king89yaku1 Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2021 Witam Forumowiczów 🙂 Mój obecny sprzęt: Procesor: Ryzen 5 3600 + Fera 5 chłodzenie Płyta Główna: Aorus X470 Ultra Gaming (najnowszy bios wgrany) Karta Grafiki: RX 6700XT Red Devil (zakupiona w sierpniu tego roku) Ram: Corsair Vengeance Lpx 2x8GB 3000mhz Zasilacz: Corsair RM 750X (zakupiona w sierpniu tego roku) Dyski twarde: System M.2. ADATA SX600PNP 512GB Dyski na gry M.2. ADATA SX8200PNP 1 TB + ADATA SU8000 1TB Dyski na dane WDC 1 TB + TOSHIBA 4TB Karta sieciowa TP-LINK Archer TX3000E Obudowa Zalman Z3 PLUS Monitor LG 34 cale 144Hz rozdzielczość 2560*1080 Przymierzam się w najbliższym czasie do wymiany OBUDOWY na be quiet! Silent Base 802 Window Czarna oraz zastanawiam się nad wymianą procesora na RYZEN 5 5600X. I chciałem zapytać czy w pierwszej kolejności wymienić procesor? (stary sprzedał bym za 600 zł, nowy kupuję za 1300 (biorę FV i odliczam podatek czyli ok 300 zł) więc UPGRADE procesora kosztował by mnie w okolicach 400-450zł. Dodam tylko że obecny zestaw przeznaczony jest głównie do gier. W najnowszych tytułach takich jak Far Cry 6 - Ustawienia Ultra/Wysokie + Tekstury HD - wyciąga średnio 85-70 FPSÓW Bettlefield 2042 BETA - Ustawienia Ultra/Wysokie - średnio 90/75 FPSÓW AC Valhalla - Ustawienia Ultra/Wysokie - średnio 85/95 FPSÓW Są to wyniki które mnie satysfakcjonują, jednak jeżeli niskim kosztem j.w. napisałem można zrobić upgrade i zyskać na wydajności to czemu by nie. Czy wymiana procesora na nowszą ma sens? Czy RAMY nie będą tutaj spowalniały całego zestawu (zastanawiałem się nad OC RAMU ale narazie się za to nie zabierałem) https://www.youtube.com/watch?v=LqrXuoOZcs8&ab_channel=moreleTV Sądząc po tym filmiku, wzrost wydajności jest kilkuprocentowy i zauważalny wyłącznie w 1440p (jak wspominałem gram na monitorze UWHD - ale patrząc na benchmarki myślę że bliżej tej rozdzielczości do 1440p niż do 1080p). Czy lepiej teraz w 1 kolejności wymienić OBUDOWĘ (ta co mam jest brzydka, ciasna i gorąca) a z wymianą procesora wstrzymać się (powiedzmy do wiosny - lata 2022) i wymienić wtedy całość CPU+MOBO+RAM? (wtedy celował bym w RYZENA 7 5800X + AIO + Płyta Główna z serii B550 + 16 lub 32 GB Ram o wyższym taktowaniu). Dziękuję za wszelkie sugestie i opinie 🙂 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Lepiej poczekać na nowsze Ryzen, które mają pasować w te podstawki i na te najnowsze, szybsze Ryzen wymienić obecnego Ryzen 3600. Edytowane 24 Października 2021 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2021 16 godzin temu, Pawelx1551 napisał: w 2k procesor zaczyna mieć mniejsze znaczenie zresztą, Autor nie ma monitora 2k. To panoramiczne FHD.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2021 21 godzin temu, king89yaku1 napisał: Są to wyniki które mnie satysfakcjonują, jednak jeżeli niskim kosztem j.w. napisałem można zrobić upgrade i zyskać na wydajności to czemu by nie. Czy wymiana procesora na nowszą ma sens? Czy RAMY nie będą tutaj spowalniały całego zestawu (zastanawiałem się nad OC RAMU ale narazie się za to nie zabierałem) Zmniejsz rozdzielczość swoich gier nie zmieniając detali. Porównaj wydajność: jeżeli fps się zwiększy: wymień kartę graficzną (a przynajmniej one jest źródłem problemu), jeżeli nie : procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2021 2 minuty temu, Pawelx1551 napisał: Nie dojrzałem, fakt to nie 2k, ale chyba więcej niż zwykłe full hd. Niewiele więcej FHD - ~2M pikseli 2560x1080 - ~2,7M pikseli 2560x1440 - ~3,7M pikseli Więcej niż zwykłe FHD ale dalej bliżej FHD niż QHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...