for "Główny sterownik ekranu ()"... Trying 16bpp RGB:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 16bpp RGB:555 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 16bpp BGR:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 32bpp RGB:888 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 32bpp BGR:888 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) NO PASS COMPLETED a jak odpalam FurMark: "FurMark requiers an OpenGL 2.0 compliant graphics controllers. Startup failed. " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Myślicie że warto by wymienić tą przejściówkę na nową ?Myślę że nie warto stosować przejściówek tylko kabel d-sub - DVI ( jeśli już jesteś w tak tragicznej sytuacji że monitor nie posiada wejścia DVI by użyć DVI-DVI) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) Po odpaleniu VMT i kliknięciu startu wyskakuje komunikat o tym, żeby zależnie od pamięci kliknąć tak albo nie, a potem komunikat o chwilowym zmniejszeniu rozdzielczości do testu klikam ok, a potem wyskakuje o coś takiego: Changing video mode to 640x480x16...OK [2009-08-27 02:32:16] Test started for "Główny sterownik ekranu ()"... Trying 16bpp RGB:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 16bpp RGB:555 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 16bpp BGR:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 32bpp RGB:888 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) Trying 32bpp BGR:888 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233) NO PASS COMPLETED Wygląda na to, że ten program nie obsługuje tej karty. Możesz spróbować wersji pod DOS (katalog VMTCE - wypal plik iso i uruchom komputer z opcją bootowania z CD). a jak odpalam FurMark: "FurMark requiers an OpenGL 2.0 compliant graphics controllers. Startup failed. " W takim razie testuj kartę za pomocą ATI Tool. Edytowane 28 Sierpnia 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Podepnij inną kartę lub sprawdź Twoją u kogoś innego na kompie. Sprawdź, czy przy rozkręcaniu i skręcaniu kompa nie uciekła Ci gdzieś jedna śrubka i nie robi zwarcia. Wyciągnij baterię na płycie i sprawdź jej napięcie. Pooglądaj kondensatory na płycie i karcie graficznej. Wyciągnij procka i włóż jeszcze raz, upewnij się, że radiator mocno się trzyma i jest dobrze podłączony. Sprawdź ustawienie zworki resetującej bios - może jest na pozycji "clear". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salatnik Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Po odpaleniu ATI tool wyskakuje mi the Karnel Mode Driver does not seem to be running. Z tym, że przed tym całym syfem jak odpalałem ATI tool to wszystko było w porządku... Przypominam, że cały czas komp działa w trybie awaryjnym i pewnie przez to te problemy. Nie da się uruchomić komputera w normalnym trybie. Podepnij inną kartę lub sprawdź Twoją u kogoś innego na kompie. W drugim kompie karta ma złącze AGP Sprawdź, czy przy rozkręcaniu i skręcaniu kompa nie uciekła Ci gdzieś jedna śrubka i nie robi zwarcia.Nie odkręcałem żadnych śrubek zmieniałem tylko zasilacz (na pewno wszystkie 4 śrubki są na miejscu) Wyciągnij baterię na płycie i sprawdź jej napięcie.Jakie powinno być? Pooglądaj kondensatory na płycie i karcie graficznej. Nie widzę żadnych syfów Wyciągnij procka i włóż jeszcze raz, upewnij się, że radiator mocno się trzyma i jest dobrze podłączony.Wszystko w porządku Sprawdź ustawienie zworki resetującej bios - może jest na pozycji "clear". Gdzie jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Po odpaleniu ATI tool wyskakuje mi the Karnel Mode Driver does not seem to be running. Z tym, że przed tym całym syfem jak odpalałem ATI tool to wszystko było w porządku... Przypominam, że cały czas komp działa w trybie awaryjnym i pewnie przez to te problemy. Nie da się uruchomić komputera w normalnym trybie.W takim razie testuj za pomocą VMTCE. Zakładałem, że dasz radę uruchomić system w normalnym trybie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salatnik Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Nie da się bo podczas ładowania xpka albo mam totalną zawiechę albo wyskakuje "video input no signal" i monitor gaśnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Nie da się bo podczas ładowania xpka albo mam totalną zawiechę albo wyskakuje "video input no signal" i monitor gaśnie Ja nie piszę żebyś ładował XP tylko uruchomił komputer z płyty CD z VMTCE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salatnik Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Kiedyś mój kolega uruchamiał windowsa z pendrive-a. Mogę tak samo? I jak możesz to powiedz dokładnie co w BIOSie przestawić, żeby to zadziałało, bo napisy zamiast po angielsku są w języku bugów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zworka jest obok baterii - zapewne ta zielona z obrazka. W instrukcji powinno być prawidłowe ustawienie narysowane. Odłącz wtyczkę zasilania od zasilacza z tyłu. Przestaw zworkę na "Clear CMOS" na około minutę. Potem ustaw tak jak ma być - "Normal" (albo jakoś podobnie z nazwy). Jeśli nie pomoże, to płyta chyba zdechła. Jak nie masz kompa z PCIE, to idź do znajomego. Ewentualnie skombinuj kartę na starym dobrym PCI i sprawdź na niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 I jak możesz to powiedz dokładnie co w BIOSie przestawić, żeby to zadziałało, bo napisy zamiast po angielsku są w języku bugówAdvanced BIOS Features --> Boot Sequence i dajesz CD na samą górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salatnik Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 ULLISSES dlaczego uważasz, że to płyta główna? Jak dla mnie to dużo bardziej prawdopodobne brzmi zepsuta grafa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Karta grafiki. Miałem dokładnie to samo. W moim przypadku był to radiator który stykał się z komponentami elektrycznymi GPU, przez co były spięcia + nadpisana/nadcięta szyna pamięć-rdzeń. Ale działała :D Ew. sprawdź sekcję zasilania na GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...