kkNd! Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2011 kkNd! przecież były tanie X6 od amd i nikt "normalny" w to nie inwestował :] Pewnie dlatego, ze byly za wolne i wyszly zbyt szybko ;) po co komu 6 rdzeniowy procek jak praktycznie nic go nie wykorzysta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 na życzenie mogę sprawdzić u mnie działanie programów z hd3000 Y, byłbym wdzięczny Poza problemami ze stabilnością, na płycie jest wejście HDMI, które po podłączeniu kabla daje rozmazany obraz po czym monitor się wyłącza. Pytanie czy oddać samą mobo na gwarę czy też proca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) prędzej wina mobasa niż procka ,albo nie dopracowane biosy ,konstrukcja która masz nie jest za bardzo do zadań specjalnych :D w ciągu godziny z testuję kilka programów,po wszystkim napisze co i jak. edit: ok wszystko sprawdzone ,max2012 działa dobrze w viewportach ,wszystko sprawdzałem na stworzonej scenie interior,exterior ,w c4d r12 testowałem viewport na produktach tutaj jest troche gorzej niż z gtx460 ,inaczej działa obracanie kamerki ,prawdopodobnie dlatego że scena była tworzona z gtx460 ,obraz bardziej pływa ale da się wytrzymać ,jak na interge jest całkiem dobrze ,niestety grafa nie da się renderować w poszczególnych programach ,pozostaje tylko nvidia i rdzenia cuda:D testowałem też grafe z 2ghz na rdzeniu dałem offseta +0.050v ale nie było stabilnie przy próbie uruchamiania maxa wywalał błąd "Sterownik przestał działać" ,wszystkie testy robiłem na defaultowych ustawieniach ,karty za bardzo nie używam ,jedynie gtx460 pracuje. w twoim przypadku możliwe że płyta jest nie za bardzo dopracowana ,wszystkie opcje dotyczące inegry w biosie masz włączone? tryb igpu i render s... rozdzielczość w testach 1920x1440 ,monitor podłączony pod d-sub ,na dvi był problem z podłączeniem przejściówki nie wiem czemu ale pod gtx460 było dobrze ,prawdopodobnie w płycie głównej są nie dopasowane wtyczki Edytowane 10 Lipca 2011 przez kuziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) testowałem też grafe z 2ghz na rdzeniu dałem offseta +0.050v ale nie było stabilnie przy próbie uruchamiania maxa wywalał błąd "Sterownik przestał działać" ,wszystkie testy robiłem na defaultowych ustawieniach ,karty za bardzo nie używam ,jedynie gtx460 pracuje. Miałem tak samo (tzn. komp nie mój tylko zaprzyjaźnionego grafika, ale to nie istotne :P) Dużo osób ma tak, że właśnie im wywala błąd z tym sterownikiem. Grafy nie potrzeba dlatego chcieliśmy tą Intela, nic więcej wydajności nie trzeba, a po co kupować drugą. Z tego co widzę do Intel dał ciała, masa ludzi ma z tym problem, fakt że jak ktoś kupuję proca za 1k zł, to raczej też grafę osobno, no ale sam fakt, że od nowości nie działa to kicha :P THX za testy jeszcze raz. Widzę żę masz Asus-a pod Z68 na AsRocku jest tak samo, czyli, że obojętne jaka płyta, raczej chipset walnięty. Ktoś coś słyszał, żeby Intel miał w związku z tym ? Edytowane 10 Lipca 2011 przez krudki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 tzn,tak się tylko dzieje gdy podkręcę iGPU ,automatyczne OC od Asusa daje 1500MHz na rdzeniu grafiki i też działa dobrze ,także nie jest to wina ani procka ,ani płyty :) odpowiedź: trzeba podkręcać z umiarem. Tobie wywala taki błąd nawet jeśli masz standardowe zegary GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Y, w ogóle żadnego OC nie robiłem nawet CPU (zrobię jak będzie miał czas) ... Chcemy stabilności, jak w after effects czy innym 3D smaży się rendery po kilka godzin to reset / BSOD, to ostatnia rzecz jaką się chce widzieć :D Wszystko jest na default, sprawdzałem stery, windowsy, dyski i nic. Tylko jak pożyczyłem mu swojego HD4870 to ani jednego błędu... No cóż będzie trzeba kupić jakąś najtańszą grafę na PCIE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) ogólnie u mnie tak się nie dzieje ,prawdopodobnie wina płyty głównej Edytowane 10 Lipca 2011 przez kuziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 From $100 To $160: Five Z68-Based Boards, Compared : Almost Affordable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fructo Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 A mnie ciekawi, czy technika Quick Sync, której brakuje w Pentiumach z serii G wspomaga jakoś odtwarzanie multimediów, czy nawet bez tego taka grafika poradzi sobie z filmami w 1080p na YT czy z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2011 Lipa, oba 6-rdzeniowce na S2011 będą z serii Extreme Edition, czyli raczej mało kto sobie będzie mógł na nie pozwolić. Pewnie standardowo będzie 560-580 $ za model drugi od góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2011 Po paru tygodniach wyjdą cywilne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Bawił się ktoś z Was Kingstonami HyperX 1600CL9 (grey, Genesis)? Co bym nie zrobił, to nie są stabilne na 1600MHz (sic!). Podobne komentarze znalazłem na stronie Proline'u z tymi pamięciami. Na tej płycie Adaty 2000MHz szły na 1866 bez problemu, 2133 nawet nie sprawdzałem, więc to raczej nie ograniczenie procka/płyty. Wgrywał ktoś bios 18.5 do Asusa P67 Pro? Niby jest poprawiona stabilność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 (edytowane) Kiedyś pamiętam była dyskusja nt. różnych domyślnych napięć, nawet w jednym modelu Sandy Bridge. Ciekaw jestem jak znaczne mogą być to różnice w obrębie jednego modelu. Np. mój i5 2400 turbo OFF pod obciążeniem programem System Stability Test z programu AIDA {zaznaczone stress CPU i stress FPU} (wszystkie rdzenie @3,1 Ghz) ma najwyższe napięcie Core Voltage 1,064V - wg. CPUID z programu AIDA. Wybrałem AIDA bo są tam wszystkie narzędzia do skontrolowania napięcia - czyli moduł obciążający i CPUID Ewentualnie czy ktoś widział jakąś tabelę z zakresem napięć dla odpowiednich modeli Sandy Bridge? Edytowane 19 Lipca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Czesc. Od wczoraj pierwszy raz mam kontakt z platforma i5-2500K + ASUS P8Z68-V Pro. Chcialem podkrecic procka najpierw do 4 GHz. Ustawilem mnoznik na 40, wlaczylem Internal PLL overvoltage. Zadnych napiec nie zmienialem. W ustawieniach procesora wylaczylem opcje C1E i C3 pozostawiajac wlaczone tylko C6. Wlaczylem tez opcje Turbo Mode. Komputer dziala stabilnie. Procesor ladnie zmienia czestotliwosc i napiecie w zaleznosci od obciazenia: 1,6 GHz z 0,85 V i 4,0 GHz z 1,32 V. Mam jednak kilka pytan: 1. Czy przy takim poziome podkrecenia procka wlaczac opcje Internal PLL overvoltage? Czytalem gdzies, ze dopiero od okolo 4,6 GHz warto ta opcje wlaczyc... 2. Na jakiej zasadzie dziala opcja Turbo Mode w ustawieniach procesora? Mozna ja wlaczyc tylko gdy wlaczona jest opcja EIST (SpeedStep). 3. Jak ustawic Load-line Calibration przy poziomie 4-4,5 GHz? Teraz ustawione mam (o ile dobrze pamietam) na Extreme. 4. Zupelnie pogubilem sie w kwestii Offsetu. Jesli dobrze rozumiem to Offset dodaje lub odejmuje zadana wartosc napiecia? Czyli jesli napiecie procesora jest X V, a Offset ustawie na + 0,1 V to w stresie bede mial X+0,1 V? Ustawilem "z czapki" na -0,05 i wszystko dziala stabilnie. 5. Czy aby zmiana czestotliwosci procka (i zasilania) byla mozliwa w windowsie musi byc wlaczona opcja SpeedStep? Pytam, bo jak wylaczylem SpeedStep to mialem w windzie stala czestotliwosc i napiecie procka: 4 GHz i 1,32 V. A widze, ze u kolegi Maxforce opcja ta jest wylaczona, a zmiany taktowania sa: Ja chyba już zakończyłem szukanie stabilności real temp ładnie obrazuje jakie są skoki do 10% użycia procesora Co mi się podowa względem i7 920, offset działa o wiele lepiej, komp wkońcu całkowicie bezgłośny i to po OC, pompka na 7V jest nie słyszalna, wentyle wdać jak się kręcą MOże komuś się przyda AI Overclock Tuner = Manual BCLK/PEG Freq = 100.3 Turbo Ratio = By All Cores 49 Internal PLL overvoltage = Enabled EPU Settings. Disabled Load Line Calibration =Medium VRM Frequency = Manual VRM Fixed Freq Mode = 370 Phase Control = Extreme Duty Control = Extreme CPU Current Capability = 130% CPU Voltage = Offset Mode + 0.110 VCCSA = 1.01250 VCCIO = 1.1250 CPU PLL = Auto PCH= Auto VRM Spread Spectrum = Disabled Advanced -> CPU Configuration Page CPU Ratio = 49 Intel Adaptive Thermal Monitor = Disabled Hyper-Threading = Enabled Active Processor Cores = All Limit CPUID Maximum = Disabled Execute Disable Bit = Enabled Speedstep = Disabled Turbo = Enabled C1E = Disabled C3 = Disabled C6 = Enabled Edytowane 20 Lipca 2011 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Procesor ladnie zmienia czestotliwosc i napiecie w zaleznosci od obciazenia: 1,6 GHz z 0,85 V A skoro już jesteśmy przy tym temacie idle 1,6 Ghz - na moim jest 0,864 czasem wskoczy na 0,856 - tak podaje CPUID z AIDA Teraz bawię się kolejną maszyną i5 2400 z płytą Extreme4 (to samo co moje). Różnica polega na fabrycznym BIOS (do czasu) vs. moje 1.9 i chłodzenie jest BOX (wyższe temp). I tak ... napięcie w idle 0,968 czasem wskoczy na 0,960 ... hmmm ... to wyżej niż u mnie o jakieś 0,1V. W stress 1,152-1,160 ... czyli też nieco wyżej (u mnie 1,064 czyli ponownie 0,1V) Temperatury widzę na chłodzeniu BOX jakieś 20 st. wyższe w Stress - brak wentylatora systemowego też robi swoje. Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Różnica o 0,1V wynika z włączonego/wyłączonego IES (Intelligent Energy Saver). Pisałem o tym niedawno ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Różnica o 0,1V wynika z włączonego/wyłączonego IES (Intelligent Energy Saver). Pisałem o tym niedawno ;) Zaktualizowałem bios, wbiłem oszczędzanie energii i napięcie już jest praktycznie to samo (nawet o 0,008V niższe od mojego) ;) ps. to BOX chłodzenie to niezłe "G" Aha ... co do skwierczenia ... w tym drugim kompie jest cisza w tej kwestii (zasilacz FSP Fortron Aurum 500W, ten z nowej serii z certyfikatem gold). ... może u mnie też zapanuje cisza kiedy wymienię zasilacz ... fajnie byłoby ;) Edytowane 20 Lipca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Intel o wydajności Sandy Bridge-E: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Materiały promocyjne przyciągają, ciekawe jak cena bardzo będzie Extreme :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Mi sie wydaje że z oznaczeniami, i samym planowaniem modeli, to Intel zaczyna błądzić. Dwie platformy, różne ilości rdzeni i wątków, a wszystko to Core i7. Architektura ta sama, a pojawiła się trójka z przodu. Do tego quad i7-3820 będzie miał tylko częściowo odblokowany mnożnik, czyli 2600K będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Moim zdaniem czterocyfrowe oznaczenia również są głupie. Ludzie przede wszystkim patrzą na pierwsze cyfry, potem kolejne. Jak dla mnie różnica między np. i3-500 a i7-900 jest kolosalna, dużo większa niż miedzy i3-2100 a i7-2600. Pewnie i dlatego ta trójka z przodu, żeby od razu było wiadomo że to wypas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 w końcu lga2011 będzie highendem,mnie to nie przeszkadza liczy się wydajność ,która nie idzie w parze z cena :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Mam pytania: -Jaki program pokazuje właściwie napięcie procesora? -Ustawiłem napięcie procesora na około 1,22 V (mniejsze były niestabilne). Czy to możliwe żeby procesor chodził przy napięciu MNIEJSZYM od bazowego?! O co chodzi? -Dlaczego po ustawieniu napięcia offset na najmniejszą wartość temperatura CPU w stresie sięgała 80*c a teraz, po ręcznym ustawieniu (na te 1,22 V) nie przekracza 64*? Edytowane 24 Lipca 2011 przez Boniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) - ten program nazywa się 'miernik' i do kupienia w każdym elektronicznym sklepie ;) - możliwe jest mniejsze napięcie, nic w tym dziwnego - najprawdopodobniej coś źle ustawiłeś, offset to nie jest ustawienie napięcia tylko podbicie napięcia bazowego o wartość offsetu, może w sumie ustawiłeś bardzo wysokie i stąd temperatury Edytowane 24 Lipca 2011 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 płyta główna w standardzie oferuje pewnie napięcie pokroju 1.3v i w górę ,dlatego nic dziwnego jak ustawiłeś mniejsze vcore ,to i temperatury spadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 (edytowane) Sandy Bridge Memory Scaling: Choosing the Best DDR3 Edytowane 25 Lipca 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 (edytowane) ASRock launches Z68 mini-ITX board Edytowane 26 Lipca 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Dziękuję poprzednikom za odpowiedzi na moje pytania i mam kolejne: -Dlaczego mój komputer po OC włącza się "na dwa razy"? Tzn. zacznie buczeć, wyłączy się, a jak jeszcze raz wcisnę POWER to już idzie bez problemów. W systemie, grach i programach testujących jest stabilnie i chłodno ( około 64-66* przy small FFT). Czy taka sytuacja jest niebezpieczna? Bo jeśli nie to mi to nie przeszkadza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Tzw Dual Boot. Tez tak mam od czasu do czasu i część osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Nie było to popularne na jakichś płytach na P35? Abit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) 965P ma tak DFI Infinity, GB 965P-DS4 pewnie jeszcze inne, tyle wiem z własnego exp-a.\ Edytowane 26 Lipca 2011 przez krudki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...