Skocz do zawartości
perkask

Upgrade do RTX 3070 - czy platforma da radę?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dawno już minęły czasy, kiedy umiałem w PCMR stąd prośba o pomoc do osób będących na bieżąco. Mam dość leciwego kompa z 2014:

cpu: i7 4790K (4/8) socket 1150LGA

mobo: Gigabyte Z97X-Gaming 5

ram: 16GB DDR3 2133MHz, CL9 (G.Skill)

gpu: GTX 1070

zasilacz: XFX Black Edition XTR 550W

Zamarzył mi się ostatnio upgrade do RTX 3070* i teraz dwa pytania:

1) Czy do tego procka i płyty jest w ogóle sens ładować taką kartę? Pytam w kontekście tzw. "miejsc procesorowych" w grach. Dodam, że mam obszerną kupkę wstydu do ogrania, więc raczej będę grał w starsze tytuły, aniżeli najnowsze gry AAA. Gram w rozdzielczości 1920x1200, 60Hz.

2) Czy ten zasilacz udźwignie, a jeśli nie, to jaki powinienem kupić?

* Zastanawiam się również co jest obecnie najbardziej opłacalnym wyborem: 3070, 3070 Ti czy 3080? Jak już pisałem nie gram w najnowsze gry i w wysokiej rozdzielczości, więc nie potrzebuję mocarnej karty, ale skoro "inwestuję" raz na parę lat, to chcę kupić to, co aktualnie ma najlepszy stosunek jakości do ceny. Aha, planuję zakup karty ASUS lub GIGABYTE - jakoś mi się te marki przez lata sprawdziły i mam do nich zaufanie.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jeśli potrzeba więcej info, to piszcie.

Pozdrawiam,

Patryk

Edytowane przez perkask

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, KamikazePL77 napisał(a):

Chciałem tylko dodać że Twoje wyniki będą lepsze bo PC z filmiku używał najwolniejszych RAM-ów pod słońcem (1333MHz) przy Twoich dość szybkich pamięciach wyniki 1% low a zwłaszcza 0.1% low będą dużo wyższe. Ale popieram kolegę z postu wyżej masz na tacy jakiej wydajności możesz się spodziewać. 

Na starym GTX 980Ti różnice przy wolnym i szybkim RAM-ie dochodzą do prawie 20%

[Edit]

Do obecnego kompa nawet RTX 3070 będzie za mocny jeśli nie planujesz zmiany platformy nie szedłbym w nic mocniejszego. RTX 3070Ti nigdy nie miał zbyt wiele sensu (dużo wyższe zużycie prądu niewiele większa wydajność) Moim zdaniem masz wybór między 3070 a 3080, którego można rozważyć ze względu na ekstra 2GB VRAM tylko pamiętaj że na obecnej platformie różnica między tymi kartami będzie minimalna, wszystko rozbija się tradycyjnie o cenę i tego ile chcesz/możesz wydać 😅

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

karty z serii RTX 3000 wymagają zasilacza przynajmniej z certyfikatem 80 Gold , w takim zestawieniu przynajmniej 750W był by potrzebny, a ja zawsze mowie zalecana moc xxx dołóż 100W.   

Zasilacz MSI MPG A750GF 750W (306-7ZP0B11-CE0) -  10 lat gwarancji 

lub 

Zasilacz MSI MPG A850GF 850W (306-7ZP0C11-CE0) 10 lat gwarancji 

Zasilacz be quiet! Straight Power 11 750W (BN283) 5 lat gwarancji 

lub

Zasilacz Krux Generator 850W (KRX0119) 5 lat gwarancji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi 🙂

Wychodzi więc na to, że 3060 Ti to max jaki ma sens dla mojej obecnej konfiguracji, zakładając oczywiście wymianę zasilacza. Dalszej zmiany platformy obecnie nie planuję, więc inwestowanie w coś mocniejszego mija się z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, Mr.T... napisał:

Witam 

karty z serii RTX 3000 wymagają zasilacza przynajmniej z certyfikatem 80 Gold , w takim zestawieniu przynajmniej 750W był by potrzebny, a ja zawsze mowie zalecana moc xxx dołóż 100W.   

Chłopie, przestań bredzić z tymi zasilaczami.Wszędzie wciskasz ludziom jakieś elektrownie, znowu morele ci płaci za polecanie drogich komponentów ??

Do 3070 przy jego zestawie spokojnie wystarczy ten co ma, to także jest Gold. Bezpieczniej było by mieć większy zapas, ale spokojnie wystarczy.

Druga sprawa, autor gra w 1080p i tu w zupełności wystarczy karta pokroju 3060Ti lub goła 3060, że o rx 6600xt czy 6700xt nie wspomnę.

Ja bym jednak zainwestował w nowszą platformę, sprzedaj graty i szukaj choćby 11400f i jakiejś niedrogiej płyty na B560. Ceny są w miarę dostepne a masz nowszą platformę.

Pamięci też tanieją a na pepperku co rusz wrzucają komponenty w przystępnych  cenach.

Edytowane przez B@nita
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Mr.T... napisał:

karty z serii RTX 3000 wymagają zasilacza przynajmniej z certyfikatem 80 Gold

Co Ty za głupoty wypisujesz? W ogóle wiesz czego dotyczą te certyfikaty?

Jeśli chodzi o dobór samej mocy zasilacza, to ja wyznaczam minimalną wymaganą moc na podstawie dwóch "czynników":

• mocy maksymalnej ciągłej
  • chwilowych, trwających mikro-sekundy "pikach"/transjentach (które były mierzone - film jest na Youtube)

(zasilacz musi spełniać oba kryteria, czyli jak z jednego wyjdzie 300W a z drugiego 400W, to potrzebny zasilacz 400W)

1) moc ciągła maksymalna, policzmy:

max pobór CPU powiedzmy 100W (musisz sprawdzić, np. odpalając Prime95 SmallFFT) + GPU  220W + reszta bebechów powiedzmy 60W = 380W i to ma być przy marginesie zdrowo-rozsądkowym minimum 20%, czyli minimalna zalecana moc zasilacza 475W (475 x 0,8 = 380W)

2) moc chwilowa (wręcz transjenty), trwająca np. 100-mikro sekund (pomiary na Youtube różnych GPU np. serii 3000 dałem niżej) - te wyskoki maja z grubsza dwukrotność mocy maksymalnej ciągłej (choć może to być nawet 2,3x - patrz pomiary niżej)

CPU nasze 100W (nie wiem, czy mają CPU takie wyskoki jak GPU) + GPU 220Wx2 (moc chwilowa, zgodnie z pomiarami w serii RTX 3xxx może wrosnąć nawet dwukrotnie i są to tak krótkie wyskoki, że mało który serwis w ogóle takie rzeczy mierzy, ale może to spowodować wyłączenie zasilacza) + drobne bebechy, jak chipset, RAM, SSD, to powiedzmy 60W (też nie wiem, czy tu są jakieś wyskoki, jak przy GPU.

czyli 100W + 440W + 60W = minimum okolice 600W.

Czy to ruszy na 550W? - całkiem możliwe. W najgorszym razie zasilacz się wyłączy w chwili wystąpienia transjentu przy takim pełnym katowaniu jak ma czułe zabezpieczenia, a w najlepszym będzie to działać OK.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, kupno zasilacza np. 750W nie jest złym pomysłem do takiego RTX 3070 (cisza, praca w obszarze max sprawności przy pełnym obciążeniu, który jest gdzieś w przedziale 40-60% nominalnego maksymalnego obciążenia). Tylko co innego zasilacz "minimum" a co innego "super-wypas".

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, perkask napisał:

Dzięki!

Patrzę sobie na grudniowe zestawy od Sebastiana i widzę, że do zestawu z 3060 Ti jest polecany zasilacz 650W, więc zdecydowanie bliżej tego co pisze @Kyle aniżeli @Mr.T...

Spróbuję to ogarnąć na obecnym zasilaczu, a jeśli nie udźwignie, to po prostu wymienię.

Te polecane to także na zapas, nie sugeruj się tym. Są tacy co maja 3080 i 550W i jada bez problemu od dawna. 550W do 3060Ti spokojnie wystarczy, póki co nie musisz zmieniać zasilacza.

No i tylko nie morele.....Jak pisałem, śledz pepper, Amazon oraz polskie sieciówki jak euro czy ME.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Mr.T... napisał:

karty z serii RTX 3000 wymagają zasilacza przynajmniej z certyfikatem 80 Gold

Większej bzdury dziś nie przeczytacie. Karta może wymagać dostarczenia konkretnej mocy. To czy zasilacz będzie miał sprawność 90 czy 98% nie ma tutaj żadnego znaczenia. Liczy się moc i stabilność napięć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki jeszcze raz 🙂

Tak jak pisałem, na razie spróbuję na obecnym zasilaczu, a jeśli nie da rady, to kupię mocniejszy. Wizja zainwestowania w 750W lub nawet więcej jest o tyle kusząca, że starczy mi na kolejnych parę lat i spokojnie obsłuży zmianę platformy + upgrade GPU (pewnie już do serii 5XXX). Ten obecny zasilacz kupiłem 8 lat temu z dużym zapasem i jestem zadowolony z takiego rozwiązania, bo nie musiałem się o nic martwić pomimo dwukrotnej wymiany GPU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi