Skow3r Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2023 Cześć, Sprzedałem swojego 3060ti i chce coś kupić do 4000zl. Gram głównie w gry AAA, w 2k. Stawiam wyzej jakoś grafiki nad ilością klatek (monitor jbc 170hz). Karta ma być na długi czas i będzie to ostatni upgrade obecnego PC(i7 10700, 32GB 3600MHz, B560) Co wybrać: Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Eagle OC 12GB Czy Sapphire Pulse Radeon RX 7900 XT 20GB. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2023 Ja bym brał 4070Ti.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2023 A używasz bajerów w stylu DLSS i RT? Ja osobiście DLSS nie używam (gorsza ostrość), a RT może raz włączyłem i w trybie medium. Jak na dłużej ja bym brał RXa, 12GB VRAM to już teraz tak na styk jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2023 Normalnie to sam jestem napalony na niższe RTX 4xxx (wydajność/W) ale widzę, że ten RX 7900XT nie dość, że szybszy, to wydajność/W podobna do RTX 4070Ti. ... jeśli weźmiemy do tego ilość VRAM, to bym się nie zastanawiał, tylko brał RX 7900 XT. No chyba, że preferujesz te pseudo-klatki z FakeGeneratora, skalowane w dodatku przez DLSS, (tym samym grasz w gry, w których będziesz to odpalał) to tylko w takim układzie na Twoim miejscu myślałbym nad RTX. Moim zdaniem DLSS 3,4, czy jaki tam wyjedzie, to tylko dodatek, a podstawą jest rasteryzacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skow3r Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2023 DLSS Q używałem by mieć stałe 60fps np w The Last of us na 3060ti. Jak mam stałe klatki to staram się tego nie odpalać. RT jak jest dobrze zrobione np Control to fajnie wygląda ale strasznie zabiją wydajność więc prawie zawsze off. Nie jest trochę tak że Nvidia jest monopolistą i będzie wszędzie pchała RT aż to stanie się jakimś standardem? Jak wygląda użytkowanie kart AMD? Są częste aktualizacje sterowników? Jakieś znane problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2023 To sobie testy musisz zobaczyć. Osobiście RT mocno zabija radeony, ale szczerze to nawet najniższy poziom RT jest osiągalny a na takim RTX 4070 Ti i tak [gluteus maximus] to nie urywa bo to nie RTX 4090 gdzie wszystko na full i masz gdzieś wydajność bo i tak będzie grywalnie. Przez lata miałem Radeony i nie narzekałem, teraz mam RTX 3070 i też jest ok ale z tym RT bym nie szalał, fajny bajer ale mało użyteczny w moim przypadku. Teraz też się zastanawiam nad Radeonem i chyba też padnie na RX 7900 XT/XTX. RTX 3070 ma problem z ilością RAM, taki COD czy BF prawie na full bierze VRAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skow3r Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2023 VRAM jest największym minusem 4070ti. 4070ti 16GB i nie byłoby problemu. Teraz jeszcze Diablo 4 dorzucaja do RTX 40, pewnie można sprzedać i cena karty obniżyć o 200-300. Z drugiej strony RX 7900xt już spokojnie można kupić poniżej 4k bez kombinowania i czekania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2023 W skali 4k te 200zł to nic, a raczej ciężko będzie sprzedać 😉 Ja już się wypowiedziałem, kombinuj, testów masz dużo, wystarczy wybrać dobrą kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2023 (edytowane) Czekać, ceny cały czas spadają, w końcu może wyjdą z tych szalonych widełek. Latem zapowiadane jakieś refreshe nowej generacji. Teraz nie pora na granie, rower i do lasu. Życie ucieka i szkoda czasu na gapienie sie w durny monitorek. Edytowane 10 Maja 2023 przez B@nita 3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2023 2 godziny temu, RavReksza napisał: Zobacz na RTXa 4070 GAMING X TRIO od MSI. Producent na swoje zabawki daje 3lata gwarancji. https://www.komputronik.pl/product/824946/msi-geforce-rtx-4070-gaminx-x-trio-12gb-dlss-3.html Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka Wow, tu to samo, ale cztery stówki taniej: https://www.amazon.de/-/pl/dp/B0BYZJBQ1X/ref=sr_1_5?crid=1TLSDFW84WC6A&keywords=rtx+4070&qid=1684168220&s=computers&sprefix=%2Ccomputers%2C77&sr=1-5 Kompuszrot zawsze kroił klientów, widzę, że nic się nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...