Skocz do zawartości
Gość

Monitor LCD, dobry mój wybór??

Rekomendowane odpowiedzi

siemanko,

chcę zmienić swój monitor CRT na Monitor Belinea 17" LCD 101715 czy jest to dobry wybór??

dodam trochę danych :

przekątna ekranu: 17";

przekątna efektywna: 43,18 cm; typ ekranu: matryca aktywna TFT; maks. rozdzielczość: 1280 x 1024 / 75 Hz;

wielkość plamki: 0,264 mm; l

iczba wyświetlanych kolorów: 16,7 miliona (24 bity);

jasność: 250 cd/m2; stopnie kontrastu: 500:1;

odchylanie poziome: 31 - 81 kHz;

odchylanie pionowe: 56 - 75 Hz;

pasmo przenoszenia: 135 MHz;

czas reakcji: 20 ms; kąt widzenia pioziomy: 140 stopni;

kąt widzenia pionowy: 110 stopni; typ złącza wideo:

D-Sub 15pin; głośniki: 2x 1W stereo; normy: EPA Energy Star, E-2000, TCO-99, MPR-II, VESA DPMS; gwarancja: 36 mies.

doradzcie mi co kupić, bo mam jeszcze trochę czasu, kwota ~~2100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam ze niezbyt. Nie ma jak CRT. Moze za 5 lat jak LCDki beda mialy takie odswiezanie jak obecne CRT to pojde do sklepu po taki.

Rozwiazanie jest swetne ale nie do moich zastosowan. Jak ktos klepie tylko w Wordzie to OK, malo miejsca i mniejsze promieniowanie. I NA TYM ZALETY LCD'KA SIE DLA MNIE KONCZA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos klepie tylko w Wordzie to OK, malo miejsca i mniejsze promieniowanie. I NA TYM ZALETY LCD'KA SIE DLA MNIE KONCZA

A działałeś coś więcej na :CD czy tak tylko sobie piszesz ??

Bo ja nie przesiadłbym się na CRT dobrowolnie ...

A ta belinea jest niezła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba pojecia troche mylisz. Odswiezanie w LCD nie musi byc jakies super hiper bo bezwladnosc matrycy i dosc dlugi czas wygaszania piksela powoduja ze wystarczy 60Hz i wzrok Ci sie nie zmeczy. Ubocznym skutkiem jest "smuzenie" i pewnie o to Ci chodzi. Od pewnego czasu bacznie sie przygladam roznym LCD wszedzie gdzie sie da i juz nawet te tanie modele zaczynaja miec w miare porzadne matryce i dopiero przy mocno kontrastowych obrazach wychodzi smuzenie. Dla profesjonalnego grafika LCD tez odpada ze wzgledu na odwzorowanie kolorow co dla zyklego smiertelnika jest bez znaczenia.

Przecietny zjadacz chleba nie bedzie sie uskarzal na zadnego LCD a oszczedzi na okuliscie i na zdrowiu.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie. W pracy uzywam belinea 15" lcd i jak wracam do domu go filip brilans 17" razi w oczy:/

Belinea ktora mam w pracy praktycznie nie ma efektu "wolnego przewijania" a daje niesamowita ostrosc i kontrast. Patrzec sie 8 godzin w literki nie powoduje zmeczenia oczu jak klasyczne crt.

Moim nastepnym monitorem bedzie tylko i wylacznie lcd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam ze niezbyt. Nie ma jak CRT. Moze za 5 lat jak LCDki beda mialy takie odswiezanie jak obecne CRT to pojde do sklepu po taki.

Rozwiazanie jest swetne ale nie do moich zastosowan. Jak ktos klepie tylko w Wordzie to OK, malo miejsca i mniejsze promieniowanie. I NA TYM ZALETY LCD'KA SIE DLA MNIE KONCZA.

kompletna ignoracja i brak wiedzy na temat dzisiekszych lcd

zapewniam ze odswiezanie crt i lcd nijak sie do siebie nie maja, i o zadnym dyskomforcie przy reakcji w okolicach 20ms nawet w Q3 nie ma mowy

ps.bardzo dobry wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belinea'y tej konkretnej niestety nei widzialem ale z tanich 17' moge polecic:

BENQ (dawniej Acer) - modelu nie pamietam 16 ms dostepny w sieci dystrybucyjnej AB za naprawde niezle pieniadze (circa 1,6K netto z tego co pamietam)

NEC - taki ladny czarny tez 16 ms tez nie pamietam modelu (sklerotyk ;)

Oba prezentowaly sie bardzo przyzwoicie, tylko przy szybkim przewijaniu mozna odczuwac lekki dyskomfort na poczatku ale jest to tylko kwestia przyzwyczajenia. Na filmach zadnych problemow, plusem swietna jasnosc. W grach zapewne podobnie - niestety jedyne w co grywam to strategie turowe i czasami zgrzesze RTSem wiec szybkie przewijanie jest mi obce ;)

Chociaz IMHO jesli bardoz ci sie nie spieszy czekal bym z zakupem. Ceny LCD ciagle sa jeszcze zawysokie a dopiero teraz zaczynaja sie pokawiac dobre monitory z sensownymi matrycami 16 ms - dal bym jeszcze pare miesiecy na udoskonalenie procesow i licze na spore obnizki. (swoja droga wlasnie przywiozlem 21 calowego CRT nowka NECa za 300 dolcow bo wyprzedaja -> a u nas ciagle 21 calowe kosztuja fortune ;(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie sprawdz ten czas reakcji bo belinea podaje tylko czas zapalania piksela a nie czas zapalania + czas wygaszania , wygląda to tak 20+10 wychodzi rzeczywisty czas reakcji 30ms a któryś model miał nawet 20+20 wyjdzie 40ms tylko nie pamiętam który musisz dokładnie poszukać a i kont 110 stopni to troche mało. Osobiście brałbym PHILIPSA tylko ten modej z zerową tolerancją martwych pikseli maja równomierne podświetlenie matrycy i nie drażni podczas oglądania filmów (chodzi mi o to że przez to czarne tło które wypełnia ekran przy filmie w formacie 16:9 nie przebija światło bo to drażni przy oglądaniu nocą )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem ten lcd 101715 to jest link do niego

http://www.belinea.com/include/zeigemonito...andid=81&lang=1

to ten model z czasem reakcji 40ms( 20+20)

nie kupuj go maks czas reakcji to 25ms jezeli chcesz oglądac filmy i grać.

Z tych belinei to polecam model 101740 za 2355zł z czasem reakcji 25ms(5+20) oraz kątem widzenia 170/170

ps: i tak wolał bym Philipsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ale po za korzyscia wielkosci zajmowanego miejsca to dla mnie LCD to kicha (no moze jeszcze zdrowie oczu na kozysz lcd) po za tymi rzeczami to lcd nie podoba mi sie wogole, obraz jakis dziwny, w filmach jakosc ciemno, jak gra sie w nizszych rozdzielczosciach np 1024 na 17" to tekstury jakies takie znieksztalcone, kat patrzenbia niby ok ale jednak dalej nie jest to perfekcja (z boku juz nie widac tak samo jak z przodu), do tego male rozdzielczosci, aha no i ta cena 2000zl za dobra 17" , phi ja kupilem miesiac temu za 1900zl SONIAKA F-500 21 FD Trinitron" max rozdzialka 2048x1536 przy 72 Hz , w windowsie pracuje w 1600x1200 przy 95Hz obraz zyleta, a ta widocznosc masakra, idealna geometria, kolorki obraz puszczony przez kabelek RGB (czy inaczej BNC) - poprostu monit scina z nog , moze dla niektorych wada jest rozmiar ale mam duze biurko i nie przeszkadza mi wogole a obraz rekompensuje wszystko, nigdy bym tego nie zamienil na jakas 17" LCD pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belinea'y tej konkretnej niestety nei widzialem ale z tanich 17' moge polecic:

BENQ (dawniej Acer) - modelu nie pamietam 16 ms dostepny w sieci dystrybucyjnej AB za naprawde niezle pieniadze (circa 1,6K netto z tego co pamietam)

NEC - taki ladny czarny tez 16 ms tez nie pamietam modelu (sklerotyk ;)

Oba prezentowaly sie bardzo przyzwoicie, tylko przy szybkim przewijaniu mozna odczuwac lekki dyskomfort na poczatku ale jest to tylko kwestia przyzwyczajenia. Na filmach zadnych problemow, plusem swietna jasnosc. W grach zapewne podobnie - niestety jedyne w co grywam to strategie turowe i czasami zgrzesze RTSem wiec szybkie przewijanie jest mi obce ;)

Chociaz IMHO jesli bardoz ci sie nie spieszy czekal bym z zakupem. Ceny LCD ciagle sa jeszcze zawysokie a dopiero teraz zaczynaja sie pokawiac dobre monitory z sensownymi matrycami 16 ms - dal bym jeszcze pare miesiecy na udoskonalenie procesow i licze na spore obnizki. (swoja droga wlasnie przywiozlem 21 calowego CRT nowka NECa za 300 dolcow bo wyprzedaja -> a u nas ciagle 21 calowe kosztuja fortune ;(((

ja mam możliwośc przywiezienia sobie LCD z USA w sierpniu lub wrześniu dlatego się pytam, możesz podać jakieś linki do sklepów, ewentualnie numer i serie tego monitora??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w pracy 3 takie sztuki. Co do przekątnej to LCD mający 17" można porównać do przekątnej 19" monitorka CRT i to nie jest mój wymysł tylko faktyczne dane podawane przez producentów.Wszelkie porównania monitorów LCD 17" powiny odbywać się z CRT19".

Jeżeli będziesz używał go do grania to może być i nie przejmuj się opiniami, że monitor LCD nie nadaje się do giercowania ze względu na czas reakcji. Grałem na nim dużo i nie zauważyłem żeby obraz był wolniejszy od zwykłego CRT co więcej wydawał mi się bardziej żywy. Wprawdzie obraz jest trochę ciemniejszy ale do tego służy regulacja jasności. Obraz jest bardzo dobry - ostrość jest odpowiednia, geometria nie budzi żadnych zastrzeżeń.Maksymalna rozdzielczość jaką można na nim uzyskać to 1280x1024x75 i jest to już naprawdę wysoka rozdziałka.Literki i ikony są malusieńkie.

Głośniki wbudowane są marnej jakości i radzę zaopatrzyć się w osobny zestaw.

Jako użytkownik tego monitora w pełni polecam Ci tego LCD-ka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście uważam że jakikolwiek LCD w obecnym stadium rozwoju matryc, jest wyborem nie na długo :) dlatego sam narazie nie inwestuje bo za szybko to leci... a potem można tylko żałować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem okazje pracowac na kilku LCD'kach (nowych, ale firm malo znanych) a ostatnim byl Samsung (modelu nie pamietam)...

I moge teraz powiedziec ze na LCD szybko sie nie przesiade. Obraz z CRT jest (jak dla mnie) o niebo lepszy, a co do odswiezania to chodzi mi o te smugi biegnace za szybko poruszajacymi sie obiektami (coraz nowsze modele coraz lepiej sobie z tym radza).

Jak narazie zostaje przy CRT i taka jest moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalna rozdzielczość jaką można na nim uzyskać to 1280x1024x75 i jest to już naprawdę wysoka rozdziałka.Literki i ikony są malusieńkie.

no to fajnie niewiem czy wiesz ale LCD maja tylko jedna rozdzielke i w tej "maxymalnej" co podales to on powinien pracowac :!: :!: :!: a jak ustawisz mniejsza to obraz wyglada jak <span style="color:red;">[ciach!]</span>a <span style="color:red;">[ciach!]</span>a <span style="color:red;">[ciach!]</span>a <span style="color:red;">[ciach!]</span>a <span style="color:red;">[ciach!]</span>a :wink: co do tego smuzenia i konta widzenia to tragedia :twisted: prosze mnie niebesztac ze sie powtarzam dziele sie swoimi prywatnymi odczuciami z pracy na LCD :lol: :lol: :lol:

LCD ma niewatpliwei 3 zaety geometria, ostrosc fontow, niemeczy oczu tak bardzo kjak CTR pozostale jego cechy sa ponizej przecietnej najgorszej 15" CTR

monitorek ktory wybrales moze i dobry ale z pewnoscia nie do FPP raczej praca biurowa gry startegiczne czy przygodowe :D pozatym jaki ty sprzet bedziesz musiel miec zeby pograc w 1280x1024 w np. UNREALA2 :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam możliwośc przywiezienia sobie LCD z USA w sierpniu lub wrześniu dlatego się pytam, możesz podać jakieś linki do sklepów, ewentualnie numer i serie tego monitora??

1) jak mowilem modelow nie pamietaj - wygoogluj sobie. Te modele akurat byly dostepne w Europie ale NECa widzialem tez tutaj.

Co do sklepow - zawsze szukam wyszukiwarka gdzie jest najlepsza cena.

Podawalem linki do kilku wyszukiwarek kilka dni temu (http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=429310#429310)

Tylko uwazaj z przywiezieniem czy Ci sie to bedzie oplacac - roznice na LCD nie sa duze a:

1) problem z zasilaniem

2) problem z gwarancja

3) moze byc problem z celnikami bo mimo wszystko jest to dosyc spory karton

4) calosc mimo wszystko wazy pare kilo jak zmiescisz to plus twoj bagaz w limicie 30 kilo jesli lecisz do europy to pogratuluje [chyba ze masz First Class ;)) ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...