kkNd! Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Hmm kiedy daje na tego offseta 0.110 to mi wali 1.52v, kiedy zmniejsze o polowe (~0.06) to daje 1.45v. Kiedy jeszcze zmniejsze to sie winda nie bootuje, a ustawiam tylko 4700 mhz :/ jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Hmm kiedy daje na tego offseta 0.110 to mi wali 1.52v, kiedy zmniejsze o polowe (~0.06) to daje 1.45v. Kiedy jeszcze zmniejsze to sie winda nie bootuje, a ustawiam tylko 4700 mhz :/ jakies pomysly? Ja podciagnolem load line I cpu 120%,jak bede w domu do zapodam ci zdjecia z biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 u mnie by uzyskać 4.8ghz muszę ustawić w biosie 1.32 co doje podczas obciążenia 1.38V na procka. Ustawienie w biosie 1.35V co podczas obciążenia zamienia się w 1.42V pozwala uzyskać 5ghz. Nie wiem dlaczego ale właśnie nie chciałem przekraczać tych 1.38 i prawdopodobnie pozostanę przy 4.8. Natomiast mam prośbę by któryś z Was sprawdził różnicę np w 3dmarku różnicę między 4.8 a 5.0. U mnie dokładnie różnica była 7008/7014 i zastanawiam się czy to ja robię coś nie tak. PS z tego miejsca chciałbym podziękować KUZIOWI za udzieloną mi pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 mogę sprawdzić tego 3DMarka tylko podaj jaki dokładnie czy 01 czy 06 może vantage :D ja sam ustawiłem 4.7ghz do 24/7 ,spróbuj w biosie włączyć C1E i ExBit wyłącz resztę to powinno zbić napięcia bo u mnie low vrdoop jest różnica 0.04V u ciebie jest troche za dużo ,i włącz vdroopa na Low :) pisałem na forum en-msi.com i czekam na odpowiedź co mi poradzą na temat vdroop ,bo tak nie powinno być ,myślałem że jak ustawie napięcie 1.3V w idle ,to pod obciązeniem będzie 1.26v ,a tu jest na odwrót 1.3v idle ,zamienia się pod 100% load na 1.35 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Co do Vdroopa low/high, który na MSi powoduje wynik odwrotny od zamierzonego (zawyżone vcore od ustawionego ręcznie) to trzeba chyba czekać na nowe biosy bo każdy tak ma Edytowane 16 Stycznia 2011 przez Turrican Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 U siebie musiałem zjechać do 4,7GHz, bo coś 4,8GHz się wysypał podczas skype'a :lol: Nie wiem czym dokładnie było to spowodowane, ale chyba podczas rozmowy jak zdążyłem później oblukać obciążenie się zmienia i częstotliwość skacze, więc oszczędzanie trochę się pogubiło. Na 4,7GHz po ponad godzinnej sesji nie było problemów :wink: @Maxforce faktycznie też lipa, imho już lepiej podawać samego bezpośredniego linka do obrazka lub zmniejszyć i załączać na forum :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Co do Vdroopa low/high, który na MSi powoduje wynik odwrotny od zamierzonego (zawyżone vcore od ustawionego) to trzeba chyba czekać na nowe biosy bo każdy tak ma Spróbowałem też dziś zmienić mnożnik spod CC w windzie i program mnie poprosił aby zresetować system aby zmiany zostały wprowadzone lol.. Jaki jest sens wprowadzania tej opcji jak i tak trzeba zresetować sprzęt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ja podciagnolem load line I cpu 120%,jak bede w domu do zapodam ci zdjecia z biosu Ja myślałem o 3dmark 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 wynik 4.7 GHz na napięciu z bios 1.37v ,mimo tego napięcie pod obciążeniem jest 1.38V a w idle 1.35v trochę pokombinowałem i vdroop jakoś działa w miarę dobrze 1 godzina w prime95 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tachion Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) hmm zobaczcie sobie ludzie ową płytkę w akcji Asrock P67 Extreme 6: Prestazioni alla portata di tutti Edytowane 16 Stycznia 2011 przez Tachion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 napięcie CPU_PLL może być opcją dla niższego vCore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Ja chyba już zakończyłem szukanie stabilności real temp ładnie obrazuje jakie są skoki do 10% użycia procesora Co mi się podowa względem i7 920, offset działa o wiele lepiej, komp wkońcu całkowicie bezgłośny i to po OC, pompka na 7V jest nie słyszalna, wentyle wdać jak się kręcą MOże komuś się przyda AI Overclock Tuner = Manual BCLK/PEG Freq = 100.3 Turbo Ratio = By All Cores 49 Internal PLL overvoltage = Enabled EPU Settings. Disabled Load Line Calibration =Medium VRM Frequency = Manual VRM Fixed Freq Mode = 370 Phase Control = Extreme Duty Control = Extreme CPU Current Capability = 130% CPU Voltage = Offset Mode + 0.110 VCCSA = 1.01250 VCCIO = 1.1250 CPU PLL = Auto PCH= Auto VRM Spread Spectrum = Disabled Advanced -> CPU Configuration Page CPU Ratio = 49 Intel Adaptive Thermal Monitor = Disabled Hyper-Threading = Enabled Active Processor Cores = All Limit CPUID Maximum = Disabled Execute Disable Bit = Enabled Speedstep = Disabled Turbo = Enabled C1E = Disabled C3 = Disabled C6 = Enabled Edytowane 17 Stycznia 2011 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 (edytowane) wynik 4.7 GHz na napięciu z bios 1.37v ,mimo tego napięcie pod obciążeniem jest 1.38V a w idle 1.35v trochę pokombinowałem i vdroop jakoś działa w miarę dobrze 1 godzina w prime95 :) To napisz co pokombinowałeś gdyż ja np mam ustawione w biosie V na 1,315 co w idle daje mi 1,336 a podczas obciążenia daje mi 1.384. A to moje ustawienia może byś zaproponował coś wyłączyć/włączyć Edytowane 17 Stycznia 2011 przez mateo1977 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Bios w naszym ojczystym języku i z ogonkami :o Aż dziw bierze, kto by kiedyś pomyślał :D Edit: Tzn nie bios a EFI ;) z przyzwyczajenia Edytowane 17 Stycznia 2011 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 @Maxforce - zauwazyles jakies zmiany w stabilnosci na plus po ustawieniu BCLK/PEG Fre oraz VRM Frequency? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Kurier przywiózł mi do domu 2500K batch L041C124 Z tego co czytałem na necie to całkiem solidna sztuka. Intel Core i5 2400, 2500, 2500K & Core i7 2600, 2600K batch numbers list - i4memory.com - different look at memory I jakiś excel http://users.telenet.be/OAP2/SBLIST/Sandy%20Bridge%20batches.xls Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Ciekawe, z tego forum to niezły kozak, 4,8GHz na 1,24V :D Oby się sprawdziło :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 @Maxforce - zauwazyles jakies zmiany w stabilnosci na plus po ustawieniu BCLK/PEG Fre oraz VRM Frequency? bclk musiałem bo z pamieciami na 100 nie zabardzo sie zgrywało ,vrm poprawiło mi stabilność przy mniejszym V @mateo1977 CZłowieku nie formatem z aparatu ślepi nie jesteśmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Płyta główna Asus P8P67-M Intel P67 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) mATX (P8P67-M) w Morele.net Asus mATX na P67 za 396 w morelach. Wlasnie mi potwierdzili zamowienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 O_o ja pierdziu....nic tylko brać. Ona tyle netto w pewnych kanałach hurtowych kosztuje..skąd oni to wzięli ? Był co prawda ostatnio wypadek TIRa z TV Samsunga, ale o mobasach nie słyszałem ;-] Jak na procach też się takie okazje zaczą pokazywać to chyba będzie można pomyśleć nad wywaleniem Phenoma w pierony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Teraz musze pomyslec czy nie odwolac ravena 2 i nie pomyslec nad jakims przewiewnym matx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Panowie, szukam jakiegoś artykułu, w którym przedstawiono by wpływ ht na gry ( ale w zależności 4c vs 4c+ht ). Zastanawiam się, jak duże różnice mogą być między procesorami 2500 a 2600 w grach, czy z ht i z większym cache jest jakiś zysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Kurier przywiózł mi do domu 2500K batch L041C124 Z tego co czytałem na necie to całkiem solidna sztuka. Intel Core i5 2400, 2500, 2500K & Core i7 2600, 2600K batch numbers list - i4memory.com - different look at memory I jakiś excel http://users.telenet.be/OAP2/SBLIST/Sandy%20Bridge%20batches.xls nie będziesz miał identycznych osiągów :) mimo tego że jest to ten sam batch. ja tez mam niby batch który powinien zrobić 5ghz na 1.48v w load ;) ,a tak nie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 No zobaczymy. Akurat w te klocki mam szczęście. Niestety płyty nie dostanę chyba w tym tygodniu. Posłałem maila do oddziału ASRock na Europę apropos dostępności i czekam na odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 @Maxforce probowalem na Twoich ustawieniach i windows nie bootuje nawet przy x47 (nie ruszalem jedynie system agent voltage). Imho to jakis problem z pamieciami - na forum asusa sporo osob narzekalo na wspolprace z corsairami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 No support ASRock pierwsza klasa. W sumie z ABC Data też się dowiedziałem co chciałem. Teraz fakty. Od piątku jedzie do Polski 15szt. W emarket.pl swojego sztukensa dostanę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozioo Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Nie wiesz czy jadą do nas tylko Extreme, czy Pro3 też zobaczymy? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Ja też czekam na tę płytkę. Tylko co to jest 15 sztuk, trudno będzie się załapać. Z prockami podobna lipa. Przypomina to troche lata 80-te i kolejki do sklepu mięsnego. Coś się Intel nie popisał z dostępnością platformy SB w naszym kraju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Nie przesadzaj, plyty poza asrockiem sa dostepne od poczatku stycznia. Jak w srode kupowalem i5 2500k to w bicie sie polki uginaly od sandy bridge i z tego co patrzylem ciagle sa dostepne. A kolejna dostawa do innych sklepow ma byc na dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 extreme6 i pro3 sa dostępne ale w ograniczonych ilościach. Wysyłają po hurtowniach nie więcej niż 10-20szt. Dostępność poprawi sie pod koniec stycznia. co do prockow 2500k i 2600k z emarket to mają być dostępne od przyszłego poniedziałku. Sent from my GT540 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...