bamboocha Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 moj pyli od pol roku na fsb 200 czasem 210 z orginalnego 133 i nic mu niejest to twojem tez nic niebedzie. napiecie zwiekszasz jak po podniesieniu fsb proc staje sie niestabily. najlepiej ok 0.25V i potem testujesz czy stabilnie i czy niema zbyt wysokiej tempertury. to wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 no nie wiem, zrobi w pewnym momencie pssss i wszystko zgasnie. a napiecie na nim, kiedy warto zwiekszac? napiecie kiedy bedzie nie stabilny zobacz sobie jeszcze na ile masz pamieci ustawione w CPU-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jata_man Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) dzieki za odpowiedzi! Pamieci mam takie: 2x256 DDR333 Kingston 2x512 DDR400 Kingston mysle o wymianie tych 256 na 512 DDR400 abym mogl ustawic 4:5 bo aktualnie te ddr400 sie marnuja tutaj pamieci mam ustawione tak (sugestie co do zmian mile widziane :) ) nie bardzo kumam zwiekszanie (albo zmniejszanie) ktorych liczb wplywa na wzrost wydajnosci. niby topic przyklejony i wszystko opisane ale nie wiem co jest lepsze np. 2.5 czy 3.0 w CAS Edytowane 20 Lutego 2006 przez jata_man Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 im mniejsze timingi tym szybciej ale niezawsze stabilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 dzieki za odpowiedzi! Pamieci mam takie: 2x256 DDR333 Kingston 2x512 DDR400 Kingston mysle o wymianie tych 256 na 512 DDR400 abym mogl ustawic 4:5 bo aktualnie te ddr400 sie marnuja tutaj pamieci mam ustawione tak (sugestie co do zmian mile widziane :) ) nie bardzo kumam zwiekszanie (albo zmniejszanie) ktorych liczb wplywa na wzrost wydajnosci. niby topic przyklejony i wszystko opisane ale nie wiem co jest lepsze np. 2.5 czy 3.0 w CAS na wzrost wpływa również freqency pozatym im mniejsze cas tym lepsze osiągi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 jata sproboj ustawic cl (cas latency) na 2 i stestuj memtestem albo GM, moze beda dobrze latac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 jak jest niestabilny rozne szkoly widze na tweaku sa ale nikt nie radzi przekraczac 1,55V ostatnio mierzylem napiecia vcore i wychodzi mi ze tyle ile w biosie sie ustawi tyle mniej wiecej jest napewno nie jest to wartosc z cpuz czy everesta :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 a jak sprawdzisz przy full obciarzeniu napiecia w biosie?? za droop moda biore sie jak wc przyjdzie bo teraz mi niepotrzebny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 jak jest niestabilny rozne szkoly widze na tweaku sa ale nikt nie radzi przekraczac 1,55V ostatnio mierzylem napiecia vcore i wychodzi mi ze tyle ile w biosie sie ustawi tyle mniej wiecej jest napewno nie jest to wartosc z cpuz czy everesta :] mam prawie identyczna plyte - powiedz mi gdzie miernikiem mozna zmierzyc jakie napiecie idzie na procka ? w tkroym miejscu dotknac miernikiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 mam prawie identyczna plyte - powiedz mi gdzie miernikiem mozna zmierzyc jakie napiecie idzie na procka ? w tkroym miejscu dotknac miernikiem ?oile mnie pamieć nie zawodzi były linki w 5-10 stronie tematu zaraz poszukam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jata_man Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) jata sproboj ustawic cl (cas latency) na 2 i stestuj memtestem albo GM, moze beda dobrze latacpo wybraniu cl 2 musialem zrobic clear cmos bo mialem tylko bipy z glosniczka :blink: *moze chce ktos kupic RAM 2x256 ddr 333 Kingston :) Edytowane 22 Lutego 2006 przez jata_man Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) "mam prawie identyczna plyte - powiedz mi gdzie miernikiem mozna zmierzyc jakie napiecie idzie na procka ? w tkroym miejscu dotknac miernikiem ?" na mosach kolo socketu a ktore to nie wiem musisz sobie sprawdzic rozpoznasz po napieciu ktore bedzie dobre Edytowane 22 Lutego 2006 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Czy jest różnica w wydajności międzu ABIT IC7 a IC7-G. Zastanawiam się czy nie kupić IC7 bo po co przepłacać jeśli róznicy w wydajności nie ma ?? IC7-G ma tylko 2 dodatkowe porty na SATA oraz kartę sieciową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Nie ma zadnej roznicy w wydajnosci miedzy plytami IC7 a IC7-G :idea: Roznica w wydajnosci moze dotyczyc ewentualnie LANu - otoz IC7 ma zerowa wydajnosc w tej kwestii (IC7-G wyprzedza IC7 o cala dlugosc ;) ) Edytowane 3 Marca 2006 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 znaczy że ic7 wolniej przesyła dane na lanie czy jak :D ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 nie, to byl joke :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) :lol2: hahaha dobry naprawde :) wszysyc się smiejemy :D EDIT: a no racja. Przecież ic7 nie ma karty sieciowej :D Sorry za gafe :P Ale Joke jest dobry :D Edytowane 5 Marca 2006 przez PhoeeeniX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Witam, Powiedzcie Drodzy Userzy IC7(-G), gdzie dokładnie znajdują się sensory temperatury i jak właściwie należałoby je nazwać. Tu i ówdzie w wątku przejawiały się już szczątkowe informacje na ten temat, jednak chciałbym, aby je raz na zawsze uporządkować. Poprawcie mnie proszę, jeśli do przedstawionych przeze mnie informacji wkradła się jakaś nieścislość, bądź określiłem coś niedostatecznie precyzyjnie. Przedmiotowa płyta umożliwia odczyt z 3 sensorów. 1. CPU (nazwa czujnika nie budzi oczywiście wątpliwości i dokładnie wskazuje miejsce odczytu). Wskazania temp. docierają do układu Winbond wprost z zaszytego w jednostce centralnej sensora i stąd nieco inne (in +) wskazania w porównaniu do konkurencyjnych płyt i875P (np. Asusa serii P4C800). Należałoby w tym miejscu koniecznie ustosunkować się do standardu (punktu odniesienia) tych wskazań, jednak o to się nie pokuszę, gdyż zwyczajnie na ten moment wiedzą w tym zakresie nie dysponuję. Krótko mówiąc chodziłoby o odp. na następujące pytanie: Czy informacje na stronie Intela (np. co do krytycznej temp. danego procesora) można w prostej lini przełożyć na odczyty z naszego Abita? Biorąc pod uwagę znane już miejsce odczytu na IC7(G) wydaje się, że tak (ew. przeliczenia otrzymanych odczytów są zbędne) jednak trzeba wiedzieć jak Intel rozumie podawane przez siebie temperatury. [W ramach małej dygresji nadmienię, że odczyt z czujki na styku z heat spreader-em CPU mojego panelu (Akasa AllInOne) wskazuje temperaturę dokładnie o 10,0 °C mniejszą niż wskazania odczytu programowego. Jest to odczyt oczywiście za wszechmiar uzasadniony, a różnica byłaby niewątpliwie mniejsza (przyp. że do 5 °C), gdyby ów sensor umieścić pod procesorem (wymagałoby to oczywiście pewnego wysiłku i odp. narzędzia).] 2 pozostałe mjejsca odczytu są dla mnie iście enigmatyczne. Pojawiła się tutaj wprawdzie informacja, że jeden mieści się w okolicach banków pamięci i mierzy temp. systemową (SYS), nazywaną także temp. obudowy (CASE), jednak wymaga to potwierdzenia i uściślenia. Podobnież ma się sprawa z ostatnim czujnikiem nazwanym, najpewniej słusznie, PWM (Pulse Width Modulation). Dlatego proszę, aby poinformowani w tej materii objaśnili, co to za czujniki (tempy czego mierzą), gdzie dokładnie są zlokalizowane i wreszcie czy pomiary jakich dostarczaja są prawidłowe (nie występują przekłamania zw. z ew. dodatkowymi zmiennymi). Mam nadzieję, że merytorycznie przedstawione przez zainteresowanych informacje pomogą wszystkim Userom Abita IC7, ale także innych modeli o identycznej specyfice i lokalizacji czujników temp., zrozumieć zawiłości w tej - nie tak oczywistej przecież - materii. Edytowane 6 Marca 2006 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 2 pozostałe mjejsca odczytu są dla mnie iście enigmatyczne. Pojawiła się tutaj wprawdzie informacja, że jeden mieści się w okolicach banków pamięci i mierzy temp. systemową (SYS), nazywaną także temp. obudowy (CASE), jednak wymaga to potwierdzenia i uściślenia. Podobnież ma się sprawa z ostatnim czujnikiem nazwanym, najpewniej słusznie, PWM (Pulse Width Modulation). Dlatego proszę, aby poinformowani w tej materii objaśnili, co to za czujniki (tempy czego mierzą), gdzie dokładnie są zlokalizowane i wreszcie czy pomiary jakich dostarczaja są prawidłowe (nie występują przekłamania zw. z ew. dodatkowymi zmiennymi). Mam nadzieję, że merytorycznie przedstawione przez zainteresowanych informacje pomogą wszystkim Userom Abita IC7, ale także innych modeli o identycznej specyfice i lokalizacji czujników temp., zrozumieć zawiłości w tej - nie tak oczywistej przecież - materii. Na stronie benchmark.pl w teście płyty IC7-G jest następujący obrazek z podpisem "układ monitorujący temp, napięcie itp" (układ znajduje się obak PCI w lewym dolnym rogu płyty głównej). Wnioskować z tego można że jest to czujnik temperatury który w różnego rodzaju programach widnieje jako SYS. Co do lokalizacji czujnika PWM to nadal szukam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Co to jest PWM ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 mosfety czyli te 4 małe czarne kwadraciki obok socketu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 mosfety czyli te 4 małe czarne kwadraciki obok socketu Dokładnie. W jednym z artykułów na Zenfist.pl można m.in. zapoznać się z działaniem PWM. Oto czego możemy się dowiedzieć (wybrałem część i gdzieniegdzie pozmieniałem, dlatego nie przytaczam wprost): Zasilacz impulsowy działa na zasadzie kontroli średniego napięcia dostarczanego do obciążenia. Odbywa się to poprzez otwieranie i zamykanie przełącznika (zazwyczaj tranzystora polowego wysokiej mocy) z wysoką częstotliwością. System jest lepiej znany pod nazwą modulacji szerokości impulsu, czyli po angielsku Pulse Width Modulation - PWM. Idea działania PWM jest całkiem prosta do zrozumienia. Średnie napięcie podawane do obciążenia może zostać wytłumaczone następującym wzorem Vo(śr) = (t(wł)/T) x Vi. V = napięcie, T = okres, t(wł) = czas trwania impulsu, o = wyście, i = wejście. Impulsy następują po sobie szybko (jest to rząd kHz, czyli tysięcy razy na sekundę) i aby nasze obciążenie nie widziało gwałtownych impulsów potrzebne są kondensatory, które zapewniają względnie stały poziom napięcia. Zredukowanie czasu t(wł) (stan wysoki) powoduje zmniejszenie średniej wartości napięcia wyjściowego Vo(śr) i odwrotnie - zwiększenie czasu trwania stanu wysokiego t(wł) spowoduje zwiększenie napięcia wyjściowego Vo(śr). Układ PWM dostosowuje czas trwania stanu wysokiego t(wł) tak, aby zachować odpowiednią wartość napięcia. Załóżmy, ze nasz zasilacz impulsowy dostarcza napięcie +12V zasilając 6A obciążenie. Teraz gdy nagle zapotrzebowanie obciążenia na prąd wzrośnie do 8A, napięcie automatycznie zmaleje do około +10.67V. W ułamku sekundy sprzężenie zwrotne przesyłane do obwodu PWM odnotuje spadek napięcia i włącza MOSFET na dłuższy okres czasu t (wł). Dzięki temu układ może przekazać więcej mocy i przywrócić wartość napięcia do wartości +12V. Częstotliwość z jaką pracuje układ PWM mieści się zazwyczaj w przedziale pomiędzy 30kHz a 150kHz, jednak może być ona również znacznie wyższa. @Pawał666, jeśli to prawda, co napisałeś to trzeba to koniecznie potwierdzić. Qrcze to pewnie gdzieś siedzi na necie. Poszukałbym, ale nie mam za bardzo czasu :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 @Pawał666, jeśli to prawda, co napisałeś to trzeba to koniecznie potwierdzić. Qrcze to pewnie gdzieś siedzi na necie. Poszukałbym, ale nie mam za bardzo czasu :-(To uklad, ktory sie zajmuje tym monitorowaniem, ale to nie czujnik/sensor tempertatury... Ale mi tez sie nie chce szukac gdzie jest on dokladnie ;) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 na pwm starcza zwykle radiatorki bga?? bo nawet 90*C mi siega jak wc zalozylem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 nic ci nie darza radioatorki wielkosci takich jak na bga, 90*C w stresssie to nie tragedia, sam tyle mam, jak juz radioatorki na pwmy, to jeden dorzy na wszystkie, na dobrym kleju termo itp, bo zwykle bga tylko pogarszaja sytuacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) nic ci nie darza radioatorki wielkosci takich jak na bga, 90*C w stresssie to nie tragedia, sam tyle mam, jak juz radioatorki na pwmy, to jeden dorzy na wszystkie, na dobrym kleju termo itp, bo zwykle bga tylko pogarszaja sytuacje Qrcze, a ja w tym celu wykosztowałem się na Wydaje mi się jednak, że na IC7 nie da rady na te układy zamocować jednego, bądź dwóch dUŻych radiatorów. Jeszcze ich nie zamontowalem (bo nie chce mi się płyty na tę okoliczność specjalnie wyciągać), ale mam nadzieję, że spełnią swoją rolę... Na mostek PD z kolei przeznaczyłem radiatorek ze straej karty graficznej (pasuje idealnie i wymiary ma w sam raz 28x28x11 mm). Nurtuje mnie jednak inna kwestia, a mianowicie możliwe do ustawienia napięcia rdzenia w BIOSie. Domyslnie ustawione i najmniejsze jednocześnie to 1.525 V, podczas gdy specyfikacja mojego Pentaka wygląda tak. Co możecie powiedzieć o tych parametrach? Intryguje mnie zwłaszcza to zdanie: "This processor has multiple VID with max of 1.425V" Edytowane 8 Marca 2006 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 to jest northwood wiec one chyba wszystkie pracuja na 1.5v a tamto to niewiem co znaczy :P a sa jakies specjane radiatorki na PWM?? bo takiego wiekszego niewpakuje bo niewjdzie i przez te grzeje mam 90 ustawiona zeby wiala na to i mam chalas :/ niedlatego montowalem WC :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 mozna kupic na allegro jakis duzy radiator wysoki na np. 3 - 4cm i wyciaąc z niego jak najwiekszy z otworami na cewki itp zeby wszystkie mosfety szly do niego, taki jeden duzy radiator np jak do p3 itp, wtedy by to miało sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) ta tyle że to nie jest nf7 i nie da się idealnie zrobić taki radiator bo miejsca jest mało, chyba że masz czas i odpowiedni sprzęt... ja mam arctica za 9zł wiejącego na pwm, w idle mają 35*C Edytowane 8 Marca 2006 przez misiom1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 w idle to ja tez mam ok 35 ale po ok 2-3h grania robi sie 90 lol niewiem jak wentyl z p3 mialby objac wszystkie te "chipy" chyba ze z p2 to bym sie zgodzil ale znowu niemam maszyn i umiejetnosci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...