tabu82 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Witam. Co sądzicie o takim zestawie? Procesor AMD Athlon II X4 620 BOX (AM3) (95W/45NM) 319,90zł Płyta główna Asrock M3A785GXH/128M Socket AM3 293,81zł Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 149,90zł Zasilacz do obudowy Bequiet PurePower L7 530W 243,90zł Podsuma: 1007,51zł Ceny pochodzą z ram.net.pl Wiem, że powiecie, żebym nie brał Asrocka tylko Gigabyte'a, ale zależy mi na chwilę obecną na integrze. No i nie wiem, czy nie wziąć Phenoma II x2 550 BE. W sumie tańszy, ale myśląc przyszłościowo chyba 4-rdzeniowy byłby lepszy, no i nie wiem jak jest teraz z odblokowywaniem tych Phenomów. Co do zasilacza, myślę że chyba najlepszy wybór biorąc po d uwagę cisza/wydajność/cena. Jeszcze jedno. jak myślicie, czy ceny będą teraz spadać, czy do świąt - rosnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Całkiem rozsądny zestaw, i wcale Gigabyte nie musi być lepszy od AsRocka. Obecnie robią przyzwoite płyty które sa bardzo chwalone przez właścicieli. Na pewno oferują dobra jakość w swojej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) dobrze dobrane komponenty a plyta asrock która wybrales jest rownie dobra jak gigabyte pod każdym względem z cenami jest tak jak zawsze przy świętach rosną Edytowane 14 Grudnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zestaw dobry - ASRock jak najbardziej dobry, ostatnio sporo się poprawiły te płyty. Od siebie mogę jeszcze polecić dozbieranie albo późniejsze dokupienie ramu do tych 4GB - różnica z pewnością będzie odczuwalna, jeśli kompa uzywasz do czegoś wiecej niż tylko przeglądanie neta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabu82 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Chyba jednak zdecyduję sie na Phenoma II 550 - Jest tańszy (a nóz uda się go odblokować) na chwilę obecną mam 1000 zł i chciałbym je jak najlepiej ulokować. Nie wchodzi w grę dokupywanie dodatkowego RAM'u. Komputer miałby mi służyc nie tylko do neta, ale także do mniej wymagających gier (ostatnio gram Torchlighta na moim starym Celeronie 1.2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Chyba jednak zdecyduję sie na Phenoma II 550 - Jest tańszy (a nóz uda się go odblokować)Kilkanaście złotych różnicy (wg Skąpca)... A w Athlonie X4 też jest szansa na odblokowanie - tyle, że cache L3. Jak się nie uda, zawsze to 2 rdzenie więcej... Jeśli komputer ma starczyć na długo, to mimo wszystko lepszym wyborem byłby Athlon X4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jeżeli nie grasz w nowsze gry to Athlon do nich wystarczy, w nowszych lepiej będzie spisywałsię Phenom bo ma L3. W Athlonie jednak jest szansa na odblokowanie L3, tak jak w Phenomie na odblokowanie 2 dodatkowych rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 w nowszych lepiej będzie spisywał się Phenom bo ma L3.Trochę zbyt ogólne stwierdzenie - zależy, z ilu rdzeni konkretna gra korzysta... Przykładowo w GTA IV/ArmA II to Athlon jest lepszy. A nie powiesz chyba, że nowsze gry będą coraz częściej korzystać z dwóch rdzeni zamiast czterech... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Dlatego brałbym Athlona zamiast Phenoma - korzyści z dwóch dodatkowych rdzeni są z pewnością większe, a do tego można próbować odblokowac L3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabu82 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 dlaczego wszyscy opowiadacie o tym, ze można odblokować L3 w Athlonie skoro ten procesor w swojej strukturze nie posiada tej pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 W niektórych można, a w niektórych nie. Kwestia serii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ciężko trafić prawdziwego Propusa, większość to Deneby i można odblokować L3 (nie zawsze działa). A co do tych gier to wszystko zależy od programistów, którym jakoś nie za bardzo śpieszno do 4 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Co do plyty glownej to jesli myslisz nad alternatywa dla AsRocka to tylko ASUS, obie plyty posiadaja sideport, co jest wazne jesli bedziesz korzystal z zintegrowanej grafiki Gigabyte nie posiada tej pamieci. Wiec wg mnie wybor gigabyte odpada na starcie. Co do procesora to ja bym wolal miec 4 jakja bez L3 niz dwa jaka z L3. no chyba ze liczysz na odblokowanie ale szanse na odblokowanie 4 jajek jest taka sama jak szansa na odblokowanie l3 w athlonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Myślę, że nie ma sensu brać Asusa - ten Asrock w zupełności wystarczy, do tego też posiada sideport. A procka popieram, zresztą tak samo pisałem wcześniej - 4 rdzenie bardziej się przydadzą - może i nie teraz, ale z pewnością będzie to bardziej przyszłościowy wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 ja bym tylko odradził ram goodram. jak będzie miał zielone pcb to ok jak niebieskie to jest naprawdę duża szansa że poleci na serwis. coś się złego porobiło w wilku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 myślałeś o czymś pośrednim (3 rdzenie)?? o ASrock słyszałem wiele dobrego płyta całkiem całkiem posiada chyba opcję HybridCrossFireX co przyda się jak byś grafikę dołożył a tak na marginesie ASrock był kiedyś chyba filią ASUSA zajmująca się tańszym sprzętem :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) HybridCrossFireX jest niepotrzebne. Dual prawie nic nie daje. Edytowane 14 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) a co do pamięci lepiej teraz kup 2 jednakowe bo będą szybko śmigać w dual-u a potem możesz mieć problem (nie powinno się mieszać pamięci) fakt nie jest to szczyt wydajności ale w połączeniu z jakąś inna kartą zawsze da tę parę procent mocy :razz: Edytowane 14 Grudnia 2009 przez maro0912 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) a co do pamięci lepiej teraz kup 2 jednakowe bo będą szybko śmigać w dual-u a potem możesz mieć problem (nie powinno się mieszać pamięci) fakt nie jest to szczyt wydajności ale w połączeniu z jakąś inna kartą zawsze da tę parę procent mocy :razz: Da to dokładnie parę procent wydajności, czyli ok 2, max 3, której choćbyś się starał jak cholera to nie odczujesz. Dual to ściema, już wolałbym szybsze pamięci. Mieszanie pamięci?? Haha, już nie raz widziałem goodramy pracujące w dualu z a-datami czy kingstonami, zresztą dostać 2 taką samą kość goodrama czy kingstona to żaden problem, to tak jak byś chciał bułke kupić, idziesz do sklepu czy piekarni i jest. W każdym sklepiej dostaniesz takie pamięci. Edytowane 14 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Da to dokładnie parę procent wydajności, czyli ok 2, max 3, której choćbyś się starał jak cholera to nie odczujesz. Dual to ściema, już wolałbym szybsze pamięci. Mieszanie pamięci?? Haha, już nie raz widziałem goodramy pracujące w dualu z a-datami czy kingstonami, zresztą dostać 2 taką samą kość goodrama czy kingstona to żaden problem, to tak jak byś chciał bułke kupić, idziesz do sklepu czy piekarni i jest. W każdym sklepiej dostaniesz takie pamięci. masz rację dual daje te kilka procent mocy mój błąd a co do mieszania pamięci nie mówię że się nie da ale że nie jest to najlepsze rozwiązanie więc po raz kolejny masz rację i tak teraz wszędzie kupisz takie pamięci jednak za rok lub dwa może już być troszku gorzej nie chcę się sprzeczać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Myslę że z pamięciami takimi jak Goodram bądź Kingston nie będzie żadnego problemu nawet za rok czy 2. Wtedy pewnie na allagero będzie wysyp używek, więc za grosze będzie mozna dostać, albo pamięci staną się tak tanie że będzie można kupić nowe 8GB. W każdym razie według mnie nie warto się teraz ograniczać biorąc 2x1G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabu82 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Dzięki za pomocne wypowiedzi. Jednym słowem mój początkowy zestaw jest w porządku. Widzę, że nie macie większych wątpliwości. maro0912 wspomniałeś jednak o pośrednim wyborze, czyli procesora 3-rdzeniowego. Który procesor na dzień dzisiejszy jest najbardziej opłacalny? Cena tak do 300 (320) zł. Niewiele wiem o tych nowych procesorach AMD. Nadal zastanawiam się nad Phenomem II 550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) wspominałem bo wiem że takowe są i to dość dobra alternatywa :rolleyes: nie wiem nie chcę źle doradzić ale http://benchit.pl/procesory/AMD/Athlon+II+X3/425 ten się ciekawie prezentuje / http://www.pcworld.pl/testy/opis/PR00070-a..._ii_x3_435.html zależy do czego planujesz w większej mierze wykorzystać komputer jeśli gry to dla większości ważniejsze jest wyższe taktowanie niż liczba rdzeni jeżeli natomiast korzystasz z programów które potrafodałemią wykorzystać więcej rdzeni powinno być wydajniejsze niż wyższe taktowanie hmmm teraz patrzę że ten Phenom to "black edition" jeżeli zamierzasz bawić się w OC to będzie on raczej lepszym wyborem niż te które podałem Edytowane 14 Grudnia 2009 przez maro0912 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Dzięki za pomocne wypowiedzi. Jednym słowem mój początkowy zestaw jest w porządku. Widzę, że nie macie większych wątpliwości. maro0912 wspomniałeś jednak o pośrednim wyborze, czyli procesora 3-rdzeniowego. Który procesor na dzień dzisiejszy jest najbardziej opłacalny? Cena tak do 300 (320) zł. Niewiele wiem o tych nowych procesorach AMD. Nadal zastanawiam się nad Phenomem II 550.uważaj na goodramy, te niebieskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabu82 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 I stało się. Dziś zamówiłem w ram.net zestaw: Asrocka, Phenoma II 550, Goodramy (dopisałem, żeby były zielone) i Bequieta 530. Wszystko z przesyłką 1001 zł. Dziękuję wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...