Skocz do zawartości
Rikki

HTC One X / S / V

Rekomendowane odpowiedzi

HTC One

HTC zaprezentowało na MWC 2012 nową serię One z modelami X, S oraz V. Odświeżyli trochę design i wyglądają na prawdę ładnie, Sense został odchudzony i wzbogacony o parę fajnych funkcji ale żaden model nie spełnia moich wymagań. V to lowend, X jest za duży a, wydawałoby się, idealny S ma ekran w technologii Pentile któremu brakuje ostrości (wystarczy poczytać o Motoroli RAZR).

• HTC One X
    Profil 8.9mm / Tegra 3 "4+1" 1.5 GHz / 1GB RAM / 32GB ROM / Super LCD2 4.7" 720p / 8MP 1080p + 1.3MP / 1800mAh
    Dostępny na początku kwietnia w cenie ~$650
  • HTC One S
    Profil 7.8mm / Snapdragon S4 (2 cores) 1.5GHz / 1GB RAM / 16GB ROM / S-AMOLED Pentile 4.3" qHD / 8MP 1080p + 1.3MP / 1630mAh
    Dostępny na początku kwietnia w cenie ~$590
  • HTC One V
    Profil 9.24mm / (1 core) 1GHz / 512MB RAM / 4GB ROM / LCD 3.7" WVGA / 5MP 720p / 1500 mAh
    Dostępny pod koniec kwietnia w cenie ~$350

HTC_OneX.jpg HTC_OneS.jpg HTC_OneV.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.02.2012 o 21:22, Rikki napisał(a):

HTC zaprezentowało na MWC 2012 nową serię One z modelami X, S oraz V. Odświeżyli trochę design i wyglądają na prawdę ładnie, Sense został odchudzony i wzbogacony o parę fajnych funkcji ale żaden model nie spełnia moich wymagań. V to lowend, X jest za duży a, wydawałoby się, idealny S ma ekran w technologii Pentile któremu brakuje ostrości (wystarczy poczytać o Motoroli RAZR).

Oj tam narzekasz. Znam kogoś kto mówił tak samo o ekranach 4,3 cala kiedy wchodził Desire HD, a teraz używa Galaxy Note. ;) (z powodzeniem mieści się w kieszeni spodni - sprawdzałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu nie podoba mi się trend robienia coraz większych i większych telefonów. 4" są IMO idealnym wymiarem i ja osobiście nie chcę nosić w przyszłości cegły w kieszeni bo wszystko co kompaktowe to będzie lowend.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumiem brak gniazda SDHC jakby władowali minimum 64GB, a tak to zupełnie niepodchodzący mi smartphone. Z wielkościami to też przesadzają. Osobiście szukam czegoś nowego ale 4" to moim zdaniem max wielkość na telefon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.03.2012 o 21:42, Rikki napisał(a):

16GB większości użytkownikom wystarczy, 32GB to wielkość optymalna nawet dla entuzjastów.

Dlaczego tak sądzisz? Zupełnie przypomina to prorocze słowa takiego jednego, że 640kB każdemu wystarczy ;)

Pamięci nigdy za wiele :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zyje w roku 2012 i widze jakie sa obecne zapotrzebowania rynku. Niektorzy laduja sobie do komputerow 16GB RAMu choc dopiero 8 staje sie standardem... Rozumiesz analogie? To fakt, ze pamieci nigdy za wiele ale kiedy trzeba za nia placic to warto sie zastanowic ile na dana chwile mozna wykorzystac.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.03.2012 o 21:42, Rikki napisał(a):

16GB większości użytkownikom wystarczy, 32GB to wielkość optymalna nawet dla entuzjastów.

16 giga wystarczy? ZUPEŁNIE się nie zgadzam. Sam używam smartfona i wiem, że 16 GB to bardzo, bardzo mało. Wystarczy z 10 wymagających gier, kilkaset zainstalowanych aplikacji, do tego dorzućmy jeszcze zdjęcia i klipy z aparatu (w jakości 1080p), a także np. seriale, filmy i różne inne pliki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc po organoleptycznych oględzinach S i X , stwierdzam co następuje:

- obudowa one S robi świetne wrażenie, telefon jest cieniutki, leciutki, a przy tym fenomenalnie sztywny. Obudowa rewelacja. Wnętrze jakie jest, każdy widzi - nie uświadczyłem ani chwili zamulenia. Przechodząc do wyświetlacza - niestety tu zaczynają się schody, a konkretniej schodki - otóż ekranik to pentile... I niestety rzeczone schodki przy zaokrąglonych ikonach widać - siateczka, ziarnistość, zwał jak zwał również dostrzegalne. Dla mnie porażka, bo w porównaniu do 1280x720 na wyświetlaczu one X który jest super ostry, toto nie wygląda tak ładnie. No ale jest to rzecz, na którą nie każdy zwróci uwagę. Kolejna rzecz, to ten cholerny AMOLED - nie trawię wyglądu kolorów na SGSII, rzygam tymi jaskrawościami - tu niestety jest to samo. Jaskrawo, kolorowo. Na plus bardzo ładna biel (lepsza niż w SGSII) i czarna czerń.

- one X jest faktycznie wielki, choć przy swojej wielkości ma bardzo niską wagę i dzięki smukłości wygodnie się go trzyma w łapie.

Aparaty (zwłaszcza X) te telefony mają niesamowite - w telefonie jeszcze nie spotkałem czegoś tak dobrego. Osobny kontroler aparatu, więc ten działa błyskawicznie, światło f/2,0, 4 klatki na sekundę, 99 zdjęć w serii (po 4kl/s- sprawdziłem i nawet w dynamicznym ruchu co najmniej 80% zdjęć było idealnie ostrych!), natywny HDR, zdjęcia podczas kręcenia filmu... No i tegra3 :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa swietne recenzje na The Verge. Gdyby S mial lepszy wyswietlacz i stockowy ICS to bylby prawie idealny. Aparat jest dobry choc zachwyty chyba troche przesadzone.

Oczywiscie Szakalowski. Juz widze, jak przecietny Kowalski instaluje kilkaset aplikacji, nagrywa dziesiatki filmow i wrzuca seriale na SD. Przeczytaj jeszcze raz mojego posta i pomysl co odpisales. Hint: opisales power usera ktory na 90% zmiesci sie w 32GB a nie typowego uzytkownika ktory i w 8GB sie miesci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.03.2012 o 14:47, Szakalowski napisał(a):

16 giga wystarczy? ZUPEŁNIE się nie zgadzam. Sam używam smartfona i wiem, że 16 GB to bardzo, bardzo mało. Wystarczy z 10 wymagających gier, kilkaset zainstalowanych aplikacji, do tego dorzućmy jeszcze zdjęcia i klipy z aparatu (w jakości 1080p), a także np. seriale, filmy i różne inne pliki...

Ile osób podkręca? Ile MP3/FLAC mieści się na 16GB? Potrzebujesz wszystkiego? Zdjęcia z aparatu? Sorry - do tego jest lustrzanka. Filmiki 1080p na których nic nie widać? Proszę Cię....

Filmy? Seriale? Sorry - od tego mam przenośne 2,5" 1/2/3xxGB. 10 wymagających gier to ~4-6GB.

A i zapomniałbym o dość istotnej sprawie - chcesz mieć zabawkę czy aparat do dzwonienia? Bo jeśli to drugie to potrzebujesz etui z dodatkowym ogniwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.04.2012 o 18:11, Orgiusz napisał(a):

Ile osób podkręca? Ile MP3/FLAC mieści się na 16GB? Potrzebujesz wszystkiego? Zdjęcia z aparatu? Sorry - do tego jest lustrzanka. Filmiki 1080p na których nic nie widać? Proszę Cię....

Filmy? Seriale? Sorry - od tego mam przenośne 2,5" 1/2/3xxGB. 10 wymagających gier to ~4-6GB.

A i zapomniałbym o dość istotnej sprawie - chcesz mieć zabawkę czy aparat do dzwonienia? Bo jeśli to drugie to potrzebujesz etui z dodatkowym ogniwem.

Po to jest smartfon żeby go używać do wszystkiego, a nie żeby mieć kilka urządzeń. Czas to zrozumieć :)
  • Upvote 5
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dzwonienia to ekran 4'' jest az za duzo , dla smartphona gdzie kozystamy dzienie godzine/dwie i wiecej z neta , przegladamy wraz z znajomymi w pracy fotki i filmy 4,5'' to minimum .

Jako posiadacz SGS2 chcialbym phona niewiele wiekszego ale z ekranem wypelniajacym maxymalnie cala powierzchnie minimum 4,8''

oraz maxymalnie mozliwie jak najwyzsza rozdzialka 720p to minimum

na dzien dzisiejszy HTC One X i SGS3 beda bliskie spelnienia moich oczekiwan .

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.04.2012 o 18:18, Szakalowski napisał(a):

Po to jest smartfon żeby go używać do wszystkiego, a nie żeby mieć kilka urządzeń. Czas to zrozumieć :)

W podstawowych czynnościach tak. Ale nie jako substytut:

- podstawowe zdjęcia z dziubkiem na fb ale nie do portfolio/zdjecia z wakacji

- filmiki które później wrzuca się na yt/ nie imprezy rodzinne w 1080p o jakości 'nagrywane żelazkiem'

- proste gierki które zajmują czas w bezowocnym czekaniu w kolejce w urzędach - tu może tylko analogowa nakładka na klasyki z PSX

- muzyka jak wyżej ale od czego jest dobre audio w samochodzie/ domu?

- sprawdzenie poczty, szybka odpowiedź, rozkład jazdy, informacje podstawowe - mobilnie tak. Jak już jest chwila na siadanie to gdzie netbook/laptop?

I do tego wszystkiego 16GB jest optymalne. Szybkie 16GB a nie powolne 32 które swoją prędkością pozwoli przypomnieć sobie doczytywanie dyskietek 5,25"

Acha - rozmowy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dramatyzujesz. Szczególnie w kwestii szybkości karty pamięci - co takiego robisz na telefonie, że klasa 4 się zatyka? Jasne, jak sie wrzuca ważący kilkanaście GB serial, to czekanie potrafi wkurzyć, ale poza tym nie widzę problemu. A jak za wolno, można kupic kartę klasy 10.

Co do zdjęć - najnowsze telefony dają jakośc dużo lepszą niż tanie kompakty. Jedyne, czego powiedzmy brakuje, to zoomu optycznego, ale historia fotografii pokazuje, że bez tego da się żyć.

Poza tym taka rada - nie mierz wszystkich swoja miarą.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.04.2012 o 06:30, Orgiusz napisał(a):

W podstawowych czynnościach tak. Ale nie jako substytut:

- podstawowe zdjęcia z dziubkiem na fb ale nie do portfolio/zdjecia z wakacji

- filmiki które później wrzuca się na yt/ nie imprezy rodzinne w 1080p o jakości 'nagrywane żelazkiem'

- proste gierki które zajmują czas w bezowocnym czekaniu w kolejce w urzędach - tu może tylko analogowa nakładka na klasyki z PSX

- muzyka jak wyżej ale od czego jest dobre audio w samochodzie/ domu?

- sprawdzenie poczty, szybka odpowiedź, rozkład jazdy, informacje podstawowe - mobilnie tak. Jak już jest chwila na siadanie to gdzie netbook/laptop?

I do tego wszystkiego 16GB jest optymalne. Szybkie 16GB a nie powolne 32 które swoją prędkością pozwoli przypomnieć sobie doczytywanie dyskietek 5,25"

Acha - rozmowy.

Dokładnie tak jak costi powiedział mierzysz wszystkich swoją miarą. To jest twoje zdanie okej, ale raczej twoja opinia jest jedną z rzadszych. Zdjecia i filmy robione SGS II czy nawet Sensation mają na prawdę dobrą jakość, niestety gorzej wygląda to przy słabych warunkach oświetleniowych, chociaż mimo to pokuszę się o stwierdzenie, że i tak są lepsze niż wiele kompaktów.

Jaki proste gierki? Modern Combat 3, 6 Guns, Backstab, Shadowgun, nawet przygody Tintina czy wiele innych to są proste gry według ciebie?

Nie każdy ma samochód i nie każdy przebywa cały czas w domu. :-| (I nie każdego stać jednocześnie na dobry telefon i na dobre audio w domu)

A czy ja mówiłem, że masz używać telefonu wtedy kiedy masz dostęp do komputera?

Jeszcze nie widziałem pamięci 32 GB jakieś specjalnie powolnej. Dobrze działa to nawet w starszym iPhonie czy stosunkowo świeżym tablecie Transformer Prime, z wersjami 64 GB jest podobnie - nie jest zauważalny jakieś dokuczliwy spadek szybkości, o którym ty mówisz.

W dniu 3.04.2012 o 11:01, Bemx2k napisał(a):

Widac nie ktorzy nie widzieli jakosci video z jaka nagrywa sgs 2.

Już niedługo będą mogli się o tym przekonać nasi czytelnicy :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.04.2012 o 09:59, costi napisał(a):

Dramatyzujesz. (...)

Poza tym taka rada - nie mierz wszystkich swoja miarą.

Prawdopodobnie masz rację [; Ale z offowałem z kwestii

Cytat

Sam używam smartfona i wiem, że 16 GB to bardzo, bardzo mało

Jeśli poczułeś że mierzę wszystkich swoją miarą to przepraszam - mnie tylko chodzi o że wolałbym mieć góra 4,3" 16GB ( z opcją rozbudowy ) czytelne w pełnym świetle o możliwościach przeciętnego kompakta bez optyki + odtwarzacz i wypełniacz czasu który działa 3 dni :P

A nie n gier po 300mb każda i kilkaset zupełnie zbędnych aplikacji które nic nie kosztują @ GooglePlay/iCośtam/NokiaShop i 4,65" które nie ogarniam jedną łapką z 12h czuwaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi