radiergummi Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Daj Spread Spectrum na Disabled i będziesz miał 100MHz. Przy okazji daj znać czy na 1.62 nie będą wtedy występowały dualbooty (na 1.60A i 1.61 nie występują przy Spread Spectrum na Disabled). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dzięki radiergummi jest 100. Co do dual boota wystąpił tylko po wyłączeniu SP i pierwszym restarcie biosu. Sprawdziłem przy restarcie systemu, zamknięcie bez wyłączania listwy i z wyłączeniem, duala brak. Zaznaczam że to jest na defie, jeszcze bez OC procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panZDZiCH Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 @radiergummi W Pro3 nie można zmienić LLC dla mnożnika innego niż Auto. I tak jak pisałem, dla wyższych mnożników dodatni offset zaczyna się od 1,36-1,37V. Więc niestety nic nie można zdziałać. @Yonash25 Taktowanie spada w idle niezależnie od ustawień na 1,6GHz. Na offset spada wtedy też napięcie, na fixed nie. Ale tak jak napisałem wcześniej. Mogę mieć stabilne 4,3GHz na 1,28V stałego napięcia, ale takiej wartości nie mogę ustawić na offset, bo ten zaczyna się od ~1,37V. Więc musisz wybrać, czy katujesz go w stresie tym ~1,37V, czy cały czas 1,28V (oczywiście piszę na moim przykładzie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) No własnie mam taką samą płytkę i nie można zmieniać LLC, może poprawią w następnym biosie. No i przez to trochę kijowy ten offset, bo na 4,5 ghz najniższy możliwy offset to 1,37 v w stresie, a na 4 ghz to odpowiednio 1,24v. przy czym dla 4 ghz wystarczy w zupełności napięcie fixed 1,19v. (to samo jest pewnikiem dla wyższych wartości). Czyli nie można dobrze ustawić tego ofsetu, bo zawsze będzię za dużo napięcia dawać na proca w stresie. (mowa o p67 pro 3). Ale zauważyłem też że te najwyższe napięcie daje naprawdę w syt. stresowych. Uruchomiłem ostatnio parę gier w okienku i obserwowałem uruchomiony obok cpuz i żadna z uruchomionych gier nie spowodowała podbicia napięcia na maxa, (tak jak to robią programy typu prime , linx), napiecie podbijane jest tylko nieznacznie, więc może ten ofset nie jest do końca taki głupi.. Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez Gromitek2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 witam, niedlugo robie przesiadke ze sprzetu z podpisu s775 na s1155: 2500k + AsRock P67 Extreme4 - czy szykowac sie na reinstalacje systemu? cos odisntalowac z systemu przed demontazem lub doinstalowac po przesiadce? czy tez W7x64 bez problemu wstanie i doinstaluje potrzebne sterowniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) @ernik Ja się przesiadłem właśnie z 775 na 1155 z 2500k + AsRock P67 Extreme4, mam Win 7 x64 i wstał bez żadnego problemu, doinstalował sterowniki i chodził dobrze (mam go tymczasowo jako drugi system, a działam aktualnie na nowo postawionym, ponieważ tamten już był zapchany). Możesz spokojnie zostać przy starym, ale zawsze lepiej jest zainstalować świeży (chyba , że niedawno instalowałeś). #EDIT @ernik Jak miesiąc temu stawiałeś system, to nie widzę przeszkód, żeby zostać na tym. Na starym systemie wszystko dobrze chodzi, nawet to, że jest tak zapchany wiele nie zmieniło w wydajności procesora/grafiki w grach/smarkach. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez Batat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 wstał bez problemu i po 1 uruchomieniu dograł se sterowniki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 @Batat miesiąc temu stawiałem na nowo system... nie miałem w planach zmiany sprzętu, tak wyszło 'z biegu'... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 A propos dostępności, kilka dni temu odbierałem Pro3 w morele.net (Warszawa), są od ręki B3... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yonash25 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Panowie, na DualBoota na płycie Pro3 naprawdę pomaga wgranie jeszcze raz tej samej wersji UEFI. Miałem po zakupie orgyginalnie wgraną wersję 1.80, po ustawieniu Spread Spectrum na Disabled były DualBooty, po wgraniu jeszcze raz przez Instant Flash wersji 1.80, po ustawieniu ponownym SS na Dis, Duale znikły. :lol2: .Teraz spokojnie szukam ustawień na wystarczające dla mnie 4,5Ghz. Pozdrawiam Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez Yonash25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Nowy oficjalny bios dla Fatal1ty 1.80 Modify CPU ratio real-time adjustment in OS. http://europe.asrock.com/downloadsite/bios/1155/P67%20Professional(1.80)ROM.zip Dodatkowo w sekcji Beta Zone: F-Stream ver: 0.1.27.11 Improve mouse compatibility. http://europe.asrock.com/downloadsite/utility/F-Stream/F-Stream(0.1.27.11).zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troopers Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 powiedźcie jak u was z temperaturkami? aktualnie mam 4.9GHz przy 1.376-1,384, i temp różni ale po 2h prime'a w blend rtemp max na 2 rdzeni była 76 stopni... i nie wiem cy ni za duże ale chyba ni co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Ja na 4700 @ 1.33 mialem 84 max, teraz mam 1.31 i 78 max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Ja na 4,5Ghz i stock vcore na boxie dobijałem do ponad 90C. Obecnie na tym co w sigu widać to 80C chociaż teraz jak jest cieplej nie sprawdzałem. Przy łupaniu w Crysisa 2 jakieś 65C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troopers Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 czyli można powiedzieć, że tragedii ni mam tak ? bo nie wiem cz kombinować coś dalej w tym celu .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Czy ustawienie napiecia na 'fixed' powoduje wieksze zuzycie pradu i proca? Niestety ustawienie u mnie opcji offset lub auto powoduje piszczenie cewek. Glownie kiedy ruszam myszka. Mial ktos podobny problem? Niemilosiernie mnie to wkurza. Mam obecnie 4.4 przy 1,285. Mozliwe ze jeszcze zjade z napieciem. Wiecej Ghz poki co nie potrzebuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek2 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 mam to samo - przy ruszaniu myszką słychać delikatne ledwo słyszalne piszeczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Piszczenie cewek na auto w Extreme4? :| To głównie zależy od sparowania zasilacz+mobo, a już teraz wiem, że u mnie na MSI + Tacensie + ustawienie auto daje niemiłosiernie piski. Na fixed jest OK. Gromitek2, jaki masz zasilacz? Będę w tym tygodniu definitywnie zmieniał na Extreme4, ceny spadły więc można kupować... ale piszczenia cewek bym nie zniósł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Sugerujesz ze moj OCZ ModXStream Pro 600W z extreme4 nie wspolgraja? Moge wrzucic inna zasilke na dniach ale wydaje mi sie ze poprostu plyta felerna mi sie trafila. Kupione w esc jak cos. Czy ten fixed dobija proca/zwieksza rachunki za prad? Czy to normalne ze chocby niewielkie podbicie BCLK wymaga o wiele wyzszego napiecia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Jeśli masz możliwość sprawdzenia na innej zasiłce to zrób to jak najbardziej :) Ale w ślepo nie wymieniaj, bo faktycznie nie ma gwarancji, że Ci to pomoże. Istnieje też szansa, iż to faktycznie Twoje mobo ma taki defekt. Fixed daje zawsze takie same napięcie, bez większych wahań. Auto + kombinacja z LLC, offsetem daje Ci możliwość spadków napięcia w idle, dzięki czemu można zaoszczędzić na rachunkach. Skrócić jego żywotność/zdegradować można na wyższych napięciach. Ponad 1,3v na co dzień jest OK, lepiej nie przekraczać 1,4V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Mi nic na offsecie nie piszczy. Może zmień port USB. Generalnie nie spotkałem się z tą przypadłością u innych czytając różne fora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 na X58 częściej się to zdarzało. Mimo wszystko proponuję zmianę zasilacza - w sensie sprawdzenie na innym zasilaczu. Płyta raczej niewinna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) Wszystkie sprawdzalem, usb2.0/3.0, przod/tyl. Troche klops. A srednio mi sie podoba widzi na stalym napieciu. Jakies pomysly? Dodam jeszcze, ze na HUBie USB z wlasnym zasilaniem to samo Edytowane 10 Kwietnia 2011 przez nomack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek2 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 u mnie te piszczenie przy ruszaniu myszką jest tak słabo słyszalne, że można je usłuszeć tylko wtedy gdy jest obudowa otwarta, cisza w pokoju i do tego zbliży się ucho w stronę płyty, przy zamkniętej obudowie, odgłos przesuwania myszki po podkladce jest głośniejszy, więc dla mnie to bez znaczenia zasilacz to corsair vx-550, ale to raczej nie wina zasilacza na poprzedniej płycie i tym zasilaczu tego nie miałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 No u mnie to tez nie jest pisk zarzynanej swini, tylko lekki odglos. Mimo wszystko irytuje mnie jak siedze w nocy, jest kompletna cisza a tu cichutkie 'piii piii'. Oczywiscie pod obciazeniem (np prime) nic takiego nie ma miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Używacie może jakiś kart rozszerzeń z tymi płytami Asrocka? Kontrolerów sas albo tunerów analogowych i cyfrowych sat? Będzie to działać bez problemów czy trzeba się spodziewać kłopotów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 U mnie Xonar D1 na PCI śmiga bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 nosz kurna, na dniach ma przyjsc do mnie Extreme4 a tu sie dowiaduje o piszczeniu cewek ;/... lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 ernik u mnie na 6 nic nie piszczy, a mam naprawdę bezgłośny setup. Piszczą tylko cewki na 8800gt podczas akceleracji/renderingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Chłopaki mam pytanie: czy dla i5 2400 bez problemu mogę przestawić mnożnik na x38 i zostawić resztę na auto? Chodzi mi oczywiście głównie o napięcia, nie chcę się za bardzo w to bawić. Nie jest to dużo w porównaniu do możliwości procków z K w nazwie, ale zawsze coś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...