Gosu Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2015 U mnie na 64 bitowym pokazuje 3643 a na 32 bitowym 4095. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Ciekawe czy użytkownicy innych kart niż GTX 970 mają inne wartości w 64bitowym dxdiag. EDIT2: Dobra dxdiag nie jest wyznacznikiem czegokolwiek. R9 280X: 4095 @32bit; 2795 @64bit Dokładnie, dxdiag i jego sposoby przeliczania są nieistotne, prędzej zwracałbym uwagę na to, co wypluwa Afterburner/GPU-Z :) Edytowane 14 Stycznia 2015 przez AragornPL 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Na forum MSI jest update biosu dla 970 bodajże wersja NV316MH.185, sam posiadam wersje .182 według MSI Live Update. Ciekawe czy coś wnosi. ( Update chyba nie dla wszystkich kart bo dobierają ludzie tam na forum na podstawie S/N karty jaki jest dla Ciebie aktualny BIOS. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez xardas228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cri5t Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Na forum MSI jest update biosu dla 970 bodajże wersja NV316MH.185, sam posiadam wersje .182 według MSI Live Update. Ciekawe czy coś wnosi. ( Update chyba nie dla wszystkich kart bo dobierają ludzie tam na forum na podstawie S/N karty jaki jest dla Ciebie aktualny BIOS. Zajrzałem tam na forum i okazało się, że bios jest zgodny z moją kartą, dlatego też zdecydowałem się ją przeflashować; niestety nadaremnie bowiem nie odnotowałem żadnej poprawy. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Cri5t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Pisząc o braku poprawy masz na myśli wykorzystywanie VRAM-u ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Mi wywala powyżej 2,5 GB do 3GB to się nie zblizy nawet Dobra a teraz,ktos może mi wytłumaczy takie zdarzenie.Kiedy pamiec wirtualna jest wyłączona,test kończy się,gdy pamięć karty w tescie MSI Kombustor osiągnie 2448MB.Kiedy przydziele pamięc wirtualną,nawet 500MB to test kończy na 3290MB.Mimo tego do 3,5 jej brakuje Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Drizz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Cena niby 199$, więc nie jest tak źle. Aczkolwiek specyfikacja pozostawia wiele do życzenia. I 2GB ram to dziś trochę mało w nowych grach. Nie wspominając o niskiej szynie 128 bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Gdzieś tam czytałem że niby ma być, ale i w tym prawdy. 760Ti nie było, więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Cena niby 199$, więc nie jest tak źle. Aczkolwiek specyfikacja pozostawia wiele do życzenia. I 2GB ram to dziś trochę mało w nowych grach. Nie wspominając o niskiej szynie 128 bit. 1. Kurs robi beczkę dwupłatowcem 2. 2GB to 1080p high/mid@2015 + FSAA 3. 128bit Przepustowość: 112 GB/s Mój 660 ma 144 def. Nie wiem jak Ty ale ja nie lubię robić kroków do tyłu zmieniając sprzęt. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 No fakt obecnie dolar wysoko. Ale jak wspomiałem karty prezentują się słabo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Wszystko przez AMD które nie jest w stanie podnieść poprzeczki - tak zmarnowanej wydajności sprzętowej w zderzeniu z oprogramowaniem nie pamiętam od czasów FX5xxx nV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) I 2GB ram to dziś trochę mało w nowych grach. Nie wspominając o niskiej szynie 128 bit. Fakt, 2GB to niewiele. Dużych wymagań odnośnie grafiki nie mam, więc karta zostanie u mnie na dłużej. Na dłużej, czyli czekam na wersję z większą ilością pamięci. Czy szyna będzie problemem - i tak, i nie ;) Tak - jeśli ktoś się nastawia, że na tej karcie pogra w max detalach + max wygładzanie i/lub w wysokiej rozdzielczości. W przeciwnym wypadku (fullhd + niższe tryby wygładzania) 128bit nie powinno być jakimś dużym spowalniaczem. 750Ti jakoś za bardzo nie cierpiała z powodu pamięci (1500 -> 1650MHz karta przyspieszyła o jakieś 2-3%, czyli niewiele), a tu mamy kompresję koloru + szybsze kostki. Podejrzewam, że większość z nich będzie w stanie zbliżyć się do 2000MHz lub nawet przekroczyć. 192bit - musi być. Gdzieś już to pisałem (chyba w komentarzu w niusie na głównej) - z każdej strony PCB jest jedno wolne miejsce na kość pamięci, nie dwa. Czyli dokładamy dwie kości (2x 32bit), co daje +64bit w stosunku do obecnych 128bit. Nikt by przecież nie projektował droższego PCB, jeśli ta możliwość miała by pozostać niewykorzystana ;) No chyba że asymetrycznie 3GB/128bit - ale to jest najmniej prawdopodobne. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Poprawcie mnie jeśli się mylę - 970 i 960 to dwa różne GPU a nie odrzuty produkcyjne wafli krzemowych, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Tak to dwa różne układy. GTX 960 to GM206, a 970 to GM204. Ten sam co GTX 980. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Tak to dwa różne układy. GTX 960 to GM206, a 970 to GM204. Ten sam co GTX 980. Dzięki. W takim razie boję się marketingowców nV którzy rzucą 960Ti na GM204 z szerszą szyną ale niższym ROP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Widziałem ludzi którym z pamięcią wirtualną kończy się na 3950, 4050, 3700, 3550, 2600. Zależy od sztuki ? Czy może są jakieś inne warunki ? Stan faktyczny najlepiej pokazują chyba gry np. Shadow of Mordor+ultra textures+rozdzielczość DSR. Tam karta powinna wykorzystać cała dostępną pamięć. U mnie jest to ~3500-3570. Na forum guru3d ktoś wrzucił test inny niż kombustor: http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=4993462&postcount=221 Edytowane 15 Stycznia 2015 przez xardas228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) W tym programiku pobiera mi całe 4083MB,bez żadnych problemów i pokazuje 12000FPS :D Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Drizz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Watch Dogs z DSR (z 4k rozdziałki) MSAAx8 max 4GB też zabiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Wszystkie programy pokazują dane z nvapi i tylko użycie pamięci lokalnej z karty graficznej, więc użycie nie może przekroczyć więcej niż posiada karta. Ale w zasadzie dla textur dostępne jest nieco mniej niż 4GB, niewielka część pamięci jest zarezerwowana do innych celów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cri5t Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Pisząc o braku poprawy masz na myśli wykorzystywanie VRAM-u ? Dokładnie to miałem na myśli. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2015 @rzymo Ciekawe ile sobie zaśpiewają za tą kartę - bo jak dostaniemy wydajność ala GTX760 w cenie nie wiele mniejszej niż GTX770 / R9 280X to karta będzie porażką . Jedyne co będzie dobre to pobór mocy patrząc na to jak karta została pocięta . GTX 960 będzie jakieś 25% szybsza od GTX 760. Cena powinna oscylować w przedziale 800-850zł :) Optymista jestem nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 http://www.chiphell.com/thread-1220162-1-1.html Nadchodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 3 sztuki na stanie, walka trwa :> 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Testy na bardzo mocnej platformie ? Da się wyłączyć 2 rdzenie i zostawić HT i zrobić te same testy (taki improwizowany I3) ? Ciekawe, jaka będzie różnica pomiędzy socketami (AMD/775/SB/IB, itp) 25% dla GTX960 nad GTX760. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FredPL Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Mam nadzieje, ze ten GTX960 zamiesza troche na rynku i ceny sie ogarna bo aktualne to kpina. W przyszlym msc mam plan brac nowa karte i kto wie moze bedzie to 960 ;) Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Początkowo GTX960 był pozycjonowany na poziomie GTX770 / R9 280X . Ostatnie plotki jak i specyfikacja kreują go jednak na odpowiednik GTX760 , choć ta wąska szyna nie wygląda najlepiej . Zobaczymy na co stać optymalizacje z Maxwella . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Gdzieś już to pisałem (chyba w komentarzu w niusie na głównej) - z każdej strony PCB jest jedno wolne miejsce na kość pamięci, nie dwa. Czyli dokładamy dwie kości (2x 32bit), co daje +64bit w stosunku do obecnych 128bit. Nikt by przecież nie projektował droższego PCB, jeśli ta możliwość miała by pozostać niewykorzystana ;) No chyba że asymetrycznie 3GB/128bit - ale to jest najmniej prawdopodobne. Wolne miejsce na pcb może równie dobrze oznaczać, że ta sama płytka będzie wykorzystana pod inny model karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBum Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Im więcej informacji tym gorzej wygląda ten 960, wiadomo pobór prądu ważna rzecz, ale jeśli ma się odbijać to na wydajności to już bym wolał, żeby brała trochę więcej z gniazdka. Ten ekoterroryzm sprawia, że wydamy Xzł więcej za przedmiot, który ma mniejszy pobór i zwróci się ta dopłata po 5+ latach, a wiadomo, że teraz kupuje się sprzęt na 2 lata... Jak na razie czuje się zawiedziony i nie wiem czy nie zmienię boiska. Zobaczymy jak jeszcze wypada w testach, żeby podjąć decyzję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Tu nie chodzi i ekoterroryzm, ale o kulturę pracy samej karty, opcję bardzo cichego chłodzenia. Np. 750ti jest kartą która potrafi działać całkowicie pasywnie. Ale już cena/wydajność, jak się porówna z odpowiednikami, jest kompletnie nieopłacalna. Dopiero jak ktoś jest zdecydowany na to że chcę "dopłacić za ciszę". Idealna karta dla ludzi grających w jakieś mniej wymagające mmo, czy chcących mieć 120fps w cs:go, a jednocześnie będąca cały czas niesłyszalna. Nie każdy kupując kartę szuka bezkompromisowej wydajności. Wtedy lepiej już wyrwać 290 za niecałe 700zł, i żadna inna karta nie ma startu cena/wydajność. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 750 ma też inną zaletę - wsadzisz do zestawu z hipermarketu z produktem zasilaczo podobnym i będzie działać, a wymiana zasilacza to jedna z najbardzie upierdliwych rzeczy do zrobienia w kompie. A do tego rózne delle czy hp mogą używać niestandardowych zasilaczy, które ciężko zastąpić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...