Skocz do zawartości
mechl!n

koroZZZja

Rekomendowane odpowiedzi

czytam rozne posty i w koncu nie wiem czego uzyc do WC alu + cu. 10% borygo + 90% wody wystarczy?? Prosze o konkretna odpowiedz jakiegos fachowca :-).

Dołączam się do pytania. Fachowcy doradzcie coś konkretnego bo niedługo uruchamiam pierwsze WC i pasuje zeby mi podziałało chwile a nie od razu je szlag trafił :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no p5rzeciez juz kilka razy padla nazwa copal'a

Zdążyłem zauważyć, ale:

Za 70 zl to jest jeden litr  

Tyle ze wystarcza na 60 litrow wody

Jakoś nie potrzebuje takiej ilości i nie mam nikogo kto by reszte wzioł :? A tak w ogóle to chciałem jeszcze zapytać ile tego przypada na 1 litr wody destylowanej :?: :?: A borygo coś warte bo jest tanie (najlepiej jesliby się wypowiedział ktoś kto stosuje/ował) :?: :?: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pigmej, nie rozwalaj mnie. Sam napisałeś, że 1l wystarcza na 60 litrów wody. Naprawdę masz takie problemy z dzieleniem, że nie wiesz, ile wychodzi wtedy na 1 l??

Nie mam problemów z dzieleniem. Słowo

wystarcza oznacza zę mogę wlać na 60l wody zarówno cały litr Copala jak i 0,5 litra tylko że bedzie słabiej działać. Dlatego moje pytanie jest jak najbardziej zasadne tzn. czy lać tyle ile w instrukcji, czy trochę mniej czy może trochę wiecej na 1 litr wody. :) :) Nie miałem nigdy styczności z tą substancją i nie wiem czy jak bedzie za mocny roztwór to czy się nic nie stanie... dlatego zapytałem. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

COPAL - zapobiega korozji i konserwuje systemy c.o. z różnych materiałów przede wszystkim z aluminium. Zapobiega odkładaniu się kamienia, zgorzeliny oraz głośnej pracy kotła c.o. Zmniejsza zużycie paliwa. Eliminuje niedogrzane miejsca w grzejnikach c.o. Chroni pompy przed zatarciem oraz przedłuża żywotność instalacji . 1 l. środka wystarcza na ok. 130 m2 pow. domu (ok. 60 l. wody w systemie).

Dane techniczne

Fernox COPAL jest stosowany w domowych systemach centralnego ogrzewania do ochrony przed korozją elektrolityczną i tlenową, rozwojem życia biologicznego i tworzenia osadu soli wapiennych. Zalecany jest do stosowania w systemach wyposażonych w kotły, grzejniki z elementów aluminiowych lub wykonane z aluminium.

Dawkowanie

Zalecane stężenie inhibitora wynosi 1.7 % (proporcje nie są krytyczne). Orientacyjnie podajemy, że w nowoczesnym budownictwie przy instalacjach c.o. pompowych z grzejnikami aluminiowymi lub stalowymi, zapotrzebowanie mocy na powierzchnie np. 120 m2 jest. ok. 10 kW, co odpowiada 40-50 l. COPAL. Zalecane jest wcześniejsze wypłukanie instalacji. Idealnym środkiem do płukania nowych instalacji jest Fernox Superfloc a starszych Fernox DS40.

Cena brutto 76 PLN (1 litro copala)

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję arthx :) To jest właśnie kompletna i fachowa odpowiedź. Natomiast dalej czekam na propozycje alternatywne (tańsze :lol: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi tez by sie przydalo bo mam nagrzewnice z alu.Ciekawe jak teraz wyglada ,az strach patrzec :) .Kurde mozeb by cos tanszego ,bo ten copal to majatek jak bym go mial wlewac ,a poxniej wymienial bym wode i oszedl by w pizdu .Mam nadzieje ze z blokiem sie nic nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... jak bym gdzies dorwal jakies buteleczki po 100 ml (czyli bylo by tego copala na 6 litrow wody) - to mozna by podzielic litra na setki i powysylac - koszt by sie pewno zamknal w 15 pln za taka impreze...

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... jak bym gdzies dorwal jakies buteleczki po 100 ml (czyli bylo by tego copala na 6 litrow wody) - to mozna by podzielic litra na setki i powysylac - koszt by sie pewno zamknal w 15 pln za taka impreze...

arthx

Wystarczy poprostu zebrac z 4 gosci z okolicy, zakupic i podzielic.

Ja sie tak zalapalem, niejaki Adam kupowal 1Litr, w4 sie podzielilismy i mamy.

BTW, Mate cos gdzies kiedys pisal ze bedzie na sklepiku mial w mniejszych opakowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arthx

Jak by ci to wyszło to weź to na allegro wystaw. Pewnie skorzystam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie dzisiaj czyscilem moje WC wsadzilem patyczek do uszu do bloku i byl caly ciemno czerwony zagladajac przez rurke widzialem cienka warstwe osadu co to moze byc kamien czy rdza uzywalem wody destylowanem + petrygo + denaturat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos korozji

3 dni temu rozszczelnila mi sie chlodniczka alu :(

wody ubywa mi w tempie 10 cm3 (strzykawka) na 3 dni

kapie sobie powoli na chusteczke higieniczna i wyparowywuje :)

co dziwne kupilem ja nowa/nieuzywana jakies 8 miechoff temu...

jade na 100% destylce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos korozji

3 dni temu rozszczelnila mi sie chlodniczka alu :(

wody ubywa mi w tempie 10 cm3 (strzykawka) na 3 dni

kapie sobie powoli na chusteczke higieniczna i wyparowywuje :)

co dziwne kupilem ja nowa/nieuzywana jakies 8 miechoff temu...

jade na 100% destylce

tylko poczekac az w nocy rozszczelni sie mocniej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie musi być sprawka korozji... Zawsze możesz ją oddac do regeneracji w jakimś zakładzie mechanicznym. Powinni ją elegancko uszczelnić...

nic nie ruszalem (zadnej mechaniki panowie :) ) a kapie z srodka ( polaczenie finoof z rurka -wiem dziwne.....)

a w takich zakladach wala to jak chlodnica odprowadza cieplo wazna jest tylko szczelnosc - zalewaja siakims uszczelniaczem

no cush...w koncu mam kompa na wode (3.33 cm3/dobe ) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie nie pocieszyłes tym uszczelnianiaem. Włąśnie czekam na chłodniczkę, która przeszła coś takiego i jest teraz w fazie testów w zakładzie ojca. Z tego co wiem moja była spawana, albo lutowana nie wiem dokładnie, bo jeszcze nawet jej nie widziałem. Zawsze się możesz dogadać z panem maystrem. Flaszka czyni cuda, a woda zwarcia. Zamień może tą chusteczkę na kawał gombki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dzis bede mial COPALA :D, [censored !] . W celu uzgodnienia szczegolow tranzakcji prosze o kontakt na gg, ewentualnie na e-maila.

Radze czytac gdzie umieszczasz ogloszenia :evil:

BTW, niezle chcesz sobie zarobic na tym COPALu 8O (IMHO nieladnie)

Dopisek AVENGERa po ocenzurowaniu:

Faktycznie nieco sie zapomnialem, przepraszam, ale to z podjarania :D

I niewiem czemu tak zarobic bede to mial za 86 zeta + koszty podrozy, wiec raczej zarobic nie zarobie. A nawet jakby to co, po tym IMHO to raczej mozna Cie o hipokryzje posadzic panie X. 8O

no offence :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi