Spider22 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 Witam czy kupiona nowa karta graficzna w pudełku powinna być zafoliowana? Mam dziwne wrażenie że w Polsce ciężko o taką sytuacje. Pytam gdyż zaciekawiła mnie taka aukcja http://allegro.pl/karta-graficzna-msi-r9-280x-3gb-gaming-fnatic-i6234878879.html gdzie pudełko jest zafoliowane lecz wszędzie w Polskich sklepach są one bez foli. O co chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 Sklepy naklejają swoje stickery i z oszczędności nie foliują. Zafoliowane powinny być zawsze nowe EVGA. Reszta to wg uznania sklepów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider22 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Jest to bardzo wygodne dla nich i ewentualnych zwrotów a my nigdy nie mamy pewności czy nie kupiliśmy używki. Gdzie niby są naklejane te stickery ? Edytowane 31 Maja 2016 przez Spider22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 A co to za problem zafoliować? Jaką to ma ci dać gwarancję? 20 lat temu w EMPIKU wystawione były puste, zafoliowane pudełka gier i programów. Jak przychodził klient, sprzedawca otwierał pudło, wkładał nośniki do środka, zafoliowywał i wręczał klientowi. Nowe, zafoliowane, nieotwierane. Chcesz mieć 14 dniowe prawo odstąpienia od umowy i mieć pewność zakupu nówek nieśmiganych? Nie da się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Kupujesz kartę+wyposażenie, a nie pudełko (chyba, że chodzi o wersje kolekcjonerskie ze specjalnym opakowaniem). Dopóki zawartość jest w 100% dobra do sprzedaży, to produkt jest w pełni wartościowy. Z jednej strony chcielibyśmy ładne, oryginalne i nietknięte opakowanie, ale z drugiej domagamy się uznania prawa do "zwrotu bez podania przyczyny". Jedno z drugim nie idzie w parze - przy sprzedaży internetowej masz prawo odpakować produkt i go przejrzeć przed użyciem, a jak Ci się nie spodoba, to wtedy odesłać spowrotem do sklepu. Ale plomb na pudełku, czy folii, już wtedy nie będzie, ponieważ pudełko nie jest elementem sprzedaży. EDIT - widzę, że Klaus mnie odrobinę wyprzedził. :P Edytowane 31 Maja 2016 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider22 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 To już problem producenta sklepu ja oczekuje fabrycznie nowej karty z zaplombowanym pudełkiem aby być pewnym że nikt przede mną nie uruchamiał karty od używek jest allegro coś widze dużo tutaj przedstawicieli sklepów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 To masz problem, ponieważ znaczna większość sztuk w sklepach nie będzie Ci odpowiadać... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 To masz problem, ponieważ znaczna większość sztuk w sklepach nie będzie Ci odpowiadać... :dontfeedtrolls: @autor Co to jest producent sklepu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 To już problem producenta sklepu ja oczekuje fabrycznie nowej karty z zaplombowanym pudełkiem aby być pewnym że nikt przede mną nie uruchamiał karty od używek jest allegro coś widze dużo tutaj przedstawicieli sklepów :) To kupuj w sklepach które takie usługi oferują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 Prawie każdy sklep mięsny we wsi świadczy takie usługi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Ja tydzień temu zareklamowałem w carrefourze butelkę kwasu chlebowego, ponieważ nie była napełniona do końca (brakowało tak z 200ml), to mi wymienili ją na inną sztukę. Przedwczoraj robiłem zakupy i zobaczyłem dokładnie tę samą butelkę po mojej reklamacji spowrotem na półce. Ale plomba wciąż była. :D EDIT: czy ktoś może zamknąć ten temat? Co było do powiedzenia, zostało już powiedziane, reszta to tylko upieranie się przy swoich racjach... Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider22 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Widocznie niektórzy lubią używane. Majtki i skarpety także wam nie przeszkadzają że ktoś wcześniej wkładał? Nie chodzi mi o zafoliowane pudełko wiadomo że każdy może dzisiaj kupić sobie maszynkę do tego celu. Wymagałbym aby każdy nowy produkt posiadał plombę na pudełku aby klient był zorientowany czy towar nie był już rozpieczętowany. Doskonałym przykładem są opakowania np na słuchawki zgrzewane blistry których nie można otworzyć bez uszkadzania pudełka sprzęt komputerowy powinien także być tak pakowany Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Spider22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 Idź się leczyć. Taptaptap Mlais M52 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 Gdyby wszystko było w ten sposób plombowane powodowałoby to pewne utrudnienia w funkcjonowaniu gwarancji sprzedawcy czy rękojmi. Wszystko musiałoby się odbywać po numerach seryjnych, które z kolei musiałyby chyba być trwale nanoszone na sprzęt, bo z naklejkami to wiadomo co można zrobić. Generalnie wszystko musiałoby funkcjonować na zasadzie gwarancji producenta. Marże musiałyby istotnie wzrosnąć, ze względu na plagę wypożyczaczy. Mnie to nie odpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider22 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Przecież dzisiaj kupując przez internet mamy prawo oddać sprzęt do 14 dni bez podania przyczyny wiec jest to darmowa wypożyczalnia jeśli ktoś by się uparł i tu nie zgadzam się z tym jeśli towar 100% sprawny i zgodny z opisem powinna być pobierana jakaś prowizja dla sklepu typu 5% od wartości przedmiotu przy jego zwrocie. Nie tak dawna sprawa kart R290 niektóre dało się modować na 290X ile Januszów kupowało karty i przy braku możliwości modowania oddawało je do sklepu? Takie same rzeczy działy się w sklepach komputerowych. Jasno widać że tracił na tym klient gdyż jego szansa na modowaną kartę z dajmy na to z 30% spadała do 0% Karty które się modowały lądowały na allegro z odpowiednią większą ceną. Więc nikt mi nie wmówi że zabezpieczanie pudełek jest niedobre, niedobre jest dla sklepów, hurtowni i producentów. P.S. Słuchawki z czyimś łupieżem i tłuszczem także nie przeszkadzają ? :> Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Spider22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2016 No więc właśnie, żeby coś takiego miało szansę sprawnie zadziałać, trzeba by zrezygnować z tej eurosojuzowej sztucznej ochrony konsumenta prowadzącej do patologii wypożyczeń. A Polsce nie wolno tego zrobić. Większości ludzi szkoda czasu na bawienie się w takie wypożyczenia, no ale jak ktoś robi z tego sobie źródło dochodu to nie ma wyjścia, może brać i oddawać i w obecnej sytuacji dystrybutor nie ma się jak przed tym bronić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...