Skocz do zawartości
EmileQQ93

Intel LGA1700 - Intel Core 12/13/14 GEN (Alder Lake / Raptor Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Czyli z tego co widzę to są dwie płyty godne polecenia z chipsetem B760: 
- MSI B760 GAMING PLUS WiFi
- Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI  
Różnicy między Asusem a Msi prawie nie ma żadnych opróćz ceny to prawie 500 zł, 
Za tyle ile kosztuje Asus mogę dopłacić 200 zł i kupić płytę z chipsetem z790, 

Procka już mam upatrzonego i będzie to 13600K z chłodzeniem fera 5

Czy jeszcze jakieś mobasy możecie polecić na B760? I jeśli możecie to polećcie również modele na z790, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, pablitto napisał:

Różnicy między Asusem a Msi prawie nie ma żadnych opróćz ceny

Ty tak na poważnie ?  i nie 500pln a 430pln.

MSI B760 GAMING PLUS WiFi , sekcja zasilania 12+1+1 , dwa gniazda pod dyski M.2 , 1x PCIe. PCIe 4.0x16 pod np. karty graficzne, niskiej jakości kodek Audio - Realtek ALC 897

Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI , sekcja zasilania 16+1+1 , trzy gniazda pod dyski M.3 , 1 x PCIe 5.0x16 pod np. karty graficzne, kodek Audio- SupremeFX ALC4080, na tylnym panelu przyciski do przeprowadzenia do "BIOS FlashBack™  button" czyli,  upgrade biosu ( możliwość bez procesora i pamięci ram, wystarczy zasilanie i pendrive z biosem)

to ze Ty zagłębiając ?, czy nie zagłębiając się w specyfikacje obu produktów nie widzisz różnic, to nie znaczy ze ich nie ma ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Ty tak na poważnie ?  i nie 500pln a 430pln.

MSI B760 GAMING PLUS WiFi , sekcja zasilania 12+1+1 , dwa gniazda pod dyski M.2 , 1x PCIe. PCIe 4.0x16 pod np. karty graficzne, niskiej jakości kodek Audio - Realtek ALC 897

Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI , sekcja zasilania 16+1+1 , trzy gniazda pod dyski M.3 , 1 x PCIe 5.0x16 pod np. karty graficzne, kodek Audio- SupremeFX ALC4080, na tylnym panelu przyciski do przeprowadzenia do "BIOS FlashBack™  button" czyli,  upgrade biosu ( możliwość bez procesora i pamięci ram, wystarczy zasilanie i pendrive z biosem)

to ze Ty zagłębiając ?, czy nie zagłębiając się w specyfikacje obu produktów nie widzisz różnic, to nie znaczy ze ich nie ma ...

Ty tak na serio? 

Jak wcześniej wspomniałem większych różnic między MSI a Asusem nie ma. PCIe gen 4.0 a 5.0 wypadają tak samo jeśli chodzi o fps. Na kodeku dźwięku mi nie zależy bo mam znacznie lepiej grającą kartę muzyczną niż zintegrowana w obu modelach. No jedynie co mnie może przekonywać to sekcja zasilania ale procka raczej nie będę podkręcał. Szczerze mówiąc Asus nie jest wart tych pieniędzy. Lepiej dopłacić i poszukać coś na Z790

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, pablitto napisał:

PCIe gen 4.0 a 5.0 wypadają tak samo jeśli chodzi o fps.

nie ma jeszcze kart na 5.0 dopiero RTX 5xxxx ale jeśli bedzie to powtórka z rozrywki jaka była miedzy 3 vs 4 to gra nie jest warta świeczki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.01.2024 o 09:30, pablitto napisał:

Witam. Obecnie mam płytę gigabyte z170 hd3p i procek i7 6700K do tego GTX 1080ti, kartą dźwiękowa Asus Xonar Phoebous, Chciałbym zrobić upgrade na 13600K.

Karta dźwiękowa jest tuz nad graficzną, zależy mi na tym aby na nowej płycie po zamontowaniu grafiki i muzycznej był chociaż slot odstępu odstępu.

Budżet jaki chce przeznaczyć to 1200-1300 zł. Ważne żeby płyta głowna obslugiwała ddr5. Zastanawiałem się nad tomahawk z790 ale podobno ma problemy z temperaturami i trzeba obnizać vcore. 

Jaka płyta główna będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym ?

14600k zamiast 13600k - są w tej samej cenie.

Z790 od MSI - https://pl-store.msi.com/collections/plyty-glowne-intel-z790/products/motherboard-pro-z790-p-wifi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanie bo zakupiłem AiO deepcool LS720. Temperatury w porównaniu do wcześniejszego chłodzenia jakim była FERA 5 RGB, to jest przepaść. Bo po OC do 5.7 GHZ Temp spadła z 94 stopni do 72 stopni w stresie 100%. Ale pytanie jest inne. Podłączyłem AiO następująco na płycie. Pompe pod AiO pump a wentylatory od AIO pod CPU FAN. W biosie widnieje cały czas przy AiO Pump 3100 RPM czyli max pompy tak ma być ? Ogólnie jej nie słyszę, myślałem że nie działa, słychać jedynie wentylatory przy dużym obciążeniu proca. Pierwsze moje chłodzenie wodne. Więc z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, hasati napisał:

AiO Pump 3100 RPM czyli max pompy tak ma być ? Ogólnie jej nie słyszę, myślałem że nie działa, słychać jedynie wentylatory przy dużym obciążeniu proca. Pierwsze moje chłodzenie wodne. Więc z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 

Jak pompy nie słyszysz to ustaw na full, większość AIO ma na sztywno ustawione że ma pracować na 100%, nawet nie da się odczytać obrotów pompy.

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem przed zakupem nowego zestawu, mój poprzedni był składany 9 lat temu i już dawno wypadłem z obiegu, jeśli chodzi o technologiczne nowinki. PC będzie głównie do gier, ale nie tylko. Tutaj pytanie - jak wygląda sprawa z OC tych procesorów. jak wygląda tryb turbo? dziwi mnie bardzo niskie bazowe taktowanie i7 12700, czy to nie wpływa negatywnie na wydajność? czy da się "na sztywno" ustawić tryb turbo, aby był permanentny? W starych prockach intela pamiętam, że tak było. Wersje K można było podkręcać mnożnikiem, a zablokowane można było ustawić "na sztywno" w granicach boostu. dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co chcesz ustawiać Turbo na sztywno? To bez sensu. Oba procki boostują do 4.90 GHz tylko i7 ma 8 rdzeni P, a i5 6 rdzeni P, i to jest główna różnica, a bazowe taktowanie to można między bajki wsadzić jak limity odblokujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Bonusso3 napisał(a):

Ale po co chcesz ustawiać Turbo na sztywno? To bez sensu. Oba procki boostują do 4.90 GHz tylko i7 ma 8 rdzeni P, a i5 6 rdzeni P, i to jest główna różnica, a bazowe taktowanie to można między bajki wsadzić jak limity odblokujesz.

Niestety mylisz się i5 ma 6 dużych rdzeni Performance i 4 małe rdzenie Efficient 

i7 ma 8 P-core plus 4 rdzenie E boost to 4.5GHz dla rdzeni P i 3.4GHz (chyba) dla rdzeni E. pisze o wartościach przy obciążeniu wszystkich rdzeni. 

@Lyrichord
Rzuć okiem:

i5 12600KF@5000MHz

i7 12700 stock

Na ustawieniach stock różnice są minimalne, i7 bierze więcej prądu ale i5 po OC spokojnie dogoni a nawet przegoni i7 w zużyciu prądu. W grach i5 po OC będzie niewiele szybsze osobiście brałbym i7 chyba że jest sporo droższe to wtedy nie warto dopłacać. Powiem jeszcze jedno nie wczuwaj się zbytnio sam siedzie na staruszku i9 wydajność 1 watka nawet nie jest blisko procków które rozważasz ale mam 32 wątki i poza grami (edycja wideo) taki i5 nie ma najmniejszych szans z moim staruszkiem za to w grach będzie lepszy. 

[edit]

Zapomniałem napisać tego i7 nie podkręcisz. 

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Funky_Panda napisał:

Niestety mylisz się i5 ma 6 dużych rdzeni Performance i 4 małe rdzenie Efficient 

W którym miejscu? Nawet ten filmik, który jest z [gluteus maximus] potwierdza to co napisałem. Jak chcesz się bawić to procek z K będzie lepszy, jak chcesz ustawić i mieć spokój to taki i7 będzie wydajniejszy. Im mocniejsza grafika i wyższa rozdzielczość różnice w CPU się zacierają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Bonusso3 napisał(a):

W którym miejscu? Nawet ten filmik, który jest z [gluteus maximus] potwierdza to co napisałem. Jak chcesz się bawić to procek z K będzie lepszy, jak chcesz ustawić i mieć spokój to taki i7 będzie wydajniejszy. Im mocniejsza grafika i wyższa rozdzielczość różnice w CPU się zacierają.

Pisałem posta zanim osiągnąłem potrzebny do życia poziom kofeiny xD Także ten... przepraszam. à propos filmiku to porównuje i5K ze zwykłą i7 więc wydaję mi się że nie jest z d**y. Zgadzam się z tym co napisałeś wyżej, sam ceniąc sobie spokój pewnie wrzuciłbym i7 i zapomniał o sprawie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te filmiki na YT są o kant [gluteus maximus] 😉 

BTW jest promka na i7-12700KF za mniej niż tysiaka lub i7-12700K za 1100 w x-kom 😉 Ale to nie zmienia faktu, że z "K" masz więcej możliwości ustawienia CPU, bez K mniej, ale suma summarum zdjęcie limitów zrobisz na obu prockach i w obu przypadkach raczej na tym zakończysz zabawę 😉 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie chcesz rozejrzeć się za jakimś Raptorem? Jakbyś nie bał się używki, to 13600K/KF można wyrwać za jakieś 1100 zł. 12700k to tez dobry proc, ale raptory mają lepszy kontroler pamięci.

Edytowane przez Lumperator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem, zawsze widzę różnice w testach, jakby było to samo to wyniki powinny być te same. W teście jest podsumowanie, że 13500 jest o 60% lepsze od 12500, a 12600 nie jest lepsze od 12500 o tyle, to jak to jest? To samo z podkręconymi zegarami? Czy jeszcze coś innego? Pytam, bo 12600 widzę teraz po 750zł w sklepach. Coś jeszcze mi się tu nie zgadza, jeśli 13500 to to samo co 12600, to dlaczego ma lepsze wyniki i mniej zjada prądu i do tego ma niższe temperatury? Jakoś mi to wszystko nie pasuje.

ja też chcę przejść z 12400 na 13500, oglądałem sporo testów, 13600 wg mnie jest bez sensu, bo żre prąd, ma ekstremalnie (dla mnie nie do zaakceptowania) temperatury, przewaga nad 13500 symboliczna, cena sporo większa, dla mnie bez sensu. Ja nigdy bym nie wziął 600, tylko 500. Lepiej dopłacić do GPU tę różnicę pomiędzy CPU.

Tu masz wszelkie interesujące Cię procesory, wprawdzie pamięć starego typu bo cl wysoki, teraz 6000 mają cl30, ale to tym bardziej mi się wydaje  13500 powinien odskoczyć od 12600. Wyniki różne, ale wyższe 13500, do tego temperatura niższa i prądu mniej zużywa od 12600, od 13600 to już spora różnica na plus. Dla mnie tylko 13500. Seria 12 za słaba, a 14 chyba niewiele da więcej jak widzę w jakimś teście, ale różnica w cenie to kilkanaście zł, to może nowszy warto.

Edytowane przez suchejro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Benchmark 7z 23.01 Kiepski wynik kompresji dla i5 14 gen.

Asus B760 Gaming Wi Fi D4(DDR4)
Proc: 14600k, pamięć na 3400 Mhz

image.png.0a6b7acf1a33f81384c8e61f2220877f.png

Std ustawienia, tragicznie niski wynik około 83600 KB/s kompresja, słownik 32 MB, 20 wątków.
Nie ma znaczenia która wersja 7z różnice są marginalne
mozna sprawdzic na 23 lub najnowszym 24
Tutaj jest wynik ponad 50% szybszy:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-14600k/14.html

Może jakiś posiadacz 13600k lub 14600k (obojetnie jaka płyta) wstawić swój wynik?

Nie wiem może jest wszystko ok i ten wynik jest taki kiepski po prostu..

Ustawienia defaultowe jak próbowałem również zdjąć limity PL1 i PL2, ale to nic nie dało.

Edytowane przez diango

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie info: na wielu serwisach komputerowych, w tym TechPowerUp, testują procesory w części oznaczonej jako standardowe/bez OC, niestety realnie po podkręceniu parametrów pracy procesora poza specyfikację. Na TechPowerUp, ustawiają dla procesorów K PL1=PL2=181W (dla i5 14600K zamiast PL1=125W i PL2=181W przy TAU=56s). Ponadto testują na podkręconych pamięciach (DDR4 chyba 3600 zamiast 3200/DDR5 6000 zamiast 5600 dla i5 14600K). Także nie porównuj swoich wyników.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle 

Ale tak jak pisałem ja również ustawiłem oba na 181W(wyżej od tego co intel sugeruje), DDR4 też dawałem na 3600Mhz,

Pisałem tam wyraźnie o limitach już...
Wynik jest o tyle nędzny, że na zwykłym AMD (0 podkręcania) powietrze, Ryzen 5600x stary dobry ma wynik 62000kb/s około czyli jakieś 30% mniej ledwie.

Przypominm, że tu jest aż 20 wątków 5,3Ghz w turbo no i procek z TDP dużo wyższym. 
Coś mi tu nie gra może te B760 to taki shit straszny jest?
7zip bdb korzysta z wielu wątków/rdzeni i co procesor, który uchodzi za niemal 2x szybszy w multicore ma tylko 30% lepszy wynik?

Fajnie by było jakby ktoś z Was z 13600k lub 14600k wstawił wynik - może być również najnowsza wersja 7-zipa

Edytowane przez diango

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, diango napisał(a):

Wynik jest o tyle nędzny, że na zwykłym AMD (0 podkręcania) powietrze, Ryzen 5600x stary dobry ma wynik 62000kb/s około czyli jakieś 25% mniej ledwie.

Nie ma to zadnego znaczenia liczy sie sekunda i fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@epoxer Dzięki, no wynik prawie 45% wyższy przy kompresji :(, zauważ, że dekompresja niemal identycznie te 5% różnicy nic nie znaczy tutaj.

Nie sądzę, żeby pamięci zrobiły robotę taką, tym dziwniej, że Cbench23 w multi ma bardzo zbliżone wyniki.
Jeśli to nie płyta i kałowy B760 chipset, to zostaje może Windows u Ciebie widzę 11stka u mnie 10tka co prawda 22H2, ale wciąż 10tka.

Zmieniłem z AMD, żeby mieć mniej problemów a tu takie cuda się dzieją ech..fun fact Ty masz teoretycznie minimalnie wolniejszy proc 😉

Edytowane przez diango

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, diango napisał:

@epoxer Dzięki, no wynik prawie 45% wyższy przy kompresji :(, zauważ, że dekompresja niemal identycznie te 5% różnicy nic nie znaczy tutaj.

Nie sądzę, żeby pamięci zrobiły robotę taką.

Fakt dekompresja całkiem OK u Ciebie.

Test Sebastiana DDR4 vs DDR5 z tym, że 13600K jest podkręcony do 5.7GHz, a wynik dotyczy kompresji i dekompresji (Total odczytywany na samym dole po prawej stronie screena). U mnie przykładowo 138835.

https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-vs-ddr5-na-procesorze-intel-core-i5-13600k-co-wybrac-ktory-zestaw-bedzie-wydajniejszy?page=0,4

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, epoxer napisał(a):

Fakt dekompresja całkiem OK u Ciebie.

Test Sebastiana DDR4 vs DDR5 z tym, że 13600K jest podkręcony do 5.7GHz, a wynik dotyczy kompresji i dekompresji (Total odczytywany na samym dole po prawej stronie screena). U mnie przykładowo 138835.

https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-vs-ddr5-na-procesorze-intel-core-i5-13600k-co-wybrac-ktory-zestaw-bedzie-wydajniejszy?page=0,4

Dzięki to będzie raczej to, słabiej zarządzanie napięciami taktowaniem w przypadku bieda chipsetu+pamięć i mamy efekt gotowy, sprzęt raczej jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupiłem, troche na pałe, taką o to płyte główną:

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b760m-pro-rs-12865858/

i taki procek:

https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-12400f-2-5-ghz-18-mb-box-bx8071512400f-9643517/

Czy one będą razem działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi