Skocz do zawartości
Caleb

Intel LGA1150 - Intel Core 4 / 5 GEN (Haswell / Broadwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

No i powtórka z rozrywki. Pierwsze wersje chipsetów bug-owate.

The first wave of Z87 chipsets can lose contact with USB 3 flash drives, and a fix won't arrive until July.

http://www.pcauthority.com.au/News/335598,intels-upcoming-z87-chipset-has-an-annoying-usb-3-bug.aspx

chrzanić to, domyślnie wyłączam C3 i C6 bo wiecznie stwarzają problemy zwłaszcza w grach. mi te pare W w tą czy  w tamtą różnicy nie robi Dołączona grafika

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi po teście na THG już się tak z87-gd65 nie podoba, asus wypada znacznie lepiej...

Intel Haswell 4th Generation Core i5 & i7 Overclocking Guide

gdyby ten JJ tak nie zamulał to może i bym to obejrzał a tak dla wytrwałych Dołączona grafikaNewegg TV: ASUS Z87 4770K Overclocking Tutorial & Demo - 4.8GHz OC!

czy Waszym zdaniem po zmianie na hansa mam jakiekolwiek szanse na zauważalną różnicę w wydajności w GRACH przy SLI z 680, przy założeniu oc na poziomie 4,5-4,6 w stosunku do tego co mam w podpisie?

ten tutaj stękał Dołączona grafika http://youtu.be/xrLtjgbga5g że hans @4,6 w cinemabench jest wydajnieszy od ivy na @4,8... analogia do sandy vs ivy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po testach widać że różnica jest mierzalna ale pewnie zupełnie nie wyczuwalna. Z SLI będzie raczej podobnie.

Co do offsetu na MSI, rzut oka w manual serii MPower i:

"CPU Core Voltage Offset Mode" - tada...nareszcie

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy Waszym zdaniem po zmianie na hansa mam jakiekolwiek szanse na zauważalną różnicę w wydajności w GRACH przy SLI z 680, przy założeniu oc na poziomie 4,5-4,6 w stosunku do tego co mam w podpisie?

Poważny Ty jesteś ? Dołączona grafika Pierwszy lepszy test z równie mocną grafą jak 2x680 :

Dołączona grafika

2 FPSy w skali 65 do dla Ciebie zauważalnie, czy nie ? Osobiście prędzej wpakowałbym trzecią 680tkę niż zastanawiał się nad takim pomysłem. 

Mi odeszła chęć zmiany i7 930 na Haswella po testach a co dopiero mówić z Ivy ... ;)

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak wy, ale ja raczej jestem napalony na nowe instrukcje w Haswellu - chodzi o TSX, niestety dostepnych tylko w prockach z zablokowanym mnoznikiem.

Jednak sa dwa problemy - system/liby musza byc skompilowane z wykorzystaniem tych flag, orazaplikacja musi sie dawac wykorzystwac w temacie.

A jak to działa? http://www.sisoftware.co.uk/?d=qa&f=ben_mem_hle

Wykresy dosłownie mniażdżą. Bazy danych będą jeszcze bardziej wymiatać.

W marzeniach: jakby się to dało sparować ze sterownikiem video nvidii i taką fajną kartą jak 680 albo Titan (lub 7xx) to mogłoby być ciekawie....

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak wy, ale ja raczej jestem napalony na nowe instrukcje w Haswellu - chodzi o TSX,

Dopóki nie znajdzie to zastosowania w codziennym użytku, tzn. dopóki system nie będzie tego wspierał i aplikacje z których korzystasz, ja bym się tak nie napalał. Wiadomo, warto mieć na uwadze, ale kupić tylko wtedy, kiedy faktycznie znajdzie to realne zastosowanie. Dołączona grafika Np. kupisz Haswella a na dobrą sprawę TSX wejdzie w popularne życie dopiero przy Broadwellu, i będziesz zły, że nie dość, że nie masz 'K' to jeszcze stare, wielkie 22nm zamiast 14nm. ;) 

"Neither Windows 7 nor Windows 8 use TSX at this time, but it is possible they will be updated or Windows 8.1/"Blue" - pożyjemy, zobaczymy. 

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrażam się. Po prostu własnoręcznie nie znalazłem takich miejsc, gdzie widziałbym 100% obciążenia CPU, nawet na mapach z dużą ilością przeciwników, wybuchów, zieleni itp. Akurat miejsc testowych trochę przerobiliśmy, tak najmniej kilkanaście i zależność od CPU była wszędzie niewielka / umiarkowana bez względu na detale, co wyszło nawet przy teście kart graficznych na platformach AMD FX-8350 i i5-3570K. Jeśli lokacje wybitnie zależne od procesora wydają się być w mniejszości, to czy będą reprezentatywne? Moim zdaniem - nie. Jeśli możesz, to podrzuć save z takiej lokacji gdzie CPU ciśnie po 100% – chętnie rzucę okiem czy nawet do testów wstawię Dołączona grafika

Caleb, tu masz lokację z Crysis 3 wyraźnie zależną od CPU, obciążenie CPU dochodzi do ~90%

http://testybezsciemy.blogspot.com/2013/05/ograniczanie-karty-przez-procesor.html

Edytowane przez Wooojciech1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i powtórka z rozrywki. Pierwsze wersje chipsetów bug-owate.

The first wave of Z87 chipsets can lose contact with USB 3 flash drives, and a fix won't arrive until July.

http://www.pcauthority.com.au/News/335598,intels-upcoming-z87-chipset-has-an-annoying-usb-3-bug.aspx

http://us.hardware.info/news/33716/usb-30-problems-for-intels-haswell By Frank Everaardt, Friday March 1, 2013 06:06 AM

Poważny Ty jesteś ? Dołączona grafika Pierwszy lepszy test z równie mocną grafą jak 2x680 :

Obrazek

2 FPSy w skali 65 do dla Ciebie zauważalnie, czy nie ? Osobiście prędzej wpakowałbym trzecią 680tkę niż zastanawiał się nad takim pomysłem.

Mi odeszła chęć zmiany i7 930 na Haswella po testach a co dopiero mówić z Ivy ... Dołączona grafika

"Drugi" lepszy test.

Dołączona grafika

Wnioski zgoła odmienne.

@Wooojciech1983: Nieregulaminowa sygnatura.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Drugi" lepszy test.

Wnioski zgoła odmienne.

Dołączona grafika że niby gdzie ?

3570K @ 4.5GHz : 44,0FPS

4670K @ 4.7GHz : 47,6FPS

Różnica 3,6FPS - a no to rzeczywiście, zgoła odmienne ... Nie wspominając już o różnicy 200MHz. Z pewnością wymiana na Haswella da mu więcej, niż gdyby dokupił trzecią 680tkę. Dołączona grafika Zaodrze - wymieniaj procka ! 

Edytowane przez MaciekCi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaśniepan zauważy spłaszczenie wyników.

i5 3570K 3400MHz 38,4 fps

i5 4670K 3400MHz 44,9 fps

Okej, widzę Twój punkt widzenia, więc :

http://www.hardocp.com/article/2013/06/01/intel_haswell_i74770k_ipc_overclocking_review/5#.Ua8z7ds17O4

Tutaj mamy ładny test, na Titanie, pokazujący różnicę w CPU. Dalej postulujesz za "wnioskiem zgoła odmiennym" , że warto zmienić CPU (w tym i mobo), aby tak marginalnie poprawić wydajność ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaśniepan zauważy spłaszczenie wyników.

i5 3570K 3400MHz 38,4 fps

i5 4670K 3400MHz 44,9 fps

Radziłbym ci samemu potestować tą grę , a nie wklejać jakieś wyniki jak robot. Powtarzam ten level jest sp... i można wyciągnąć całkowicie złe wnioski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle tak zwane testowanie procesorów w grach przez zaniżanie ustawień na lou i mniejszą rozdzielczość to bezsens. Szukanie różnic na siłę na ustawieniach których prawie nikt nie będzie korzystał. Kiedy na normalnych ustawieniach różnice między tymi procesorami to od 0% do 3% kiedy ustawimy je zegar w zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, a czego się spodziewałeś, proces technologiczny ten sam. Sandy i Ivy Bridge to naprawdę mocne procesory. W kontekście wydajności w grach nie ma co oczekiwać dużego wzrostu, przecież to karta graficzna ma o wiele większe znaczenie, szczególnie grając w max ustawieniach. Myślę że jakiś większy wzrost może przynieść dopiero Brodwell który będzie w niższym procesie technologicznym i do tego czasu nie ma co zmieniać poczciwego Sandy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje bardzo, po weekendzie jak tylko wyjde z zaległośći z pracy postaram się w miarę możliwości powiedzieć kilka słow o owym wynalazku - czy jest to gra warta świeczki , ale już na " teraz" można stwierdzić że jest to niemal to samo co Ivy.. nie licząć GPU. A przebudowana architektura to tylko dla naprawdę zaawansowanych użtykowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dużo z niego nie wyciśniesz bo masz procka bez K. zresztą śledząc kilka różnych for wychodzi mi na to że 4770k kręci się średnio na 4,4 przy napięciu 1,25-1,32v  także jedna wielka lipa. jedynie co jest fajne w tej całej nowej platformie to natywne 6 portów sata 3 (można w końcu podpiąć więcej dysków ssd Dołączona grafika) oraz usb 3.0. pewnie dlatego msi nie bało się wypuścić tuż przed premierą hansa płytę z77-gd65 gaming bo dobrze wiedzieli że obie na z87 i z77 będą się dobrze sprzedawać. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaodrze244 tak tak wiem przyjacielu że nie wyciągne za wiele z niego ale nie zależało mi na wysokim oc, jeśli by tak było poczekałbym i kupiłbym później coś z K, do oc nie przywiązuje aż takiego priorytetu, wystarczy mi nawet te 4,2GHz, Poza tym myslę że na tą chwilę i5 4xxx i nawet Sandy Bridge to jest taki mały przerost formy nad treścią jeśli chodzi o np - gry bo tak naprawdę oferują dosć wysoką wydajność i to wystarcza.

Poza tym nie mam jeszcze chłodzenia :) i mam nadzieję że nie długo się to zmieni bo nie wyobrażam sobie życia z boxem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi