Jack84 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia A zapomniałem czy pytałem o to na tym forum, ile mniej więcej rtx 4080 pobiera mocy w zwykłym korzystaniu z pc? net, film. W jakimś teście podana była wartość około 20W. Ciekawe czy tak jest faktycznie i ile rzeczywiście bez grania czy po prostu bez obciążenia gpu pobiera mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia z 15 wat net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack84 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2 minuty temu, karro napisał(a): z 15 wat net A to ok. Co do szybszego uszkodzenia, może na czas trwania gwarancji pożyje bez jakichś problemów ta MSI. A za 3 lata to już będzie co innego, inne ceny itd. a przynajmniej w razie czego uzbiera się na inną kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Ok juz załatwiem ,choć jeszcze musze zobaczyć czy nie fejkowy ten bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack84 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 4 minuty temu, karro napisał(a): Ok juz załatwiem ,choć jeszcze musze zobaczyć czy nie fejkowy ten bios W razie jakby był potrzebny nadal to daj znać. A jak się udało to dobrze, bo u mnie to jeszcze potrwa wszystko. W piątek obudowa, karta jeszcze nie wiem, później złożyć, poinstalować wszystko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack84 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia Jeszcze z ciekawości zapytam o undervolting. W 1 komentarzu pod kartami na stronie sklepu widziałem wzmiankę o tej operacji, dzięki czemu pobór mocy jest mniejszy. Czy coś takiego skraca życie karty, a może w 2 stronę przez co karta nie pracuje w obciążeniu dużym i warto coś takiego robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) W dniu 4.04.2024 o 19:17, Jack84 napisał(a): Czy coś takiego skraca życie karty nie,wydłuża W dniu 4.04.2024 o 19:17, Jack84 napisał(a): i warto coś takiego robić? Może.Ja nie mam bo i tak mam cicho i chłodno ,poza tym nie powazam ustawień softwarowych Edytowane 7 Kwietnia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack84 Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) Temat dotyczy kart ale żeby nie tworzyć nowego wątku - czy ktoś posiada może obudowę Fractal Design Meshify 2 RGB Black TG Light tint? Jestem ciekawy ile zostaje miejsca na przewód od zasilania karty graficznej. Obudowa ma 240mm szerokości. Karta MSI ma 142mm, wg zaleceń prosty odcinek od złącza zasilania powinien mieć 36mm. Ciekawe ile miejsca jest od podstawy, na której montuje się płytę główną, do okna obudowy. Co do undervoltingu grafiki - na ile jest to trudne do wykonania dla osoby, która nigdy nie zajmowała się podkręcaniem kart/procesorów itd i jest świeża w tym temacie? Czyli ogólnie - czy bez doświadczenia da się bezpiecznie to zrobić i nie zepsuć? Edytowane 8 Kwietnia przez Jack84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Jak 24 to zmiescisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia @karro sprawdziłem u siebie tego Furmark (1 i 2) i faktycznie udało mi się dobić do PowerLimit na RTX 4060Ti. Także nie wiem jak ten "Black" testował tego RTX 3060, że w tak kiepskim stopniu go obciążył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Nie Black a vbt,u niego wszystkie karty tak mają,te z przed roku czy teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirisen Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Witam, kupiłem kable TEUCER TC-35 do zasilacza o kolorze fioletowym. Posiadam zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold. Kable zakupione do podłączenia karty graficznej to 2x (6+2) pin . Moje pytania są następujące, czy można używać tych kabli bez dołączonej przejściówki tzw podłączyć od razu do karty graficznej? czy nie spowoduje to żadnych problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Nie rozumiem. Masz kartę z dwoma gniazdami 8pin ? Zasilacz posiada 4x 6+2 pin (8pin) Chcesz podłączyć nowe kable 6+2pin do karty ? Po co kupowałeś te kable TEUCER TC-35 skoro zasilacz ma je w komplecie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Nie mozesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirisen Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) Bo chciałem mieć fioletowe kable... i wiem że zasilacz posiada 4 gniazda , chce podłączyć nowe kable 6+2 (8pin) bez przejściówki bo ona ma inny kolor... czyli jak rozumiem nie mogę? A karty graficznej jeszcze nie kupiłem, Chyba że istnieje jakaś przejściówka bez kabli jak tak to prosiłbym o link 🙂 Edytowane 22 Kwietnia przez Kirisen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Oglądałem je na aliexpres wyszukując po nazwie i wygląda na to, że będą pasować, bo co ma nie pasować, skoro to 6+2pin ? Jest tylko jeden rodzaj wtyku PEG 6+2 pin, który w sumie daje 8pin. To te kabelki ? https://pl.aliexpress.com/item/1005004877082413.html Czyli użyjesz je jako przedłużki i wpinasz do karty. Sprawdź, czy tak pasuje, a najlepiej zrób fotkę tych kabelków już wpiętych jako przedłużacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiradi Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 22 hours ago, Kirisen said: Bo chciałem mieć fioletowe kable... i wiem że zasilacz posiada 4 gniazda , chce podłączyć nowe kable 6+2 (8pin) bez przejściówki bo ona ma inny kolor... czyli jak rozumiem nie mogę? Przecież TEUCER TC-35 to są kable przedłużające - i tak będziesz musiał wpiąć do zasilacza oryginalne kable, niezależnie czy podpinasz płytę główną, karte graficzną czy dyski. Przejściówka jest niezbędna jeżeli kupisz kartę graficzną z gniazdem 12VHPWR (12+4) pin, jeżeli karta ma np. 1 lub 2 gniazda 6+2(8 pin) to kable do zasilacza(+ kolorowe przedłużacze, skoro lubisz) wystarczą. Edytowane 23 Kwietnia przez radiradi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaja89 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Karta strasznie się grzeje i zawiesza komputer po odpaleniu gry lub benchmarkach. Zasilacz sf600 gold ,karta podpięta 6+2 pin. Płyta główna aseock h610m-itx ,i5 12400f. Karta podłączona przez adapter ale to chyba bez znaczenia. Rx 6600xt chodził na tym beż jęknięcia. Jakieś problemy z zasilaniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Przydałby się jakiś screen z HWmonitor podczas obciążenia karty, żeby zobaczyć temperatury no i w sumie jaki to model tego RTX 4060 ti ? 27 minut temu, Czaja89 napisał(a): Jakieś problemy z zasilaniem ? Ten zasilacz wygląda na dobry, w końcu to 80+ Platinium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia sprawdz czy wentylatory gpu chodzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Wentyle na karcie chodzą? Nic nie piszesz o temperaturach karty i procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaja89 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Temperatury 35-53 stopnie . Model msi gaminx z 8gb . Wyżej z temperaturą nie pójdzie,bo się wiesza wszystko. Obojętnie czy odpalę benchmarka czy jakaś grę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia To czemu piszesz strasznie sie grzeje,moze być i 80 Masz program occt i 4 moduły ram ,psu,gpu,cpu.prawdz wszystkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaja89 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia No właśnie można na niej jajka smażyć, a pokazuje 53 i zwiecha. Karta jest walnięta. Jutro na zwrot idzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia Niespecjalnie patrzcie na temp. średnią - już nie raz o tym pisałem. Jak macie nowoczesną kartę, to patrzycie tylko na HotSpot (choćby z tego powodu, że przy średniej 53 stopni karta może throttlować, jeśli hot spot jest 100 stopni plus - bywają takie przypadki, przy uszkodzonej karcie/źle zamontowanym chłodzeniu gdzie np. na części rdzenia pasty brakuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianajohnson Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia Witam. Mój zasilacz to Silentiumpc Supremo M2 Gold 550W. Aktualnie mam procesor Ryzen 5 3600 i kartę graficzną RTX 2070 Super i od 4 lat wszystko działa bez problemu, jednak zastanawiam się czy ten zasilacz uciągnie RTX 4070 Super. Na reddicie powiedzieli mi zebym unikał tego zasilacza bo według tej listy https://cultists.network/140/psu-tier-list/ jest to Tier E. Jedyne czego się obawiam to czy w przypadku awarii zasilacza nie weźmie on ze sobą np. nowej karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia Moim zdaniem da radę. Procesor weźmie max 90W karta około 210W ze skokami na 20ms do 245W więc mamy max 335W poboru (na 20ms). Dołóż 35W na resztę więc mi wychodzi że Twój zasilacz będzie pracować w zakresie mniej więcej 65% do 70% mocy. Nie jest to sytuacja idealna (praca na 50% mocy) ale tragedii nie ma. Jeśli obawiasz się że to jednak za dużo to z karty graficznej możesz spokojnie odjąć 20-30W przy zerowej stracie wydajności. Undervolting GPU to bułka z masłem jest milion filmów na yt jak to zrobić. Rzuciłem szybko okiem na testy RTX 2070 SUPER i 4070 SUPER i wychodzi że potrzebują prawie dokładnie tyle samo papu na ustawieniach fabrycznych. Oczywiście jeśli kupisz jakiegoś aorusa i odkręcisz power limit na maxa (350W! reszta modeli ma limit w przedziale 245-255W xD ) to możesz mieć problem ale nie sądzę że będziesz tak robić 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia Skoro chodziło na 2070s to i bedzie z 4070s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) Obie pobierają podobnie, więc nie widzę problemu. Zasilacz Silentiumpc Supremo M2 Gold 550W to nie jest byle jaki zasilacz. Nie obawiaj się. Edytowane 5 Sierpnia przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia Ta karta w połączeniu z i9 pobiera niecałe 400 watów i to z gniazdka. Z zasilacza ciągnie jeszcze mniej, także jest duży zapas. https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-7900-gre-vs-nvidia-geforce-rtx-4070-super-porownanie-modeli-do-3000-zlotych?page=0,27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...