Skocz do zawartości
marbo666

NVIDIA GeForce GTX 1000 / Titan X (Pascal) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki, że tak późno, ale tak to jest, kiedy wszystko działa dobrze, to się zapomina o problemie :)

Gry takie jak Fallout 4, Rise of Tomb Raider, Wiedźmin 3, NBA 2K17, FIFA 17, Left4Dead2 działają bez zająknięcia na ultra w 60 FPS. GTA V też działa bez zarzutu na 60 FPS, gdzieniegdzie są spadki 5-10 FPS, ale nie jest to zbytnio odczuwalne.
A co do mojej konwersacji z NVIDIA. To tak jak wspominałem wcześniej, pisali o próbach zmiany sterowników na starsze itp. A co do GTA V, powiedzieli, żeby pisać do developera, bo problem nie leży po ich stronie :D

A co ja zrobiłem, że te wszystkie gry działają u mnie dobrze? (przypominam, że gram na Win7 64x). Po prostu na bieżąco uaktualniam sterowniki do karty graficznej. Gram również na ustawieniach w Panelu sterowania NVIDIA - preferuj maksymalna wydajność. A dla GTA V ustawiam jeszcze wysoki priorytet w procesach. I to byłoby na tyle :)

Edytowane przez Ewo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fakt ze sterowniki juz poprawily ten problem ale co do grzebania w panelu nVidii zmieniając opcje opcje na max wydajność... nie po to wywalalem 2300zł zeby zanizac grafike po za tym GTX 1070 jest na tyle mocny ze łyka wszystkie gierki na max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-gtx1080-8gb-gddr5x-256-bit-dvi-hdmi-3x-dp-neb1080015p2f-774241/

będzie pasować na tę kartę blok wodny ek?  brać taką kartę , czy coś z innej firmy?

Jasne, że będzie. Najwięcej bloków jest właśnie na refy czyli FE :) FE wszystkie są TAKIE SAME.

Pytanie, pod co chcesz ten blok podpiąć? Customa robisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, kupiłem bude 900d , i teraz tam będę składał chłodzenie nowe proc i grafa , mysle nad dwoma chlodnica 120.4 na dole i 140.3 lub 120.4 na gorze

myślałem przeczekać do 1080ti ale chyba nic pewnego ,że w styczniu pójdzie go dostać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się trafiła turbinka w FE która w idle jest wyraźnie głośniejsza niż w 980 i 980ti, zapewne kwestia sztuki, porównanie na 1100RPM (minimum na fabrycznym biosie).

Pod obciążeniem 1080 będzie za to wyraźnie cichsze niż na 980ti z racji na znacznie mniejsze grzanie się samej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie to okolice 2000mhz rdzeń, power limit 120% to ~2100, ale wtedy już turbinę trzeba podkręcić.

Generalnie z tego co widzę, jest mały rozrzut w oc tych kart. 

Druga obserwacja, FE wydają się nawet kręcić średnio trochę lepiej niż wypasione modele z wielką sekcją zasilania. Jeżeli nie lepiej to przynajmniej nie gorzej.

Jest mały zysk ze zwiększania power limitu.

Biosy ludzie wrzucają z innych kart, innych producentów. Nie ma edytora do pascala dostępnego jeszcze, także nie ma przerabianych biosów.

Tu jakieś obserwacje: https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/4rogmz/my_1080_fe_custom_bios_results/

Problem z zostawieniem coolera FE i wrzuceniem biosu z jakiegoś strixa czy msi jest taki, że rośnie temperatura, a turbina dostaje nowy zakres obrotów, minimum jest niżej, niektóre mają od 0 rpm, co jest fajne, ale maksymalne obroty spadają do takich jak na tych autorskich chłodzeniach (a FE idzie tam do 4k), więc cooler może nie wyrabiać ustawiony na max na takim biosie. Inny problem jak karta z której pochodzi bios ma inne porty wyjścia (dp hdmi) to może jakiś port przestać działać na fe.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich

to mój pierwszy post na forum wiec prosze o wyrozumiałość

od pół roku posiadam komputer z procesorem i 3 6100 soicket 1151 skylake i dzis odebrałem od kuriera nowa kartę graficzną msi gtx 1060 6gb oc  w dobrej cenie 1150zł z kurierem w sklepie emag czyli dawniej agito.pl  , to znaczy wydaje mi się że dobra cena,     i mam pytanie czy nie mocną grafikę wziąłem do tego procesora.

zamierzam grać w tomb raider, rise of the tomb raider, mafia 3 , gta 5 .

Myslałem nad gtx 1050 ti za 750zł ale jakoś po opiniach że nie opłacalna to nie wziąłem.

nadmienię że za około rok wymienie procesor na i5.

Edytowane przez tomasz2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za te filmiki widzę że ten mój i3 6100 jest bardzo dobrym procesorem i bardzo dobrze współgra z gtx 1060 6gb ,

a za jakiś czas jak braknie mocy to zmienie na i5.

własnie listonosz przyniosł rise of the tomb raider edycja 20 year celebration, właśnie się instaluje na steam, mam nadzieje że pogram w full hd na full detal w dx12, dziekuje za wszystkie odpowiedzi,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kartę na szybko puściłem 3dmarka , w tym nowym teście dx12 wyszło 7.7k a w fire strike 20k

kartę puściłem +200mhz i +500 (boost 2075mhz)

jest dosyć cicha, plomba jest i raczej chyba odpuszczę wodowanie tej grafiki tym bardziej ,że ktoś wyżej wspomniał ,że dużo to nie daje,

jest możliwość zwiększenia napięcia? pamięci microna, temperatura 86C najwięcej co zaużyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem póki co tą:

https://www.morele.net/karta-graficz...-ocv1-1017688/

1250zl. osobiście uważam ,że to chyba najlepszy wybór cena/jakośc?

Może jakieś tipy? Chcialbym zeby bylo w maire cicho i podkrecic tak do 2ghz na luzie. Jeszczew dobrej cenie jestmodel dualfan palita, ale podobno jest tandetowaty. Nie chce za bardzo doplacac 100zl czy wiecej do "luksusowszych" modeli bo to sie mija z celem(jak mam placic 1400 za 1060 to jzu wole kupic bieda 1070 za 1900/2000).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi