Blue Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 wgrałem bios który podesłał mi sideband , napięcie 1.275v , +200 gpu i +300 mem. Karta wydaje się ,że pracuje stabilnie...zegary podbija do 1600mhz na gpu. To dobry wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Super wynik, wystaw tego biosa jestem ciekaw co tam side na modzil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 http://www18.zippyshare.com/v/teWZrB3T/file.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Sprawdziłem jeszcze bardziej zegary, do pclaba mam daleko - 1545MHz/4150MHz. Stabilnie osiągnąłem 1531.5MHz/4140MHz - sztuka gorsza. W każdym bądź razie, przywróciłem oryginalny PT w biosie i widzę, że karta zrzuca zegary. Jak ustawić powiedzmy 115% PT? Czym i jak powinienem się bawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Weź oryginalny bios i bios od Side i porównaj PT. Zmiany będą świadczyć o podniesionym zakresie i ten zakres odpowiada profilowi 3D. Masz tam też mój bios z podniesionym napięciem do 1.25 Volt jak dobrze pamiętam. Możesz go wgrać na próbę i sprawdzić, czy te napięcia są przyjęte przez kontroler na PCB karty. Jak napięcie będzie poprawnie przyjęte, możesz sobie ten bios po swojemu zmodyfikować co powinno dać wyższe taktowania GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Dzięki, juz sobie szykuje swojego biosa będę wieczorem testować. Jedna moja karta ma niski ASIC i kipesko się kręci może te parę v jej pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Raczej już w napięcie wyższe nie chce iść. Z tego co widzę mam dosłownie z 1% wolniej od najszybszych sztuk a innej redakcji udało się identycznie jak mi podkręcić. Widziałem które pola zmodyfikował sideband ale nie wiem w jakich jednostkach jest to podane. 115000 oznacza 115%? I czym się różnią te trzy pola np. def ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie wiem, co oznaczają odpowiednie pola, bo nie mam tej karty, a i tak mógłbym jedynie się domyślać. Można jednak wykonać monitoringi TDP w GPU-Z. Bierzesz oryginalny bios i uruchamiasz np. Stone Giant - olbrzym ma stać w miejscu. To daje stałe obciążenie i można ustalić TDP. Teraz edytujesz ten bios i zmieniasz odpowiednią wartość o np. 100. Uruchamiasz SG i GPU-Z i porównujesz TDP z oryginalnego biosu do zmodyfikowanego o te 100. W końcu, po kilku/kilkunastu godzinach dojdziesz do prawidłowości i ustawisz sobie PT według swoich wymagań. Np. karta w wymagającej grze będzie pracowała z 70% TDP, za to np. Furman tak bardzo obciąży kartę, że zostanie przekroczone PT i bios zruci taktowanie i napięcie GPU. Takie ustawienie PT pozwoli karcie na pełną moc w najbardziej wymagających grach, a zarazem zabezpieczy kartę przez killerem typu Furman. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alekde Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Dzisiaj do mnie dojechały Gigabyte, na razie nie miałem okazji ich docisnąć, ale chodzą wspaniale tzn. tak jak przypuszczałem dwie są szybsze od moich dawnych trzech Titanów, Tylko jakoś tak brzydko teraz z dwoma GPU i myślę że dostawie trzecie aby ładniej się obudowa prezentowała. wszystkie razem przed montażem Testy na szybko bez dociskania 2TX FireStrikehttp://www.3dmark.com/fs/4695974 2TX FireStrike Extremehttp://www.3dmark.com/fs/4695997 i nawet HoF nad GOSU :) (w końcu polskie flagi tam się pojawiły) 2TX FireStrike Ultrahttp://www.3dmark.com/fs/4696034 trochę poniżej GOSU, ale kwestia powiedzmy czasu :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Trzeciego jako kartę do PhysX :D 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) @Alekde Elegancko! :) Cieszę się że w końcu i do Ciebie dojechały. Karciochy mają mega powera :) Odpal sobie Crysisa 3 np w 1440p ze wszystkim na maks i MSAAx8 :) Chociaż Ty grasz w 4k to nawet mniejsze obciążenie dla nich niż 1440p z chorymi AA. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zamontowałem 2x 12 cm zamiast standardowych wiatraków http://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f12-pwm-pst.html Ustawiłem w MSI Afterburnerze profil działania ale wiatraki dmuchają cały czas na maksymalnej prędkości. Strasznie głośno jest! jak to zmienić!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zamontowałem 2x 12 cm zamiast standardowych wiatraków http://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f12-pwm-pst.html Ustawiłem w MSI Afterburnerze profil działania ale wiatraki dmuchają cały czas na maksymalnej prędkości. Strasznie głośno jest! jak to zmienić!? musisz ustawić krzywą dla wentyli a następnie musi się na zielono zaświecić wskazana ramka - musisz klikąć "user define" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zrobiłem tą krzywą ale nie działa. Kontrola manualna też nie działa. Czego nie ustawię wiatraki i tak dmuchają na pełnej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) no to trzeba z edytować biosa. http://linustechtips.com/main/topic/275897-tutorial-how-to-make-your-900-series-video-card-have-a-0-fan-mode/ wbij w edytorze wartości minimalne, pośrednie i maksymalne swoich wentylatorów w pozycjach RPM. temperatur może na początek nie zmieniaj. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Spada oc 30-50mhz na gm204 i mowa o max oc, im niższe napięcie zasilania gpu tym tam różnica rośnie. Nie wiem jak gm206 będzie reagował. Co nieco sprawdziłem i nic :/ rdzeń 1.2V, pamięć 2000MHz, GPC 1531, reszta fabryczne zegary = GPC i cała reszta 1531 rdzeń 1.1V, pamięć 2000MHz, GPC 1455, reszta fabryczne zegary = GPC i cała reszta 1455 Ani wydajność się nie zmienia, ani podkręcalność nie rośnie (nawet o te głupie +13MHz). - - - Wentylatorami pobawię się później (cały czas nie mogę ich zmusić do pracy z obrotami niższymi niż 900), jak nie programowo, to sprzętowo... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Bo to za mała różnica, przykładowo do gpc 1557, XBAR ściagasz do 1386 , L2 do 1401.5 , a SYS do 1432.5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Za mała różnica czego do czego? Jak ruszam tylko GPC to przy 1531 resztę miałem właśnie w okolicy 1400. Żeby sprawdzić 1557 to już bym musiał ruszyć napięcie powyżej fabryki... pewnie z ciekawości pobawię się dalej, ale to w weekend. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Bo to za mała różnica, przykładowo do gpc 1557, XBAR ściagasz do 1386 , L2 do 1401.5 , a SYS do 1432.5. Te zależności się jakoś oblicza ? GPC 1557 do XBAR 1386 oraz L2 i SYS Według czego dobrać takie wartości ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Do jakiej karty jest ten mod 1.275v? Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Catalyst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Za mała różnica czego do czego? Jak ruszam tylko GPC to przy 1531 resztę miałem właśnie w okolicy 1400. Żeby sprawdzić 1557 to już bym musiał ruszyć napięcie powyżej fabryki... pewnie z ciekawości pobawię się dalej, ale to w weekend. Zbyt mała różnica być zauważyć różnice w oc i gm206 może inaczej reagować, jednak gm204 to dwa razy większy gpu Te zależności się jakoś oblicza ? GPC 1557 do XBAR 1386 oraz L2 i SYS Według czego dobrać takie wartości ? To są standardowe współczynniki jakie producenci stosują , oblukaj biosy. Przykładowo xbar i L2 odpowiada za podsystem pamięci , tutaj w gm204 jeżeli jedziesz równo na niskim napięciu to karta potrafi się skończyć się nawet 70mhz niżej. Pewnie dlatego, że podsystem pamięci pierwszy się sypie nie gpc. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez sideband 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 No to obrazek. Po lewej bios z fabryki, po prawej wklepane wszędzie ~1450. Zero różnicy w czymkolwiek. Wyniki testów identyczne, możliwości podkręcania, czy ogólnie ustawienia xxxx MHz przy obniżonym napięciu także te same. Jeszcze dla pewności sprawdziłem czy wklepanie innych liczb do P02 coś zmieni - nie :) Nie wytrzymałem, podniosłem napięcie - tak samo się dzieje przy ~1550. Obojętnie czy GPC jest na równi z innymi, czy sto-dwieście parę MHz wyżej od reszty... Na codzień zostawiam 1450MHz@1.1V / 2000MHz, niejako przy okazji, z rozpędu obniżyłem jeszcze PT. Wentyle dalej nie chcą być posłuszne (albo stoją w spoczynku, albo 900+ obrotów pod obciążeniem). W stosunku do fabrycznych ustawień (1380MHz@1.21V / 1753 mem) karta przyspieszyła, a moc pobierana przez cały zestaw zmalała. I tak miało być ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Ja na wzór biosu side przerobilem w swoim tabele napięć i jest git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 To są standardowe współczynniki jakie producenci stosują , oblukaj biosy. Przykładowo xbar i L2 odpowiada za podsystem pamięci , tutaj w gm204 jeżeli jedziesz równo na niskim napięciu to karta potrafi się skończyć się nawet 70mhz niżej. Pewnie dlatego, że podsystem pamięci pierwszy się sypie nie gpc. Aha rozumiem. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zero różnicy w czymkolwiek. Wyniki testów identyczne, możliwości podkręcania, czy ogólnie ustawienia xxxx MHz przy obniżonym napięciu także te same. To widzisz na gm204 są różnice w wydajności i w oc, jak ciągniesz równo wszystko tam gdzie podsystem istotny wyniki lecą trochę do góry. Poza tym po co producenci stosują takie myki z taktowaniami , właśnie by podbić możliwości oc. Wszystke ocowane karty mają takie myki, te niepodkrecane już nie. Tylko widzisz albo nie wchodzą te ustawienia dla gm206 przez edytor albo to gpu nie reaguje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alekde Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Ta karta nie jest do gier, myślę że GTX 980Ti nie powinien mieć problemu by ją przegonić a i cena będzie pewnie niższa. akurat ta karta jest do gier, ponieważ nie ma tak jak w poprzednich Titanach srebrnych z mojego zdjęcia :) jednostek 1/3 dla podwójnej precyzji, a powiem nawet więcej jest wolniejsza od 580 w tym. Titan X to jest tylko i wyłącznie karta gamingowa, aczkolwiek do renderingu na iray na cuda ze względu na szybkie cuda core + 12GB i 3000 jednostek się nada, ale za jej cenę można kupić już Titana Z który będzie miał ich prawie 6000 + oczywiście podwójną precyzje 1/3. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Hej Jeśli ktoś jest zainteresowany, to wpadły mi w łapki "autorski" model GTX 970 ze sklepu Overclokers UK (GX-205-OK): https://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-205-OK Karta zrobiona przez ZOTACA, oznaczenie to: ZT-90109-10P (nie widnieje na oficjalnym wykazie). Czy słychać cewki ?, Nie słychać. Jedynie powyżej 300 FPS, jak się przyłoży ucho bezpośrednio do karty to coś tam brzęczy delikatnie. Przy normalnym graniu GTA5, Dirt, Cities Skylane, nic nie słychać nawet przy 120 -150FPS. O dziwo referencyjne chłodzenie nie jest głośne. Plusem jest że wraz ze wzrostem obrotów dźwięk nie jest taki irytujący. Odbija się to na wyższych temp, maks co widziałem to ok 76-80*C w GTA5 czy Unigine Haven. Defaultowe zegary to 1064 (1202)/3500 MHz. Po wgraniu programu ZOTACa do OC, można jednym kliknięciem podnieść do: 1114 (1253)/ 3540 MHz lub 1134 (1273)/3540 MHz. Nie sprawdzałem jeszcze OC bo nie chcę męczyć jej na powietrzu. Poniżej kilka fotek: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli seria Titan przestała istnieć w tym momencie? No tego się nie spodziewałem, by zamienić serię półprofesjonalną na kartę dla nerdów od gier :/ Krok w złą stronę moim zdaniem. Nie zgłębiałem się w specyfikację tej karty, bo nie robi ona na mnie wrażenia, technologie jakie wykorzystują są już dość leciwe. Z niecierpliwością natomiast czekam na pamięci HBM w nowych radkach. Bez urazy, ale zakup karty za 5 tyś, jest chore. Wydajnościowo aż tak nie odskakuje od 980tki. by dopłacać do niej drugie tyle. Już lepiej by było zrobić SLI z 980tek za tą cenę. Paplasz jak obłąkany..."Zakup karty za 5 tyś jest chore" :D Zakup dwóch 980 wychodzi obecnie nawet drożej a realnie w grach wypada gorzej od jednego TX to raz. Dwa, TXy to nie tylko gry. Wczoraj na 4x TX na powietrzu oraz I7 5960X na azocie, wbiliśmy z kumplem 4 wynik na świecie w 3d Marku Fire Strike Extreme, wszelkie 980ki na azocie przeskoczone. Wynik będzie zupdetowany wieczorem. To są karty i do gier i do renderowania i do bicia rekordów, to że nie są to karty kierowane do Ciebie, nie oznacza że kupowanie jest ich chore. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 He, światło przygasa jak włączasz tą piekielną machinę? :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Moje karty po wprowadzeniu zmian w tablicy napięć na wzór biosa sidebanda kręcą mi się na 1506/7800. Przerobilem biosa karty z niższym ASIC 59.9%, do tej pory 1430 to był maks stabilny. Temperatury praktycznie nie wzrosły na karcie. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...