SikohR Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 U mnie w idle jest 35 i 42deg. a w stresie 41 i 49deg (przy obecnych temperaturach powietrza) - czyli ok 7-8 stopni róznicy. Wentyl to miedziany CUD-725. Pasta Titan "srebrna" ;) Coppershima wywalilem. Polerowanie radiatora faktycznie sporo dało (wczesniej roznice byly ok. 10deg) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdtheDuck Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Witajcie! Mam następujące pytanie, czy możliwe jest założenie na Solteka wentylatorka Zalmana 7000 Al-Cu? A jeśli nie to jaki wiatrak w miare cichy byście polecili? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Trzeba by wiertarke i dziury wokół socketa wiercić :cry: :cry: . Arctic Silent 2L, kosztuje coś koło 80zł. Spire Falconrock2 / Whisperrock IV ~ 50zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 mosciu22- sprawdzałem różnicę miedzy fsb 178 a 220 i wyniki są takie w SiS of Sandra praktycznie nie ma różnicy w wynikach na wydajność AMD ma minimalny wpływ i fsb i cache co można łatwo sprawdzić popatrzeć na wyniki Athlona 2600 (266-256L2) i 2800 (333-512L2) różnica minimalna w Sandze, jeżeli chodzi o 3D Marka 2001 to zanotowałem różnicę przy fsb 178- 10280, a fsb 220 -10576 więc o jakieś 300ptk dla podobnych taktowań zegara być może to dzięki szybszemu taktowaniu pamięci te dodatkowe punkty ale przy niższym taktowaniu pamiątek nożna też coś więcej zyskać ustawiając Cl na 2, więc dużo nie tracisz !!!!!!!!!!!!!! po za faktem posiadania wysokiej fsb i nie wiem jak się sprawa ma co do lepszych kart graficznych niż moja?????????? :wink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Mam pytanie do kolegów soltekowców :) . Otóż miałem bios 1.3l zmieniłem go na 1.1l 8) gdyż jak wiadomo ten biosik jest najlepszy do @. Ale zanim zacznę coś kombinować chce się dowiedzieć jednej rzeczy: po zmianie biosu która przebiegła gładko pod opcją Shutdown By ABS II mam słowo "disabled" jest ono szare i nie da się zmieniać :? mogę normalnie przełączać temperature przy której komp ma się wyłączyć. I teraz pytanko czy to jest normalne? Czy temperatura wyłączenia działa :?: Mam płytę z raidem biosik ściągnąłem z tego linka http://www.soltek.com.tw/soltek/download_f...socketA/75frn2/ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Sprawdziłem doświadczalnie :D zabezpieczenie termiczne działa :!: Teraz mam pytanie co należy okleić żeby osiągnąć te fsb 200 mostek południowy to wiem czy zmienić ten radiatorek z wentylkiem z północnego mostka, i jakie mosfety mam zaradiatorkować :?: Dzięki za rady :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 troche więcej pasty i napięcie na procku minimum 1.7V i powinien polecieć chyba że kiepski procek masz!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 acha jeżeli to nowy Soltek ver E to 1.7 bios raczej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Ten soltek to stara ver.D z aktywnym chłodzeniem na nb bios 1.1 l :) Używam arctic ceramique więc nakładam jak instrukcja każe na 9,5x200 działa przy 1,675V później spróbuje 10x200 czy mostek południowy odgrywa jakąkolwiek role przy o/c nie wiem jak to było przy fsb 166 bo nie sprawdzałem ten u mnie grzeje się tak przy fsb 200 że prawie parzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Ach ty masz starszą wersję z wentylem na mostku północnym, to styknie chyba ale przesmarować i szlifnąć radiator nie zaszkodzi, trochę nie rozumie tych twoich pamięci w podpisie 128MB a ile Hz jeżeli tylko 266 to fsb 200 chyba będzie ciężko uzyskać bo najlepiej asynchronicznie działa z ustawieniem 75% wtedy pamiątki byś musiał na 2.8V pewnie ustawić i pamiętaj o takiej zworce przy procku, aby ją przestawić na 166/200!!! :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 nie wiem czy ten mostek południowy odgrywa jakąś rolę ale ja założyłem radiato i fsb 240 uzyskuje stabilne ale czy to dzieki temu to nie wiem!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdtheDuck Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Trzeba by wiertarke i dziury wokół socketa wiercić :cry: :cry: . Arctic Silent 2L, kosztuje coś koło 80zł. Spire Falconrock2 / Whisperrock IV ~ 50zł. Dziur wywiercić to się nie da niestety :( Opłacałoby się użyc TT SilentBoost? cena ~140zł. choć jeśli te wyżej wymienione mają niewiele gorszą wydajność. To może lepiej wybrać jeden z nich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 mosciu22- sprawdzałem różnicę miedzy fsb 178 a 220 i wyniki są takie w SiS of Sandra praktycznie nie ma różnicy w wynikach na wydajność AMD ma minimalny wpływ i fsb i cache co można łatwo sprawdzić popatrzeć na wyniki Athlona 2600 (266-256L2) i 2800 (333-512L2) różnica minimalna w Sandze, jeżeli chodzi o 3D Marka 2001 to zanotowałem różnicę przy fsb 178- 10280, a fsb 220 -10576 więc o jakieś 300ptk dla podobnych taktowań zegara być może to dzięki szybszemu taktowaniu pamięci te dodatkowe punkty ale przy niższym taktowaniu pamiątek nożna też coś więcej zyskać ustawiając Cl na 2, więc dużo nie tracisz !!!!!!!!!!!!!! po za faktem posiadania wysokiej fsb i nie wiem jak się sprawa ma co do lepszych kart graficznych niż moja?????????? :wink: :lol:coś więc twoja grafa sie mało skaluje odnośnie fsb u mnie róznica pomiędzy fsb200mhz a 230mhz to jakies ~1000pkt w 3dmarku 2k1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Piotr_the te pamieci to w sumie 333 ale to jedna wielka pomyłka ale zmieniam na 2x512 geil 3200 i stąd te próby z szyną fsb 200 zworę mam przestawioną. Zakupię chyba zalmana na mostek i taśmę termoprzewodzącą jakiś radiator potne na te mosfety i zobaczymy. Na razie mam tak jak miałem 9.5x200 na 1,675V spróbuje 10x200 ale to pewnie na 1,7V vcore najpierw trzeba oradiatorować :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CougaR2 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Piotr_the te pamieci to w sumie 333 ale to jedna wielka pomyłka ale zmieniam na 2x512 geil 3200 i stąd te próby z szyną fsb 200 zworę mam przestawioną. Zakupię chyba zalmana na mostek i taśmę termoprzewodzącą jakiś radiator potne na te mosfety i zobaczymy. Na razie mam tak jak miałem 9.5x200 na 1,675V spróbuje 10x200 ale to pewnie na 1,7V vcore najpierw trzeba oradiatorować :!:Olej MOSFETy dopóki nie będziesz robił v-moda. One są przystosowane do pracy z napięciem do 1,85V i powinno wszystko działać bez radiatorków... O ile masz odpowiedni zasilacz... A widze że masz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Piotr_the te pamieci to w sumie 333 ale to jedna wielka pomyłka ale zmieniam na 2x512 geil 3200 i stąd te próby z szyną fsb 200 zworę mam przestawioną. Zakupię chyba zalmana na mostek i taśmę termoprzewodzącą jakiś radiator potne na te mosfety i zobaczymy. Na razie mam tak jak miałem 9.5x200 na 1,675V spróbuje 10x200 ale to pewnie na 1,7V vcore najpierw trzeba oradiatorować :!:Olej MOSFETy dopóki nie będziesz robił v-moda. One są przystosowane do pracy z napięciem do 1,85V i powinno wszystko działać bez radiatorków... O ile masz odpowiedni zasilacz... Taaa i u mnie przy 1.80V się odlutowały ;) Pewnie! olej radiatory! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 tomi- jeżeli dotykasz palcem i te mosfery nie pażą to nie musisz nic zakładać, jeżeli chodzi o zalmana to szajs nie polecam był już opisywany na forum jeszcze ci spadnie i klopotu narobi, co do pamięci to polecam przeczytać ja jestem w szoku http://www.overclockers.pl/txt.php? 8O id=pamieci_ddr, dawno nie odwiedzałem ale znowu potwierdz sie moja zasada drogie często guwniane !!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: 8O EdtheDuck -jest taki Titan cały miedziany za około 90zł ktoś tu go bardzo chwalił!!!!! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 jeszcze raz http://www.overclockers.pl/txt.php?id=pamieci_ddr ten link bo mi gały wylazły :lol: :o :D 8O :roll: :wink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Piotr_the wiem że te geile to nie jest jakiś wypas ale kupiłem je bardzo bardzo okazyjnie mosfety mam lekko ciepłe fakt że są lekko ciepłe gdy vcore 1,675 ale może jak będę miał coś do przyklejenia to przykleje. Ale ten południowy mostek to się grzeje niemożebnie parzy jak :twisted: jeśli nie zalman to co (odklei się jak będzie na taśmie termoprzewodzącej) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Dziur wywiercić to się nie da niestety :( Opłacałoby się użyc TT SilentBoost? cena ~140zł. choć jeśli te wyżej wymienione mają niewiele gorszą wydajność. To może lepiej wybrać jeden z nich. No, niestety nie da się :cry: Zależy od procesora i tego co chcesz z niego wycisnąć. Spire FalconRock2 czy WhisperRock IV kosztują poniżej 50 zł i starczają do ochłodzenia bartona 11x210 1,65v pod warunkiem zmiany pasty i wyszlifowania spodu radiatora. O TT SilentBoost większość raczej się kiepsko wypowiada, więc bym sobie go darował. W testach przy bartonie2500 wypada o jakieś 3-4 stopnie lepiej niż Falconrock2 (bez szlifowania i na standardowych pastach). Rozważyłbym jeszcze Arctic Cooling Copper Silent 2L ~ 80zł. Może być troche wydajniejszy niż Spire FR2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Uffffff, niezle mi z mozgownicy paruje po przeczytaniu tych 53 stron :) Jestem od niecalego tygodnia (nie)szczesliwym ;) posiadaczem mobo. Rev E4, kondzioły czarne powered by mercedes... :lol: , bios 1.6L (nie zmieniam bo po co). Pytanko 1: Czy ktos probowal na tym krecic Durona 1600? Mi chodzi na 1,7V@2100 stable. Ale na 2200 to nawet na napeciu 1,85V wymieka. Pytanko 2: Jak zainstalowalem win2k i przetestowalem wszystko 3d Smarkiem 2001 (grafa 300/300) to moj wynik zamknal sie na 10300pkt. A teraz za cholere nie moge osiagnac nawet 9500! Czytalem ze niektorzy mieli klopoty z kopiowaniem i sluchaniem muzy jednoczesnie. Niestety instalator all-in-one z plyty nie zainstalowal sterow IDE!!!! jak zrobilem to recznie wszystko piknie gro ze hej!! :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Ot taka cierkawostka, przesiadłem się 1.7 i komp nie wstaje mi na magistralach 166 i 200, na 165, 167 czy 199 działa bez problemu, a na tych dwóch nie :?: Druga sprawa, to temperaturki procka: AMD2000XP+ JIUHB na 2800+ 39normal 46 stress AMD2000XP+ THORTON na 2800+ 52normal 66stress Przy niepodkręconych różnica jest podobna coś koło 15-18 stopni Dla mnie to zagadka :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Czy przypadkiem Thorton nie jest z tym samym rdzeniem co Barton tylko część pamięci L2 wycięte? A bartony nie wiadomo czego robią za małe piecyki :) . p.s. Fsb 166 i 200 przy biosie 1.7L działa u mnie bezproblemowo. Zworka przy procku ustawiona na 166/200. Płyta tak ma, że nie ustawia niektórych częstotliwości, tylko przeskakuje. Nie mogę ustawić (chyba) 169 tylko albo 168 albo 170. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Przepraszam że tak was zasypuje prostymi :wink: pytaniami ale mam następujące wątpliwości: parę postów powyżej padło określenie że radiator zalmana nie jest taki dobry jeśli nie zalman to co(przy południowym mostku nie mam otworów montażowych)?Na moim mostku północnym jest sobie radiatorek z wiatraczkiem przymocowany na takie plastikowe kołeczki powoduje to poruszanie się radiatora na boki i w efekcie niezbyt dobre dociśnięcie, chyba lepiej będzie go przykręcić na śrubki ewentualnie na co zamienić ten złoty radiatorek :?: I ostatnia rzecz w domu znalazłem stary radiator od jakiegoś AMD K6 (taki aluminiowy zielony :D nada się na mosfety? najpierw go potnę :wink: ). Z góry dzięki za rady :D .Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Tomi- mieszkasz w Warszawie wiec jak dostaniesz jakaś dobrą taśmę np. 3M bo ja niewiem gdzie u mnie taka dostać to pewnie się będzie trzymać ale na oryginalnej nie radze próbować jest za ciężki, a wziąłem taki malutki od PI czy 486 chyba i dałem wspaniałą polska pastę H co dobrze zasysa i nie twardnieje i dodatkowo dałem 4 małe babki na rogach chip-u z akrylu budowlanego i trzyma super ale jest lekki!!!!! :lol: Kazik – co do twojego procka to ja bym się cieszył miałem ostatnio w swoich rękach XP 2000+ t-breda który max pojechał 1900hz to wina chyba AMD coraz więcej takich być może musisz przełożyć zworkę przy procku lub wyjąć ją zupełnie lub spróbować innego fsb np. zamiast 183- 185 i koniecznie ustaw w biosie wszystko na optimal oczywiście oprócz fsb(expert). Tak w ogóle to bym wziął Durnia 1400 raczej!!! Co do wyniku na twojej karcie to zainstaluj sobie drivery najnowsze OMEGI to i 11000pkt może osiągniesz!!!!!!!!!! :D ZeroSuper- z tą magistrala to ma związek chyba mnożnik ja na np. 9 i 9,5 fsb 228 max uzyskuje a na 8,5 do fsb 250, czy 10 fsb 230 spox. A odczyt tych temperatur to z Diody czy z soketa to trochę duża ta różnica ale Tortki grzeją się mocniej to fakt bo to są właściwie Bartony!!! :roll: Nikt nie komentuje tego linku co go o pamięciach dałem dla mnie to szokujące żeby z pamięci o czasie dostępu 6ns uzyskać takie wyniki to co z 5ns można osiągnąć czy ktoś ma takie TwinMosy z kościami firmy M.tec !!!!!!!!!!????????????????????????????????????? :?: :wink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 hmmm... nie wiem co sie stalo, ale kiedys testowalem przerozne stery i najlepsze okazaly sie caty 3.4. wlasnie jestem po instalce omeg 2.5 i znowu nic. Marne 9250!!! A przeciez kilka dni temu na wlasne oczy widzialem 10300 :( jakies sugestie??? co do durnia to wybralem jak wybralem. nie wazne. wazne jest to ze jest subaniec pradozerny. teraz idzie (12*184) czyli 2200 MHz, a temp 42 idle, 49 stress (odczyt z diody). aha, zwore przelozylem i jest lepiej :) jak dorwe electona 40 to przerobie go na AXP mobile i sie zobaczy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 no to może jeszcze coś z timingami pamięci musisz poczwiczyć dla tego taki kiepski wynik, co do temp to bardzo niska ja dla mnie czy sprawdzałeś w Prime np. po godzinie? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 prime oczywiscie wywala mnie na 1szym tescie (przyzwyczailem sie) ale to pewnie z niedovoltowania. Tyle tylko ze zakres sie konczy ;) Generalnie 3dSmark, cpu stability test nie rusza go wyzej niz 49*C!!! te omegi cos mi sie nie podobaja :( chyba wracam na katy 3.4 do tego radka i tak sa najlepsze. a co do timingow to 6-2-2-2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Towarzysze pomocy :!: Po zmianie biosu (chyba o to chodzi bo nic nie zmieniałem) komp mi sie wiesza w grach i filmach (ale w 3dmarkach już nie) na ustawieniach 9,5x200 i vcore1.65-1.7V a stabilnie (właśnie katuje primem) chodzi na ustawieniu 13,5x200(wracamy do punktu wyjścia) na standardowym napięciu zresztą. Czy macie jakiekolwiek pomysły co to może być przy usatwieniu fsb 200 KOREKTAprocek 200 pamięci 166-asynchro pamięci nie idą na 200 po zmianie na 2,8V. Może coś się faktycznie przegrzewa na fsb 200 :?: Ale jedynym "rzarzącym" się elementem płyty głównej jest sb mosfety są ciepłe ale nie gorące nb jest ciepły ale chyba daje radę. Już sam nie wiem co to może być może prockowi nie chce się chodzić na fsb 200. Jednym słowem pomocy :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Czy macie jakiekolwiek pomysły co to może być przy usatwieniu fsb 200 pamięci idą na 333. A pamiatki dostaly wiecej papu?? najpierw zwieksz im voltage, a moze dostana skrzydel. A ja juz nie moge. Caty wrzucone, wyoptymalizowalem winde 2k (polyczane uslugi, zabawa z rejestrem i takie tam) a tu wynik z 9400 znow spadl na magiczne 9250!! Tyle to ja mialem na moim starym ECSie na Sis!!!!!!! :evil: A i proc na fsb166 wstac nie chcial.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...