Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam jeszcze jedno pytanko. Tak sobie przeglądałem allegro, i znalazłem k800i w "dwóch wariantach":

1. http://allegro.pl/item310847151__nowy_sony...ka_poznan_.html

2. http://allegro.pl/item312574589_nowy_k800i..._gwar_raty.html

Piszą, że niby oba nowe, ale ten pierwszy prawie o 100zl tanszy i najlepsze - ma tylko rok gwarancji, a ten drugi ma dwa lata... I o co tutaj chodzi? Skoro ten pierwszy to tez niby nowy? Przeciez nówki mają 2 lata gwary. Jakiś walony ten telefon czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miał może ktoś styczność z samsungiem i600? szukam czegoś z pełną klawiaturą i z wi-fi, początkowo nastawiałem się na e61i/htc tytn jednak trochę wykraczają poza mój budżet. i600 mogę mieć za mniej niż 500zł, w internecie zbiera całkiem pochlebne opinie, ale może miał go ktoś w ręce? Myślałem też o spv m3000, ale przy htc tytn II mojego kolegi wygląda po prostu biednie :D, a nie widzi mi się dopłacać 200-300zł do większego wyświetlacza (dotykowy nie jest mi potrzebny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczekuje od telefonu przede wszystkim dobrego mp3 oraz funkcjonalności. Upatrzyłem sobie takie oto telefony:

-SE W850i - ogólnie wydaje mi się mieć wyszstko co mi potrzeba ale jest to dosyć mało znany w Polsce telefon więc słucham opini użytkowników i znawców

-SE W880i,

-SE K800i,

-SE W610i,

-SE W580i - to wygląda na odświeżony w850i,

-MDA COMPACT 2 - ten mnie baardzo kusi bo lubie pda, ale jednak nie jest to nowy model i boje sie o czas czuwania i zużycie tego telefonu(bo nowe to za drogie juz sa )

A może jakiś inny telofon z jak najlepszym mp3 do 500zł polecanie?

Licze na jakiekolwiek opinie o telefonach które podałem wyżej.

Zastanawiam się jeszcze nad Toshiba G500 w play'u - co myślicie o tym smartphonie? Zastanawia mnie jakość mp3. Kusi mnie ten tel bo ma WM i WiFi, ale jak jego stabilność, jakość wykonania itp? Oczywiście przejde się do salonu i sprawdzę ale jakie są wasze opinie o nim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już to wolałbym k810i bo nie ma joisticka.

Ale nie, nie mam takiej opcji w abonamencie, wiec to raczej odpada.

Mam jeszcze zamożliwość W880i, ale ze względu na aparat zostane przy k770i. Era ostro poszła z SE, niezłe ceny mają

Od kiedy K810i nie ma joya? :blink: :lol2:

Pomijając to, że K800/810i jest lepszy od K770... Skąd taki wybór?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miał może ktoś styczność z samsungiem i600? szukam czegoś z pełną klawiaturą i z wi-fi, początkowo nastawiałem się na e61i/htc tytn jednak trochę wykraczają poza mój budżet. i600 mogę mieć za mniej niż 500zł, w internecie zbiera całkiem pochlebne opinie, ale może miał go ktoś w ręce? Myślałem też o spv m3000, ale przy htc tytn II mojego kolegi wygląda po prostu biednie :D, a nie widzi mi się dopłacać 200-300zł do większego wyświetlacza (dotykowy nie jest mi potrzebny)

Może 9300i? Net nie będzie najszybszych lotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może 9300i? Net nie będzie najszybszych lotów.

net nie musi śmigać szybko, byle się dało sprawdzić/wysłać pocztę, poczytać wiadomości i od czasu do czasu popisać na gg (mam wi-fi w domu i na uczelni, a i na starym mieście ostatnio nowy hot-spot zrobili :)). Niestety 9300i to już dość wiekowy telefon i procek 150MHz nie powala, w jego miejsce wolałbym e61 (220MHzm a i 2,8" calowy wyświetlacz mi wystarczy, do tego lżejszy i ma świetną baterię). Idealnym rozwiązaniem byłby se m600 tylko brak wi-fi go dyskwalifikuje. Chyba odpuszcze sobie samsunga i600 i poszukam e61 :) Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

A co powiecie na samsunga E900? Można nowego z gwarancją za mniej niż 400zł kupić a ma wszystko to co SE w850i ( oprócz radia). Szukam właśnie telefonu w takiej cenie za mniej niż 400zł do słuchania mp3, robienia fotek 2mpx starczą i z wyświetlaczem 240x320

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

net nie musi śmigać szybko, byle się dało sprawdzić/wysłać pocztę, poczytać wiadomości i od czasu do czasu popisać na gg (mam wi-fi w domu i na uczelni, a i na starym mieście ostatnio nowy hot-spot zrobili :)). Niestety 9300i to już dość wiekowy telefon i procek 150MHz nie powala, w jego miejsce wolałbym e61 (220MHzm a i 2,8" calowy wyświetlacz mi wystarczy, do tego lżejszy i ma świetną baterię). Idealnym rozwiązaniem byłby se m600 tylko brak wi-fi go dyskwalifikuje. Chyba odpuszcze sobie samsunga i600 i poszukam e61 :)

Tego samsunga raczej bym sobie odpuścił tak jak mówisz. e61 to bdb telefon i powinieneś być zadowolony. Miałem swego czasu również M3000 ale narzekałem na baterie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na samsunga E900? Można nowego z gwarancją za mniej niż 400zł kupić a ma wszystko to co SE w850i ( oprócz radia). Szukam właśnie telefonu w takiej cenie za mniej niż 400zł do słuchania mp3, robienia fotek 2mpx starczą i z wyświetlaczem 240x320

za 400zl zupelnie nie oplaca sie kupowac E900, w tej cenie mozna juz zlapac D900.. wyswietlacz w e900 ma mniejsza rozdzielczosc niz w850 i jest ogolnie gorszy, a i radio to przydatna rzecz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

za 400zl zupelnie nie oplaca sie kupowac E900, w tej cenie mozna juz zlapac D900.. wyswietlacz w e900 ma mniejsza rozdzielczosc niz w850 i jest ogolnie gorszy, a i radio to przydatna rzecz :)

E900 za 400zł nowy 2 lata gwarancji i karta 1GB za 500zł D900, nie słucham radia więc mi kompletnie wisi, czemu gorszy wyświetlacz? wszędzie piszą, że taki sam. A czy D900 ma wejście na USB? No i gdzie go za 400zł wyrwać?

mam równo 400zł i nie mogę nic już dołożyć, chciałbym za tyle kupić nowy tel z gwarancją najlepiej na 2 lata

Edytowane przez chronicsmoke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyswietlacz w e900 ma mniejsza rozdzielczosc niz w850

ciekawe...

D900 240 x 320 pixels, 32 x 42 mm

E900 240 x 320 pixels, 30 x 40 mm

W850 240 x 320 pixels, 30 x 40 mm

rzeczywiście jest mniejszy i ma mniejszą rozdzielczość :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe...

D900 240 x 320 pixels, 32 x 42 mm

E900 240 x 320 pixels, 30 x 40 mm

W850 240 x 320 pixels, 30 x 40 mm

rzeczywiście jest mniejszy i ma mniejszą rozdzielczość :D

rozdzielczosc jest ta sama, ale same wymiary wyswietlacza sa ciut inne. Dlatego ludzie mowia ze mniejszy

mam ten telefon, jest moim zdaniem jak na swoja obecna cene, (ja dalem prawie 700zl) bardzo dobrym wyborem.(oczywiscie jesli nie przeszkadzaja ci klawisze dotykowe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

z tych trzech to z630.

Tylko czy ten telefon będzie się nadawał do słuchania mp3? Bo głównie do tego ma mi służyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy ten telefon będzie się nadawał do słuchania mp3? Bo głównie do tego ma mi służyć.

to zależy czego wymagasz, czy ma tylko grać, czy coś reprezentować jakością dźwięku. Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

to zależy czego wymagasz, czy ma tylko grać, czy coś reprezentować jakością dźwięku.

Jakość nie musi być super świetna byle żeby było wygodne obsługiwanie mp3 np jakieś przyciski do następnej, poprzedniej piosenki, zgłaśniania i play/stop no i dobre oprogramowanie do zarządzania tymi mp3 itd.

Edytowane przez chronicsmoke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co moge napisać o k770i po trzech dniach testów...

Bateria nie wiem jak, ładowałem ją w niedziele, teraz ma 69% a troche sie telefonem bawie, nie powiem. Prostota obsługi powala, nie mając nigdy przedtem SE nie miałem absolutnie żadnego problemu żeby sie w tym telefonie połapać. Fajnie, że nie ma joya, obsługa tym kwadratowym padem jest jaknajbardziej w porządku. Klawisze chodzą jak dla mnie świetnie, tylko te boczne (głośność i spust aparatu) mogły by mieć wyraźniejszy skok. Fajną sprawą jest czujnik światła z przodu obudowy, podświetlenie ekranu samo sie dostosowuje do panujących warunków. Obudowa zdejmuje sie troche inaczej niż w spotykanych wcześniej przezemnie SE. Trzeba najpierw odsunąć zaczep u góry, żeby zdjąć cały panel tylni. Klapka aparatu nie jest za luźno, nie otwiera sie w kieszeni. Sam aparat syci (wrzuce pare zdjęć). Mp3 grają ładnie, zaskakująco dobre są słuchwaki w zestawie, śmiem twierdzić, że są lepsze niż Sennheiser MX400, choć od nich to chyba wszystko jest lepsze. Nie podoba mi sie za to umieszczenie portu ładowarki/słuchawek z boku obudowy. Nie spotkałem się z tym w opisach, ale telefon ma drugą kamere VGA na przodzie do wideorozmów. 256MB dołączone w zestawie to może nie dużo, ale na początek zawsze coś.

Trzy przykładowe zdjęcia wykonane telefonem

http://img402.imageshack.us/img402/5928/dsc00036ur0.jpg

http://img402.imageshack.us/my.php?image=dsc00038uz9.jpg

http://img406.imageshack.us/my.php?image=dsc00054oa9.jpg

I zdjęcia samego telefonu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Porównanie wielkości i grubości z E50

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak klawiatura świeci się w normalnym trybie telefonu...

Dołączona grafika

...a tak przy włączonym aparacie.

Podsumowując, po tych kilku dniach jestem zadowolony z telefonu. Gdyby jeszcze miał Symbiana :rolleyes: no ale nie można mieć wszystkiego za 70zł, a półtora klocka na W960i to ja nie mam :P

Jak masz jakieś pytania to śmiało, postaram sie na nie odpowiedzieć. Uważam, że telefon był wart tej małej dopłaty.

Właśnie, gdyby ktoś sie zastanawiał, ekrat podczas bezczynności całkowicie gaśnie.

Edytowane przez el_gringo_dado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do mojego taty przyjedzie jutro kurier z k770i z Ery, niby teoretycznie umowę ma do maja, ale już dzisiaj rozmawiał z kobitką i za przedłużenie umowy dostanie k770 za 1zł + słuchawka bluetooth też za 1zł :) (abo za 85zł, jakieś pakiety minut do wszystkich (150 czy 200 minut), pakiet multimedialny, pakiet do ery i na domowe (ileśdziesiąt minut) + pakiet 4000 minut do ery i na domowe :) )

pobawię sie i zdam relację ;)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez nadszedl czas na zmiane telefonu - od 1.5 roku uzytkuje D750i, i jestem bardzo zadowolony, ale jednak czas na cos innego ;]

Czego wymagam:

- aparat/kamera lepsza/nie gorsza niz w D750i

- czas pracy na bateriach rownie dobry jak D750i

- funkcjonalne menu & klawiatura

Mile widziane:

- joystick (zaden mi sie nie zepsul, a znacznie przyspiesza nawigacje)

- firma: SE (trzeci aparat z rzedu, kazdy bdb, b. intuicyjne menu i rewelacyjny czas ladowania komorki)

- latarka (niby nic, a korzystalem czesto)

Cena nie gra roli, ale jak mam wydac ponad 1K, to chcialbym widziec w tym jakis sens ;]

Na ta chwile najblizszy jestem zakupowi K810i - boli mnie brak latarki, ale jednak ma bdb aparat, podobno wygodna klawiature, menu jak kazde SE, no i cena niecale 700zl. Nie wiem jedynie jak z czasem trzymania baterii - slyszalem rozmaite opinie, zarowno ze lepszy pod tym wzgledem od K800i, jak rowniez ze trzyma fatalnie.

Myslalem nad K850i - ale odrzucaja mnie te klawisze, sprawiaja wrazenie strasznie tandetnych... no i do tego brak joya, ale to moze bylbym w stanie jakos przebolec.

Uwagi, propozycje? ;]

Edytowane przez Cruel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K810i różni się od K800i tylko obudową. I niczym więcej, może jakieś tam duperele w sofcie, nie zagłębiałem się. K810i ma też tę brzydką cechę, że potrafią mu śniedzieć na stałe te śmieszne klawisze w kształcie główek od gwoździ (już dwie reklamacje na to przeszły przez moje czarnorobocze rączyny w ciągu ostatnich miesięcy - to niemało na taką wioskę jak moja, poza tym dajcie spokój, żeby klawisze rdzewiały?). Dobra wiadomość jest taka, że SE uwzględnia to w naprawach gwarancyjnych i nie robi problemów.

Nie kupujcie/nie bierzcie w abonamencie/nie pożądajcie W580i, albowiem zaprawdę powiadam, jest to efekt kreciej roboty wstrętnych sabotażystów z Huawei albo innego Ping Ponga, którzy spłodzili w pijanym widzie ten plastikowo-jednorazowy stolec i podrzucili go menedżerom SE jako "hiper-super-kuper fonik dla ziomali". Jak najdalej, jakich by wodotrysków nie miał.

To pisałem ja, serwisant SE na pół etatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi