Skocz do zawartości
JohnZi

Zestaw do grafiki do 20k zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje waszej opinii na temat zestawu (bez monitora) do grafiki 3d i 2d, glownie rendering, modelowanie w 3dsmax oraz compositing. Okolo 3 miesiecy temu, jeden z sklepow przedstawil mi oferte takiej konfiguracji, jednak troche czasu minelo od tamtej chwili wiec zastanawiam sie czy cos wiecej daloby sie upchac w tej cenie albo moze wymienic jakis podzespol na inny.

Wstepna konfiguracja:

2x Intel Xeon X5650 6 Core (12 rdzeni , 24 wątki)

EVGA SR2 Classified Super Record Dual CPU

24GB DDR3 Kingston 1333Mhz Triple Channel (6x 4GB)

nVidia GTX 580

2 x 1TB Seagate Barracuda

DVD-REC BluRay HD LG

Enermax Revolution 1250W 85+

Obudowa Lian Li PC-V2120B

2x Chłodzenie Prolimatech Super Mega + 14cm Noctua

Gwarancja : 24 miesiące.

Całość profesjonalnie złożona z selekcjonowanych podzespołów,

optymalizacja BIOS, profesjonalny OC.

Przesledzilem juz temat kart Quadro i raczej nie bede sie w nie pchal. Co do monitora to planuje zakup della 24" u2410. Temat monitora jest jeszcze otwarty, ogolnie moge wydac na niego do 2k zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawik fajny i całkiem sensowny poza zasilaczem.

Jest on jak na dzisiejsze standardy już nie taki fajny ja bym brał SilverStone Technology Co., Ltd - Designing Inspiration . Na pewno lepszy, a nie wiem, czy też przy okazji nie tańszy.

Buda wypas! :D Weź już nie skąp i weź wersję, która jest cała czarna :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuje waszej opinii na temat zestawu (bez monitora) do grafiki 3d i 2d,

(..)

Co do monitora to planuje zakup della 24" u2410. Temat monitora jest jeszcze otwarty, ogolnie moge wydac na niego do 2k zl.

Hmm

... wydaje Ci się że to dobry wybór? Po takim zakupie temp. barwowa nie wiadomo gdzie, gamma za wysoka bez możliwości korekcji - pytanie czy właściwie chcesz widzieć co robisz?

Ja bym kupił EIZO SX (CG jednak trochę drogie) , ew. NEC PA241W lub coś tej klasy i do tego spektrofotometr+oprogramowanie którym zapisał bym LUT wewn. monitora.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecałbym dopłacić do powyższego NECa PA241W na początek bez kalibrowania, jeśli jednak nie zdecydujesz się, Dell też jakoś da radę. Ważne jest również dokupienie trzeciego dysku na dane i połączenie w Raid5 (dodatkowo SQD). SSD. GTX zdecydowanie na wyrost, wolałbym coś cichszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja wyglada tak, ze na kompa mam 20k a na monitor plus windowsa okolo 3k. Do DTP raczej nic nie przygotowuje, wiec nie musze miec super odwzorowania barw. Wybralem Della, poniewaz mam juz monitor z tej firmy 2007WFP, ale on mial jednak ciut lepsza matryce z tego co sie orientuje. Dochodzi tez fakt, ze bede mial mozlwiosc profesjonalnej kalibracji. Chyba ze polecicie cos fajnego do 2k moze ciut wiecej:)

Co do zasilacza to co myslicie o tym korsarzu? Corsair zasilacz CMPSU-1200AXEU ATX 1200W PFC, EU version [CMPSU-1200AXEU] | Komputery | Obudowy do komputerów i zasilacze | Zasilacze | Sklep Ontech.pl - Gold Partner - Cisco, Linksys, Qnap, Brother, Unitek, PQI

Sprawa dyskow wygladała tak, ze wczesniej siedzial tam dysk "120GB OCZ SSD RevoDrive" + 1TB Seagate. Jednak pozniej okazalo sie, ze plytka niezbyt dobrze radzi sobie z tymi dyskami i zaproponowano mi raid 0 z tymi wlasnie seagatami.

Karta miala byc konkretnie taka GIGABYTE GTX580 1536MB 795/4008MHz WINDFORCE3 Wwa (1491902988) - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jeszcze jedno pytanko. Dostalem wlasnie oferte niemalze identycznej konfiguracji Della Precision T-7500. Te same xeoniki, ten sam gtx580, 24 giga ramu. Pozostaje tylko kwestia ich plyty glownej i reszty podezespolow, ktorymi nie do konca sie chwala. Myslicie, ze warto pchac sie w takiego della za 21.500 zl?

Stacja robocza Precision T7500 w obudowie typu Tower - szczegółowe informacje o komputerze | Dell Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jeszcze jedno pytanko. Dostalem wlasnie oferte niemalze identycznej konfiguracji Della Precision T-7500. Te same xeoniki, ten sam gtx580, 24 giga ramu. Pozostaje tylko kwestia ich plyty glownej i reszty podezespolow, ktorymi nie do konca sie chwala. Myslicie, ze warto pchac sie w takiego della za 21.500 zl?

Stacja robocza Precision T7500 w obudowie typu Tower - szczegółowe informacje o komputerze | Dell Polska

Na T7500 nie da się podnieść BCLK - oc jest zerowe.

W kwestii cena/wydajność o wiele korzystniej wyjdzie zakup EVGA SR-2 i 2 CPU E5645 (najtańszy 6c/12T). Przy normalnym chłodzeniu pójdą pewnie na 3.6 vs 2.6 stockowe X5650 (na T7500). Różnica w wydajności będzie spora, a w cenie przy 2 szt to powinno być prawie 3000 mniej. X5650 kosztuje 3200-3300 PLN a E5645 jakieś 1900 PLN. Te procki różnią się mnożnikiem (18 vs 20) i QPI. IMHO X5650 przy umiarkowanym OC jest zupełnie nie opłacalny z uwagi na cenę. Podejrzewam, że w przypadku 2xX5650 na EVGA i tak nie zrobią 4GHz (TDP bez WC, prawdopodobieństwo trafienia 2 dobrych sztuk, CPU będzie przez większość miał load 100%), więc zysk z mnożnika 20 nie byłby taki zauważalny.

E5645 vs X5650

Jeżeli nie ma zapotrzebowania na więcej niż 48GB ramu, to SR-2 jest bardzo, bardzo opłacalnym wyborem z uwagi właśnie na możliwe OC procka. Na stacjach roboczych pokroju T7500 nie osiągnie się w ogóle takiej wydajności CPU, bo max co można tam włożyć to X5690 (3,46GHz) za przeszło 5k/szt.

Co do GPU to do renderingu, szczególnie w przypadku kart non-pro ilość ramu na karcie jest przeważnie wąskim gardłem. Jeżeli GTX 580 to najlepiej z 3GB RAM. Niestety nie orientuję się jak z dostępnością takich kart. Najkorzystniejszy cena/wydajność wydaje się jednak zakup GTX460 2GB. Karta jest tania i sprawdzi się w większości przypadków lepiej niż GTX580 1,5GB. Poza tym z tego co rozumiem , to GPU nie będzie wykorzystywane do renderingu w ogóle.

Ps Wydaje mi się, że gdybyś uszczegółowił co będzie na tej stacji renderowane, to i sugestie forumowiczów byłyby konkretniejsze. IMHO zestaw z pierwszego posta w stosunku do swojej ceny jest mało sensowny z uwagi na X5650 (akurat na SR-2) i GTX 580 1.5GB. Podejrzana wydaje się mi np. konfiguracja dysków, a wywód z RevoDrive nie trzyma się kupy. Wygląda jakby obsługa, która poleciła taką konfigurację nie miała zbytniego pojęcia o tego typu sprzęcie. Jedynie płytę wybrali sensowną.

Edytowane przez ChamRyszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ChamRyszak dzieki za rzeczowa odpowiedz. Co do zestawu, ktory przedstawilem to miał on być złożony do max 20k, a sama oszczedność chocby na procku nic by mi nie dala ( no chyba ze sie myle) bo ta kwota i tak musialaby byc wykorzystana na komputer w 100%. Dlatego wychodzilem z załozenie, że lepszy juz bedzie stockowy proc z delikatnym kreceniem, aby praca była stabilna i nie przyspozyła pozniejszych problemow.

Jesli chodzi o karte graficzna, to caly czas czekalem na gtx 580 phantom z 3GB ramu, jednak wciaz czekam na premiere, ktorej niestety nie widac na horyzoncie. Rendering na karcie pewnie odbywalby sie okazjonalnie, glownie w ramach testow. Dlatego tez, taka karta powinna sie spisac jak najbardziej, a same karty Quadro/ Tesla , ktore sa przystosowane do swojej pracy, ale wg mnie nie sa warte swej ceny, szczegolnie w moim przypadku.

Rendering, tak jak wspomnialem odbywac sie bedzie glownie w 3smax 2012 +vray 2.0 oraz After Effects oraz Nuke. Przewazajaca czesc to animacje oraz still'e (tego typu rzeczy www.reflectvision.pl), w pozniejszym czasie planuje rowniez symulacje w Fumefx oraz Rayfire. Wczesniej pracowałem na duzo gorszym sprzecie, wiec proces optymalizacji czasow renderngu nie jest mi obcy, jednak tutaj praca ma sie odbywac duzo sprawniej, z mozliwoscia pracy na duzo wiekszych plikach i zlozonych scenach. Hmm nie wiem jak jeszcze moge to uszczegolowic.

ChamRyszak jakbys mial chwile, to przedstawiłbys jak wg Ciebie powinien wygladac taki zestaw za wyzej wymieniona kwote? Zawsze moge przeslac takie uwagi do firmy w ktorej bedzie skladany. Moze tez znacie jakies Warszawskie firmy skladajace tego typu sprzet?

Pozdrawiam

Edytowane przez JohnZi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVGA SR-2 – 2500

2xE5645 – 3800

12x4GB najtańszego ramu 1333 – 1800

LSI 9260-8i – 2000

8xWD20EARS -2700

SSD na system (np. C300 128GB albo coś nowszej generacji) - 800

GTX 460 2GB – 700

Jeżeli chodzi o procesor i płytę to argumentację już wyczerpałem. Właśnie przy lekkim podkręcaniu osiągniemy te same efekty niezależnie od tego czy wybierzemy X5650 czy E5645, tak więc twoja argumentacja do mnie nie przemawia. Większość osób kupujących komputer rozumuje w ten sposób, że jeżeli dołożę np. do procesora 2700zł, to oczekuje korzyści w postaci wydajności. Tutaj takiej realnej korzyści nie ma.

Może być trochę zabawy z ramem, bo nie wszystkie kości działają poprawnie w takich konfiguracjach. Trzeba dobrać najtańszy, który będzie działał. 48GB może się szybko nie przydać, ale równie dobrze może się zdarzyć sytuacja, że i taka wielkość będzie niewystarczająca. Przy obecnej cenie pamięci można z powodzeniem załadować płytę do pełna.

System dyskowy standardowy. Nawet jeżeli wszystkie dane są trzymane gdzieś na macierzy, to jednak jakiś w miarę sprawny storage lokalny być powinien. Tym bardziej, że jak rozumiem budżet musi być wysycony. LSI 9260 to porządny kontroler i z RAID 6 radzi sobie bez specjalnych przymuleń. Zapełniony 8x2TB w RAID6 (około 11TB faktycznej przestrzeni) odbudowuje się na nim poniżej doby. Pozostaje kwestia dobrania tanich dysków obsługujących TLER. Jeżeli obecne rewizje WD20EARS mają na stałe wyłączonego TLER, to trzeba będzie dobrać coś innego. Można ewentualnie kupić dyski klasy enterprise, ale są przeważnie kilkukrotnie droższe. Dla dysku SSD na system nie ma raczej alternatywy.

Grafika tak jak napisałem w poprzednim poście na 460 2GB możemy policzyć coś większego niż na GTX580 1.5GB. Szybkość takiego renderingu powalająca nie będzie w obydwu przypadkach z uwagi na „sabotowane” sterowniki.

Do sprzętu, który podałem wystarczy zasilacz 850W (np. AX850, chociaż pewnie są lepsze propozycje)

Mam jeszcze jedną sugestię. Jeżeli przy takiej konfiguracji zostają środki, które trzeba za wszelką cenę wydać, to dlaczego nie kupić monitora z rozdziałką 2560x1600. Wszystkie znane mi osoby pracujące w AfterEffects mają na ogół po dwa takie monitory. Komfort pracy wzrasta proporcjonalnie do powierzchni roboczej, a tego chyba oczekuje się od drogiego sprzętu.

Edytowane przez ChamRyszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki za odpowiedz, przeanalizuje doglebniej ten zestaw. Co do monitora to juz wczoraj troszke wiecej poszukalem i zdecydowalem sie na Dell'a U2711. Ma on tez rozdzialke 2560x1600, o ktorej wspomniales, dodatkowo poprawil pare mankamentow swojego mniejszego brata U2410.

Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi