Skocz do zawartości
EmileQQ93

Intel LGA1700 - Intel Core 12 / 13 / 14 GEN (Alder Lake / Raptor Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, angry napisał:

Nie musi, ale powinien. Producent płyty zawsze dostosowuje działanie pod nowe procki.

Chyba kompletnie nie rozumiesz o co chodzi. Płyty na B660 nie obsługują cpu 13 gen bo ich nie widza, musi być soft minimum z listopada ubiegłego roku.

Co do tego co piszesz, jak komp działa to nie nie grzebiemy z aktualizacja biosu bo można łatwo uwalić płyte na amen. Działa to nie ruszaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Forumowiczów, mam problem z pamięcią na tej płycie: Kingston Renegade 3600 (2x16) chodzi tylko na 2400 mimo aktywacji spd w BIOSIE; podobnie Kingston Beast 3200 (2x8) chodzi tylko na 2133. Pamięci sprawdzane na innym komputerze bez problemu wskakują na deklarowane wartości. Procesor i5 13500, chłodzony Ferą 5. Wszystko inne działa, diody sygnalizacyjne na płycie nie pokazują problemów. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy płyta może być zepsuta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

czy pamięci są obsadzone w gniazdach A2 B2 ? 

bios najnowszy wgrany ? 

Version 1220   10.83MB    2023/08/18

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b760m-plus-d4/helpdesk_bios/?model2Name=TUF-GAMING-B760M-PLUS-D4

4 godziny temu, pubaskowal napisał:

aktywacji spd w BIOSIE

o ciekawe , nie słyszałem o takie funkcji , można poprosić o forteczkę z biosu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, problem pojawił się w momencie wyłaczenia zasilania bezpośrednio na zasilaczu PC. Wczoraj wyłaczyłem go własnie w ten sposób, a po włączeniu go i naciśnieciu POWER na obudowie było słychać pojedynczy charakterystyczny "klik" elektroniki ale PC już nie uruchamił się (brak jakiegokolwiek sygnału DEBUG na płycie). Zresetowałem bios zworką, przełożyłem RAM i dalej to samo. Po jakiejś godzinie zrobiłem to jeszcze raz, posprawdzałem wtyczki zasilania na płycie (wszystko siedziało jak powwino) i komp wystartował jakby nigdy nic. Chciałem spytać o jakieś wskazówki gdzie szukać probelmu i dziekuję za ewentualna pomoc, pozdrawiam.

CPU 12700k + endorfy navis 280mm, MSI z-690a pro DDR4 (najnowszy bios), 4x8 TridentZ 3600Mhz, RTX 3080 10Gb, Supremo FM2 Gold 750W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy powodem może być zasilacz ? 

skoro PC się włączył, to raczej nie ma takiego mądrego, co by określił na 100% co było powodem , jak PC nie będzie się włączał to wtedy można poszukać i próbować ustalić co jest powodem.

a te pamięci z zestawie 4x8GB 3600MHz to pracują z szybkością 3600MHz ?  , co pokazuje system , albo  CPU-Z ?

zakładka Menory 

pozycja 

Dram Frequency - ?

https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_2.07-en.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziękuje za zainteresowanie, pamięci działają 3600-15-15-15-36, trfc 374 wszystko ustawione manualnie z wlaczonym trybem XMP, reszta na auto. Ze stabilnościa nie miałem problemów wszystko testowane pod OCCT itp. W grach gdzie obciążenie GPU jest na 99% też bez problemów, karta z lekkim UV na 850mV - 1830 core, a pamięć karty na auto.

Jest jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem tzn. na początku roku eksperymentowałem z tymi właśnie pamięciami RAM (parametr ODT) i wtedy jedna z kości przestała działac.

Wysłałem komplet do gskilla i otrzymałem nowy ale już nie mam odwagi na dalsze próby.

Edytowane przez Gamer83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co było powodem wyłączenia?
Dla mnie zadziałało zabezpieczenie w zasilaczu i trzeba było by zeszło napięcie z kondensatorów, gdy ponownie się naładowały już było wszystko dobrze.
Zasilacze chieftec u mnie działały podobnie.
Wada było gniazdko, brak kontaktu przewodu PE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 generacja procesorów Intel uchodzi za bardzo gorące i ciężkie do okiełznania. Osobiście posiadam i7 14700K od dnia premiery. Kompa składałem z myślą właśnie o zakupie gorącego procesora, ale nawet nie sądziłem, że temperatury mogą być aż tak zadowalające przy odpowiedniej konfiguracji. Na samym początku, na ustawieniach stock Biosu 7D91vH8 to temperatury i pobór mocy były wyższe, zwłaszcza pobór mocy. Przykładowo w cinebench r23 temperatura w piku osiągała 92 stopnie a w blender w piku 86 stopni. Pobór mocy w piku potrafił nawet lekko przekroczyć 300W co jest obłędem. Wyniki nie były złe ale szukałem sposobu na zbicie tego dużego poboru prądu bo przyszłe GPU pewnie też swoje weźmie a syn gra godzinami niestety. W końcu udało mi się okiełznać trochę bardziej tego procka. Wystarczyło jedynie obniżyć V core -0,100 (przez cpu) bez żadnego kagańca TDP. System jest w pełni stabilny a procesor nie zrzuca zegarów. Moim zdaniem sztos.

20231112_193534-min.jpg

20231112_193559-min-min.jpg

20231112_193619-min-min.jpg

20231112_193651-min-min.jpg

20231112_193704-min-min.jpg

Zrzut ekranu (4)-min.png

Zrzut ekranu (6)-min.png

Zrzut ekranu (7)-min.png

Zrzut ekranu (8)-min.png

Zrzut ekranu (5)-min.png

Edytowane przez harry.wesoly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Obecnie mam płytę gigabyte z170 hd3p i procek i7 6700K do tego GTX 1080ti, kartą dźwiękowa Asus Xonar Phoebous, Chciałbym zrobić upgrade na 13600K.

Karta dźwiękowa jest tuz nad graficzną, zależy mi na tym aby na nowej płycie po zamontowaniu grafiki i muzycznej był chociaż slot odstępu odstępu.

Budżet jaki chce przeznaczyć to 1200-1300 zł. Ważne żeby płyta głowna obslugiwała ddr5. Zastanawiałem się nad tomahawk z790 ale podobno ma problemy z temperaturami i trzeba obnizać vcore. 

Jaka płyta główna będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam MSI B760 GAMING PLUS WiFi za ok 700 zł, ma dobrą sekcje zasilania, Gruby nie wyginający się laminat, dobre radiatory i dodatki bezprzewodowe. Ludzie ją kupują nie tylko do 13600 ale i 13700/14700. Albo cos półkę wyżej też od MSI...

Edytowane przez drakonus13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

pytanie, czy potrzebujesz Z790 ?

obecnie jest tak ze każdy sprzęt , nie jest idealny i zawsze coś się znajdzie na co będzie można ponarzekać

ja zaproponował bym np.

Płyta główna Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć 

Jeśli jeszcze nie kupiłeś procesora to jednak polecam 12600kf, wydajność bardzo zbliżona, a za 350zł wręcz nie opłacalna 

https://www.sferis.pl/procesor-core-i5-12600kf-3-7-to-4-9-ghz-lga1700-i294866?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=307788f8-32f1-e177-174c-d8034e9f3a34

co do płyty faworyt jest tylko jedne i jest nią bezapelacyjnie MSI B760 GAMING PLUS WIFI w cenie 693zł osobiście na testa przełożyłem 13900k i grało super 😛 

https://www.zadowolenie.pl/msi-plyta-glowna-b760-gaming-plus-wifi-s1700-4ddr5-dp-hdmi-atx?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=3b306c3c-fef6-c1bc-3844-4f520e4316a3 

oczywiście może na nią włożyć 13600k 

zaoszczędzony hajs wydamy na chłodzenie które jest ciche i wydajne Arctic Liquid Freezer II 240 - można się przy nim pobawić w podbicie procka do 5.2 

https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-ii-240-acfre00046b-p8115177

lub po taniości fera 5 130zł  / ciszej Fortis 5 186zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Czyli z tego co widzę to są dwie płyty godne polecenia z chipsetem B760: 
- MSI B760 GAMING PLUS WiFi
- Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI  
Różnicy między Asusem a Msi prawie nie ma żadnych opróćz ceny to prawie 500 zł, 
Za tyle ile kosztuje Asus mogę dopłacić 200 zł i kupić płytę z chipsetem z790, 

Procka już mam upatrzonego i będzie to 13600K z chłodzeniem fera 5

Czy jeszcze jakieś mobasy możecie polecić na B760? I jeśli możecie to polećcie również modele na z790, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, pablitto napisał:

Różnicy między Asusem a Msi prawie nie ma żadnych opróćz ceny

Ty tak na poważnie ?  i nie 500pln a 430pln.

MSI B760 GAMING PLUS WiFi , sekcja zasilania 12+1+1 , dwa gniazda pod dyski M.2 , 1x PCIe. PCIe 4.0x16 pod np. karty graficzne, niskiej jakości kodek Audio - Realtek ALC 897

Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI , sekcja zasilania 16+1+1 , trzy gniazda pod dyski M.3 , 1 x PCIe 5.0x16 pod np. karty graficzne, kodek Audio- SupremeFX ALC4080, na tylnym panelu przyciski do przeprowadzenia do "BIOS FlashBack™  button" czyli,  upgrade biosu ( możliwość bez procesora i pamięci ram, wystarczy zasilanie i pendrive z biosem)

to ze Ty zagłębiając ?, czy nie zagłębiając się w specyfikacje obu produktów nie widzisz różnic, to nie znaczy ze ich nie ma ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Ty tak na poważnie ?  i nie 500pln a 430pln.

MSI B760 GAMING PLUS WiFi , sekcja zasilania 12+1+1 , dwa gniazda pod dyski M.2 , 1x PCIe. PCIe 4.0x16 pod np. karty graficzne, niskiej jakości kodek Audio - Realtek ALC 897

Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI , sekcja zasilania 16+1+1 , trzy gniazda pod dyski M.3 , 1 x PCIe 5.0x16 pod np. karty graficzne, kodek Audio- SupremeFX ALC4080, na tylnym panelu przyciski do przeprowadzenia do "BIOS FlashBack™  button" czyli,  upgrade biosu ( możliwość bez procesora i pamięci ram, wystarczy zasilanie i pendrive z biosem)

to ze Ty zagłębiając ?, czy nie zagłębiając się w specyfikacje obu produktów nie widzisz różnic, to nie znaczy ze ich nie ma ...

Ty tak na serio? 

Jak wcześniej wspomniałem większych różnic między MSI a Asusem nie ma. PCIe gen 4.0 a 5.0 wypadają tak samo jeśli chodzi o fps. Na kodeku dźwięku mi nie zależy bo mam znacznie lepiej grającą kartę muzyczną niż zintegrowana w obu modelach. No jedynie co mnie może przekonywać to sekcja zasilania ale procka raczej nie będę podkręcał. Szczerze mówiąc Asus nie jest wart tych pieniędzy. Lepiej dopłacić i poszukać coś na Z790

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, pablitto napisał:

PCIe gen 4.0 a 5.0 wypadają tak samo jeśli chodzi o fps.

nie ma jeszcze kart na 5.0 dopiero RTX 5xxxx ale jeśli bedzie to powtórka z rozrywki jaka była miedzy 3 vs 4 to gra nie jest warta świeczki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.01.2024 o 09:30, pablitto napisał:

Witam. Obecnie mam płytę gigabyte z170 hd3p i procek i7 6700K do tego GTX 1080ti, kartą dźwiękowa Asus Xonar Phoebous, Chciałbym zrobić upgrade na 13600K.

Karta dźwiękowa jest tuz nad graficzną, zależy mi na tym aby na nowej płycie po zamontowaniu grafiki i muzycznej był chociaż slot odstępu odstępu.

Budżet jaki chce przeznaczyć to 1200-1300 zł. Ważne żeby płyta głowna obslugiwała ddr5. Zastanawiałem się nad tomahawk z790 ale podobno ma problemy z temperaturami i trzeba obnizać vcore. 

Jaka płyta główna będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym ?

14600k zamiast 13600k - są w tej samej cenie.

Z790 od MSI - https://pl-store.msi.com/collections/plyty-glowne-intel-z790/products/motherboard-pro-z790-p-wifi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanie bo zakupiłem AiO deepcool LS720. Temperatury w porównaniu do wcześniejszego chłodzenia jakim była FERA 5 RGB, to jest przepaść. Bo po OC do 5.7 GHZ Temp spadła z 94 stopni do 72 stopni w stresie 100%. Ale pytanie jest inne. Podłączyłem AiO następująco na płycie. Pompe pod AiO pump a wentylatory od AIO pod CPU FAN. W biosie widnieje cały czas przy AiO Pump 3100 RPM czyli max pompy tak ma być ? Ogólnie jej nie słyszę, myślałem że nie działa, słychać jedynie wentylatory przy dużym obciążeniu proca. Pierwsze moje chłodzenie wodne. Więc z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, hasati napisał:

AiO Pump 3100 RPM czyli max pompy tak ma być ? Ogólnie jej nie słyszę, myślałem że nie działa, słychać jedynie wentylatory przy dużym obciążeniu proca. Pierwsze moje chłodzenie wodne. Więc z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 

Jak pompy nie słyszysz to ustaw na full, większość AIO ma na sztywno ustawione że ma pracować na 100%, nawet nie da się odczytać obrotów pompy.

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Jak wyżej. Coko;wiek bym nie ustawił w konfiguracji pamięci, komputer ciągle pokazuje prędkość 2133.  I zgłasza przy urchuchowmieniu:: The system has POSTed in safe mode.  A potem każe wejść do BIOS. Jakieś pomysły jak to ustawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek użyj jednego modułu w pierwszym slocie od procesora.

Sprawdzaj każdy moduł osobno i parami w slotach 1-3 i 2-4.

Opisz co się dziej i czy ustawienia po zatwierdzeniu F10 i Enter są zachowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem przed zakupem nowego zestawu, mój poprzedni był składany 9 lat temu i już dawno wypadłem z obiegu, jeśli chodzi o technologiczne nowinki. PC będzie głównie do gier, ale nie tylko. Tutaj pytanie - jak wygląda sprawa z OC tych procesorów. jak wygląda tryb turbo? dziwi mnie bardzo niskie bazowe taktowanie i7 12700, czy to nie wpływa negatywnie na wydajność? czy da się "na sztywno" ustawić tryb turbo, aby był permanentny? W starych prockach intela pamiętam, że tak było. Wersje K można było podkręcać mnożnikiem, a zablokowane można było ustawić "na sztywno" w granicach boostu. dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co chcesz ustawiać Turbo na sztywno? To bez sensu. Oba procki boostują do 4.90 GHz tylko i7 ma 8 rdzeni P, a i5 6 rdzeni P, i to jest główna różnica, a bazowe taktowanie to można między bajki wsadzić jak limity odblokujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Bonusso3 napisał(a):

Ale po co chcesz ustawiać Turbo na sztywno? To bez sensu. Oba procki boostują do 4.90 GHz tylko i7 ma 8 rdzeni P, a i5 6 rdzeni P, i to jest główna różnica, a bazowe taktowanie to można między bajki wsadzić jak limity odblokujesz.

Niestety mylisz się i5 ma 6 dużych rdzeni Performance i 4 małe rdzenie Efficient 

i7 ma 8 P-core plus 4 rdzenie E boost to 4.5GHz dla rdzeni P i 3.4GHz (chyba) dla rdzeni E. pisze o wartościach przy obciążeniu wszystkich rdzeni. 

@Lyrichord
Rzuć okiem:

i5 12600KF@5000MHz

i7 12700 stock

Na ustawieniach stock różnice są minimalne, i7 bierze więcej prądu ale i5 po OC spokojnie dogoni a nawet przegoni i7 w zużyciu prądu. W grach i5 po OC będzie niewiele szybsze osobiście brałbym i7 chyba że jest sporo droższe to wtedy nie warto dopłacać. Powiem jeszcze jedno nie wczuwaj się zbytnio sam siedzie na staruszku i9 wydajność 1 watka nawet nie jest blisko procków które rozważasz ale mam 32 wątki i poza grami (edycja wideo) taki i5 nie ma najmniejszych szans z moim staruszkiem za to w grach będzie lepszy. 

[edit]

Zapomniałem napisać tego i7 nie podkręcisz. 

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi