Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@UP

Temperatura ma wpływ na możliwości OC. Im wyższa temperatura tym maxwelle gorzej się kręcą i wymagają większego napięcia.

Sam ostatnio to przerabiałem -  na 980 z referencyjnym chłodzeniem w Wieśku3 notowałem 83-85C i karta maksymalnie szła na 1475Mhz 1.206V.

Jak dałem 5Mhz więcej to po jakimś czasie wywalało mi sterownik ekranu bądź wieszała się gra.

Zmieniłem referencyjne chłodzenie na inno3D herculeZ X3 - temperatury spadły o 30C w stresie i OC od razu poszło w górę. Teraz w Wieśku3 mam w pełni stabilne 1535Mhz 1.206V a temperatury nie przekraczają 55C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróciłem uwagę, że w moim Asusie GTX970 Black , który rzekomo jest na PCB GTX980 są inne niż u większości wartości w piątej i szóstej linijce.U większości jest tam przedział 600-1600 a u mnie 825-1212,5.

Nawet zmiana tych wartości na 1281,3 nic nie daje i po flashowaniu karta nadal idzie na max 1.212 :/ Czyżby była jakaś blokada czysto elektroniczna , której nie da się ominąć nawet przez ingerencje w bios?

Poniżej stockowy bios i po modyfikacji

90e80b9ab76d.jpg

075197c5fa5c.jpg

82a57400c2c5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem już o co ci chodzi. to zrobiłeś tak jak ci wysłałem linka i miałeś 1.275v czy nie? 

No kurcze piszę przecież, że niezależnie co sobie tymi suwakami poustawiam, czy Twoje ustawienia czy inne z for, to karta i tak uparcie idzie na max 1.212 i za cholere nie mogę jej zmusic do działania na wyższym napięciu :( Nie wiem o co chodzi.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kurcze piszę przecież, że niezależnie co sobie tymi suwakami poustawiam, czy Twoje ustawienia czy inne z for, to karta i tak uparcie idzie na max 1.212 i za cholere nie mogę jej zmusic do działania na wyższym napięciu :( Nie wiem o co chodzi.

Wygląda na to, że ten Asus ma fizyczną blokadę podnoszenia napięcia i dlatego zmiany wprowadzone w biosie nic nie dają.

Czytałem już o podobnym przypadku, dotyczącym gtx 980 TI od EVGA..

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między gtx 980ti a tx jest naprawdę pomijalna po OC, a dx12 i sumowanie ramu tuż tuż :)

Bawiąc się w 4K w cenie 2xTX mamy 3xGTX980ti, chociaż dla mnie granie w 60hz jest przeszłością.

Jakby nie patrzeć 5-10% i 6GB v.ram więcej dla 4K robi różnice, poza tym, tak samo jak ludzie nie chcą z 144Hz wrócić do 60Hz, tym bardziej jak ktoś ma 4K, lub 5K w życiu nie wróci do 1440p. (fullHD pomijam). Trzy 980Ti to chyba tylko do jednego celu -> FutureMark, do niskich rozdzielczości trzy to za dużo, procesor je zlimituje i obecnie max fps, do wysokich rozdzielczości brakuje v.ramu. Każdy wybiera to co jest mu potrzebne, może się tylko wydawać że NV nie wystopniowała segmentów.

Alekde ty tak naprawdę?

Co ma piernik do wiatraka, czemu wyjechałeś mi tu z jakąś różnicą między 980Ti a TX? Ja nawet o tym nic nie mówiłem. I zdaje sobie sprawę z różnicy w GM200-310 a GM200-400

Chyba że chciałeś przyłączyć się do dyskusji powyżej do innych, to proszę nie cytuj innych wypowiedzi :)

tak się napisało, w moim poście było jedna odpowiedź że i TX i 980TI mają identyczne możliwości OC (poza przypadkami skrajnymi wynikającymi z egzemplarza)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie dotyczące zasilania GTXa 970.

Mam tą kartę ze stajni MSI, dziś składałem cały komputer i niemiłe zaskoczenie mnie spotkało podczas podłączania zasilania do tej karty.

Karta ta ma 2 gniazda - jedno 6pinowe drugie 8pinowe.

Niestety mój zasilacz ma wolne tylko 2 wtyczki 6 pinowe. Jestem przekonany, że po podłączeniu ich karta albo nie ruszy, albo się shajczy więc nawet nie próbuję tego w taki sposób podpinać, pomimo, że istnieje taka możliwość gdyż 6 pinowa wtyczka wchodzi w to 8 pinowe gniazdo zostawiając dwa piny puste.

Pytanie brzmi - mogę dokupić przejściówkę 6pin -> 8pin i będzie wszystko działać? Lub z molexów na 8pin? Bo i taką przejściówkę można spotkać.

Mój zasilacz to Pentagram CAV-620 - jest to stary zasilacz, bo około 7 letni, lecz trzyma napięcia idealnie, tak więc o niedobór mocy nie martwiłbym się.

Edytowane przez ugiugi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pudełku z kartą nie dali przejściówek z molexów na pci-e 6pin oraz 2x6pin na 1x8pin

Taki podjarany byłem jak zobaczyłem tą kartę, że nie pomyślałem, że taka przejsciówka może być w zestawie.

Graficzna podłączona, zaraz testy :D

Dzięki i pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki podjarany byłem jak zobaczyłem tą kartę, że nie pomyślałem, że taka przejsciówka może być w zestawie.

Graficzna podłączona, zaraz testy :D

Dzięki i pozdro

Ty wkładasz tego GTX 970 do kompa z sygnaturki? Jeśli tak, to przecież karta będzie mocno, bardzo wręcz mocno hamowana przez CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty wkładasz tego GTX 970 do kompa z sygnaturki? Jeśli tak, to przecież karta będzie mocno, bardzo wręcz mocno hamowana przez CPU.

Bez obaw, komputer w całości nowy, tylko zasilacz i HDD wyciągnięty z tego z sygnaturki. GTX będzie współpracował z i5-4690K ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obaw, komputer w całości nowy, tylko zasilacz i HDD wyciągnięty z tego z sygnaturki. GTX będzie współpracował z i5-4690K ;)

Ok, tylko teraz tak :) Czy jesteś pewien, że ten zasilacz nie ma problemów z Haswellami ? Upewnij się ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj złożyłem cały komputer i dziś wieczorem biorę się za testowanie. Myślę, że Wiesiek będzie się nadawał i do testowania procka i graficznej. 3-4 godzinny maraton powinien mi odpowiedzieć na pytanie, czy ten zasilacz się nadaje do tego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj złożyłem cały komputer i dziś wieczorem biorę się za testowanie. Myślę, że Wiesiek będzie się nadawał i do testowania procka i graficznej. 3-4 godzinny maraton powinien mi odpowiedzieć na pytanie, czy ten zasilacz się nadaje do tego sprzętu.

Chodzi o obsługę stanów uśpienia/hibernacji w Haswellach.

Co prawda to taka tam drobnostka ale lepiej mieć niż nie mieć.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o obsługę stanów uśpienia/hibernacji w Haswellach.

Co prawda to taka tam drobnostka ale lepiej mieć niż nie mieć.

Szukałem rozwiązania problemów wstrzymywania systemu - po jakimś czasie komp się budzi i po chwili znów się wygasza - i tak bez przerwy.

Czy to właśnie o tym problemie wspomniałeś? (Cooler Master Silent Pro 700W). sorry za oftop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosu a jaki zasilacz 850W pod Haswella bys polecil? Bo nie kazdy jest dobrze opisany pod tym wzgledem. Cena max 600pln

Planujesz SLI ? Nawet 3 WAY by wszedł pod dobrą 850 :)

Ja na Corsairu AX 850 miałem 3x Titan X. Dopiero po OC kart, zaczął się męczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając o tej przejściówce molex->6pin przypomniałem sobie, że to rozwiązało by mi problem 1 kabla. Mam molex bo jedna rzecz w budzie go wymaga, 6 pin oddzielnym kablem i 8 pin do karty. Pozbyłbym się tego 6 pin i zawsze to luźniej.

Dorzuciłem sobie wentylator z przodu kolejny aby dawał więcej powietrza do budy. Kurde 27-28 stopni w pokoju ostro daje komputerowi. 

Kurcze lubię moją R4, ale przekonałem się co to znaczy feler z tymi plastrami miodu - dźwięk wiatraczka potrafi przyprawić o nerwicę, a dokładnie powietrze przelatujące przez te otwory.

Edytowane przez artymienek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomóżcie bo mam wielki problem. Kupiłem Gigabyte`a 970GTX G1 i ni w pięć ni w dziesięć nie chce mi się komp uruchomić. Dr. Debug pokazuje błąd karty D6. Chłodzenie na karcie się uruchamia jak również podświetla się logo Windforce. Zasilanie karty podpięte dobrze.Sprawdzane na kilku biosach. Beepnie 5 razy i zaczyna ładować Windowsa. Karta sprawdzona na innej płycie pod gniazdo 1150 i nie ma problemów. Z kartą z sygnaturki problemów nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wina BIOS-u Asrocka na 90%.

To znaczy u źródeł to zapewne wina BIOS-u Gigabyte'a. Nikt nie zatroszczył się o kompatybilność z tak starą platformą i akurat pechowo coś nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomóżcie bo mam wielki problem. Kupiłem Gigabyte`a 970GTX G1 i ni w pięć ni w dziesięć nie chce mi się komp uruchomić. Dr. Debug pokazuje błąd karty D6. Chłodzenie na karcie się uruchamia jak również podświetla się logo Windforce. Zasilanie karty podpięte dobrze.Sprawdzane na kilku biosach. Beepnie 5 razy i zaczyna ładować Windowsa. Karta sprawdzona na innej płycie pod gniazdo 1150 i nie ma problemów. Z kartą z sygnaturki problemów nie ma. 

Molex w płytę wpięty?

Sprawdzałeś w drugim slocie PCI-E ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi