Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że tu ogarniacie temat Ryzena. Jestem obecnie na kupnie Ryzena 5 1600. Chciałbym do niego wziąć płytę główną ASROCK AB350M PRO4. Czy jest to optymalna płyta pod ten procek (budżet na p.głowną to ~380zł)? Narazie będę go używał z boxowym coolerem. Na pamięci RAM 2x 8GB mam do wydania około 560zł, więc które możecie mi polecić ze strony www.kombo.krakow.pl bądź morele.net.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@haszek... miałeś może bios 1001?

Ja na biosie 0902 pamięci mogę ustawić tak jak poniżej na zrzucie.

cpu-z.jpg

Poczytałem to i owo i już miałem brać się za 1001. Podobno dobry i przy wysokich taktach ustawia 1T w comand rate. Takie ustawienia j.w. (0902) wymagają tylko przełączenia częstotliwości ram'u w zakładce.

:)

Uważasz, że najświeższy bios jest najlepszy?

P.S.

... no może jeszcze timingi z palca wprowadziłem.

;)

P.S. II

Akurat haszek mi odpowie, ostatnio online czternastego był zalogowany.

Trzeba samemu przetestować.

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpu-z1.jpg

Bios 1001, procedura flash banalna. 3200 nie startuje. Zmienię chyba od razu na nowszy bios chociaż pewnie jeszcze potencjał jest w tym zestawie z tym biosem. Użytkownicy piszą o "dziurach" między częstotliwościami, w których ramy nie działają. Już prędzej działają na wyższych taktowaniach niż nominalne.

.........

cpu-z1.jpg

Pięknie.

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawił się nowy bios 9943. W tej chwili pamięci odpaliły na 3333 i dość luźnych timingach. CPU-Z nie pokazuje częstotliwości pamięci nawet.

:\

cpu-z1.jpg

Nie jestem maniakiem OC, spróbuję ustawić na 3200 i na razie na tym poprzestanę. Ludzie na forach cuda z tym biosem wyczyniają.

Wysokie taktowania na czterech kościach też stabilne.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair vengeance LPX 3200Mhz CL16 589zł vs 689zł B-Die G.Skill Ripjaws 3200MHz CL15

Co byście wybrali? Chyba nie ma co już się napalać na B-Die? Bo widzę, że poprawia się stabilność innych kości z każdą aktualizacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie warto brac ryzena pod gry? Czy nie bawic sie w to i isc w i5-7600? Ja mam dosyc czekania  bo wiadomo i tak co chwile bedzie wychodzic cos nowego, oprocz cpu. Przesiadam sie z 5 letniego laptopa wiec i tak odczuje pewnie mocny skok wydajnosci, tym bardziej ze wszystko bedzie u mnie na ssd. 

Do CPU dojdzie 1070 lub cos z nowszych kart ktore wyjda. 

Edytowane przez SOOB3K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daje rade nawet grać na tym R7.

GRW_2017-05-24_11-17-42-40.jpg

Przy Wildlands procesor trochę bardziej obciążony niż w Prey. Dochodzi czasem nawet do 40%.

GRW_2017-05-24_11-30-34-24.jpg

Dziwią mnie opinie, że się do gier nie nadaje.

;)

Na razie widać, że grafika dostaje w pupę.

Ustawienia ultra.

2560x1440p.

PCGamer jest rzetelny w testach?

http://www.pcgamer.com/gaming-performance-of-ryzen-7-vs-core-i7-with-geforce-gtx-1080-ti/

Porównanie wydajności z i7-5930

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie  pomozecie w wyborze plyty pod Ryzen?

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b350-tomahawk-am4-976467/

czy

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-ab350-gaming-3-amd-b350-ddr4-usb-3-1-hdmi-atx-976433/

Chyba ze warto dolozyc do jakiejs innej plyty? Bede chcial podkrecic CPU i RAM'y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który ryzen Cię interesuje?

Pomyśl nad budżetem i ile na pamięci chcesz wydać, jakie szybkie?

Jak juz to określisz to musisz poszukać jakie pamięci obsługuje płyta bo to wydaje mi się być podstawą by wycisnąć ze sprzętu maksimum.

Widać, że na PPC użytkowników ryzena jak ma lekarstwo i trzeba samemu poszperać, na krórej płycie będzie się ładnie proc kręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który ryzen Cię interesuje?

Pomyśl nad budżetem i ile na pamięci chcesz wydać, jakie szybkie?

Jak juz to określisz to musisz poszukać jakie pamięci obsługuje płyta bo to wydaje mi się być podstawą by wycisnąć ze sprzętu maksimum.

Widać, że na PPC użytkowników ryzena jak ma lekarstwo i trzeba samemu poszperać, na krórej płycie będzie się ładnie proc kręcił.

Ryzen 5 1600 lub 1600X

Plyty obslugujas ramy od 1xxxMHz do 3200MHz

Tylko na jakiej plycie podkreci sie ladnie procek? Tez nie chce zeby sekcja zasilania dostawala po 4 literach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100 więcej i jest już płyta na X370 od MSI.

https://pl.msi.com/Motherboard/X370-GAMING-PLUS.html#productFeature-section

... a tu pamięci do tej płyty

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-cmk16gx4m2b3200c16r-771746/

lub

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-led-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-red-cmu16gx4m2c3200c16r-929854/

W linku poniżej cała lista wspieranych pamięci.

https://pl.msi.com/Motherboard/support/X370-GAMING-PLUS.html#support-mem-2

Do tego R1600 i śmiga.

To jest tylko propozycja, taka myśl, musisz niestety trochę sam powęszyć.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety mało kto kupuje ryzena... sam mam i jak dla mnie starcza... każdy pisze, że 1400 jest do kitu... bo ja wiem... to zależy kto czego oczekuje. Moja sztuka chodzi na 3.8Ghz bez ruszania napięcia i na płycie ASRock'a AB350PRO. Czekam za nowym biosem, żeby ramy wyżej puścić bo obecnie stanąłem na 2400mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność zależy od gry i czy dostała ona optymalizację pod Ryzena. CS:GO działa słabo w porównaniu do Intela. Żaden pro gramer oczekujący stałych >250fps nie kupi Ryżenka. Forza 3 na kompie u mnie bez formata po Intelu działała jak masło 55 minimum w mieście na High presecie. Po formacie dużo gorzej bo 40-kilka w miejscówce przy tramwaju. Także już widzę powód dla którego każdy ma inne wyniki w recenzjach, Ryzen może żyć własnym życiem w niektórych grach jak widać. Albo Forza żyje własnym. Raczej to drugie i dlatego nikt tej gry nie testuje. Sterowniki 17.1.2 ze stycznia są nadal nie do pobicia na Radeonach w tej grze. 

Za to w Battleground's duża poprawa względem poprzedniego i5-4460 którego miałem. W mieście nie spada poniżej 60 nigdy z wyjątkiem kiedy stanę na północ od Yasnaya Polyana z widokiem obejmującym w kadrze całe miasto, wtedy 48-50 fps. Gra dużo płynniejsza niż na i5, nie zdarzają się randomowe zacinki no i nie mam 90% zużycia CPU tylko 30% i mogę odpalić inne apki na kompie w tle. 5 wątków stale na 0% utylizacji  :plom:  Mówiąc krótko na pewno nie żałuję zmiany procka.

Czyli co?

Za wolne pamięci kupiłem.

:D

Jak już wyjdzie oficjalny bios to zobaczę ile pociągną te trident'y. Na 3333 bez problemu wstał system.

Masz B-die? 

Edytowane przez umcacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronce Asusa pojawiła się do pobrania wersja beta BIOS'u (0803) z AGESA 1.0.0.6 do Prime X370 Pro. Trzeba przyznać, że AMD nieźle się przyłożyło, ponieważ widać duużą poprawę jeżeli chodzi o opcje tuningu pamięci (wcześniej była mała liczba ustawień tymingów, teraz jest ich tyle, że nie wiadomo co jest co, poniżej fotki) + nowe mnożniki, maksymalnie 4000MT/s można ustawić (patrz fotka poniżej). Przypominam, że na poprzednich BIOS'ach max, co udało mi się wyciągnąć to 2933MT/s a teraz zmieniając jedynie ustawienia pamięci na D.O.C.P wystartowały bez problemu na 3333MT/s (kolejna bariera 3466MT/s niestety restarty, nie mam teraz czasu aby się bawić). Poniżej zdjęcia nowych opcji + wyniki z AIDY (moje wcześniejsze osiągnięcia przy niżej ustawionych pamięciach znajdują się na poprzednich stronach). A już myślałem, że nie wykorzystam Flares X na tej płytce. Jakby ktoś chciał inne pamięci na Samsung B-die puścić z tymingami jak Flares X, poniżej można ze zdjęć defaultowe odczytać.

afiv6b.jpg

313ncwg.jpg

a108zt.jpg

1r525x.jpg

1fiyjn.jpg

im1fm1.png

2dl63y0.png

Dobra robota AMD! (:

Edytowane przez udam_u
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock też w końcu wydał nowy bios... dzisiaj po powrocie z pracy go przetestuję. Może w końcu LPX'y pójdą na 3000mhz :D

P.S.

Jak na razie jest gorzej niż było... o/c nie działa, profil xmp też.... hehehe...

Edytowane przez Marcinas83
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcinas83 a doszły Ci jakieś nowe ustawienia tymingów? W opisie biosu jest wzmianka o Agesa 1.0.0.6?

Ja chwilkę poeksperymentowałem (SOC voltage na 1.2 ustawiłem, DRAM voltage na 1.45) i udało się odpalić Windows na 3466MT/s z CL14. :D

Niestety nie jest to stabilne ustawienie, test AIDY udało się wykonać ale Forza Apex już się wywaliła... Może później jeszcze coś popróbuje (zmiana CL14 na CL16?). (:

Screen z testu AIDY:

1zn3584.png

Edytowane przez udam_u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi