Skocz do zawartości
tabu82

1000 Zł Za Płytę Gł, Proc. Ram I Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Co sądzicie o takim zestawie?

Procesor AMD Athlon II X4 620 BOX (AM3) (95W/45NM)

319,90zł

Płyta główna Asrock M3A785GXH/128M Socket AM3

293,81zł

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9

149,90zł

Zasilacz do obudowy Bequiet PurePower L7 530W

243,90zł

Podsuma: 1007,51zł

Ceny pochodzą z ram.net.pl

Wiem, że powiecie, żebym nie brał Asrocka tylko Gigabyte'a, ale zależy mi na chwilę obecną na integrze.

No i nie wiem, czy nie wziąć Phenoma II x2 550 BE. W sumie tańszy, ale myśląc przyszłościowo chyba 4-rdzeniowy byłby lepszy, no i nie wiem jak jest teraz z odblokowywaniem tych Phenomów. Co do zasilacza, myślę że chyba najlepszy wybór biorąc po d uwagę cisza/wydajność/cena.

Jeszcze jedno. jak myślicie, czy ceny będą teraz spadać, czy do świąt - rosnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw dobry - ASRock jak najbardziej dobry, ostatnio sporo się poprawiły te płyty. Od siebie mogę jeszcze polecić dozbieranie albo późniejsze dokupienie ramu do tych 4GB - różnica z pewnością będzie odczuwalna, jeśli kompa uzywasz do czegoś wiecej niż tylko przeglądanie neta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak zdecyduję sie na Phenoma II 550 - Jest tańszy (a nóz uda się go odblokować)

na chwilę obecną mam 1000 zł i chciałbym je jak najlepiej ulokować. Nie wchodzi w grę dokupywanie dodatkowego RAM'u.

Komputer miałby mi służyc nie tylko do neta, ale także do mniej wymagających gier (ostatnio gram Torchlighta na moim starym Celeronie 1.2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak zdecyduję sie na Phenoma II 550 - Jest tańszy (a nóz uda się go odblokować)

Kilkanaście złotych różnicy (wg Skąpca)... A w Athlonie X4 też jest szansa na odblokowanie - tyle, że cache L3. Jak się nie uda, zawsze to 2 rdzenie więcej...

Jeśli komputer ma starczyć na długo, to mimo wszystko lepszym wyborem byłby Athlon X4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie grasz w nowsze gry to Athlon do nich wystarczy, w nowszych lepiej będzie spisywałsię Phenom bo ma L3. W Athlonie jednak jest szansa na odblokowanie L3, tak jak w Phenomie na odblokowanie 2 dodatkowych rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w nowszych lepiej będzie spisywał się Phenom bo ma L3.

Trochę zbyt ogólne stwierdzenie - zależy, z ilu rdzeni konkretna gra korzysta... Przykładowo w GTA IV/ArmA II to Athlon jest lepszy. A nie powiesz chyba, że nowsze gry będą coraz częściej korzystać z dwóch rdzeni zamiast czterech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do plyty glownej to jesli myslisz nad alternatywa dla AsRocka to tylko ASUS, obie plyty posiadaja sideport, co jest wazne jesli bedziesz korzystal z zintegrowanej grafiki Gigabyte nie posiada tej pamieci. Wiec wg mnie wybor gigabyte odpada na starcie. Co do procesora to ja bym wolal miec 4 jakja bez L3 niz dwa jaka z L3. no chyba ze liczysz na odblokowanie ale szanse na odblokowanie 4 jajek jest taka sama jak szansa na odblokowanie l3 w athlonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nie ma sensu brać Asusa - ten Asrock w zupełności wystarczy, do tego też posiada sideport.

A procka popieram, zresztą tak samo pisałem wcześniej - 4 rdzenie bardziej się przydadzą - może i nie teraz, ale z pewnością będzie to bardziej przyszłościowy wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałeś o czymś pośrednim (3 rdzenie)?? o ASrock słyszałem wiele dobrego płyta całkiem całkiem posiada chyba opcję HybridCrossFireX co przyda się jak byś grafikę dołożył

a tak na marginesie ASrock był kiedyś chyba filią ASUSA zajmująca się tańszym sprzętem :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do pamięci lepiej teraz kup 2 jednakowe bo będą szybko śmigać w dual-u a potem możesz mieć problem (nie powinno się mieszać pamięci)

fakt nie jest to szczyt wydajności ale w połączeniu z jakąś inna kartą zawsze da tę parę procent mocy :razz:

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do pamięci lepiej teraz kup 2 jednakowe bo będą szybko śmigać w dual-u a potem możesz mieć problem (nie powinno się mieszać pamięci)

fakt nie jest to szczyt wydajności ale w połączeniu z jakąś inna kartą zawsze da tę parę procent mocy :razz:

Da to dokładnie parę procent wydajności, czyli ok 2, max 3, której choćbyś się starał jak cholera to nie odczujesz. Dual to ściema, już wolałbym szybsze pamięci.

Mieszanie pamięci?? Haha, już nie raz widziałem goodramy pracujące w dualu z a-datami czy kingstonami, zresztą dostać 2 taką samą kość goodrama czy kingstona to żaden problem, to tak jak byś chciał bułke kupić, idziesz do sklepu czy piekarni i jest. W każdym sklepiej dostaniesz takie pamięci.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da to dokładnie parę procent wydajności, czyli ok 2, max 3, której choćbyś się starał jak cholera to nie odczujesz. Dual to ściema, już wolałbym szybsze pamięci.

Mieszanie pamięci?? Haha, już nie raz widziałem goodramy pracujące w dualu z a-datami czy kingstonami, zresztą dostać 2 taką samą kość goodrama czy kingstona to żaden problem, to tak jak byś chciał bułke kupić, idziesz do sklepu czy piekarni i jest. W każdym sklepiej dostaniesz takie pamięci.

masz rację dual daje te kilka procent mocy mój błąd

a co do mieszania pamięci nie mówię że się nie da ale że nie jest to najlepsze rozwiązanie

więc po raz kolejny masz rację

i tak teraz wszędzie kupisz takie pamięci jednak za rok lub dwa może już być troszku gorzej

nie chcę się sprzeczać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslę że z pamięciami takimi jak Goodram bądź Kingston nie będzie żadnego problemu nawet za rok czy 2. Wtedy pewnie na allagero będzie wysyp używek, więc za grosze będzie mozna dostać, albo pamięci staną się tak tanie że będzie można kupić nowe 8GB. W każdym razie według mnie nie warto się teraz ograniczać biorąc 2x1G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomocne wypowiedzi. Jednym słowem mój początkowy zestaw jest w porządku. Widzę, że nie macie większych wątpliwości. maro0912 wspomniałeś jednak o pośrednim wyborze, czyli procesora 3-rdzeniowego. Który procesor na dzień dzisiejszy jest najbardziej opłacalny? Cena tak do 300 (320) zł. Niewiele wiem o tych nowych procesorach AMD. Nadal zastanawiam się nad Phenomem II 550.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspominałem bo wiem że takowe są i to dość dobra alternatywa :rolleyes:

nie wiem nie chcę źle doradzić ale http://benchit.pl/procesory/AMD/Athlon+II+X3/425 ten się ciekawie prezentuje / http://www.pcworld.pl/testy/opis/PR00070-a..._ii_x3_435.html

zależy do czego planujesz w większej mierze wykorzystać komputer jeśli gry to dla większości ważniejsze jest wyższe taktowanie niż liczba rdzeni jeżeli natomiast korzystasz z programów które potrafodałemią wykorzystać więcej rdzeni powinno być wydajniejsze niż wyższe taktowanie

hmmm teraz patrzę że ten Phenom to "black edition" jeżeli zamierzasz bawić się w OC to będzie on raczej lepszym wyborem niż te które podałem

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomocne wypowiedzi. Jednym słowem mój początkowy zestaw jest w porządku. Widzę, że nie macie większych wątpliwości. maro0912 wspomniałeś jednak o pośrednim wyborze, czyli procesora 3-rdzeniowego. Który procesor na dzień dzisiejszy jest najbardziej opłacalny? Cena tak do 300 (320) zł. Niewiele wiem o tych nowych procesorach AMD. Nadal zastanawiam się nad Phenomem II 550.

uważaj na goodramy, te niebieskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi