stivo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Cześć Od kilku dni próbuję rozgryźć problem ze ściąganymi plikami. Mianowicie cokolwiek próbuję ściągnąć, to przeważnie plik/instalator lub archiwum jest uszkodzone. Raz na kilka prób uda się coś ściągnąć poprawnie. Sytuacja ogólnie wygląda tak: mieszkanie ma podłączony internet z UPC (bodajże 8Mb było jakiś czas temu) + router netgear wgr416 v7. Problem powyższy występuje czy to przy ściąganiu plików/programów ze stron czy np. większych archiwów z rapida czy hotfile'a (ściągnąłem dzisiaj 3 pliki video z RS, HF i Megaupload i te były ok). Wykluczyłem już problem systemu, bo u mnie na Win 7 czy na laptopie z XP jest to samo. Oba komputery łączą się z WiFi, choć i sprawdziłem połączenie przez kabel. Czy pobieram pliki przez przeglądarkę czy za pomocą np. jDownloadera czy Free Download Managera, też nie ma różnicy (sprawdzałem też Orbit Downloader i USDownloader). Z software'u oba sprzęty łączył jeszcze Comodo Internet Security, ale wyłączyłem go wraz z jego usługami i problem nadal występuje. Wydaje mi się, że to może być jakaś przyczyna ze strony UPC, bo nie wydaje mi się, żeby coś zakłócało ruter skoro po kablu jest ok (bezpośrednio z modemu UPC), a jeszcze trochę ponad tydzień temu wszystko działało raczej normalnie. Pamiętam, że dokładnie przed tygodniem była przerwa w dostawie prądu (ok. 3 godziny), ale IMO nie powinno to mieć znaczenia.. Mógłby ktoś jeszcze coś poradzić? Edytowane 1 Września 2010 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Proponuję przetestować RAM (memtest86+ i/lub goldmemory, oba testy pod DOSem). Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yzihs Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Jak po kablu jest ok to szukalbym w ustawieniach wi-fi.Pamietaj, ze wi-fi jest technologia pol dupleksową i po obu stronach "kabla" musi byc ustawiony half dupleks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Jak po kablu jest ok to szukalbym w ustawieniach wi-fi.Pamietaj, ze wi-fi jest technologia pol dupleksową i po obu stronach "kabla" musi byc ustawiony half dupleks. Źle sformułowałem zdanie, bo po kablu jest tak samo jak przez WiFi. Pamięci jeszcze sprawdzę, ale czy to byłby cudowny zbieg okoliczności, że dzieje się to samo na dwóch systemach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Albo routerek wysiada, albo gdzieś na linii dostawcy pakiety znajdują inną drogę "do domu". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 O fakt, podepnę się jeszcze bezpośrednio pod modem od UPC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Najpewniej uszkodzony ram. Miałem kiedyś tak samo. Oprócz archiwów, potrafiły się mi też uszkodzić mp3 (pojawiło się mnóstwo 'jitterów')... Przejedź pamięci Memtestem, lub spróbuj uruchomić kompa w różnych ustawieniach (np jedna kość w różnych slotach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 @up - cytat z pierwszego posta: Wykluczyłem już problem systemu, bo u mnie na Win 7 czy na laptopie z XP jest to samo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Na bezpośrednim podłączeniu do modemu UPC jak i z nowym routerem nie ma żadnego problemu. Tylko co się mogło stać z netgear'em? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Przywróć ustawienia fabryczne i zobacz od początku. Nie wiem jak z NetGearem ale taki Asus dopiero za którymś ostrym restartem zaczął pracować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 A nie jest to przypadkiem zwiazane z wartoscia MTU (Maximum Transmission Unit)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...