Marcinas83 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2017 Mam co prawda płytę trochę inną bo Asrock ab350 pro4 z biosem 3.20 i ram taki jak Twój, ale mam go ustawionego inaczej... 16 ( to ustawia się z automatu powyżej pewnej prędkości ) 17,17,36,52 COMMAND RATE na 1T, napięcie na serię 1.35V. Komp działa stabilnie jedynie co wnerwia to dualboot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterka Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Miałem podobny problem, system czy programy zawieszały się na kilka/kilkanaście sekund po czym wszystko wracało do normy. Pomogła zmiana planu zasilania z "tryb zrównoważony ryzen" na "wysoka wydajność". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2018 Panowie, szybkie pytanie. Którą płyte pod AMD najlepiej wybrac z tych załączonych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 Asus Prime B350 Plus jest spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2018 Polecam nowe biosy do MSI B350 Pro Carbon z Agesa 1.1.0.1. Po raz pierwszy moje Corsair LPX 3200 chodzą na 3200MHz (przedtem max to 2933MHz) na ustawieniach 3200MHz 1.4V, CL 16 18 18 18 38 56, SOC 1.1V, ProcODT 53.3 ohm. 3333MHz nie bootuje niestety ale i tak jest dobrze bo straciłem nadzieję gdzieś 2 miesiące temu :) Jeden minus nowych biosów podobno jest taki że minimalne możliwe napięcie CPU to teraz 1.3V co mi nie przeszkadza bo i tak używam wyższego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Chodzi mi po głowie złożenie małego komputerka pod telewizor lub kupno Xiaomi MI BOX. Oczywiście druga opcja kilkakrotnie tańsza. Co sądzicie o zestawie na takiej płyciehttps://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157780 i procesorze R5 2400G? Może lepszym rozwiązaniem jest 2200G? W desktopie mam RX 470, który mi wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Zależy do czego ma służyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Ogólnie to do wszystkiego :) Tak konkretnie to tv nie jest smart i pasowałoby, żeby takim się stał. Chętnie bym nieraz też na nim zagrał w proste gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Wykorzystasz w takim sprzęcie 8 wątków? Według mnie nie i nie ma zbytnio sensu dopłacanie do 2400g. 2200g spisze się (prawie) tak samo dobrze, zwłaszcza jak podkręcisz zintegrowaną grafikę. Zobacz np. tutaj (2200g vs 2400g, kręcone i nie): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wino1 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) 5 godzin temu, Tyran1918 napisał: Chodzi mi po głowie złożenie małego komputerka pod telewizor lub kupno Xiaomi MI BOX. Oczywiście druga opcja kilkakrotnie tańsza. Co sądzicie o zestawie na takiej płyciehttps://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157780 i procesorze R5 2400G? Może lepszym rozwiązaniem jest 2200G? W desktopie mam RX 470, który mi wystarcza. Sama płyta jest rewelacyjna (mam ją) o ile siedzi na niej Ryzen 3 lub 5 i bez zintegrowanej grafiki. Jednak jest problematyczna z Ryzenami 2200G i 2400G. Śledzę forum Asrocka i codziennie ludzie wrzucają posty o tym, że płyta ma problemy z tymi procami, są problemy z upgradem do najnowszych BIOSów, bo płyty się uwalają itp. Z resztą sam możesz poczytać: link Edytowane 3 Marca 2018 przez wino1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Za miesiąc powinny być nowe płyty pod AM4? W grę wchodzi jedynie procesor ze zintegrowaną grafiką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Msi wypuściło itx'a https://www.msi.com/Motherboard/B350I-PRO-AC/Overview Imo jest to obecnie itx z najlepszą sekcja zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) ... i najsłabszym kodekiem dźwiękowym. Jakoś ten ALC887 nie zachęca ;) Skoro to MSI, to ciekawe czy ma takie same fochy przy współpracy z APU jak Mortar ;) Na razie nie ruszam, czekam na nowe płyty (pewnie z nowszymi biosami), które bezpośrednio po wyjęciu z pudełka będą obsługiwać APU. Edytowane 3 Marca 2018 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Nie zwróciłem uwagi na codec, bo skupiłem sie w ocenie sekcji. NA lolu mieli w zestawie testowym z okazji premiery apu własnie i chyba nie narzekali. A co się dzieje na mortarze? Edytowane 4 Marca 2018 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 Na Mortarze mam tak: * ruszę cokolwiek z zegarem/napięciem i pamięci działają stabilnie tylko na profilu XMP (3200/C16) * zegar procesora na auto - płyta ignoruje ustawienia napięć i podaje blisko 1.4V; zegar na sztywno - już napięcie uwzględnia, np. 3.8GHz @ 1.3V (niżej nie mogę, taki urok nowego biosu MSI) - jest wydajniej i chłodniej * dzisiaj zabrałem się za sprawdzanie możliwości integry i też coś się dzieje ;) ustawiam wyższy zegar, podnoszę napięcie i niby działa, lekki wzrost wydajności, kończę test, sprzęt działa sobie chwilę "na luzie", a tu nagle wywala BSOD Video TDR, wracam na auto - wszystko śmiga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ryzen 2 Pre-Test: X370 & X470 Memory Scaling on R7 2700X, 1700X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Napisali wreszcie jakie CL mieli ustawione na Corsair Vengeance LPX? Bo nie chce mi się znowu szukać, chyba że specjalnie nie podali.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Witam, wczoraj złożyłem komputer, zaktualizowałem bios oraz wgrałem Windowsa 10. W komputerze znajduje się Ryzen 3 2200g, MSI B350 Tomahawk, oraz dwie kości Crucial Ballistix LT po 4gb każda, 2666MHz. Chwilkę korzystałem z komputera, wyskoczył mi dziwny bluescreen "Your PC ran into a problem and needs to restart..., z kodem błędu CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT" Pomimo to pobralem steama i zainstalowałem pierwszą lepszą grę, żeby sprawdzić wydajnośc, padło na poczciwego ETS2. ku mojemu zdziwieniu zamiast tych spokojnych 75fps na ultra, zastalo mnie klatkowanie jakiego nigdy wcześniej nie doświadczyłem. myszka się bardzo zacinała i nic nie dało się zrobić. Co może być przyczyną? Nic w Biosie jeszcze nie zmieniałem. To moja pierwsza przygoda z APU. Dodam, że procesor ma stałę 3,5Ghz ale obciązenie róznie. Edytowane 5 Maja 2018 przez michalpaw358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 http://www.reviversoft.com/pl/blog/2013/01/clock-watchdog-timeout/ Tutaj masz coś opisane, tłumaczenie słabe ale sens idzie wyłapać. Po pierwsze bym zainstalował sterowniki od producenta płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Wszystkie sterowniki zainstalowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Grafika jest widoczna w systemie jako vega? Spróbuj może wyłączyć oszczędzanie energii i ustaw napięcie i taktowanie proca na sztywno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Nie mogę zainstalowac sterownikow od amd :( Pisze ze nie ma zaisnatlowanego zadnego sterownika graficznego. Edytowane 5 Maja 2018 przez michalpaw358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 W CPU-Z grafika jest widoczna jako Vega 8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 1,35V Taktowanie ramu ustawiłeś na 2666 czy zostało domyślne 2133? Jeśli tak, to ustaw na 2666. Ale ja nadal bym się skłaniał ku problemom ze sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Taktowanie jest na 2666, mam problem ze sterownikiem do grafy, po instalacji nie moge uruchomic oprogramowania i wyskakuje błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Czyli masz już chyba odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) To tak, oprogramowaniem Live Update od MSI zaktualizowalem wszystkie sterowniki, nieprzyjemny blue screen nie występuje, lecz nadal mam pokaz slajdów w grach ;( Oraz ten sterownik od karty graficznej. Oto błąd: https://drive.google.com/open?id=1-ABx0YsTm8e1zUTyBHYyEiVCEohD3yVT Edytowane 5 Maja 2018 przez michalpaw358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Tak mi wyszły benchmarki: http://www.userbenchmark.com/UserRun/8616482 . Czya pana zdaniem wina złej wydajności leży tylko i wyłącznie po stronie karty graficznej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Spróbuj zainstalować inny driver od gpu. Może na stronie amd coś będzie do pobrania. Czy problem jest tylko po stronie grafiki to się okaże jak go wyeliminujesz. I nie pisz do mnie per pan bo się czuję staro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Przepraszam bardzo, haha, mógłbyś poszukac stsrownikow do gpu bo szukalem i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...