EmileQQ93 Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2021 Testy procesorów Intel Core 12 GEN: Test procesora Intel Core i9-12900KS Test procesora Intel Core i9-12900K Test procesora Intel Core i7-12700K Test procesora Intel Core i5-12600K Test procesora Intel Core i5-12400F Test procesora Intel Core i3-12100F Testy procesorów Intel Core 13 GEN: Test procesora Intel Core i9-13900K Test procesora Intel Core i5-13600K Test procesora Intel Core i5-13400F Test procesora Intel Core i3-13100F Testy procesorów Intel Core 14 GEN: Test procesora Intel Core i9-14900K Test procesora Intel Core i7-14700K Test procesora Intel Core i5-14600K Testy specjalne: Test pamięci DDR4 i DDR5 na Intel Core i9-12900K Undervolting procesora Intel Core i7-14700K Skalowanie pamięci RAM na procesorze Intel Core i7-14700K Wydajność P-Core i E-Core na Intel Core i9-12900K AMD Ryzen 7 7800X3D vs Intel Core i5-14600K - OC plus szybki RAM DDR5 Test układu graficznego Intel UHD 770 w procesorze Intel Core i5-12600K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 (edytowane) Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W? Może mi to ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi limitami mocy? Czemu procesor z literka K ma dużo większe limity mimo tego, że jest tylko 100 MHz szybszy? Jakie ma to przełożenie na wydajność i zegaryi Edytowane 30 Marca 2022 przez Astec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HigBee Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2022 cześć, niedawno poskładałem nowy komputer : MSI B660 Mortar + 12400F + cooler Fera 5 standard tego procesora to max 4400 na 1-2 rdzeniach oraz 4000 na wszystkich sześciu po opowieściach kolegi który jest na bieżąco z nowinkami liczyłem , że po zniesieniu limitów mocy poleci na non-stop przy 4400 niestety nic z tego , chociaż HWINFO widzi limity podniesione w BIOSie to ściany nie da się przebić przy PRIME95 na wszystkie rdzenie jest "tylko" 4000 , fakt że nie dławi się tylko trzyma cały czas ciekawostką pozostaje dla mnie wykorzystanie mocy , płyta i cooler pozwalają na wiele ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C nie wiem co o tym myśleć komp sprawuje się wzorowo, szczególnie że poprzednik to był 2500K@4,50 ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 2.04.2022 o 19:00, HigBee napisał: ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C Ja max jaki widziałem to ~76W jakoś na i5 12400f, bez limitów mocy, w Cinebench R23. OCCT POWER grzeje bardziej: szczytowo ponad 90W. W dniu 2.04.2022 o 19:00, HigBee napisał: ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400 Nie ma takiej opcji. Bez OC ten model ma 4000 na wszystkich rdzeniach. Także nie bardzo wiem, skąd te oczekiwania. W dniu 30.03.2022 o 19:12, Astec napisał: Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W? Przy włączonych limitach taktowanie spadnie po tych kilkudziesięciu sekundach (by zmieścić się w limicie mocy PL1), a tylko przez paredziesiąt sekund będzie pełne taktowanie all-core. Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam Właśnie złożyłem i3-12100F 2x8gb 3200 MSI PRO B660M-A (chłodzenie Fera 5 i dysk Samsung 980 PRO 512). Znany sklep - zakup przez internet do pracy - wziąłem do domu i złożyłem. Przełożyłem stare bebechy do nowej obudowy. Do starej złożyłem nowe bebechy (cieżka Nanoxia Deep Silence). Odpalam ze stara grafa GTX 750. Nie wstał. kompletna cisza. rozłożyłem jeszcze raz. Wyciągałem jedną kość ram - nic kompletnie. Nie ma żadnej reakcji na power. Dioda na grafie świeci. Zastanawia mnie jedno, że wszystkie pudelka były ok ale pudełko procka było rozdarte bez naruszenia naklejki - zastanawiam się czy ktoś mnie nie zrobił w wała z prockiem pakując zwrota czy coś?. Co mogłem jeszcze zrypać ? Wentyle się nie kręcą w ogóle - nic nie świeci nie pika po wciśnięciu power. Zasilanie procka 2x4 pin wpięte. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Roder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Rozdarcie takie, że powinno się dać wyciągnąć procesor. ... może uszkodzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Komp miałbym serwerem do egzaminów niepełnosprawnych dzieciaków a zanim przejdę procedurę reklamacyjną / gwarancyjną to mina tygodnie znając życie 😞 Chciałem bez składania przez sklep bo miała być zamiana obudów eehhh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Wygląda jakby był CPU uwalony. Nie masz wyjścia, reklamacja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Co to za sklep? 16 godzin temu, SpiderMAN napisał: Wygląda jakby był CPU uwalony. Nie masz wyjścia, reklamacja... Rękojmia, towar niezgodny z umowa i zwrot. Jeszcze pytanie, czy ta nowa płyta główna widzi starą kartę graficzną? Wsadzałeś może jakąś nowa na próbę? Może tu jest problem? Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Panowie mam trop - i3 12100F jest obsługiwane wg compatibility list do płyty dopiero od BIOS v11 wiec jak płyta ma v10 to nie wstanie prawda bo nie rozpoznaje procesora? S/N płyty 601-7D43-010xxxxxxxxxx a biosu wersja ma oznaczenie 7D43v10 więc na bank musze przesłać do flashowania.... oby to to. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Roder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 5 godzin temu, B@nita napisał: Co to za sklep? Rękojmia, towar niezgodny z umowa i zwrot. Jeszcze pytanie, czy ta nowa płyta główna widzi starą kartę graficzną? Wsadzałeś może jakąś nowa na próbę? Może tu jest problem? Nie mnie pytaj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 płyta jedzie na flaszowanie do v11 ... ja pier.... jak płyta z marca może mieć bios z grudnia i dlaczego nie obsługiwała i3 od początku ehhh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Roder napisał: płyta jedzie na flaszowanie do v11 ... ja pier.... jak płyta z marca może mieć bios z grudnia i dlaczego nie obsługiwała i3 od początku ehhh Płyta pod 12 gen. nie obsługuje cepa z 12 gen.?? Robiłeś już update bios i odpaliła czy dopiero wysyłasz? Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Dokladnie tak. płyta z fabrycznym biosem v10 nie obsługuje i3-12100F bo wyszło później i bios v11 wprowadza mikrokod dopiero (wg compatibility list na stronie MSI). Poszła płyta dziś do flashowania bo nie ma skąd pożyczyć i5 12400 i wyżej na flash (płyta nie obsługuje flashowania z USB bez procka) Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez Roder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 komp wrócił z serwisu z flashowania - wszystko śmiga! Temat do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cziko555 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2022 Hej, skladam nowy zestawik i chce kupić płytkę pod i5 12400f (w przyszłości i5 13600 lub i7 13gen) - dlatego nie chce kupić byle czego, tylko taką która ogarnie później update procka. Odpada MSI Pro b660, bo tej akurat nie ma w sklepie w którym składam zestaw a wiem że jest chyba jedną z najlepszych. Na oku miałem gigabyte b660 gaming x, ale według testow ma duże temperatury i nie wiem też jak u niej z mocą jeśli chodzi o obsłużenie jakiejś i7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2022 Witam jak dotąd tylko MSI wypuściło biosy do serii B660 czy Z690 zawierającą obsługę Intel 13 gen. a to czy inni producenci zrobią ukłon w stronę osób już posiadających ich sprzęt z możliwością upgrade do 13 gen. , to czas pokaże. skoro kupujesz w jakimś dziwnym sklepie nie mogąc zakupić np. MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4 lub MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 to mogę tylko polecić coś co sam już testowałem razem z i5 12600K Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI, ale trzeba zakupić pamięć już DDR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 W dniu 15.10.2022 o 23:49, Mr.T... napisał: jak dotąd tylko MSI wypuściło biosy do serii B660 czy Z690 zawierającą obsługę Intel 13 gen. https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-GAMING-X-DDR4-rev-10/support#support-dl-bios Opis przy najnowszym BIOS do tego GIGABYTE: Checksum : 5D87 Supports Intel 13th generation processor Improve CPU OC stability, DDR compatibility & PCIe Gen5 stability Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 55 minut temu, Kyle napisał: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-GAMING-X-DDR4-rev-10/support#support-dl-bios Opis przy najnowszym BIOS do tego GIGABYTE: Checksum : 5D87 Supports Intel 13th generation processor Improve CPU OC stability, DDR compatibility & PCIe Gen5 stability ok, ale na stronie wsparcia CPU, nadal nie jest zaktualizowana lista procesorów , są tylko z 12 gen. , a patrząc na to jak gigiabyte często wypuszcza wczesne biosy które są mocno nie dopracowane , to potem użytkownik sam pozostaje z problemem czekając na nowszy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 2 godziny temu, Mr.T... napisał: ok, ale na stronie wsparcia CPU, nadal nie jest zaktualizowana lista procesorów , są tylko z 12 gen. , a patrząc na to jak gigiabyte często wypuszcza wczesne biosy które są mocno nie dopracowane , to potem użytkownik sam pozostaje z problemem czekając na nowszy bios. Jakoś jak wgrałem BIOS F20a (teraz jest wersja F20b - chyba tak sobie zaczęli oznaczać "wczesne BIOSY") to nie zauważyłem tego "niedopracowania". Czym się to "niedopracowanie" objawia? Gdzie mam go poszukać?(tego "niedopracowania") 2 godziny temu, Mr.T... napisał: potem użytkownik sam pozostaje z problemem czekając na nowszy bios. ... jakim problemem? Nie mam problemu z tym BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 W dniu 17.10.2022 o 19:59, Kyle napisał: Jakoś jak wgrałem BIOS F20a (teraz jest wersja F20b - chyba tak sobie zaczęli oznaczać "wczesne BIOSY") to nie zauważyłem tego "niedopracowania". Czym się to "niedopracowanie" objawia? Gdzie mam go poszukać?(tego "niedopracowania") ... jakim problemem? Nie mam problemu z tym BIOS. ja nie mowie o konkretnym przypadku , tylko ogólnie o płytach głównych od Gigabyte , i ja Cię proszę nie porównuj Siebie jako unsera zawansowanego, do podstawowego który powiedzmy kompiuter traktuje jak radio czy telewizor (power włącza się lub ooo nie włącza się ) XD popatrzmy jak to będzie rozwijał się ten watek. https://forum.benchmark.pl/topic/309343-każda-gra-zawiesza-się-po-paru-minutach-grania/?tab=comments#comment-2852290 u nas na tez można poszperać i znaleźć kilka tematów z problemami z płytami gigabyte. p.s. gdzie jest Moderator ? ponownie zalewają forum domki-kreski ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) Płyty Gigabyte (i chyba nie tylko GIgabyte) mają często domyślnie ściągnięte limity mocy (tak jest na domyślnym ustawieniu "AUTO" w modelu GIGABYTE Z690 GAMING X DDR4), co może mieć nietypowe skutki (np. freezowanie raz na miesiąc). W związku z tym, w przypadku poszukiwania problemów, zalecam wpisanie fabrycznych limitów, lub wybranie schematu "POR" (PL1 będzie zgodny ze spec, a PL2 nieco obniżony). Ustawione/aktualne limity mocy wyświetla program HWinfo. Kolejna sprawa, to w przypadku poszukiwania źródła problemów, zalecam wyłączenie XMP. Po zaaplikowaniu tych dwóch kroków (aktywacja limitów i profil nonXMP) sprawdziłbym czy nadal występuje problem. Po odnalezieniu winowajcy który wiesza PC i tak radzę ustawić jakieś limity mocy, w sensie dużo niższe niż domyślnie ustawione przez tą płytę 4KW. Edytowane 20 Października 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nihilnovi Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Hej, robię "budżetowy" upgarde mojego kompa i planuje zakupić procek - i5-12400f; płytę główną - .....................; dysk m2 1tb; i w niedalekiej przyszłości gpu (rtx 3060 lub coś pokrewnego od amd) możliwe, że w przyszłości będzie update procka (jest to bardzo mało prawdopodobne), ale mimo wszystko nie chcę kupić byle czego (klika dyszek w jedną czy w drugą nie robi wielkiej różnicy) Po propozycji płyty Gigabyte B660M DS3H DDR4 włos mi się jeży na głowie, zwłaszcza gdy patrzę na sekcje zasilania i jej chłodzenie... Ale być może się mylę i tak na prawdę nie mam czego się bać - dlatego przychodzę tutaj z pytaniem jaką płytę wybrać. Oto tańsze propozycje jakie znalazłem: Gigabyte B660M DS3H AX DDR4 (lub bez ax) (x-kom bez ax 535,0 zł; z ax 600 zł morele) Gigabyte B660M GAMING X DDR4 (650 zł morele) ASUS PRIME B660M-K DDR4 (x-kom 539,0 zł) ASRock B660M Pro RS DDR4 (avans 579,0 zł) Takie ceny znalazłem poszczególnych płyt Chciałbym oczywiście wydać jak najmniej i otrzymać jak najwięcej - jak na cebulaka przystało 😄 Budżet do 650 zł (nieprzekraczalna granica to 750) Chętnie wysłucham innych propozycji Dziękuję z góry za odpowiedź Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Nihilnovi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Dorzucę Ci dwie płyty: - MSI B660M Bazooka DDR4 - https://www.ceneo.pl/126909493 - od 621 zł - MSI B660M Mortar DDR4 - https://www.ceneo.pl/123264278 - od 690 zł - zdaje się, że dzisiaj pojawiła się w tej cenie w sklepie KRSystem Ad 3. W okolicach 600 zł jest również wersja WiFi - https://www.ceneo.pl/123149914 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nihilnovi Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Kurde, dałeś mi więcej do myślenia XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) W zeszłym miesiącu miałem podobną rozkminę - płyta pod i5-12400 z ewentualną zmianą na i5-13x00 (ale znając siebie, to na ewentualności się skończy, a za kilka lat jak o tym pomyślę, to lepiej będzie sprzedać te bebechy i kupić nowe części... no chyba że i5 13 generacji będzie miało rewelacyjne ceny, to będzie można przemyśleć). Miałem się już decydować na MSI B660M Bazooka, ale udało mi się trafić Mortara w okolicach 685 zł i postanowiłem dopłacić - uznałem, że więcej portów z tyłu, lepsze audio (choć używam jakiegoś taniego DAC-a na USB) i drugi radiator na NVME są warte tych kilku dyszek więcej. Edytowane 14 Grudnia 2022 przez brachol 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nihilnovi Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 Ja chyba zdecyduję się na coś tańszego ASRock B660M Pro RS DDR4 / Asus PRIME B660M-A WIFI D4 / ewentualnie MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 coś z tych 3 z naciskiem na asrocka mega osiągów nie potrzebuje i upgrade nie będę robił plus wolałbym jak najbardziej zaoszczędzić i np dołożyć sobie większy dysk na m2 bo tego bardziej potrzebuje faktycznie lepiej sprzedać i w co innego włożyć (zwłaszcza, że przy intelu to ciężej coś nowego położyć na starszą płytę nie jak przy amd) Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Jak coś, to ASRock jest dostępny nawet nieco taniej - https://www.ceneo.pl/123566148 - 563 zł w sklepie zadowolenie (dają też 2 dyszki rabatu za newsletter, jeżeli jeszcze nie korzystałeś). Przypomniało mi się, że Sebastian Oktaba w komentarzach pod zestawami na grudzień odnosił się do sekcji zasilania wersji ATX tego ASRocka: https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-grudzien-2022-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach#comment-1089725 No i jak coś, to wersja ATX jest dostępna od ok 570 zł - https://www.ceneo.pl/124534346. Teraz w sumie zwróciłem uwagę, że wszystkie płyty podawałeś w formacie mATX, więc pełen ATX może Cię nie interesować. Edytowane 14 Grudnia 2022 przez brachol 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nihilnovi Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) I ASRock B660M Pro RS DDR4 i Asus PRIME B660M-A WIFI D4 spokojnie udźwigną i5-12400F ale wedle testów i tego co znalazłem w internecie to w razie co oba powinny w czystej teorii ogarnąć nawet jakąś i7 12th bez OC chociaż mam co do tego mieszane uczucia XD z delikatną korzyścią dla asusa (?) https://www.youtube.com/watch?v=vrLTgid33ns&ab_channel=A2K (sekcja kom) https://www.youtube.com/watch?v=EdUexPcDmW8&t=463s&ab_channel=TechYESCity tu biedniejsza wersja bez chłodzenia górnej sekcji a i tak na i7 12700 nie było throttlingu w cinebenchu r23 przy ASRock B660M Pro RS DDR4 już był throttling 22 godziny temu, brachol napisał(a): Przypomniało mi się, że Sebastian Oktaba w komentarzach pod zestawami na grudzień odnosił się do sekcji zasilania wersji ATX tego ASRocka: https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-grudzien-2022-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach#comment-1089725 zdecyduję się na płytę asusa zostawia furtkę dla przerzucenia się na jakąś i5 mocniejszą lub w czystej teorii i7 non-K 12 generacji (chociaż nie sądzę, że skorzystam) plus wbudowane wifi i bt 5.2 oferuje chyba najlepszy stosunek cena/jakość Dzięki za pomoc i doradzenie Edytowane 14 Grudnia 2022 przez Nihilnovi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2022 Przyznam, że gdybym nie trafił wtedy Mortara, to prawdopodobnie również bym się zdecydował na tego ASUSa z WiFi/BT. Niech dobrze służy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...