$l@ven Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Witam wszystkich! Na forum jestem już bardzo długo, ale jeszcze nie dawno bym nie przypuszczał, że będę chciał kupić desktopa, a nie nowego laptopa. Jako, że korzystam dosyć często z dość obszernej bazy danych potrzebuję dysku SSD, fajnie też by było na nim system postawić i podstawowe programy => wydaje mi się, że do tego celu 128GB wystarczy, ale zwykły, drugi dysk też powinien być szybki :wink: Bardzo mi zależy, żeby ten komputer był bezgłośny (chłodzenie wodne?), z drugiej strony mająć playstation 3, potrzebuję grafiki tylko do Diablo 3, więc wystarczyłaby pewnie karta z radiatorem. Da radę skombinować cichy zasilacz czy lepiej zainwestować w chłodzenie wodne? Jeżeli chodzi o inne podzespoły, a więc procesor, płytę i RAM - w zasadzie nie mam ograniczeń cenowych, ale niech to będzie wszystko rozsądne i przyszłościowe - obecnie mam Core 2 Duo 2.26 i mi w zupełności wystarcza. Zatem - co polecacie w relacji do bezgłośnego blaszaka i dysku SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Zdefiniuj bezgłośne i podaj dokładnie obecny sprzęt. Bo wg niektórych bezgłośne są jedynie tablety a dla innych 400-800RPM 140mm wentylatory o wysokiej kulturze pracy. I podaj widełki budżetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Jak intensywnie korzystasz z bazy to z SSD polecam Corsair Performance Pro 128GB. Nie jest najtańszy w swojej grupie ale z pewnością podoła dużym wymaganiom. "Zwykły" szybki dysk będzie głośny (np WD Velociraptor) więc tutaj kwestia trudnego wyboru. Chyba że wystarczą Ci przyzwoite transfery liniowe a czas dostępu już ma mniejsze znaczenie. Wtedy można wybrać coś cichego 5400rpm od WD lub 5900rpm od Seagate. Zależy jakie dane tam mają być. Edytowane 6 Maja 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Chłodzenie wodne to koszt ok. 2000zł, a chłodnice są chłodzone takimi samymi wentylatorami, tylko na nieco niższych obrotach. i5-3450 + silentiumpc fortis Gigabyte HD6770 (pasywny) MSI B75A-G43 8GB Good Ram 1333Mhz XFX CORE 550W Crucial m4 128GB Samsung F3 1TB Fractal Design Define R3 Podana przeze mnie obudowa ma maty wyciszające, nie masz prawa słyszeć chłodzenia procesora ani zasilacza przez nią. Możesz zainwestować w dodatkowe maty na dysk talerzowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Do powyższej konfiguracji dodam tylko tyle: Przy SSD nie pakuj się w płytę główną z chipsetem B75/H61. Szukaj Z77/Z75 lub ew. Z68/P67/H67. Chipsety B75/H61 nie obsługują natywnie SATA III, tylko co najwyżej mają na płycie dodatkowy kontroler, który potrafi mocno ograniczyć SSD (np. Marvell SATA III ma przy SSD gorsze wyniki od Intelowskiego SATA II). Dlatego szukaj płyty z chipsetem Intela, który natywnie obsługuje SATA III (a więc ma wbudowaną w chipset). Reszta zestawu jak najbardziej ok (choć proca nie znam). Ostatnio składałem bardzo zbliżony zestaw (i7 2600k + P67 Pro3) w tej budzie i polecam z czystym sumieniem. Założenie też było takie, że ma być wydajnie i cicho ;)... EDIT: B75 jednak ma natywną obsługę 1 portu SATA III. Edytowane 7 Maja 2012 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Tyle, że B75 ma natywną obsługę SATA III Edytowane 7 Maja 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Tyle, że B75 ma natywną obsługę SATA III Fakt, moja pomyłka :oops:. Co prawda tylko jeden port, ale jest. Jakoś mi się w głowie utarło, że B75 to odpowiednik H61 bez SATA III :mur:. W takim razie konfig podany wyżej jest całkiem ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Chłodzenie wodne to koszt ok. 2000zł, a chłodnice są chłodzone takimi samymi wentylatorami, tylko na nieco niższych obrotach. i5-3450 + silentiumpc fortis Gigabyte HD6770 (pasywny) XFX CORE 550W Samsung F3 1TB Ile się kręcą wentylatory na takiej wodnej chłodnicy? ~700 RPM ? (nie wiem, więc serio pytam) Jeśli tak to na fortis i oszczędnym i5 też tyle wystarczy ... w dodatku temp. i tak pozostaną niskie. Co do karty graficznej - jako poszukiwacz ciszy i posiadacz w przeciągu kilku ostatnich lat kilku wydajniejszych kart pasywnych, też radzę kupić pasywną, ale domontować wentylator niskoobrotowy. Co do dysku F3 - słyszałem ten dysk i bezgłośny on nie jest. (tzn. głośniejszy niż ciche wentylatory 120mm) Co do zasilacza - nie byłby cichszy be quiet! E9? 450W-500W sądzę spokojnie wystarczy by nie był "wysilony". Edytowane 7 Maja 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
introvert Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Jako, że składałem komputer pod względem ciszy napiszę swoje krótkie przemyślenia. Otóż, jeśli masz jakiekolwiek wentylatory w budzie - na pewno nie będzie bezgłośny. Podstawą i głównym zakupem jest tutaj kontroler obrotów. Jak oglądasz film, przeglądasz sieć, itp., możesz wyłączyć wentyle i będziesz miał faktycznie bezgłośny sprzęt. Druga sprawa to same wentylatory - dobrze jakby to były 120 mm (z większymi nie miałem do czynienia). Poniżej około 900 rpm każdy ze średniej półki będzie niesłyszalny (poza szumem powietrza, ale i to tylko gdy się wsłuchasz). Warto więc zainwestować w obudowę, która pozwoli takowe umieścić. Poza tym powinna mieć grube blachy i maty tłumiące, być zamknięta ze wszystkich stron (brak meshu, czy dziur na wentyle z boku, góry, przodu) i "swoje" ważyć aby nie wpadała w drgania. Żeby nie być gołosłownym i trochę pomóc opiszę swój konfig: buda: antec solo I - cicha, wbrew pozorom dobrze wentylowana (z przodu dwa wentylatory 92 mm [poniżej 840 rpm niesłyszalne], z tyłu jeden 120 [900 rpm] i nic się nie przegrzewa); poza tym ma gumki do montowania dysków, przez co ich wibrację nie przenoszą się na blachy (choć SSD zdaje się, że w nie nie wpada i spokojnie można go przykręcić do szyn) zasilacz - seasonic X. polecam! półpasywny, praktycznie wentylator ani razu się nie włączył, co oznacza błogą ciszę. warto wydać na niego spore pieniądze jeśli chcesz mieć bezgłośny sprzęt. naprawdę. procesor i grafika - tutaj mamy inne potrzeby, więc nie pomogę. dodam tylko, że chłodzenie cpu za pomocą dużego radiatora i dwóch wentyli 120 mm skręconych na 600 rpm daje świetne efekty (cicho i chłodno). dyski - mam 3x WD. jeden ma tendencję do drgań (chyba green, ale głowy nie dam, nigdy nie sprawdzałem tego), zamontowany do szyny i na gumowych kołkach bywał słyszalny. przeniesienie wszystkich dysków na gumowe gumki w obudowie wyeliminowało problem drgań. summa summarum taki zestaw w ciągu dnia jest niesłyszalny na tle innych odgłosów (jak ktoś wejdzie do pokoju z pracującym komputerem dziwi się, bo myśli, że jest wyłączony). w nocy słychać szum powietrza, ale wtedy wystarczy wyłączyć wentylatory i po sprawie. oczywiście w idle. podczas grania zwiększam obroty wentylatorów i jest chłodno, ale szum wydobywający się z komputera jest słyszalny (acz akceptowalny i nie drażniący\denerwujący). Edytowane 7 Maja 2012 przez introvert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zdefiniuj bezgłośne i podaj dokładnie obecny sprzęt. Bo wg niektórych bezgłośne są jedynie tablety a dla innych 400-800RPM 140mm wentylatory o wysokiej kulturze pracy. I podaj widełki budżetu. Nie musi to być sprzęt 0db, ale żeby proporcja koszt/cisza/wydajność była jak najkorzystniejsza. Budżet mam nieograniczony (w granicach rozsądku), ale wydaje mi się, że optymalnie byłoby tak 3k-3,5k na budę ze wszystkim :rolleyes: Jak intensywnie korzystasz z bazy to z SSD polecam Corsair Performance Pro 128GB. Nie jest najtańszy w swojej grupie ale z pewnością podoła dużym wymaganiom. Jaka będzie różnica (zauważalna) między tym Corsairem, a np. OCZ Vertex 3 SSD 2,5" 120GB 550/500 MB/s 85k? Dzięki za rady, z tego co napisaliście optmimum będzie zestaw z obudową Fractal Design Define R3, zasilaczem Seasonic X, grafą pasywną, a na procka ten SilentiumPC Fortis HE1225 jest w porządku? Sprzętu podkręcać nie będę, gdyż po prostu nie jestem tak wymagający, a bardzo cenie sobie stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zapomnij o pasywnej grafice. Za 3,5k PLN modyfikujesz ten zestaw zmieniając grafikę na http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-6870-1gb-gv-r687oc-1gd-361942/ , chłodzenie http://www.morele.net/thermalright-hr-02-macho-rev-2-426791/ + obudowa Core 3000 np ( kwestia gustu ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Ja sugeruję w kwestii dysku machanicznego wybór konstrukcji 2,5 calowej - są znacznie cichsze, zwłaszcza wolniejsze modele. Przy SSD ma to jak najbardziej sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Fakt, sam starszemu złożyłem zestaw na 2,5+pasywne HR@245E. Sprawdza się jak chodzi sam wentylator w zasiłce [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) 2.5" jak najbardziej. Nawet można w Raid 0 spiąć dla lepszych transferów liniowych, choć już dziś są dyski 5400 z transferem powyżej 100MB/s co dla mniej używanych danych nie jest dramatem. Jaka będzie różnica (zauważalna) między tym Corsairem, a np. OCZ Vertex 3 SSD 2,5" 120GB 550/500 MB/s 85k? Taka że Corsair to porządny sprzęt bez słabych stron a Vertex to przereklamowany pasztet (lekko koloryzując) z ukrytymi wadami ;) Jak ci cena Corsarza nie odpowiada to tańszy Samsung 830 albo jeszcze tańszy Crucial m4. Przy czym wszystkie one sa bardzo dobre. Edytowane 8 Maja 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Jaki chipset będzie pod to najlepszy? Kurcze, ale wszystko poszło do przodu, czasy jak byłem bardzo na bieżąco skończyły się na Sockecie A i bartonie z odblokowanym mnożnikiem 2500+@ :rolleyes: Edytowane 9 Maja 2012 przez $l@ven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Skoro to ma być komputer nastawiony na ciszę, to sugerowałbym obudowę fabrycznie wyciszoną w stylu np. Fractal Design Define R3 (test wyciszenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Poszło, już gdzieś to pisałem, że SSD daje tak mocno odczuwalnego kopa w normalnej pracy jak praktycznie nic innego na przestrzeni ostatnich lat. Edytowane 9 Maja 2012 przez elomelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Słuchajcie jestem zdecydowany na tą kartę graf. z pasywnym chłodzeniem. Co prawda blaszaka całego będę kupować za 1,5 miesiąca, ale już teraz zauważyłem fajną promocję na: Gigabyte ATI Radeon HD6770 1GB (GV-R677SL-1GD) http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-ati-radeon-hd6770-1gb-gv-r677sl-1gd-411922/ Warto już teraz ją zamówić? Czy coś innego pasywnego jest warte uwagi? :wink: Edit: Po małym researchu taki zestaw się uskładał póki co: Płyta: ASRock Z77 PRO3 Procek: Intel Core i3-2120 3.3GHz + wentylator SilentiumPC Fortis HE1225 RAM: Corsair 4GB, 1333MHz DDR3, non-ECC DIMM CL9 Grafa: Gigabyte ATI Radeon HD6770 1GB Dysk: SSD Crucial M4 128GB, SATAIII (6Gb/s), 500/175 Zasilacz: Be Quiet! Pure Power L7-530W 80plus, activePFC lub XFX CORE 550W (który wybrać?) Obudowa: Fractal Design DEFINE R3 USB 3.0 Cena ~ 2767zł się zrobiło :lol: Więc będzie bez napędu B-) Update: dzień 24 maja: cena ~ 2680zł, kupując tańszą obudowę - SilentiumPC Brutus 410, zmieniając zasilacz na XFX Core 550W i ramy na good ramy -> cena zestawu: 2402 zł :wink: Co sądzicie o tym? Zmienilibyście coś względem cena/jakość/cisza? :wink: Edytowane 24 Maja 2012 przez $l@ven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 A potrzebna Ci jest za przeproszeniem taka wielka krowa? Może coś na mATX? Ta sama obudowa tylko w wersji mini: Define Mini - Fractal Design + mobo mATX: ASRock > Products > Z77 Pro4-M A reszta ta sama... IMHO ATX jest dla ludzi lubiących pakować w SLI/XFire itd. W domowym zaciszu mATX ma aż nadto slotów rozszerzeń, a reszta możliwości jest taka sama... Ps. I może Goodramy zamiast Corsair? Różnicy w wydajności i jakości nie ma, a wspierasz polski produkt ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Rzeczywiście - dużo lepiej mniej mniejszą skrzynkę, cena obudowy pozostaje bez zmian, ale niestety płyta jest droższa o 80zł... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Zawsze możesz wziąć coś na Z68 ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 Dobre chłodzenie, mini-atx, zobacz TJ08-E (albo jej odpowiednik z drzwiczkami). Bardzo ciekawa i dobrze przemyślana obudowa mini atx. Fractal to nic ciekawego, ot zwykła obudowa z klapką, nieciekawy design. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) Brałem fractal ze względu na maty wygłuszające... Mam jeszcze pytanie co do płyty - MSI Z77A-G43 czy ASRock Z77 PRO3? Edytowane 13 Maja 2012 przez $l@ven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 (edytowane) Jeszcze mam pytanie - czy w tych płytach polecanych można ustawić w mobo USB jako first boot, tak żeby zainstalować system bez napędu dvd? B-) Edytowane 25 Maja 2012 przez $l@ven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Wszystkie mobo już od dawna to potrafią. Ostatnia z jaką się spotkałem i tego nie potrafiła była z bodajże 2004 roku... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Dzięki za odpowiedź :wink: Możecie mi jeszcze powiedzieć, jaka będzie różnica w wydajności w działaniu i uruchamianiu systemu, nagrywaniu video Camtasia i tych podobny sprawach pomiędzy tą konfiguracją a lapkiem Core 2 Duo 2.26 i wolnym jak wielbłąd dyskiem 5400? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...