Raidenorius Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2023 58 minut temu, KamikazePL77 napisał(a): Ddu koniecznie bo to najważniejsze, rt jak zresztą napisałeś niewiele zwiększa użycie cpu. Jak patrzyłem test na 12700k to z max może 3% w cp2077 na 3080. Przy RT użycie cpu niekoniecznie musi iśc w górę, ale komunikacja pomiędzy gpu a CPU zawsze ostro rośnie już nie piszą o grach jak Spider Man gdzie matryca jest oblcizana na cpu a nie gpu. Za tę komukacje odpowiada m.in. ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 wynik z geekbencha https://browser.geekbench.com/v5/cpu/20196984 w spidermanie wtedy jeszcze na 3060ti miałem podobne spadki, ale tak 60 do 50, czasem 45. a ewentualnie co do całej nowej platformy, to zastanawiał bym się miedzy 13500 a 13600k raczej z płyta b760m i tu pytanie jak z ramem, ddr4, czy już w 5 iść? a może najlepiej jeszcze poczekać co przyniesie 14gen ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 No to ram i plyta z490 nie mają sesu. Na twoją b460 niestety nie wsadzisz nic nowszego (11700 w rozsadnych pieniądzach byłby dobry, ale nie jest obsługiwany). Jak plyta "b", to procesor bez K. 13500 to dobra jednostka, która nie wymaga jakiegoś turbo chlodzenia itd. Ddr5 bedzie bardziej przyszłościowy, a cenowo jest już ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 22 godziny temu, P3ch napisał: Walczyłem z czymś podobnym stosunkowo niedawno, sprawdź jak u Ciebie wygląda DPC Latency - LatencyMon Sam siebie zacytuje bo chyba olałeś temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) racja, zupełnie to przeoczyłem, wrócę z pracy to to sprawdzę. Edytowane 1 Lutego 2023 przez rybin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 W dniu 31.01.2023 o 16:51, P3ch napisał(a): Sam siebie zacytuje bo chyba olałeś temat. tak to wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2023 Przy tych grach co masz spadki FPS próbowałeś ustawić profil w panelu Nvidia do danej gry zaznaczając w grze najwyższa wydajność ?, dodatkowo w ustawieniach w systemie Windows zakładka granie warto było by dodać grę tak jak na zdjęciu. Co do czasów nie wyglądają źle, ale zapuść na dłużej niż 5 min i wejdź do gry i wtedy zobacz jak się to ma aby to nie było na gołym pulpicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2023 w panelu nvidia nie robiłem tego. ale zmieniłem te ustawienia w windowsie. i jest chyba lepiej, spada tak do max 45klatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2023 Jak by Ci się udało chwilę poświęcić czasu i ustawić profil w Panelu nvidia do danej gry, spróbuj zmienić opcję na: Synchronizacja pionowa - Wyłączyć Potrójne buforowanie - Wyłączyć Tryb zarządzania energią - Najwyższa wydajność I zrób test, i nie zapomnij o latency mon w czasie gry aby odpalić, może uda się namierzyć który sterownik opóźnia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2023 W dniu 2.02.2023 o 22:36, P3ch napisał(a): Jak by Ci się udało chwilę poświęcić czasu i ustawić profil w Panelu nvidia do danej gry, spróbuj zmienić opcję na: Synchronizacja pionowa - Wyłączyć Potrójne buforowanie - Wyłączyć Tryb zarządzania energią - Najwyższa wydajność I zrób test, i nie zapomnij o latency mon w czasie gry aby odpalić, może uda się namierzyć który sterownik opóźnia ? przepraszam ze tak dlugo to trwalo. takie wyniki przy odpalonym CP77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2023 zastanawiam sie czy wplyw na to moze miec to ze gra jest zainstalowana na tym samym dysku co windows, inna partycja ale tan sam dysk m2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 9.02.2023 o 23:23, KamikazePL77 napisał(a): Nie ma to wpływu, aczkolwiek nie poleca się z tego co wiem robienia partycji na ssd. przeinstalowałem od nowa system z w10 na w11 i jest to samo. w hogwart legacy zużycie grafiki 30-40%, procka 40-50%, a klatek 20-40 ;/ - z DLSS quality Edytowane 12 Lutego 2023 przez rybin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 12 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2023 wyłączyłem teraz RT, jest 60+, ale ze spadkami do 40 ( nadal z DLSS quality) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2023 po zmianie na 11400F B560, można powiedzieć ze jest ok. nadal procek bottleneckuje grafikę, ale 1% low jest zdecydowanie lepsze, czasem spadnie 60>55 ale to jest w pełni akceptowalne. 🙂 i udało się to dość małym kosztem bo po sprzedaży starego procka i płyty kosztowało mnie to ok 200zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybin Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2023 nie wiem czy to wada, kwestia tego ze wcześniej ram działał na 2666 a teraz na 3200 myślę ze miała tu największe znaczenie, plus sam 11400f po zdjęciu PL tez zyskuje trochę względem 11400f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas1999PL Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2023 Witam, Posiadam płytę Z590 która debiutowała wraz z intel core 11 generacji, ale procesor mam 10 generacji. Specyfikacja PC mojego to Intel Core i9-10900KF I ASUS TUF GAMING Z590-PLUS WI-FI , ENDORFY Supremo FM5 1000W 80 Plus Gold,Lian Li Lancool III Black, Fortis 5 Dual Fan Patriot 16GB (2x8GB) 4400MHz CL19 Viper Steel. Podkręcanie Ryzenów idzie mi całkiem nieźle, ale na platformie Intela ciężej mi się odnaleźć . Ma ktoś jakiś proadnik jakie funckcie wyłączyć jakie włączyć żeby uzyskać te 5GHz i jak najwięcej na ramie ? Dodam że płyta ma funkcje z AVX i inne cuda które wspiera tylko 11 gen ( pierwszy slot na m.2 nie wykrywa dysku bo jest to slot pcle 4.0 a ja mam 3.0 a pozostałe 2 chodza jak należy. Jakieś wskażówki i sugestie na jakie parametry w biosie asusa mam zwracać uwagę żeby spełnić te założenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2023 Witam można się zapoznać z materiałem. https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-asus-tuf-gaming-z590-plus-wifi-dla-procesorow-intel-rocket-lake-czy-warta-jest-swojej-ceny https://www.youtube.com/watch?v=GUNnhY0sNbc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SobolTepaPAo Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2023 Witam piszę by dopytać czy wymiana chłodzenie mogła by mi pomóc. Possiadam i7 11700k na stockowym chłodzeniu podczas gry temperatury skacządo 80 stopni, chłodzenie jest stockowe ponieważ mam wąską obudowe około 14cm na chłodzenie i na rynku jest małó opcji wyminay. ostatnio znalazłem to https://www.x-kom.pl/p/642100-chlodzenie-procesora-be-quiet-pure-rock-slim-2-92mm.html?gclid=CjwKCAjwm4ukBhAuEiwA0zQxk1qMz0T196TqTPaFMifBS3Ri9oIlGOAzS7KD1uUHJOJ_mJGV3h1lmhoCaLMQAvD_BwE dość małe chłodzenie 13.5cm wyskokści czy poprawi temperatury jak je kupie i nałoże nową paste ? ewentualnie jakieśinne skugestie under volting czy cos ? procek smiga na fabrycznych ustawieniach nic sie nie bawiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2023 (edytowane) Poprawi, ale do takiego CPU, to i tak słabe chłodzenie. Lepiej coś takiego (dwa ciepłowody więcej i większy radiator, ale całość wysoka na 125mm): https://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail/nh-u9s/specification Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zerknij jeszcze na Dark Rock Top flow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SobolTepaPAo Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2023 16 godzin temu, Kyle napisał(a): Poprawi, ale do takiego CPU, to i tak słabe chłodzenie. Lepiej coś takiego (dwa ciepłowody więcej i większy radiator, ale całość wysoka na 125mm): https://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail/nh-u9s/specification Faktycznie fajne rozwiązanie bardzo dziękuje za pomoc 16 godzin temu, Kyle napisał(a): Poprawi, ale do takiego CPU, to i tak słabe chłodzenie. Lepiej coś takiego (dwa ciepłowody więcej i większy radiator, ale całość wysoka na 125mm): https://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail/nh-u9s/specification znalazłem poruwnanie tych 2 chłodzeń w własciwie to jakiejświlkiej rużnicy nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Godzinę temu, SobolTepaPAo napisał: znalazłem poruwnanie tych 2 chłodzeń w własciwie to jakiejświlkiej rużnicy nie ma Najpierw to przydałoby się zobaczyć poprawnie zrobiony test, a nie stosunek % PWM do temperatury lub hałasu 😀(liczy się hałas do temperatury, czyli ustalamy taką samą moc*, taki sam hałas i patrzymy który model daje niższą temp.) * - gość określił ją w "jednostce" [3700x 4.3GHz@1.4vCore] 😄 ... zamiast w Watach Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 Witam, mój komp to: i5 10400f, chłodzenie spc fera3, msi z490 a pro, G.SKILL 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black, Inno3D RTX 3060 8gb, spc vero l3 600, buda Regnum RG6V TG 4X120mm, sys: Win 11 Home 22H3, monitor to AOC C27G2ZE 240Hz, zakupiłem sobie cyberpunka w zimowej promocji na steamie i podczas grania zauważyłem ze kosmicznie mi eksploatuje procesor (podczas grania wszystkie rdzenie na 100%) czy takie granie jest bezpieczne dla procesora (dopiero jak na sztywno ustawie limit klatek tak np do 70-80 fps to wykorzystanie cpu spadnie do około 80-90...proszę o poradę, załączam screeeny, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 Witam z jednej strony i5 10400f to jest 6r/12w to powinien jeszcze "szarpać szynkę niczym Reksio", ale ma już kilka lat, i czy jego wydajność już tak poleciała w dół ? , oraz czy w takim CB2077 był by już obciążany na wszystkie rdzenie na 100% ? lol... obecnie w grach trzeba poświecić chwile czasu , bo jak się okazuje, warto potestować czy dana opcja graficzna faktycznie wpływa na wyświetlaną zawartość a często i gęsto widać ze nic nie widać, aby coś w wyświetlanej grafice się zmieniało , nooo to jak czegoś nie widać, to po co redlic sprzęt ? xD zainstaluj i skonfiguruj "MSI AFTERBURNER" np. z https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/ jak skonfigurować https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=3s a z Menedżer zadań: pokaż zakładkę - procesy i kliknij u góry aby od góry listy było to co najbardziej % obciąża procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) dzięki za odpowiedź, ustawiłem limit klatek na 80fps i problem chyba się wyjaśnił (screen poniżej), w procesach jest czysto, wychodzi na to że taki cyberpunk potrafi obciążyć procesor na 100% (gdy nie ma limitu klatek) ps. czy wszystkie rdzenie na 100% jest niebezpieczne dla procka przy dłuższym graniu ? Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Lenyx44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 26 minut temu, Lenyx44 napisał: ps. czy wszystkie rdzenie na 100% jest niebezpieczne dla procka przy dłuższym graniu ? raczej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 2 godziny temu, Lenyx44 napisał(a): dzięki za odpowiedź, ustawiłem limit klatek na 80fps moze zwieksz detale ,poza tym w tym temacie nie widze nic nie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 1 Września Zgłoś Opublikowano 1 Września (edytowane) Witam, mój obecny komp to: i5 10400f, chłodzenie spc fera3, msi z490 a pro, G.SKILL 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black, Inno3D RTX 3060 8gb, spc vero l3 600, buda Regnum RG6V TG 4X120mm, sys: Win 11 Home 23H2, monitor to AOC C27G2ZE 240Hz, chciałbym zmienić tylko procka... tylko na co, mój budżet to 800zł, szukać nowego czy używki? i7 czy i5?, chciałbym mieć większą wydajność w takich programach jak cs2, fl studio.... a może wymienić całą platformę ? myślałem nad używaną i7 11700f (około 800)... Edytowane 1 Września przez Lenyx44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Września Zgłoś Opublikowano 1 Września Jaki budżet ? To już jest leciwa platforma, jak masz zapas gotówki, to poczekaj na nowe procesory Intela, są tuz za rogiem. To samo dotyczy kart graficznych. I7 10700 sobie odpuść, zyskasz parę% przy słabych DDR4 + słaba 30608GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 1 Września Zgłoś Opublikowano 1 Września ok, to poczekam, dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...