suchy89 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Jak dla mnie wszystko masz w porządku u mnie karta też zaczyna zrzucać zegary około 20w przed power limitem , a co do podniesienia power limitu to nie każda karta pozwala na jego zwiększenie, znajdź tu swoją kartę i sprawdź Adj. Range, jeśli wygląda tak Adj. Range: -71%, +0% to nie podniesiesz limitu programami bez zmiany biosu. Edytowane 24 Grudnia 2023 przez suchy89 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda128 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 Hmm sprawdziłem w GPU-z i mam Adj. Range: -71%, +0% Czyli wychodziłoby na to, że tak ma być i może ona mieć problem z osiągnięciem zadanych przez producenta mhz rdzenia? Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem, ale w sumie wyników nie ma jakichś najgorszych. W 3D Mark Time Spy miała 18700-18900 pkt, a po obniżeniu zegarów i napięcia 19600 pkt. Widziałem u Technokraty, że jego 3090 osiągnęła 20600 pkt, ale może miał jakąś bardziej odblokowaną wersję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Wynik w 3dmark jest też zależny od procesora z którym karta jest sparowana, z Ryzenem 7500F raczej rekordowych wyników nie osiągniesz a Technokrata testował na 12900k czyli dużo mocniejszym CPU niż twój. Co do zegarów to z tego co widzę 3090 ma zegary: Base Clock 1395 MHz Boost Clock 1695 MHz i to są zadane zegary przez producenta wszystko powyżej zależy od temperatury i poboru energii Edytowane 24 Grudnia 2023 przez suchy89 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda128 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 Ok, czyli wychodzi na to, że jednak wszystko jest ok i tak to po prostu wygląda w tym modelu. Dzięki zatem 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 Seria 3000 jest ograniczana przez power limit. Przy wyborze opcji trzeba się było kierować głównie sekcją zasilania. Zwłaszcza w wyższych modelach, a ty masz potwora. Narzędzia typu starego furmarka czy hwinfo będą ci zapalać czerwoną lampkę "pwr". której niestety nie przeskoczysz. Paradoksalnie pewnym para-rozwiązaniem tego problemu są "suwaki w prawo". Podniesienie jakości obrazu i obniżenie fps zmniejszy pobór mocy, przez co część wydajności karty przestanie się marnować przez ograniczenie energetyczne i spadek fps w wyniku podniesienia jakości obrazu nie będzie aż tak duży. Nie należy oczywiście spodziewać się tu żadnych cudów. To raczej ciekawostka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda128 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 Ok, dzięki za informację. Przyznam, że wcześniej jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Myślałem, że jeśli limit jest 350w, to karta będzie do niego dobijała. Jak rozumiem, nie mam się jednak co przejmować, bo wychodzi na to, że model tak po prostu ma. Dzięki za pomoc, bo już myślałem, że coś z nią nie tak i będę musiał naprawiać 😉 Ps Co ciekawe mimo tego, że karta zrzuca zegary i dość mocno one skaczą, to po wynikach widzę, że nie mam jakiejś dużej straty w wydajności. 19600 pkt w Time Spy, to chyba nie najgorszy wynik dla tego modelu 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) 19600 to normalny wynik dla twojej karty np. weź pod uwagę że w testach są używane topowe procesory a ty masz średniaka, to też ma wpływ na wynik. A co do zegarów to tak działa turbo, karta podnosi zegary do czasu aż nie przekroczy limitu temperatury albo poboru mocy, a zaczyna zrzucać poniżej limitu żeby go nie przekraczać np. u mnie RTX4090 zaczyna obniżać zegar przy 430W ale i tak jest w stanie dobić do 445W, gdyby karta zaczynała zrzucać zegar dopiero przy 450W to miała by problem żeby utrzymać się poniżej limitu. Edytowane 27 Grudnia 2023 przez suchy89 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 Te karty mają znacznie zawyżone napięcia, spróbuj UV + podbicie np 100MHz, wtedy będzie wyżej boostować ale pobierać te 50W mniej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda128 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 Właśnie tę dziwną sytuację z kartą zauważyłem podczas robienia undervoltingu. Tak jak napisałem w pierwszym poście: Cytat Robiłem undervolting, overclocking i nic nie udało się sensownego ugrać. Co ciekawe po zmniejszeniu zegara rdzenia o 220 mhz i zmniejszeniu napięcia o 175 mc, grafika działa wtedy najszybciej, bo potrafi w miarę utrzymać prędkość tego rdzenia. Trzymam ją teraz na 1845 mhz i tę wartość jest w stanie zachować przez większość czasu. Natomiast gdy ją podkręcałem i dawałem ponad 2000 mhz, to w ogóle nie osiągała tych wartości. Czyli w sumie czy obniżam mhz, czy podnoszę, to w sumie niewiele zmienia, bo ona i tak skacze między 1700-1900 mhz. Wpadłem jeszcze na ten filmik, bo jest tutaj ta sama grafika co moja i też ona nie chciała osiągnąć tych 350w. Tutaj akurat był problem z hotspotem i thermal throttlingiem. U mnie temp. są ok. Może jednak mimo identycznego wyglądu kart miały one jakieś różne biosy, czy coś i dlatego moja się dławi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Możliwe że te karty wychodziły w różnych wersjach z takim samym hard-warem i innymi biosami (tzw. wersje OC), jak wgrasz bios z wersji w której można zwiększyć power limit to po jego podniesieniu GPU będzie wyżej boostować . A zegary będą skakać bo tak działa boost w tych kartach, miałem RTX 3080 teraz mam RTX 4090 i w obu tych kartach boost zachowuję się tak samo jak u ciebie. Co do poboru energii to nie sprawdzaj tego furmarkiem tylko odpal jakąś wymagającą grę i w niej sprawdź a najlepiej w kilku grach, bo nie każda gra jest w stanie zmusić kartę do maksymalnego poboru energii pomimo teoretycznego wykorzystania w 100% . Moim zdaniem nic twojej karty nie dławi tylko działa tak jak powinna, zresztą zobacz sobie taktowania z filmu który sam wrzuciłeś: Edytowane 27 Grudnia 2023 przez suchy89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda128 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2023 Hmm, faktycznie taktowanie mniejsze niż u mnie 😄 Pobór mocy sprawdzałem jeszcze w RDR2 i Time Spy, tam wygląda to w sumie tak samo i max to okolice 330w. W FureMarku gdzieś taym na sekundę pojawił się wstrzał do 340w, a tam poza tym to ciągle te 330w i mniej. W takim razie dzięki wszystkim za pomoc 😉 Zostawiam tak, jak jest. No może jeszcze spróbuję zmiany biosu kiedyś, ale to chyba już grubsza akcja i nie bardzo wiem, jak ją wykonać i skąd pobrać inny bios. Jak dobrze kojarzę, to trzeba podczas tego zabiegu generować obraz z innej karty (integry lub drugiej dedykowanej), a niestety nie mam takiej, więc na razie odpiszę. Dzięki jeszcze raz za pomoc 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 zainstaluj sobie bios gigabyte vision,najwyzsz power limit na 2 kablach tj 370/390w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia [UPDATE] FPS sprawdzałem na monitorze g-sync, zamiast w sterownikach grafiki: na prawdę jest bez DLSS 28; quality 46; balanced 54; performance 63 Mam takie FPSy w Cyberpunk w 4K Bez DLSS: 87 FPS DLSS Quality: 100 FPS DLSS Balanced: 57 FPS DLSS Performance: 70 FPS Czy to normalne, że włączenie DLSS w trybie performance lub balanced pogarsza odświeżanie w niektórych grach? Mam RTX 3070 8GB i AMD 7800x3d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia Jakie jest obciążenie GPU, gdy jest opcja DLSS Balanced i Performance ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 14 hours ago, leven said: Jakie jest obciążenie GPU, gdy jest opcja DLSS Balanced i Performance ? W każdym przypadku obciążenie 99% GPU, a CPU 25-33% przy różnych ustawieniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Przeinstaluj stery na inne.Temp cpu w dlss? Edytowane 1 Lutego przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Hej, mam taki problem z którym nie mogę sobie poradzić, do zeszłego tygodnia działałem na konfiguracji CPU :Ryzem 5950X MOBO: MSI X470 Gaming Plus RAM: Kingstone HyperX Predator DDR4 3000MHz 4x16GB GPU: Palit 3090 GAMEROCK HDD: M.2 Adata SP900 256GB (system) + inne dyski które raczej nie maja tu znaczenia Zasilanie: Be quiet! Pure Power 10 700W wszystko pracowało na Windowsie 11 (10 aktualizowanej do 11) i nie miałem ze sprzętem najmniejszego problemu. Coś mnie podkusiło by wymienić płytę główną na taka która to by obsługiwała gniazdo GPU na PCI 4.0 i postanowiłem dokonać modyfikacji - zakupiłem nowa płytę główną, + dysk m.2 + zasilacz Obecna konfiguracja z której aktualnie piszę wygląda tak: CPU :Ryzem 5950X MOBO: ASRock X570 Pro4 RAM: Kingstone HyperX Predator DDR4 3000MHz 4x16GB GPU: Palit 3090 GAMEROCK HDD: M.2 Lexar NM710 1TB PCIe Gen 4x4 (system) + inne dyski które raczej nie maja tu znaczenia Zasilanie: Chieftec Polaris PRO 1300W Zainstalowałem, czystą 11 i teoretycznie wszystko jest ok... aż do jednego momentu - podczas zabawy z stawianiem całego środowiska na nowo i instalowaniem już oprogramowania w Windows min. przeglądarek, po zaimportowaniu zakładek - zacząłem je sobie przeglądać - a trochę się tego z ostatnich 6 lat nazbierało (nie sprawdzałem czy i jak chodzą gry), w pewnym momencie przy próbie dostania się na jakiś adres z zakładki - karta graficzna zaczęła wyć - wentylatory skoczyły na 80-90% swojej prędkości i co raz bardziej się rozkręcały - generalnie jakbym załączył odkurzacz, po 2 min ekran monitora zgasł i dokonać musiałem resetu. Komp wstał niby wszystko się odpaliło, ale po zalogowaniu do Windowsa po ok 5-10s - nawet nic nie uruchamiałem karta zaczynała robic to co poprzednio opisałem a więc wchodzić obrotami wentylatorów na maksa i po ok 2 min czarny ekran i tak za każdym resetem. Nie potrafiłem sobie z tym poradzić więc po 5-6 takich resetach jakie musiałem zrobić postanowiłem raz jeszcze przeinstalować system. Sformatowałem dysk i na nowo postawiłem czystą 11, system się zainstalował i objaw przestał się pojawiać. Po instalowałem co trzeba i doszedłem do etapu gdzie chciałem odpalić gierkę - w tym celu zainstalowałem AC Odyssey - po jej uruchomieniu gdy tylko załadowało się menu - wiatraki znów na wysokie obroty - mimo to po czasie nie następował już zanik obrazu, ale ku mojemu zdziwieniu gra po odpaleniu testu ledwo osiągała 30 FPS - gdzie na poprzedniej konfiguracji osiągałem spokojne płynne 60 i karta pracowała względnie cicho... Następnie do testów zainstalowałem Cyberpunka - na poprzedniej konfiguracji nawet z włączonym RT osiągałem ponad 70 FPS, tu w chwili obecnej w teście - ledwo 14... Niestety pomimo zmiany konfiguracji - zamiast lepiej - zrobiło się niegrywalnie i nie potrafię sobie z tym poradzić... Karta przechodzi testy w FurMark. Oczywiście po wyłączeniu gry wentylatory się uspakajają, a temperatura podczas włączenia gry osiąga 64 stopnie na rdzeniu... Ja już któryś dzień próbuję coś z tym fantem zrobić - ale niestety nie jestem zbyt biegły - dlatego zdecydowałem napisać się tutaj z prośbą o pomoc - może wspólnie znajdziemy jakieś rozwiązanie... Edytowane 7 Lutego przez Bronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Napisz co jest nowe w konfiguracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Nowa jest płyta główna, dysk na którym znajduje się system i zasilacz - zresztą opisałem i wymieniłem to na początku posta - to tyle jeśli chodzi o Hardware, w przypadku Software - to nowy jest całkowicie system - pobrany obraz ze strony Microsoftu. Różnica taka - że w poprzedniej konfiguracji sprzętu - system postawiłem w 2018 roku W10, następnie dokonałem uaktualnienia systemu do 11. Nie wiem jak często wprowadzały się u mnie aktualizacje Windowsa , w każdym razie ba poprzedniej konfiguracji Hardware - miałem zainstalowane Nvidia Expierience - więc sterowniki z każda ich publikacją były instalowane aktualne - jeśli chodzi o grafikę i problemu nie było. Co do Software zapewne różnica będzie tez w sterownikach do MOBO. Co więcej - czytałem tutaj na jednym z wątków - że cos gdzieś ze sterownikami Nvidi może być nie tak - w chwili obecnej skorzystałem z wersji 536.99 i różnica jest o 10 fps na plus... ale nadal jest nieporównywalnie gorzej niż przed wymiana sprzętu Edytowane 7 Lutego przez Bronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Pobierz i uruchom GPU-Z i pokaż pierwszą i drugą zakładkę, gdy karta nie jest obciążona, czyli nie uruchamiaj niczego innego oprócz GPU-Z. Zobaczymy, czy karta nie jest czasem obciążona w tle i jakie ma odczyty. GPU-Z: https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Wygląda OK. Teraz uruchom GPU-Z druga zakładka i pozostaw włączone, niech monitoruje. Uruchom grę i popykaj z 5 minut. Wyjdź z gry i zrób fotkę z GPU-Z i pokaż na forum. EDIT: pokaż całą zakładkę "sensors" żeby było widać napięcia i odczyt z procesora. Edytowane 7 Lutego przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Sprawdz na innym zasiaczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 30 minut temu, karro napisał: Sprawdz na innym zasiaczu przepiąłem na poprzedni zasilacz - bez różnicy objaw występuje nadal ten sam, więc wiem że na pewno nie jest to kwestia zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego No to gpu Masz occt ,4 moduły,psu ,GPU,cpu,ram. Speawdz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Witam pomijam kwestie czy karta graficzna jest sprawna czy nie ale, dlaczego GPU-Z pokazuje gotowość do pracy PCIe x16 4.0 a fizycznie karta pracuje na PCIe x16 ale 2.0 czy coś blokuje port ? może trzeba by zajrzeć do biosu i ręcznie ustawić tryb pracy zakładka Advanced - AMD PBS PCIe x16 Bus Interface - Auto ? , czy można przestawić na np. GEN 4 ? Chipset Bus Interface - Auto ? , i tez czy można przestawić na GEN 4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego W spoczynku to powinno być i 1,1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 7 minut temu, Mr.T... napisał: Witam pomijam kwestie czy karta graficzna jest sprawna czy nie ale, dlaczego GPU-Z pokazuje gotowość do pracy PCIe x16 4.0 a fizycznie karta pracuje na PCIe x16 ale 2.0 czy coś blokuje port ? może trzeba by zajrzeć do biosu i ręcznie ustawić tryb pracy zakładka Advanced - AMD PBS PCIe x16 Bus Interface - Auto ? , czy można przestawić na np. GEN 4 ? Chipset Bus Interface - Auto ? , i tez czy można przestawić na GEN 4 ? Tak było ustawione na auto i w oby dwu przypadkach przestawiłem na GEN4 i w niczym to nie pomogło - brak jakiegokolwiek rezultatu poza tym, że w GPU-Z faktycznie w spoczynku pokazuje tę drugą wartość 16 1,1 a podczas pracy zmienia sie na 16 4.0 Czy tu też powinienem zmienić na 4x4 czy zostawić jako auto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 27 minut temu, Bronson napisał: Czy tu też powinienem zmienić na 4x4 czy zostawić jako auto? raczej pozostaw na Auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...