Animaes Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 Pytanie: o ile procent jest wydajniejszy przeciętnie podkręcony i5 2500k w porównaniu do i5 2400 oraz i3 2120? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Porównaj sobie wydajność 2500k na standardowych taktach z tymi po OC, takich testów jest mnóstwo w sieci. Będziesz miał pogląd jaka może być różnica do 2400 czy i3 2120. Edytowane 31 Marca 2012 przez rafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 http://www.anandtech.com/bench/Product/288?vs=363 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Moj cudak przy 4GHz @ 1.376v (CPU-ID), 1.306v (core temp) grzeje sie do 80^ w stresie. Obciazam go Linx'em, probka 30000. Mam tak cieplo w budzie pomimo dwoch wiatrakow 12ek (przod/tyl), ze chyba nie ma sensu go krecic wyzej. EDIT: Kurde czy to mozliwe, ze pomiedzy stock'iem, a 4GHz napiecie skacze az o 0.2v ? Chyba troche za duzo jak na taka roznice MHz'ow :S Stock 4GHz Nie zwracajcie uwagi, ze tylko jeden test przeszedl. Chcialem sprawdzic jakie beda tempy i napiecie. Da sie cos zrobic z napieciem co by bylo stabilnie i mniejszy voltage ? Obecnie jest na Offset +0,010v PLL On Spread Spectrum: Disabled C1,C3 (?) States: Enabled Progi watowe na 255 Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 A jak sie sprawdza AXTU? Np proc pracuje na def. Mozesz spod win ustawic profil 4GHz i wyzsze napiecie? Jesli tak to czy dziala to niezawodnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 A jak sie sprawdza AXTU? Np proc pracuje na def. Mozesz spod win ustawic profil 4GHz i wyzsze napiecie? Jesli tak to czy dziala to niezawodnie? Nie testowalem jeszcze. Ustawiam wszystko w BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Jak mozesz potestuj, ja bede mial mobo po swietach dopiero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceDrink Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Panowie takie: pamiętam tylko, że procesory intel z nowej rodziny Core nie mogą przekraczać napięć (1.65V) tylko właśnie nie pamiętam jakich. Chce sobie kupić ramy i z tym związane jest pytanie czy np. jak pamięć ram będzie zasilana np. 1.8V to wszystko będzie cacy czy musi być koniecznie tak żeby kości pamięci ram były zasilane napięciem poniżej wartości 1.65 V ? Bo nie chce sobie spalić nowej platformy. Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez IceDrink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Rozumiem,ze mowa o SB. Nie da rady takich opamieci tam wsadzac, poza tym 1.8v to racej DDR2 a nie DDR3 co?Pamieci RAM pod SB maja napiecie 1.5-1.55v Napiecia 1.65v tez nie radze dawac bo dlugo sie nie pocieszysz swoja platforma? A tak w ogole to nie jakas prowokacja, bo jak to czytam to takie mam wrazenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Nie strasz dzieci bajkami o za dużym napięciu DDR3, które rzekomo zabija procki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 No wlasnie chyba 1.65V nie stanowi problemu? Ja mam Kingstony HyperX 2x4GB dedykowane do SB ale na 1.65V. Radzicie je sprobowac ustawic na 1.5V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 No wlasnie chyba 1.65V nie stanowi problemu? Ja mam Kingstony HyperX 2x4GB dedykowane do SB ale na 1.65V. Radzicie je sprobowac ustawic na 1.5V? Pamięć wymaga 1.65V a ty chcesz ustawić 1.5... gratuluję pomysłu. Oczywiście też bym sobie ustawił 1.5 gdyby się system nie restartował. Płyty defaultowo mi ustawiały 1.5 a przy takich ECO 1.5 i tak się system sypał na P55 więc trzeba było dać 1.65 Coś dla oka! Temperatura pomieszczenia testowego 23C / Obudowa szkieletowa otwarta bez ścian bocznych / Pasta Chili Factory III / SB-E spód szlifowany / Wydaje mi się że wyczerpałem możliwości stabilnych ustawień pozwalających mi pracować na najniższym napięciu. Sztuka jeszcze dobrze sobie radzi na 4.6 i wydawałoby się że ma jakiś potencjał a tu do 4.8 trzeba zapodać dodatkowe 0.08V. Zbija to od razu wolę walki i pozwala sądzić że do 5 GHZ trzeba będzie zapodać 1.5. Jedyne co cieszy to cooler który dobrze chłodzi a w zanadrzu mam jeszcze Coollaboratory liquid pro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) No ta, ale ja mam pamiatki 1600MHz, jak wiadomo przy sb taktowanie pamieci nic nie daje wiec na 1333MHz powinny latac przy 1.5V - tak o nich slyszalem przynajmniej. Takie cos mam: http://www.komputronik.pl/product/126410/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Kingston_HyperX_DDR3_2X_4GB_1600MHz_XMP_X2_CL9_Grey_Edition_Sandy_Bridge_.html Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Moje adaty też wg specyfikacji wymagają 1,65V a od roku latają na 1,5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Moje hyper x chodza bez problemu na 1600mhz 1.5v. Sprawdz, na 1333 na 100% pojda na 1.5 Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 A wlasnie powiedzcie jak to z zasilaniem pamieci, ponoc roznica jakichs napiec nie moze byc wieksza niz 0.5V? Jesli jest wieksza proc moze odejsc. To prawda? Bo ja pewnie pierwsze co zrobie po dostaniu sprzetu to undervolting ;) Moze jakies porady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Chodzi o napiecie VTT. Roznica pomiedzy VTT a VRAM nie powinna byc wieksza niz 0.5V. Więc jesli standardowo jest 1.05V VTT to max 1.55V dla RAM. napiecie VTT mozna zwiekszyc, oczywiscie trzeba uwazac by nie dobijac/przekraczac 1.65VRAM Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Rozumiem czyli aby nie ryzykowac niczym lepiej zmniejszyc napiecie pamieci? (1.65->1.55) Przy undervoltingu zmniejszenie VTT cos daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Nic nie daje. Pamieci ustaw na 1.5 przy 1333MHz. Praktycznie kazde tyle zrobią. Możesz spróbować i 1600 dla czystej satysfakcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceDrink Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 No dobrze na allegro jest kość pamięci ram GoodRam DDR3 2GB 1333MHz CL9 z napięciem 1.6 - 1.7 V i co teraz. Jak je kupie to platforma idzie z dymem czy nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Powinna chodzić na 1.5V. Platforma nie pójdzie z dymem, "Jedynie" mozesz uszkodzić kontroler w CPU - co wiąże sie oczywiscie z uszkodzeniem samego procesora. Lepiej brać pamięci, które defaultowo chodza na 1.5 Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge) - Komputronik RTV AGD Notebooki, komputery i elektronika No ale jak to sie ma do tego co wyzej? Pamieci dedykowane do SB wyraznie na 1.65V wiec co Komputronik wciska cos co moze uszkodzic sprzet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Pamięć wymaga 1.65V a ty chcesz ustawić 1.5... gratuluję pomysłu. Oczywiście też bym sobie ustawił 1.5 gdyby się system nie restartował. Płyty defaultowo mi ustawiały 1.5 a przy takich ECO 1.5 i tak się system sypał na P55 więc trzeba było dać 1.65 A czemu nie ? Mam u siebie 2 osobne zestawy 2x4 Corsair Vengeance 1600 ( działające razem ). Standardowe ustawienia to 9 9 9 24 2T 1.5V a u mnie działają na 9 9 9 24 1T @ 1.25V więc można... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldomor Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Zmieniłem chłodziwko na flexa i przy offsecie -0,015 testuję 4,4GHz. Foto z montażu: 12 3 Wyniki testów wstępnych: a) 1h 25min prime 95 SCREEN b) idle, chwilkę po teście w prime SCREEN c) battlefield 3, grand bazar- rozgrywka- SCREEN W innych grach, np. fallout 3 tempy są niższe- 45* np. i napięcie ok 1,34 maksymalne. W idle napięcia 1.0V i niższe. Proszę o wypowiedzi i rady. BTW. nie mogę mieć biosu innego niż najnowszy ze streony producenta, na biosie niestandardowym (ta wersja z LLC) mam problemy z SSD. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez goldomor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Powinna chodzić na 1.5V. Platforma nie pójdzie z dymem, "Jedynie" mozesz uszkodzić kontroler w CPU - co wiąże sie oczywiscie z uszkodzeniem samego procesora. Lepiej brać pamięci, które defaultowo chodza na 1.5 Vdimm się ma nijak do napięcia zasilania kontrolera w CPU, skąd ten pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dustone Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 A jak sie sprawdza AXTU? Np proc pracuje na def. Mozesz spod win ustawic profil 4GHz i wyzsze napiecie? Jesli tak to czy dziala to niezawodnie? Można ustawia,ć ale miałem przypadek gdzie zostało zwiększone napięcie na CPU pomimo, że ustawiłem na def (więc trzeba zwracać uwagę na napięcie bo reszta chodzi ok ). Mnożniki działają, temperatura przy 4,6 GHz (1,376) 25-29 idle. Batch #3150A789 Costa Rica W porównaniu do C2D7400"3,5 GHz : Vantage 18800 -> 21200 3d2011 3556 ->4360 PS. Komp sie tak "rozkręcił" że urwało mi dwie łopatki z wentyla na grafice jak chodził na 100% - :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 O, dawno tu nie zaglądałem, a widze w końcu temat doczekał się tytułu zgodnego z resztą (wg mojego schetmatu). :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Hmm a w plytach Asrock da sie regulowac napiecie cpu? Ja mam tylko offset. Ogolnie moje pamieci mnie zaskoczyly 1333MHz dzialaja na 1.25V stabilnie :) Jak w AXTU zwieksze mnoznik np na 40 to program sam dobierze wlasciwe napiecie? (jakie mniej wiecej?) Dziwna sprawa w idle (chlodzenie mugen) moje rdzenie maja: 31, 34, 24, 25C Hmm tak sie zastanawiam czy czasem zle chlodzenia nie zalozylem, w stress dochodzi do 50C - bez OC, offset -100 Czy uzywajac grafiki w procu jest sens ja krecic? (nie mam innej) Nie upale cos? ;) Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge) - Komputronik RTV AGD Notebooki, komputery i elektronika No ale jak to sie ma do tego co wyzej? Pamieci dedykowane do SB wyraznie na 1.65V wiec co Komputronik wciska cos co moze uszkodzic sprzet? Mały odkop :wink: Dzisiaj otrzymałem komplet i chodzą na 1,5V przy standardowych 9-9-9-24@1600 razem z kompletem Vengeance. Jednakże na kościach jest napisane 1,65V :-| pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dustone Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Mały odkop :wink: Dzisiaj otrzymałem komplet i chodzą na 1,5V przy standardowych 9-9-9-24@1600 razem z kompletem Vengeance. Jednakże na kościach jest napisane 1,65V :-| pzdr Moje Kingstony przy profilu XMP 1600 mają też 1,65, reszta 1,5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...