Skocz do zawartości
Kilokush

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Proszę o pomoc przy CTR, czy te wartości jaki udało się uzyskać z CTR są ok, czy coś spiep....

Ostatnio zmieniłem całą platformę, służyła mi wiernie chyba z 8lat, kupiona na premierę jeszcze z GTX970

4790K + Z97X Killer + 32GB HyperX 2400 CL11 + Samsung M.2 120GB + RTX2070.

Obecnie siedzę na 

NZXT B550 + 32GB IRDM Pro 3600 CL18 + Kingston NVME 500GB + RTX3080

Aby spiąć budżet kupiłem taniego Ryzena 3600 (co ciekawe z Wilk Electronik - ze stacji do testowania pamięci :))

Procek z Batch 2048PGT

W diagnostyce OCT zameldował się jako Gold Sample z zaleceniami dla:

P1: 1250mV @4350MHz

P2: 1350mV @4500Mhz

uV: 1175mV @4200

Po strojeniu z zaznaczonym podniesieniem dokładności

Udało się uzyskać

P1: 1256mV @4350/4325MHz

P2: 1388mV @ 4450/4450MHz

Uv: 1169mV @4250/4200MHz

1. Jak rozumiem profil Uv mogę wrzucić zamiast P1?

Jak wygląda kwesta przełączania się profili pomiędzy ustawieniami względem obciążenia

Program ustawił sobie

P1 : 81%

P2: 56% 

Czy coś powinienem pozmieniać

Pamięci póki co nie ruszane

4x8GB IRDM Pro 3600 18-18-22 - Single Rank - z tego co wyczytałem działają jak 2x16DR 

DRAM Calculator proponuje nastawy Timmingów @3800 CL 16-16-20

Czy powinienem ruszyć najpierw kości a potem brać się za nową kalkulację dla CTR, czy niema znaczenia

Czym jest profil PX Hight, MID, LOW?

P.S: Tak, powoli przebijam się w wolnej chwili przez wątek od 1strony

CTR.png

DFR_Fast.png

DFR_safe.png

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Edit:

Niestety zegary nie boostują w Wieśku dobijają do 4,2GHz jak w stocku

W OCT zmieniłem dodatkowo Min CPU Usage % na 20 dla profilu P2 bez rezultatu

OCT_2.png

W3.jpg

Edytowane przez Vltor
Rozwinięcie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jako że jestem użytkowniekiem platformy AM 4 od 3 lat i już niejeden siwy włos na głowie mi wyrósł w tym czasie postanowiłem pójść trochę na skróty, z nowym problemem który dziś napotkałem.

Wymieniłem Ryzena 3900x na 5900x

Była akurat okazja na x-komie mieli ze zwrotów taniej jedną sztukę.

No ale do rzeczy.

Poprzedni procek wraz z Tridentami Neo Z był ustabilizowany jak skała i robił 4.25ghz przy pamięciach na 3800mhz

Wyjąłem procka,wsadziłem nowego, przesmarowałem Thermal Grizzlym i zabrałem się za testy.

Zostawiłem te taktowania dla RAM'u

oraz ich napięcie ( 1.46v)

Nie mogłem uzyskać stabilności

resety i blue screeny .

Zacząłem obniżać taktowanie RAM

aż do wartości bezpieczniej czyli 3200mhz.Nadal nie jest stabilnie.

Próbowałem zwiekszac/zmniejszać

SOC voltage w zakresie 1.0-1225v też nie pomogło

Wyłaczone Global C-State

nie wiem co mogę więcej zrobić nic nie przychodzi mi do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trafił nie dlatego że jest zepsuty bo został sprawdzony i ma pełną gwarę.

Jak na razie sytuacja wygląda tak że radiator był w pip gorący więc postawnowiłem go zdemntować

i jeszcze raz nałożyć pastę bo wydało mi się to trochę dziwne że Dark Rock 4 PRO mięknie przy tym procku na stocku.

Noo i teraz jak na razie zachowuje się normalnie, wcześniej natomiast ustabilizowałem go wyłączając CBS czy jakoś tak

to ustawienie od boostowania rdzeni, wiązało się to ze stratą wydajności ale był stabilny.Teraz mam to włączone i przechodzi kilak pętli

benchmarków bez resetu,wcześniej wystarczyła jedna pętla.Zobaczymy co będzie dalej.Dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to mały update

Odesłałem tego procka i wziąłem nową sztukę.Dla pewności przeszlifowałem papierem wodnym i pastą polerską podstawę

Dark Rocka aż do miedzi na przysłowiowe"lustro" .

Następnie przesmarowałem Grizzlym i sprawa wygląda tak:

new.thumb.jpg.543e3c658ce3e00f5a2f421fbdb526d2.jpg

Mianowicie wszystkie rdzenie na 4,6 Ghz przy vcore 1.250 w stresie max 69 C i cisza w budzie Dark Rock nie wchodzi powyżej 1100 RPM

Wynik dla multi coś koło 23.000 pkt.

Teraz mam takie pytanie bo nic nie rozumiem z tej logiki mojego biosu ( Asus TUF X570 )

Jak zostawiam procka na default czyli nie ustawiam go manualnie na mnożnik x46 to on w zasadzie nie boostuje a chyba powinien i za tym powinno iść

też zwiększenie Vcore ?

Na domyślnych nastawach nie robi nawet 1800pkt w Cinebenchu.

Nie kumam czy jest sens w ogóle ustawienia tego PBO 2 i curve optimizera ?

W multiwątkowości działa to moim zdaniem spoko w single robi "tylko"  1400pkt.

Jak to zoptymalizować by w single core zyskać ? Mam na myśli gaming.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już wszystko wiem,nie boostował bo wyłączyłem CBP.

Nie będę się bawił w to PBO2 raczej ustawiłem go na sztywno na 4700mhz wstępnie jest stabilny jak się okaże że daje radę to na tym poprzestanę.

Temperatura w stresie nie wchodzi powyżej 71-72C i jest cichutko.To mnie zadowala.

Pewnie dałoby się coś uszczknąć pod kątem boostowania najmocniejszych rdzeni ale to jest walka o kilka fpsów nie chce mi się w to bawić już.

Myślę że temat zakończony an ten moment 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Psiadam komputer  procesorem Ryzen 3 2200g i Postanowiłem go wymienić na Ryzena 5500 gdy go wymieniłem wszystko działało stabilnie aż do mojego urlopu gdy wyjechałem na tydzień i komputer był bez dostępu do prądu. Po urlopie gdy chciałem włączyć PC wiatraki/ledy/wiatraki karty oraz zasilacza działały ale na EZ debug led świecił się stale CPU. Zrobiłem reste cmos, aktualizację biosu, sprawdziłem ramy, wszystkie wtyczki, wymieniłem baterię, wyjmowałem procesor z 6 razy ale nic nie pomagało ale jak włożyłem stary procesor tego Ryzena 3 2200g wszystko po resecie cmos się ładnie odpaliło. Tak więc wysłałem R5 na gwarancję po czym przysłali mi nową sztukę lecz niestety znów sytuacja się powtórzyła po 2 tygodniowym urlopie.

I tu moje pytanie czy ktoś ma może pomysł czemu tak się dzieje z tym R5? R3 normalnie mi smiga może leżeć bez prądu i się odpala a R5 znów prawdopodobnie poszła.

Moja cała konfiguracja:

500 Watt be quiet! System Power 9 Non-Modular 80+ Bronze
MSI B450M GAMING Plus AMD B450 So.AM4 Dual Channel DDR4
AMD Ryzen 3 2200G 4x 3.50GHz So.AM4 BOX
AMD Ryzen 5 5500 6x 3.60GHz So.AM4 BOX
Patriot Memory Viper Elite II DDR4 16 GB (2 x 8 GB) 3600 MHz
Nvidia rtx 3050 8gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wniosek nasuwa się jeden , nie chodzić na urlopy XD 

ale tak na poważnie, to procesory nie padają jeden za drugim,( co jakaś seria z wada ?) , wiec sytuacja co najmniej dziwna.

a w jakim sklepie kupowałeś i reklamowałeś CPU ? 

przy problemach z np. zasilaczem to szybciej uszkodziła by się płyta główna czy występowały by problemy z działaniem karty graficznej przy obciążeniu podczas np. giercowania, niż procesor.

co do zasilacza no to nie jest jakiś byle jaki, ale gwarancja na niego to już pewnie wyszła ? , była 36 miesięcy.

tak się zastanawiam nad tym, ale to tylko niczym nie potwierdzona teoria, czy na pewno płyta główna nie powoduje problemów ?, wiesz taki Ryzen 3 2200G ma inny pobór prądu podczas startu niż taki Ryzen 5 5500.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w Niemczech i kupiłem go w https://www.mindfactory.de/ i tam go reklamowałem.

No właśnie niewiem co się dzieje nie mam pomysłu co zrobić oprócz reklamacji procesora chociaż jeszcze muszę pogadać z kimś w okolicy co ma am4 i podpiąć r5 pod inną płytę.

Gwarancja raczej już poszła chociaż jak będę mieć chwilę to zobaczę na ile była.

Aż tak zaznajomiony z elektroniką nie jestem ale poszukam jaka jest różnica w prądach startowych tych procesorów 

Edytowane przez cempish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, cempish napisał:

Aż tak zaznajomiony z elektroniką nie jestem ale poszukam jaka jest różnica w prądach startowych tych procesorów

wiesz tutaj chodzi o to jak płyta główna po ponownym załączeniu zasilania, uruchamia dany procesor z danej serii , bo już ktoś pisał aby nie łączyć starego z nowym, czyli stara płyta główna i nowy procesor. 

problem zupełnie inny ,ale na początku występował na platformie AM5 gdzie to na płytach Asusa było pompowane zbyt wysokie napięcie i procesory ulegały uszkodzeniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Bonusso3 napisał:

Skąd jesteś? Zamów płytę i oddaj, masz 14 dni na zwrot 😉 Wiem że tak się nie powinno robić ale cóż...

Dokładnie, zamów złóż na pająka i zobacz czy botuje z tym 5500. Jak nie a z 2200g wstanie to procek znowu i być może że faktycznie płyta uwala procka przy starcie po dłuższym odłączeniu od prądu. Dziwna sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a więc tak procek ruszył pod płytą b550 tak więc najprawdopodobniej jakiś problem z agnes na b450.

A teraz takie pytanie poleci ktoś jakaś płytę pod r5 5500 w podkręcanie itd raczej bawić się nie będę na tym tylko żeby była jak najmniej problemowa

Edytowane przez cempish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, cempish napisał:

Dobra a więc tak procek ruszył pod płytą b550 tak więc najprawdopodobniej jakiś problem z agnes na b450.

A teraz takie pytanie poleci ktoś jakaś płytę pod r5 5500 w podkręcanie itd raczej bawić się nie będę na tym tylko żeby była jak najmniej problemowa

na B550 raczej nie powinno być problemów.

opcja od najtańszej z słabszym kodekiem audio 

Płyta główna - MSI B550 GAMING GEN3 - kodek Audio ALC 897 jedno gniazdo pod dyski M.2

Płyta główna -  MSI B550-A PRO - kodek Audio 892 i dwa gniazda dla dysków M.2 

Płyta główna -  Asus TUF GAMING B550-PLUS - kodek Audio ALC S1200A , dwa gniazda dla dysków M.2 

Płyta główna - MSI MAG B550 TOMAHAWK - kodek Audio ALC 1200 , dwa gniazda dla dysków M.2

Płyta główna Asus ROG STRIX B550-A GAMING - kodek Audio ALC SupremeFX S1220A , dwa gniazda dla dysków pod M.2 

Płyta główna Asus ROG STRIX B550-F GAMING - kodek Audio ALC SupremeFX S1220A  ,dwa gniazda dla dysków pod M.2 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam niedawno kupiłem używanego PC. Wszystko bylo ok ale z ciekawosci podczas odpalonej gry Hitman 3 sprawdziłem temp chłodzenia. Temperatura oscylowała w granicach 80-93 stopni. Podczas stress testu occt wyłączył się osiągając 110 stopni. Temp w spoczynku to 68 stopni, w biosie 34. Wydaje mi się że to trochę za dużo? Co można z tym zrobić? 
Chłodzenie Procesora: SilentiumPC Spartan 4 Max 120mm
Płyta głowna: MSI B450 TOMAHAWK MAX
RAM: G. Skill Ripjaws V DDR 4 3200 MhZ CL 16GB
Zasilacz: Seasonic M12II-520 Bronze 80 Plus Bronze 520 W
Obudowa: Silentium PC Signum SG1 TG

[url=https://ibb.co/yP4qxNq][img]https://i.ibb.co/C8PQSwQ/image-50429441.jpg[/img][/url]

Bez tytuługg.png

image_50429441.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktowanie procesora masz ustawione na sztywno ? Jeśli tak to zrób reset biosu i sprawdź wtedy temperatury bo może jest coś przekombinowane z napięciami, a jeśli masz włączone PBO to sprawdź czy masz dobrze zamontowane chłodzenie i przy okazji wymień pastę na CPU.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
Wymieniłem płytę z MSI B450M Mortar (spalona nie dawała oznak po wł. - nie kręciły się wiatraki i RAM nie wstawał) na MSI A520M Pro. CPU działał. Po złożeniu komp. na A520M Pro i po wł. RAM się świeci, wiatraki chodzą ale cały czas świeci się dioda EzBug CPU.

Zastanawiam się czy spalił mi się 3400G czy Morele nie zaktualizowało mi (jak zapłaciłem) BIOS-u. Wg. strony prod. 3400G obsługują ostatnie wersje BIOS (prosiłem o wgranie ostatniej wersji). 
I pyt. jeśli Morele pomyliło BIOS od in. płyty czy ta by się uruchamiała (wiatraki, RAM)?

Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, kg83 napisał(a):

Zastanawiam się czy spalił mi się 3400G czy Morele nie zaktualizowało mi (jak zapłaciłem) BIOS-u. Wg. strony prod. 3400G obsługują ostatnie wersje BIOS (prosiłem o wgranie ostatniej wersji). 

a niby jak mamy to ustalić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

12 godzin temu, kg83 napisał:

Morele nie zaktualizowało mi (jak zapłaciłem) BIOS-u.

tego to najstarsi górale nie wiedza, bo jak niby ktoś miał by to u Ciebie sprawdzić np. zdalnie ? , ale pytanie można skierować np. do pana Jackowski K.    xD  

na MSI A520M Pro. CPU działał.

ciekawe, ale czy słuszne robisz założenia ?, że po uszkodzeniu/spaleniu płyty głównej, na podstawie czego określiłeś ze reszta podzespołów jest sprawna ? np.

procesor czy pamięć operacyjna  ?

na A520M Pro i po wł. RAM się świeci, wiatraki chodzą

bo to ze podświetlenie pamięci się świeci  nie świadcz o tym ze jest sprawna... 

to samo tyczy się procesora ?, sprawdziłeś tylko organoleptycznie , czy na innej płycie głównej ? 

prosty test , ma być tylko płyta główna , zasilanie + myszka klawiatura, żadnych dysków czy innych urządzeń na USB czy SATA i bez monitora, zdejmij zestaw chłodzący z procesora , ale wiatrak czy jego wtyczka ma być wpięta w płytę główna , jedna kostka ramu , palec na procesor druga łapka na włącznik zasilania , i włącz zasilanie , wiatrak powinien się obracać i po około 3-5s. procesor powinien zacząć się nagrzewać , nagrzewa się to już jakiś pozytywny objaw, i od razu wyłącz zasilanie, nie nagrzewa się, no to trzeba podzespoły przetestować na innej sprawnej płycie głównej , innej drogi nie ma.        

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Witam 

tego to najstarsi górale nie wiedza, bo jak niby ktoś miał by to u Ciebie sprawdzić np. zdalnie ? , ale pytanie można skierować np. do pana Jackowski K.    xD  

ciekawe, ale czy słuszne robisz założenia ?, że po uszkodzeniu/spaleniu płyty głównej, na podstawie czego określiłeś ze reszta podzespołów jest sprawna ? np.

procesor czy pamięć operacyjna  ?

bo to ze podświetlenie pamięci się świeci  nie świadcz o tym ze jest sprawna... 

to samo tyczy się procesora ?, sprawdziłeś tylko organoleptycznie , czy na innej płycie głównej ? 

prosty test , ma być tylko płyta główna , zasilanie + myszka klawiatura, żadnych dysków czy innych urządzeń na USB czy SATA i bez monitora, zdejmij zestaw chłodzący z procesora , ale wiatrak czy jego wtyczka ma być wpięta w płytę główna , jedna kostka ramu , palec na procesor druga łapka na włącznik zasilania , i włącz zasilanie , wiatrak powinien się obracać i po około 3-5s. procesor powinien zacząć się nagrzewać , nagrzewa się to już jakiś pozytywny objaw, i od razu wyłącz zasilanie, nie nagrzewa się, no to trzeba podzespoły przetestować na innej sprawnej płycie głównej , innej drogi nie ma.        

Z podpiętymi dyskiem SATA, M.2, podpietym coolerem od CPU i wiatraki od "budy" odpalałem i CPU nagrzewało się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi