St.Anger Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Również kupiłem Gigabyte'a z Agito. I też jestem zdania, że chłodzenie jest bardzo ciche. Na starej karcie miałem Auras Fridge + Zephyr 140 mm i nie widzę, a raczej nie słyszę, różnicy. Karta w spoczynku jest niesłyszalna. Upomniałem się o AC3 i dostałem kupon, a że nie lubię tego typu gier, to pójdzie na sprzedaż i zmniejszy koszty zakupu karty :) . Edytowane 21 Grudnia 2012 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Odpowiednio wydajna karta graficzna to podstawa każdego zestawu komputerowego, który w mniejszym lub większym stopniu będzie służył do grania. Żeby rozkoszować się wysoką rozdzielczością oraz przyzwoitymi detalami potrzeba jednak stosunkowo mocnego GPU, jakie kosztuje wcale niemałe pieniądze i tutaj zaczyna się poważny problem dla wielu użytkowników. Entuzjaści z zasobnym portfelem to tylko niewielka grupa, natomiast reszta niekoniecznie chciałaby wydać na kartę graficzną ponad 1000 złotych. W takim przypadku trzeba szukać tańszych alternatyw... Na rynku znajdziemy całkiem dużo modeli w cenie do 500 złotych, niemniej trzeba być świadomym, że takie konstrukcje nie pozwalają na absolutnie bezstresową zabawę. Pytanie pozostaje otwarte: który model z jakim układem najlepiej wybrać, jeśli budżet nie pozwala na szaleństwa? Postanowiliśmy wziąć na warsztat dziewięć kart graficznych w cenie nieprzekraczającej 500 złotych i sprawdzić, czy taki sprzęt w ogóle nadaje się do nowych gier. Bohaterami niniejszego artykułu będą zatem Radeon HD 6570, HD 6670, HD 7750, HD 7770, jak również GeForce GTX 650 Ti, GTX 650, GT 640 i GTX 550 Ti. Jako ciekawostkę dorzuciliśmy wyniki popularnego HD 4850 - zapraszamy więc do testu budżetowych kart graficznych z DirectX 11. Test kart graficznych AMD Radeon i NVIDIA GeForce do 500 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Krótkie pytanie: Gigabyte vs MSI TwinFrozr vs Zotac... Asus już za drogi ;) Która z tych trzech byłaby najlepszym wyborem? Według testu na purepc, najlepiej z tych trzech wypada MSI, ale przeglądając inne testy... Zotac radzi sobie wcale nie gorzej. A może po prostu brać najtańszą i nie przejmować się 0,25fps więcej w Crysis 3? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Ja patrzyłem na poziom hałasu i temperatury osiągane przez kartę dlatego wybrałem MSI i jestem zadowolony. Jeśli w planach masz podkręcanie to mam wrażenie, że bardziej zależy od sztuki niż firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Wśród producentów układów graficznych stosunkowo długo panowała stagnacja, objawiająca się brakiem jakichkolwiek interesujących nowości i niezbyt agresywną polityką cenową, jednak kiedy nareszcie coś drgnęło, to niemalże równocześnie na obydwu frontach. Najpierw AMD zaprezentowało Radeon HD 7790, natomiast teraz NVIDIA wprowadza do sprzedaży GeForce GTX 650 Ti Boost. Skutkiem tego na rynku doszło do przetasowania i zmiany warty, gdyż niektóre modele za chwilę odejdą na emeryturę lub stracą na atrakcyjności, zaś bohater dzisiejszej recenzji jest przyczyną owego stanu rzeczy. GeForce GTX 650 Ti BOOST stanowi pomost między GTX 650 Ti oraz GTX 660, aczkolwiek nowej karcie graficznej „Zielonych” zdecydowanie bliżej do drugiego z wymienionych GPU, niżeli budżetowego Keplera niezbyt skutecznie walczącego z Radeon HD 7770 i 7790. Gigant z Santa Clara nareszcie postanowił wystosować odpowiedź na cieszącego się dużą popularnością Radeona HD 7850, czyli wypełnić lukę w ofercie urządzeniem zapewniającym bardzo korzystny stosunek ceny do wydajności. Moment na wprowadzenie takiego modelu okazał się nadzwyczaj trafiony, ponieważ wieść gminna niesie, iż niebawem AMD zacznie wygaszać produkcję tańszego z braci Pitcairn. Czy GeForce GTX 650 Ti BOOST zdoła pokonać Radeon HD 7850 przekonamy się niebawem, analizując słupki w kilkunastu testach, a tymczasem zerknijmy na nowość od strony czysto technicznej... GeForce GTX 650 Ti BOOST vs Radeon HD 7850 - Test średniaków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris194 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Wygląda na to, że Nvidia tnie ceny http://videocardz.co...ti-boost-launch Edytowane 26 Marca 2013 przez Kris194 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) No ja się machnalem na 660 za 725 zł po obniżkach ;) Udany zakup. Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Mam problem ze swoim gtx660 od MSI. Przy zwykłym przeglądaniu internetu co kilka min. przez chwile jest czarny ekran i na pasku windows wyświetlany jest taki komunikat: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność". Stery starsze czy najnowsze - nie ma różnicy. Co ciekawe gry chodzą bez zarzutu (no chyba że sterwonik odmówi posłuszeństwa przy włączaniu gry). Wniosek: problem przy nie obciążonej grafie. Oczywiście grafika nie kręcona. Model: http://www.msi.com/product/vga/N660-TF-2GD5-OC.html#?div=BIOS Spotkał się ktoś z takim problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Odpal monitor w MSI AB i zacznij logować zdarzenia w trybie 2d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Wgrywales nowy firmware na karte? Moze ma za niskie napiecia w trybie 2D... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Wgrywales nowy firmware na karte? Moze ma za niskie napiecia w trybie 2D... Do tego zmierzałem - skok obciążenia pod 2D i niskie napięcie na gepie robi swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki za radę. Sprawdzę. Zaznaczam że kartę mam od października i do teraz wszystko było ok. Nowego firmware nie wgrywałem. EDIT: Błąd o: 21:50:40 http://www.sendspace.pl/file/8d51881414f19067d4b3754 Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez VICTORious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zobacz w panelu sterowania Nvidia - Power managment feature i ustaw Prefer maximum performance. Domyslnie tam jest Adaptive. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Sprawdzałem tę opcję i nic nie daje. Niestety w grach też zaczyna się to dziać :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wgraj firmware, ja tak mialem na gtx 580. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Jest to możliwe że siedząc na grafie z CPU też pojawia się ten błąd? Mimo że odinstalowałem sterowniki, (teraz opisuje że błąd powoduje sterownik 306,97). Fakt że mignięcie trwa ułamek sekundy a nie 1-2s na karcie gtx660. Próbuje jeszcze wyczyścić system z wszelkiej maści plików NV. Moim zdaniem wina jest po stornie systemu a nie biosu karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki16 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Posiadam GTX650 firmy Gigabyte z 1GB ramu. Chciałbym obniżyć obroty wentylatora gdyż w idlu mam 24-27 stopni a obroty wentylatora około 1500 obrotów ( 48%). Chciałbym to zrobić w celu zredukowania hałasu - reszta podzespołów jest dosyć cicha (box intela ma 1000 obrotów, ale i tak go bede wymieniać może na coś pasywnego). Nie znalazłem takiej funkcji nigdzie w sterownikach. Czy trzeba do tego celu zainstalować jakiś program specjalny? Co polecacie do tej karty? Słyszałem o Speedfan ale niezbyt dobre opinie błędne temperatury itp. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez yarecki16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Evga precision x/ MSI Afterburner 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki16 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zainstalowałem MSI Afterburner, niestety nie da się obniżyć obrotów. Minimum dostępne przez program to właśnie 48% obrotów czyli około 1470-1500 RPM. Co tu zrobić teraz, chciałbym zejść tak do 30% może mniej nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Sprawdź na innych sterach. A najlepiej to zmodować Bios o ile masz o tym jakiekolwiek pojęcie. Kepler Bios Tweaker i ustawiasz zakres obrotów od 30 do 100%. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Raczej mod BIOSu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) @yarecki16 może ten temat ci pomoże http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?284014-KGB-Kepler-BIOS-Editor-Unlocker Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Przecież kepler bios tweaker jest o niebo lepszy i właściwie da się wszystko zmieniać poza zmianią charakterystyki wentylatora oraz min obrotami przy pracy poza windą. KGB to mocno amatorski programik przy KBT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Mam problem ze swoim gtx660 od MSI. Przy zwykłym przeglądaniu internetu co kilka min. przez chwile jest czarny ekran i na pasku windows wyświetlany jest taki komunikat: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność". Stery starsze czy najnowsze - nie ma różnicy. Co ciekawe gry chodzą bez zarzutu (no chyba że sterwonik odmówi posłuszeństwa przy włączaniu gry). Wniosek: problem przy nie obciążonej grafie. Oczywiście grafika nie kręcona. Model: http://www.msi.com/product/vga/N660-TF-2GD5-OC.html#?div=BIOS Spotkał się ktoś z takim problemem? Znalazło się rozwiązanie dla mojego problemu: Kaspersky anti virus 2013 znalazł jakiś groźnie wyglądający wirus (chyba po akutalizacji jego bazy danych). Wcześniej skanowałem system i nic antywirus nie znalazł. Po usunięciu wirusa problem znikł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) W ostatnich tygodniach mieliśmy istne zatrzęsienie premier kart graficznych, głównie za sprawą poczynań NVIDII, która postanowiła w sezonie ogórkowym wprowadzić do sprzedaży serię GeForce GTX 700. Rywalizacja między producentami nabrała nieoczekiwanego rozpędu, jednak zaktualizowana oferta Zielonych skierowana została przede wszystkim do graczy z grubszym portfelem, ponieważ najtańszy reprezentant nowej rodziny kosztuje około 1000 PLN. Odświeżone Keplery mocno podkopały pozycję AMD Radeon HD 7000, ale największą popularnością cieszą się urządzenia za znacznie mniejsze pieniądze, jakich wśród GeForce GTX 700 próżno szukać. Oczywiście, każdy trzeźwo myślący producent stara się stworzyć kompleksową ofertę i podobnie jest w tym przypadku, bowiem niższe segmenty rynku pozostawiono dla GeForce GTX 600, których ceny zostały niedawno obniżone. Kilka miesięcy temu zadebiutował też GeForce GTX 650 Ti BOOST, będący brakującym ogniwem pomiędzy GTX 650 Ti oraz GTX 660, a przede wszystkim odpowiedzią na Radeona HD 7850. Dzisiaj postanowiliśmy przyjrzeć się niereferencyjnym wersjom GeForce GTX 650 Ti BOOST, jako względnie taniej karcie graficznej pozwalającej na zabawę w rozdzielczości Full HD przy zachowaniu wysokich detali, stanowiącej bardzo ciekawą propozycję dla rozsądnych graczy. Test kart graficznych do 700 zł - Przegląd GTX 650 Ti BOOST Edytowane 24 Lipca 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2013 NVIDIA Fires Back; Cuts Prices of GTX 660, GTX 650 Ti Boost & GTX 650 Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iamthekacper Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Siema chłopaki.posiadam 2x gtx 660 i powiedzcie mi jak włączyć funkcje "Power Limit" w MSIA?? U mnie brak tej funkcji a wiem że przy tych modelach jest możliwość ustawienia tego parametru. Przeinstalowywałem już MSIA na różne wersje i nic.Pomożecie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 To zależy od biosu karty. Daj swój bios na forum, to się zobaczy, a może ustawi wyższy Power Target jak będziesz chciał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iamthekacper Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Ale np za pomocą nvinspector to mogę zmienić ten power. A jedna karta to standard msi a druga TFIII. A skoro mam zainstalowany MSIA to chciałbym wszystko ustawiać właśnie nim Edytowane 10 Stycznia 2014 przez iamthekacper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Inspector widzi obie karty z Power Targetem a AF nie ? Pokaż jak to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...