Lanc Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Skończyłem na dzisiaj zabawę :) Referent Gigabyte 290 @ unlock 290x (bios Asusa) Max stabilne takty do wszystkich 3DMarków to 1170/5900 Mhz. Karta jest na elpidach tak więc te 5900Mhz to według mnie zacny wynik. Rdzeń ciut słabo, ale to możliwe, że przez za niskie napięcie. 1.41v ustawione w GPU Tweak daje realnie pod obciążeniem 1,21v. Max temp gpu - 51*. 3DMark 2011 http://www.3dmark.com/3dm11/7794108 Firestrike http://www.3dmark.com/fs/1504966 Tak swoją drogą strasznie po [gluteus maximus] i5 dostaje w tych 3DMarkach od waszych i7 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) @Lanc Po pierwsze gratulacje z odblokowania i to Asusa Nie patrz na wynik Total w "markach" a na "Graphics Score" ... Mi też brakuje "V" U mnie zegary przekłamane bo są @1200/@1500. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) To nie Asus, to Gigabyte z biosem Asusa Ja bym jeszcze mógł jeszcze wgrać zmodowany bios z forum overclockers, który daje regulację napięcia do 2V, ale to w sumie by była taka sztuka dla sztuki Te 1150/5900 na codzień to będzie i tak wystarczająco. Ładnie ci ten Gigabyte poleciał. Jak z palca robi 1200Mhz na rdzeniu to może i do 1250 dobijesz ;> Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Tak swoją drogą strasznie po [gluteus maximus] i5 dostaje w tych 3DMarkach od waszych i7 Masz średnie pamięci i to też obniża wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Średnie pamięci? To ja jakie mam 800MHz CL9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Does Radeon R9 290X Behave Any Differently In A Closed Case? Asus' R9 290X DirectCU II OC fares the worst, even though its 84-85 °C temperature is still bearable. The Tri-X OC Radeon R9 290X shows that Hawaii can run quite a bit cooler, though, topping out at 72 °C. Sapphire's result is particularly impressive. In our closed case test, the Tri-X registers 1-2 °C lower than in the open-air chassis. The Asus card's temperature, on the other hand, increases nine degrees from our measurement using the exposed bench system. And what's up with Gigabyte's R9 290X Windforce OC? With a reading of 83-84 °C in the closed case, that's just under Asus' board. But it's still one degree lower than our open case result. Apparently, Quiet Mode was taken too literally; a slightly faster fan would have probably been acceptable. It turns out that the Asus and Gigabyte cards suffer the same problem. Instead of a solid base drawing heat away from the GPU, both employ evidently unfavorable direct-contact heat pipes. The tapered surfaces don't make sufficient contact with the GPU, especially the two outer pipes that essentially do nothing. A vapor chamber or massive sink would have been much more useful. Then again, that's what you get when you recycle the same cooling found on Nvidia's GeForce GTX 780 for reasons of economics. Cheers, accountants! Edytowane 9 Stycznia 2014 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Masz średnie pamięci i to też obniża wynik. Chodzi Ci o RAM czy o pamięć grafiki? Ram śmigał na 2133Mhz podczas testów. A to, że mark zczytuje prędkość z SPD to już nie moja wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Takie głupie pytanie, zawsze używałem do OC MSI Afterburner, niezależnie od karty, czy GIGABYTE OC GURU rożni się czymś lub daje większe możliwości(dokładnie chodzi mi o napięcie rdzenia)? Pytam bo czasami przyzwyczajenia nie pozwalają poznawać nowych możliwości. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Afterburner ma możliwość dodania tylko +100mV na rdzeń. Dla porównania w Asus GPU Tweak można podnieść do 1.4v (realnie jakieś +200mV). Sprawdź ten program od gigabyte, może też będzie większa regulacja dostępna. Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Dobiłem do ściany - wynik, mark nie prawidłowo pokazuje taktowanie @1250 / @1545 Karta przy 84C zrzuca zegary dlatego tylko niewielki wzrost w pkt. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Nie da rady bardziej rozkręcić wentyla bądź obudowy otworzyć? I jak tam program od GB da rade coś podregulować, ten Asusa w sumie jest ok, bardzo podobny do afterburner'a. Zacne takty, szkoda tylko tych taktów, bo wynik mógłby być kosmiczny pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Z programem od GB to lipa używam Afterburnera + Rbby258 ABVoltmod. Jutro spróbuję na czystym systemie(o ile będzie czas), mam nadzieję na przekroczenie granicy 1.4k Graphics Score. Buda była otwarta, wskazuje na słabe przewodnictwo GPU - radiator, ale dzięki temu iż to GB(bark plomb na chłodzeniu) jutro zmienię pastę i zobaczę co jeszcze da się zrobić Wentylator 100% czy 85% żadnej różnicy nie widać. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Tak swoją drogą jakie napięcie karta miała w 3D (Afterburner pokazuje prawdziwe w monitoringu)? I jakie tempy vrm? (gpu-z pokaże). Z tego co wyczytałem na forum overclockers to te karty też czasami takty zrzucają jak vrm są za ciepłe. Power level miałeś oczywiście na 150%? A co do temperatur to najprawdopodobniej glut na rdzeniu jeśli nie ma żadnych różnic pomiędzy 85% i 100% wentyli. Tapatalk 4 @ SGS 3 Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Nie dało mi, przesmarowałem GPU, ale różnica niewielka... Jutro procesor podgonię do 4.8 i zobaczymy. Też mam wrażenie iż VRM powoduje zrzucanie zegarów, wynik na dziś to: Edytowane 11 Stycznia 2014 przez xavier78 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 To daj jakiś dodatkowy nawiew na sekcje i pokaż jak wygląda to zrzucanie w afterburnerze. Imo niemożliwe aby przy otwartej budzie były takie akcje, chociaż kto wie jak tam to chłodzenie sekcji wygląda pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Sprawdź tą temp vrm w gpu-z (powinne być 2 temperatury - sekcja gpu i sekcja pamięci). Z tego co czytałem karta może się zaczać dziwnie zachowywać już przy vrm powyżej 75*. Albo jednak te napięcie dla rdzenia jest za wysokie i nie wyrabia vrm przez co obniża takty = mniejsze V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 U mnie temperatura sekcji nie ma aż takiego wpływu na takty, zrobiłem szybki test i nawet przy temperaturze 90* nie zrzuca taktów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Mam prośbę do posiadaczy kart (najlepiej z referencyjnym chlodzeniem). Moglibyście sprawdzić do ilu *C wam się rozgrzewają vrm? Powiedzmy po 10 minutowej pętli unigine heaven. Najlepiej by było jakby ktoś mógł sprawdzić kartę bez OC, a potem po OC ze zwiększonym napięciem. Byłbym bardzo wdzięczny. Tapatalk 4 @ SGS 3 Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Na guru3d pokazała się ciekawa recka GB r9-290x z temperaturami pcb http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_radeon_r9_290x_windforce_3x_oc_review,12.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gacek18 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Co z R9 290 z autorskimi konstrukcjami chłodzenia? Słuch o nich zaginął, czekam już 2 miesiące i nikt nie wie kiedy się pojawią w hurtowniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Popatrz parę postów wyżej. Xavier78 ma gigabyte windforce ;) Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gacek18 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Tego akurat wolę unikać. http://videocardz.com/48592/gigabyte-halts-radeon-r9-290x-windforce-production-due-design-flaw Z resztą jeden referent wiosny nie czyni. EDIT: Coś się chyba lekko ruszyło. XFX http://www.alternate.pl/XFX/R9_290_OC_Dual_Fan/html/product/1118718/? Asus DirectCu http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-334-AS&campaign=pcm/skinflint-couk&campaign=pcm/skinflint-couk Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Gacek18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 @Gacek18 Uważasz ze GB wypuścił na rynek te z uwalonym chłodzeniem? GB ma wg. mnie 2 zalety: - brak plomb na chłodzeniu(wodowanie), - 36 miesięcy gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jest w Polszy Szafir Tri-X 290 http://www.alternate.pl/SAPPHIRE/TRI-X_R9_290_4_GB_GDDR5/html/product/1118438/? Cena z [gluteus maximus] niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Witam. Moj szwagier ostatnio wymienil z GTX 570 na R9 290 I ma problem z rozdzielczoscia 2560x1080 na swoim monitorze AOC 2963. Probowal grzebac w sterowmikach ale max moze ustawic 1920x1080. Na karcie od Nvidii bylo ok. Nawet odinstalowal stery od AMD I na sterowniku od Windows 8.1 byla dostepna ta rozdzielczosc. Gdzies wyczytalem ze to moze kwestia kabla. Ma jakis stary kabel hdmi-dvi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak kwestia kabla skoro na tym samym kablu i starej grafie uzyskiwał tą rozdzielczość? Odinstaluj dokładnie stery od nvidii po starej karcie. Może to jest przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Niech doda rozdzielczość do systemu, jest jakieś narzędzie specjalnie do kart AMD, bodajże Radeon Custom Resolution Manager. Wklepujesz wartości, reset i śmiga. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Na nowszym kablu HDMI mu odpaliło, więc problem rozwiązany. Nie wiem czemu tak jest. Gooralesko napisz coś czego ja nie wiem. Wiem jak mu poradzić i co ma dokładnie zrobić. Zresztą on sam wie że należy po zmianie z Nvidii na AMD użyć jakiegoś programu. Czyścił za pomocą Driver Sweeper w trybie Safe Mode (WIndows 8.1). Testował na kilku wersjach sterowników. Zamiast się bawić poradziłem mu żeby podłączył kabel HDMI i zadziałało. Ma dostępne 2560x1080. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Moze podlaczyl DVI single link zamiast dual? Albo HDMI kabel byl starego typu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 A mial juz ktos do czynienia z tym cudakiem? http://www.msi.com/product/vga/R9-290-GAMING-4G.html#overview Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...