Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to się stało ale mój 5950x pobił swoje własne rekordy. Nic nie zmieniałem w ustawianiach podkrecania - mam tylko podbity limit energetyczny na 269W(269 bo nie trafiłem w 0 na klawiaturze i wyszło tyle zamiast 260;)

Maksymalne taktowanie przekroczyło 5.2GHz i to dla 15 rdzeni(oczywiście nie równocześnie bo średni 4.5GHz). Tylko jeden zatrzymał się na 4.9Ghz
Wynik w trakcie pracy programu Telemetry Overlay - apki która na nakłada telemetrie na filmy z kamer sportowych.

image.thumb.png.a45cd72c1b81e5d8f27fd92d3e2de69e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,jaką wersje sterowników bios najlepiej zaktualizować z strony producenta pod procesor Ryzen 5700g i płytę MAG B550 TOMAHAWK ?.Na stronie Msi Polska w Kompatybilnosci widnieje ciagle versja 7C91vA7.zip,A ja i tak mialem nowsza zainstalowaną 7C91vA9.Czyli ta sugerowana w kompatybilnosci jest starsza versja,to jest versja z 2022 roku,gdzie do tego czasu już wyszło 10 nowszych versji Bios,ale w kompatybilnosci nadal jest ta stara wersja która podałem jako pierwsza (a ta druga wersje mam u siebie).I mnie zastanawia czy jest sens Flashować jakaś nowa,a jeśli tak to która https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK/support#bios ?

Edytowane przez Matex1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wróć.. na stronie kompatybilności procesora np 5700g MSI pokazuje najstarszą wersję BIOS od któej dany CPU jest wspierany czyli minimum required version. Dlatego widzisz tam 7C91vA7 mimo że wyszło już wiele nowszszych
Skoro masz vA9 to Twój procesor działa i masz wsparcie ale tylko do najnowszej stabilnej wersji jeśli 

Z tego co widze to najnowsza dla Twojego procka jest 7C91v1F z marca 2024

Jeśli nie masz problemow to zostan na swojej wersji ale jesli chcesz wycisnąć więcej i mieć najnowsze usprawnienia to warto zaktualizować (upewnij sie wczesniej czy masz mflash w BIOSIE czy jakis CMOS reset)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słusznie prawisz. to nie jest b550 tomahawk max wiec nie 1F nie wykryje

7C91vAG jest najnowszym biosem ktory obsłuży twój procek. 

to co widzisz w opisie to info ze wprowadza poprawki ale d-sub nie działa dobrze z athlonem 3000G 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi