DeathTomahawk Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Jesli piledriver nie bedzie naprawde tani, a haswella naprawde bedzie mozna podkrecac tak przyjemnie jak teraz AMD, to ide do intela :-/ Ciekawe czy Haswell będzie pierwszą architekturą przy której Intel nie czując żadnego (nawet zdyszanego) oddechu konkurencji pofolguje sobie w cenach. Aktualnie dominują w każdym segmencie (no może poza sektorem dla ludzi szukających dobrego GPU w CPU...). Prawda jest taka, że nawet jeżeli nie ruszałby platformy to AMD i tak w najbliższych latach nie ma jak zagrozić Ivy Bridge/Sandy Bridge... Szkoda, że nie planują produkcji "odświeżonych" Phenomów 2. Mniejsze TDP i cena, jakieś dodatkowe instrukcje, 3.6GHz i w zasadzie większości graczy by wystarczyło(do czasu nowej generacji konsol zapewne). Pozdrawiam Edytowane 22 Września 2012 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2012 AMD FX-4170 Vs. Intel Core i3-3220: Which ~$125 CPU Should You Buy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) http://www.gigabyte....x?pid=3907#bios do mojego mobo widzę, już wydali bios pod nowe fxy, wnioskuję po update cpu agesa code No i "oc" http://www.techpower...-7.443-GHz.html Macie już w redakcji jakieś sample ? będzie w ogóle test na purepc ? Edytowane 22 Października 2012 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Pod linuxem już jest;) http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_vishera&num=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Według tego testu amd dotrzymało słowa. Jest jaieś 10% lepiej od "starych" fx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Przeczytałem już jeden test na pewnym portalu(test został usunięty) i poprawa jest znacząca,a najbardziej pobór prądu. Edytowane 22 Października 2012 przez Gr3gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Premiera procesorów AMD bazujących na architekturze Bulldozer, odbiła się głośnym echem w szerokim świecie, aczkolwiek firma z Sunnyvale tyle razy przekładała datę ich faktycznego wprowadzenia do sklepów, że niektórym zwyczajnie nie starczyło już cierpliwości na czekanie. Bulldozery nie zdołały zresztą rozjechać konkurencji i nawiązać równorzędnej walki z jednostkami Intela, jaki wraz z wprowadzeniem 22 nm układów Ivy Bridge przypieczętował swoją dominującą pozycję na rynku. Jednak AMD zdecydowało się dalej rozwijać „modułową” architekturę, która miejscami ustępowała nie tylko Intelom, ale również starszym CPU z rodziny Phenom II. Dzisiaj (23.10) producent oficjalnie zaprezentował nowe procesory Vishera będące następcami Bulldozerów, korzystające z usprawnionej architektury poprzednika - rdzeni Piledriver. Czy „Czerwoni” odrobili pracę domową i przemyśleli strategię, jak dogonić „Niebieskich” przynajmniej w niższym i średnim segmencie? Czy słabe punkty poprzednika zostały właściwie zdiagnozowane i wyeliminowane? Zapraszamy do jeszcze gorącego premierowego testu AMD FX-8350 - najmocniejszego modelu z rodziny układów Vishera! Test AMD FX-8350 Vishera vs Core i5 - Test CPU do 1000 zł 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Fajny test, dzięki. Największy postęp dokonał się w poborze prądu reszta to jakieś 10-15% w stosunku do poprzednika czyli dotrzymali słowa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Test fajny, szkoda tylko, że te procki nadal nie są na tyle szybkie żeby myśleć o pozbyciu sie mojego X6. Oby kolejna generacja nadal była kompatybilne z AM3+ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) I tutaj należy się zastanowić czy brać Phenom II X6 1045T czy FX6300. Edytowane 23 Października 2012 przez Makduf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Ja tam wole faildożera od x6 btw. pclab zaspał, testu brak 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 I tutaj należy się zastanowić czy brać Phenom II X6 1045T czy FX6300. i5 :) 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) Ciekawy wzrost względem poprzednika. AMD wciąż jednak w tyle. Edytowane 23 Października 2012 przez kwasior500 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygzus Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Procek już znośny przy przejściu z Phenom II, ale do Intela przepaść, której już nie zasypią. Mam wrażenie, że te wysokie zegarki będą zaporą nie do przejścia w przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Gdzie Ty widzisz aż taką przepaść? Weź po uwagę cenę i to,że nie każdy tylko gra.Jeszcze jak cena zejdzie poniżej 600zł,to wybór będzie oczywisty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Przepaść jest w grach, a cena? Skory najtańszy IB-I5 kosztuje już mniej niż 700zł to wybór jest oczywisty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Ledwo doganiają procki Intela sprzed 2 lat. I to jeszcze AMD 8 modułowy 4 GHz vs Intel 4 rdzeniowy 3.3 GHz. I to przy większym poborze prądu. Nie czarujmy się. Architektura buldożera to niewypał. Nawet segment serwerowy, czyli główne przeznaczenie z jakim były tworzone nie przyjął tego produktu z entuzjazmem. Warto poprzeglądać testy Opteronów vs Xeony serii E5-26xx. Nic, poza ceną zakupu nie kieruje w stronę AMD. A i te dla zastosowań 24/7 ( HPC ) nie będą korzystne, bo na prądzie się to szybko zwróci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Dlatego trzeba trzymać kciuki co by steamroller był jeszcze na AM3+ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Czekalem na ten procesor z mysla dolozenia go do aktualnej plyty. Niestety w cenie jaka proponuja, szykuje sie zmiana na intela. Aktualnie widzialem w jednym ze sklepow FX-8320 za 649zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afterglow Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Ledwo doganiają procki Intela sprzed 2 lat. I to jeszcze AMD 8 modułowy 4 GHz vs Intel 4 rdzeniowy 3.3 GHz. I to przy większym poborze prądu.Na FX-8xxx skladaja sie 4 moduly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Fakt, 8 wątkowy powinno być. My bad. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Asus już wypuścił biosy do mobasów,które jeszcze nie miały wsparcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomszyn Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Dziś wymieniłem x6 na FX 8320 i na razie kręcę, testuję, kręcę, testuję. Na razie mam 4,7 GHz na powietrzu... Teraz mam 5 GHz, w Cinebenchu 11.5 mam wynik 8.61 ale mam zaśmieconego Windowsa, spróbuję na czystm Windows 8. du.py nie urywa ale mimo to jest dobrze... Edytowane 31 Października 2012 przez Tomszyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Dziś wymieniłem x6 na FX 8320 i na razie kręcę, testuję, kręcę, testuję. Na razie mam 4,7 GHz na powietrzu... Teraz mam 5 GHz, w Cinebenchu 11.5 mam wynik 8.61 ale mam zaśmieconego Windowsa, spróbuję na czystm Windows 8. du.py nie urywa ale mimo to jest dobrze... A jak temperatury? Sprawdzałeś czy proc sam sobie nie zmienia taktowania bo mu się za ciepło robi? Tutaj coś nie-coś o tym: http://forum.purepc....tling-w-amd-fx/ Pytam bom ciekawy Pozdrawiam Edytowane 31 Października 2012 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandrake48 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 a fx 8350 w naszym kochanym kraju nie można dostać. Super, a muszę wymienić wszystko i komp się sypie a oni nie mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomszyn Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 DeathTomahawk, kurcze temperatury jakies chore na razie, moze cos zle dokrecilem bo choc radiator mam dosc dobry to jednak mocowanie jest na nakretki i wiesz jak to jest, jedna podkrecisz za mocno i juz zle bedzie przylegac do procesora. Powiem Ci tak, na razie w stresie nawet 90 stopni. Sprawdzilem 3 programami i to samo. Nie chce go meczyc wiec zjechalem do 4,7 GHz. Spadkow taktowania nie ma, wylaczylem: C1, C6, APM i jeszcze jedno badziewie ktorego nazwy zapomnialem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Mój 8120 cały czas biega na 4ghz i 1,3v chłodzę karakiem(temp znośne, pasta sylikonowa). Raz nawet udało mi się przegrzać cepa przez zły docisk chłodzenia, zadziałało zabezpieczenie i komp się wyłączył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 DeathTomahawk, kurcze temperatury jakies chore na razie, moze cos zle dokrecilem bo choc radiator mam dosc dobry to jednak mocowanie jest na nakretki i wiesz jak to jest, jedna podkrecisz za mocno i juz zle bedzie przylegac do procesora. Przy takim TDP i OC to temperatury wcale kosmiczne się nie wydają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomszyn Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 gra jest warta świeczki więc muszę "zwodować" procka...jak tylko sprzedam Phenoma 2.... Muszę osągnąć 9 pkt w Cinebenchu, tyle ma kolega na i7 2600K oczywiście też mocno podkręconym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Premiera drugiej generacji procesorów AMD FX przeznaczonych dla gniazda AM3+ odbiła się w naszym kraju szerokim echem, niekoniecznie związanym wyłącznie ze sprawami stricte technicznymi, ale właśnie ten aspekt powinien najbardziej interesować potencjalną klientelę. Producent nie dokonał wówczas radykalnych zmian w budowie swoich jednostek, twardo trzymając wcześniejszych koncepcji, forsowanych od czasu wprowadzenia do sprzedaży niezbyt ciepło przyjętych Bulldozerów. Debiut architektury modułowej nie należał do złotych kart w historii amerykańskiej firmy, bowiem konkurencja ze strony Intel Sandy Bridge była wówczas niesłychanie silna. Niedługo potem AMD ogłosiło, że wycofuje się z rynku high-end i zamierza walczyć wyłącznie o sektory średnie oraz budżetowe, bowiem tutaj sprzedaje się najwięcej procesorów. Mimo wszystko w ofercie Czerwonych w najbliższej przyszłości nie zabraknie CPU z górnej półki, tylko będzie to przedział bliższy Core i5, niżeli serii Core i7. W październiku 2012 roku opublikowaliśmy obszerny test FX-8350, czyli najszybszego reprezentanta rodziny Vishera (Piledriver), natomiast dzisiaj przedstawiamy Wam model FX-8320. Słabszemu braciszkowi niewiele brakuje do lidera, zaoszczędzone 150 złotych można dobrze wykorzystać, zaś overclocking załatwi ewentualne różnice w wydajności - brzmi ciekawie? Test AMD FX-8320 vs Intel Core i5 - Porównanie procesorów Edytowane 3 Maja 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...