SkAtaN Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 Dowiedziałem sie u chemiczki co to za biała substancja. Otóż na miedzianym bloku osadza sie aluminium i powoduje korozje :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Ale tak szybko by to reagowalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 czytam rozne posty i w koncu nie wiem czego uzyc do WC alu + cu. 10% borygo + 90% wody wystarczy?? Prosze o konkretna odpowiedz jakiegos fachowca :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 ztego co sie orientuje to borygo w wodziema wlasnosci glonobojcze a nie hamujace korozje aly+cu - ale ja ciemy jestem z rana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 copal firmy frenox to inhibitor korozji (zreszta powtarzam za reedem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 czytam rozne posty i w koncu nie wiem czego uzyc do WC alu + cu. 10% borygo + 90% wody wystarczy?? Prosze o konkretna odpowiedz jakiegos fachowca :-).Dołączam się do pytania. Fachowcy doradzcie coś konkretnego bo niedługo uruchamiam pierwsze WC i pasuje zeby mi podziałało chwile a nie od razu je szlag trafił :( :( :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 no p5rzeciez juz kilka razy padla nazwa copal'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 no p5rzeciez juz kilka razy padla nazwa copal'aZdążyłem zauważyć, ale: Za 70 zl to jest jeden litr Tyle ze wystarcza na 60 litrow wody Jakoś nie potrzebuje takiej ilości i nie mam nikogo kto by reszte wzioł :? A tak w ogóle to chciałem jeszcze zapytać ile tego przypada na 1 litr wody destylowanej :?: :?: A borygo coś warte bo jest tanie (najlepiej jesliby się wypowiedział ktoś kto stosuje/ował) :?: :?: :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 ja stosuje borygo - skutecznie killuje glony ale zeby zapobiegalo korozji to szczerze powiedziawszy nie slyszalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Pigmej, nie rozwalaj mnie. Sam napisałeś, że 1l wystarcza na 60 litrów wody. Naprawdę masz takie problemy z dzieleniem, że nie wiesz, ile wychodzi wtedy na 1 l?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Ale tak szybko by to reagowalo? Raz jak wsadzilem na zajeciach z chemii blaszke miedziana i aluminiowa do jednej zlewki to nie wiedzialem co sie dzieje, tak gwaltownie przebiegala reakcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Pigmej, nie rozwalaj mnie. Sam napisałeś, że 1l wystarcza na 60 litrów wody. Naprawdę masz takie problemy z dzieleniem, że nie wiesz, ile wychodzi wtedy na 1 l??Nie mam problemów z dzieleniem. Słowo wystarcza oznacza zę mogę wlać na 60l wody zarówno cały litr Copala jak i 0,5 litra tylko że bedzie słabiej działać. Dlatego moje pytanie jest jak najbardziej zasadne tzn. czy lać tyle ile w instrukcji, czy trochę mniej czy może trochę wiecej na 1 litr wody. :) :) Nie miałem nigdy styczności z tą substancją i nie wiem czy jak bedzie za mocny roztwór to czy się nic nie stanie... dlatego zapytałem. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 COPAL - zapobiega korozji i konserwuje systemy c.o. z różnych materiałów przede wszystkim z aluminium. Zapobiega odkładaniu się kamienia, zgorzeliny oraz głośnej pracy kotła c.o. Zmniejsza zużycie paliwa. Eliminuje niedogrzane miejsca w grzejnikach c.o. Chroni pompy przed zatarciem oraz przedłuża żywotność instalacji . 1 l. środka wystarcza na ok. 130 m2 pow. domu (ok. 60 l. wody w systemie). Dane techniczne Fernox COPAL jest stosowany w domowych systemach centralnego ogrzewania do ochrony przed korozją elektrolityczną i tlenową, rozwojem życia biologicznego i tworzenia osadu soli wapiennych. Zalecany jest do stosowania w systemach wyposażonych w kotły, grzejniki z elementów aluminiowych lub wykonane z aluminium. Dawkowanie Zalecane stężenie inhibitora wynosi 1.7 % (proporcje nie są krytyczne). Orientacyjnie podajemy, że w nowoczesnym budownictwie przy instalacjach c.o. pompowych z grzejnikami aluminiowymi lub stalowymi, zapotrzebowanie mocy na powierzchnie np. 120 m2 jest. ok. 10 kW, co odpowiada 40-50 l. COPAL. Zalecane jest wcześniejsze wypłukanie instalacji. Idealnym środkiem do płukania nowych instalacji jest Fernox Superfloc a starszych Fernox DS40. Cena brutto 76 PLN (1 litro copala) arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Bardzo dziękuję arthx :) To jest właśnie kompletna i fachowa odpowiedź. Natomiast dalej czekam na propozycje alternatywne (tańsze :lol: ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 no mi tez by sie przydalo bo mam nagrzewnice z alu.Ciekawe jak teraz wyglada ,az strach patrzec :) .Kurde mozeb by cos tanszego ,bo ten copal to majatek jak bym go mial wlewac ,a poxniej wymienial bym wode i oszedl by w pizdu .Mam nadzieje ze z blokiem sie nic nie dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 hmm... jak bym gdzies dorwal jakies buteleczki po 100 ml (czyli bylo by tego copala na 6 litrow wody) - to mozna by podzielic litra na setki i powysylac - koszt by sie pewno zamknal w 15 pln za taka impreze... arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 hmm... jak bym gdzies dorwal jakies buteleczki po 100 ml (czyli bylo by tego copala na 6 litrow wody) - to mozna by podzielic litra na setki i powysylac - koszt by sie pewno zamknal w 15 pln za taka impreze... arthx Wystarczy poprostu zebrac z 4 gosci z okolicy, zakupic i podzielic. Ja sie tak zalapalem, niejaki Adam kupowal 1Litr, w4 sie podzielilismy i mamy. BTW, Mate cos gdzies kiedys pisal ze bedzie na sklepiku mial w mniejszych opakowaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 hmm... jak bym gdzies dorwal jakies buteleczki po 100 ml (czyli bylo by tego copala na 6 litrow wody) - to mozna by podzielic litra na setki i powysylac - koszt by sie pewno zamknal w 15 pln za taka impreze... arthx Jak by ci to wyszło to weź to na allegro wystaw. Pewnie skorzystam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 te bym chetnie kupil, ale nie takie wielkie (drogie) opakowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczy Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 tez chetnie kupie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczy Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 panowie dzisiaj czyscilem moje WC wsadzilem patyczek do uszu do bloku i byl caly ciemno czerwony zagladajac przez rurke widzialem cienka warstwe osadu co to moze byc kamien czy rdza uzywalem wody destylowanem + petrygo + denaturat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 A masz chłodnicę z aluminiowymi rurkami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczy Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 tak nawet 2 :(( tylko francowate listki na nich sa miedziane wrrrr :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 apropos korozji 3 dni temu rozszczelnila mi sie chlodniczka alu :( wody ubywa mi w tempie 10 cm3 (strzykawka) na 3 dni kapie sobie powoli na chusteczke higieniczna i wyparowywuje :) co dziwne kupilem ja nowa/nieuzywana jakies 8 miechoff temu... jade na 100% destylce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 To nie musi być sprawka korozji... Zawsze możesz ją oddac do regeneracji w jakimś zakładzie mechanicznym. Powinni ją elegancko uszczelnić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 apropos korozji 3 dni temu rozszczelnila mi sie chlodniczka alu :( wody ubywa mi w tempie 10 cm3 (strzykawka) na 3 dni kapie sobie powoli na chusteczke higieniczna i wyparowywuje :) co dziwne kupilem ja nowa/nieuzywana jakies 8 miechoff temu... jade na 100% destylce tylko poczekac az w nocy rozszczelni sie mocniej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 To nie musi być sprawka korozji... Zawsze możesz ją oddac do regeneracji w jakimś zakładzie mechanicznym. Powinni ją elegancko uszczelnić...nic nie ruszalem (zadnej mechaniki panowie :) ) a kapie z srodka ( polaczenie finoof z rurka -wiem dziwne.....) a w takich zakladach wala to jak chlodnica odprowadza cieplo wazna jest tylko szczelnosc - zalewaja siakims uszczelniaczem no cush...w koncu mam kompa na wode (3.33 cm3/dobe ) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 tylko poczekac az w nocy rozszczelni sie mocniej :Dwierz mi - to nie bylo smieszne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 No to mnie nie pocieszyłes tym uszczelnianiaem. Włąśnie czekam na chłodniczkę, która przeszła coś takiego i jest teraz w fazie testów w zakładzie ojca. Z tego co wiem moja była spawana, albo lutowana nie wiem dokładnie, bo jeszcze nawet jej nie widziałem. Zawsze się możesz dogadać z panem maystrem. Flaszka czyni cuda, a woda zwarcia. Zamień może tą chusteczkę na kawał gombki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Dobra dzis bede mial COPALA :D, [censored !] . W celu uzgodnienia szczegolow tranzakcji prosze o kontakt na gg, ewentualnie na e-maila. Radze czytac gdzie umieszczasz ogloszenia :evil: BTW, niezle chcesz sobie zarobic na tym COPALu 8O (IMHO nieladnie) Dopisek AVENGERa po ocenzurowaniu: Faktycznie nieco sie zapomnialem, przepraszam, ale to z podjarania :D I niewiem czemu tak zarobic bede to mial za 86 zeta + koszty podrozy, wiec raczej zarobic nie zarobie. A nawet jakby to co, po tym IMHO to raczej mozna Cie o hipokryzje posadzic panie X. 8O no offence :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...