gregory_portman Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 6 godzin temu, mikogth napisał(a): Mam zagwozdkę. Planuje złożyć komputer stricte do grania, który starczy mi na 3-4 lata. Interesował mnie Intel 13/gen ale jednak wolę AMD. Czekam z nie cierpliwością na czerwiec czy AMD zaprezentuje Ryzen 9000 series i nowe chipsety tym bardziej ze względu budżetowych nim bym uzbierał na 7800X3D to pokazałoby się 9xxxX3D. Z drugiej strony ze względu budżetowych taniej i szybciej uzbierałbym na platformę AM4 z Ryzen 5800X3D + 7800XT / 7900XT(X) / GRE + DDR4 + płyta ASUS albo MSI. Na X-kom śledzę na bierząco, że 5800X3D nadal jest "na chodzie" i chętnie sprzedawany. Nie wiem co robić 😕 W jakiej rozdzielczości planujesz grac w najbliższym czasie? Jakie rodzaju gry? Na 3/4 lata 5800x3d spokojnie wystarczy, pytanie jakie GPU potrzebujesz i czy konieczne and? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 11 minut temu, gregory_portman napisał(a): W jakiej rozdzielczości planujesz grac w najbliższym czasie? Jakie rodzaju gry? Na 3/4 lata 5800x3d spokojnie wystarczy, pytanie jakie GPU potrzebujesz i czy konieczne and? Min. 1440p / max 4K. Z GPU myślałem albo 7800XT albo, któreś z RX 7900. Chcę m.in. w Cyberpunka i inne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia Wybór AM5 ma sens tylko w wypadku, jeżeli planujesz zbudować sobie podstawkę pod upgrade na 3-4, może 5 lat. Wtedy bierzesz wypas mobo, jakikolwiek procesor i wydajne ramy. Za 2-3 lata wskakujesz w modele serii 9 lub 10. Jeżeli nie wiążesz sie na dłużej ze sprzętem, i żonglujesz nim często to 5800x3d będzie jak znalazł. 3-4 lata może przesada, bo to jednak tylko 8/16 :E wyjdzie jakiś nowy XBOX czy PS5 na 12 rdzeniach i będzie zonk, ale 2 lata spokojnie powinien taki procesor nie robić tyłów karcie graficznej. Sam miałem podobny dylemat i poszedłem w AM4. Za 2-3 lata pewnie zmienię na AM5 lub intela, o ile się ogarnie. A do tego czasu to co mam jest aż nadto xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia Teraz, Qrdello napisał(a): Wybór AM5 ma sens tylko w wypadku, jeżeli planujesz zbudować sobie podstawkę pod upgrade na 3-4, może 5 lat. Wtedy bierzesz wypas mobo, jakikolwiek procesor i wydajne ramy. Za 2-3 lata wskakujesz w modele serii 9 lub 10. Jeżeli nie wiążesz sie na dłużej ze sprzętem, i żonglujesz nim często to 5800x3d będzie jak znalazł. 3-4 lata może przesada, bo to jednak tylko 8/16 :E wyjdzie jakiś nowy XBOX czy PS5 na 12 rdzeniach i będzie zonk, ale 2 lata spokojnie powinien taki procesor nie robić tyłów karcie graficznej. Sam miałem podobny dylemat i poszedłem w AM4. Za 2-3 lata pewnie zmienię na AM5 lub intela, o ile się ogarnie. A do tego czasu to co mam jest aż nadto xD Ja ścieżkę na AMD i Intel przeszedłem: AM1 + FM2+ -> AM2 + Intel E8400 -> i7-11600K (sprzedane) Obecnie za 11600K mam komp. na R5 3600 (z częściami MSI) - płyta jest słaba (A520). Obecni jeszcze mi został PC z FX-4100 xD Ze względu na to, że nie śpię na sejfie poważniejsze wymiany sprzętu robię co 3-4 lata (ew. starsze upgrade używkami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 1 minutę temu, mikogth napisał(a): Ja ścieżkę na AMD i Intel przeszedłem: AM1 + FM2+ -> AM2 + Intel E8400 -> i7-11600K (sprzedane) Obecnie za 11600K mam komp. na R5 3600 (z częściami MSI) - płyta jest słaba (A520). Obecni jeszcze mi został PC z FX-4100 xD Ze względu na to, że nie śpię na sejfie poważniejsze wymiany sprzętu robię co 3-4 lata (ew. starsze upgrade używkami) Jeśli 3-4 lata, to wydaje mi się, że 5800X3D +7800xt powinno wystarczyć do 1440p, z czasem po prostu będziesz zmuszony coraz mocniej kierować suwaki w lewą stronę. Pomyślałbym też nad GPU w.wersji GRE od amd, jeśli zmieści się w budżecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 1 minutę temu, gregory_portman napisał(a): Jeśli 3-4 lata, to wydaje mi się, że 5800X3D +7800xt powinno wystarczyć do 1440p, z czasem po prostu będziesz zmuszony coraz mocniej kierować suwaki w lewą stronę. Pomyślałbym też nad GPU w.wersji GRE od amd, jeśli zmieści się w budżecie. Myślałem nad 7900GRE jeśli chodzi o RX7900. Z jednej strony nie chciałem czuć się gorszy i słyszeć ciągle "cięgi", że AM4 a nie AM5 (myślałem o 7600/X i potem wymienić na lepszy ale i tak płyta ASUS, którą chce koszt. ~1300zł + RAM + CPU ~900 + reszta). Tak to we wrześniu mógłbym kupić i 5800X3D jak i płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otreblla Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 16 godzin temu, mikogth napisał(a): Min. 1440p / max 4K. Z GPU myślałem albo 7800XT albo, któreś z RX 7900. Chcę m.in. w Cyberpunka i inne Jak zahaczasz o 4k to szukaj 7900GRE(lub wyżej). Trafiają się fajne oferty czasem, tak że możesz go mieć w cenie standardowej 7800XT. 4k jednak obciąża konkretnie GPU. Aha, no i generalnie zapomnij o RT bez ulepszajek pokroju FSR. W tym pułapie cenowym co piszesz to zapomnij o RT bez upscalingu zarówno w NV jak i AMD. Katuje ostatnio Wiedźmina3 w 4K na 7900GRE i mimo że RT nawet mi się spodobał, to odpuściłem bo była nierówna walka o 40 fps 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 49 minut temu, otreblla napisał(a): Jak zahaczasz o 4k to szukaj 7900GRE(lub wyżej). Trafiają się fajne oferty czasem, tak że możesz go mieć w cenie standardowej 7800XT. 4k jednak obciąża konkretnie GPU. Aha, no i generalnie zapomnij o RT bez ulepszajek pokroju FSR. W tym pułapie cenowym co piszesz to zapomnij o RT bez upscalingu zarówno w NV jak i AMD. Katuje ostatnio Wiedźmina3 w 4K na 7900GRE i mimo że RT nawet mi się spodobał, to odpuściłem bo była nierówna walka o 40 fps 😄 Spox. A jak radzisz, czy od podstaw złożyć na AM4 z 5800X3D + 7900GRE/XT/XTX czy czekać na 9000? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otreblla Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 3 godziny temu, mikogth napisał(a): Spox. A jak radzisz, czy od podstaw złożyć na AM4 z 5800X3D + 7900GRE/XT/XTX czy czekać na 9000? Tutaj nie poradzę Ci więcej niż ekipa wyżej. Ile możesz max wydać; jak często planujesz aktualizację czy wymianę sprzętu; itp. Mogę Ci powiedzieć co sam wybrałem i czemu: Poszedłem w AM5, bo nie zamierzam szybko kupować kolejnego zestawu, a jak za 3-4 lata wyjdzie jakieś CPU lub GPU które da mi uzasadniony ekonomicznie wzrost wydajności to będę robił wymiany poszczególnych klocków. No i to że mogłem dołożyć te kilka stów więcej na etapie zakupu - komfort którego nie miałem w czasach studenckich 😉 Gdybym musiał zamknąć się w ograniczonym budżecie, bez możliwości dołożenia kolejnych stówek, to poszedłbym w AM4. Ale dalej z 7900gre 😉 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 7 minut temu, otreblla napisał(a): Tutaj nie poradzę Ci więcej niż ekipa wyżej. Ile możesz max wydać; jak często planujesz aktualizację czy wymianę sprzętu; itp. Mogę Ci powiedzieć co sam wybrałem i czemu: Poszedłem w AM5, bo nie zamierzam szybko kupować kolejnego zestawu, a jak za 3-4 lata wyjdzie jakieś CPU lub GPU które da mi uzasadniony ekonomicznie wzrost wydajności to będę robił wymiany poszczególnych klocków. No i to że mogłem dołożyć te kilka stów więcej na etapie zakupu - komfort którego nie miałem w czasach studenckich 😉 Gdybym musiał zamknąć się w ograniczonym budżecie, bez możliwości dołożenia kolejnych stówek, to poszedłbym w AM4. Ale dalej z 7900gre 😉 Ja aktualizuje sprzet raz na 3-lata, tylko jeśli chodzi przy AM4 to CPU i grafiki bym nie zmieniał już tylko na niej pracował. Ew dyski na większe jak coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) To idź w AM5, jak chcesz oszczędzić parę stówek to bierz tańszy proc i mocne mobo i ew. jakieś podstawowe ramy bez podświetlenia etc. Powinieneś się w 2k zamknąć. MSI B650 GAMING PLUS WIFI - 759 AMD Ryzen 5 7600 - 899 Kingston FURY 16GB (2x8GB) 5200MHz CL36 Beast Black EXPO - Pamięci RAM DDR5 - 299 /1957 Edytowane 26 Kwietnia przez Qrdello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2 minuty temu, Qrdello napisał(a): To idź w AM5, jak chcesz oszczędzić parę stówek to bierz tańszy proc i mocne mobo i ew. jakieś podstawowe ramy bez podświetlenia etc. Powinieneś się w 2k zamknąć. Patrzyłem płyte ASUS, 7600(X) i RAM za 1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 1 minutę temu, mikogth napisał(a): Patrzyłem płyte ASUS, 7600(X) i RAM za 1000 Niemożliwe 😕 sam proc 9 stów nówka. A używki za tyle to daj link, sam kupię 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 1 minutę temu, Qrdello napisał(a): Niemożliwe 😕 sam proc 9 stów nówka. A używki za tyle to daj link, sam kupię 😄 Mi chodzi nówki, CPU 890, RAM 1100 i płyta ok 1200 Teraz, mikogth napisał(a): Mi chodzi nówki, CPU 890, RAM 1100 i płyta ok 1200 Się zastanawiam and tymi: - https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-b650e-f-gaming-wifi-11947328/ - https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-x670e-a-gaming-wifi-11796673/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia Ram 1100? Nie ma co przeginać, jak chcesz taniej to 16gb narazie też styknie a 32 nie kosztuje 1100 tylko 5-6 stówek 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) za 9 stówek z ogonkiem masz 64 GB dobrego ramu: https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-goodram-r-6000d564l30-64gdc-ddr5-cl30-64-gb-15523675344?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=c3825a80-d840-269f-77b4-a126df989857 https://www.fotosik.pl/zdjecie/918dfa9a5d3ec2a1 Edytowane 26 Kwietnia przez Gerg7 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek0w Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) W dniu 3.03.2021 o 18:11, vegeciak napisał(a): @ScreamSonic Miesiąc temu składałem komputer z procesorem AMD Ryzen 7 5800X oraz płytą główną na chipsecie B550 (a więc teoretycznie "nowszym" od Twojego) i też musiałem aktualizować BIOS bo inaczej komputer nie chciał się uruchomić. Objawy były bardzo podobne do Twoich, tj. naciskam przycisk, LEDy się rozświetlają, wentylatory zaczynają się kręcić, a na monitorze ciemno. Jedyna różnica była taka, że u mnie płyta główna naprzemiennie rozświetlała wszystkie cztery diody LED (CPU, GPU, RAM i BOOT), a nie tylko jedną. W pierwszej chwili tak jak Ty pomyślałem, że może coś źle podpiąłem, coś się odpięło przy aranżacji okablowania albo że monitor lub karta grafiki są uszkodzone (monitor nic nie wyświetlał, nawet loga producenta płyty głównej), ale później wpadłem na pomysł uaktualnienia BIOSU (u mnie płyta główna umożliwiała aktualizację BIOSU z pendrive'a bez zainstalowanego procesora) i problem się rozwiązał. Oby i u Ciebie skończyło się właśnie na tym. @vegeciak Cześć mógłbyś mi pomóc mam też ten problem i nie wiem jak zrobić aktualizacje biosu z pendrive Mam taką samą płytę i procesor Edytowane 5 Czerwca przez Bartek0w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca Na stronie producenta płyty oraz w instrukcji znajdziesz wszystkie informacje.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matf3d Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Witam, Zamówiłem AIO arctic liquid freezer iii 240 i zorientowałem się, że moja płyta główna ma socket procesora obrócony 90stopni, więc po zamontowaniu chłodzenia rura będzie wychodzić z lewej albo prawej strony pompy a nie z dołu jak na każdym filmie montażowym. Czy będzie to problemem i według mnie rura powinna wychodzić z lewej strony w moim przypadku. Edytowane 24 Czerwca przez matf3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca Wg mnie dopóki chłodnica będzie wyżej nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matf3d Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Jednak się pomyliłem bo brackety od AIO bedą prawidłowo położone-pionowo, ale procesor będzie obrócony o 90stopni i jak zamocuję AIO to nie jestem pewien czy pokryję ono te części procesora, które powinno pokryć przy pomocy tego offset mount. Te brackety od AIO montuje się po dłuższej stronie czyli przeciwnie jak te stock brackety, więc wygląda na to, że jednak rurki powinny wychodzić od dołu ale CPU pod chłodnicą będzie odwrócony jak na zdjęciu: https://imgur.com/a/msi-b450-tomahawk-max-O8pfWJj Edytowane 24 Czerwca przez matf3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca Chłodnica, a konkretniej miejsce w którym węże wchodzą w radiator musi być wyżej niż pompa. Każdy montaż na górnej ścianie obudowy w wypadku AIO jest prawidłowy, umiejscowienie węzy przy pompie nie ma większego znaczenia a najczęściej ma tylko wymiar estetyczny (że logo leży albo jest do góry nogami 😛 ). Reszta wedle uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matf3d Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Dzięki za pomoc! Naoglądałem się filmów z montażem tego AIO ale każdy z nich pokazuje cpu na socket AM5 a nie AM4, jednak ten "obrócony" socket to ma każda płyta pod AM4 😛 Tutaj ktoś zbudował coś podobnego na tomahawk max i ALF3 240: https://pcpartpicker.com/b/yBRTwP. Obecnie używam chłodzenia SPC Fera 3 (pasta Arctic MX-6) w obudowie SPC Regnum RG6. Maksymalna temperatura, jaką osiągam w cinebench R20 wynosi 78C przy offsetach -30 i -20 na najszybszych rdzeniach. Czy po zamontowaniu tego chłodzenia AIO temperatury znacząco się obniżą? Edytowane 24 Czerwca przez matf3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matf3d Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca AIO weszło do obudowy (co trudno potwierdzić szukając w internecie) oraz sam montaż był bardzo prosty w przeciwieństwie do tego co piszą w na reddicie czy innych forach, jedna śrubka, druga śrubka i zamontowane w niecałą minutę bez siłowania się. Temperatury w cb23 69C z offsetem -30 i -20 na najszybszych rdzeniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zcxn Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Dzień dobry, mam problem, dwa dni temu zmieniłem procesor na R3 3200G i wszystko było w porządku aż do dzisiaj. Oglądałem film na komputerze i nagle monitor przestał wyświetlać obraz. Wyłączyłem komputer od zasilania, poczekałem kilka minut i włączyłem zaczęły się tylko kręcić wentylatory i zaświeciła się biala dioda LED CPU i dzieje się tak za każdym razem gdy włączam komputer. Nie mam pojęcia z czego to wynika. Sprawdziłem i to nie wina karty graficznej, ramu, monitora ani zasilacza. Nie mam jak sprawdzić procesora ani płyty. Dodam jeszcze, że ściągnąłem radiator z procesora i tak włączyłem na kilka sekund komputer, procesor się grzeje. Proszę o pomoc. Mój sprzęt: -Ryzen 3 3200G -Radeon Radeon rx580 8gb -Msi b450-a pro max -Corsair CX550M -Goodram ddr4 2x16gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Zobacz na płycie MSI ten guzik do flashowania BIOS opcja dual BIOS. I czy możesz wejść potem do biosa. Możliwe, że procek uwalony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zcxn Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Bios zflashowany na najnowszy ale dalej to samo, nadal nic się nie wyświetla. Zapomniałem jeszcze dopisać, że gdy na początku wyciągałem procesor to wyszedł razem z radiatorem tak jakby się przykleił (nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia Teoretycznie nic wielkiego się nie stało, ale rzuć okiem jeszcze raz czy któryś z pinów nie jest ugięty przy ponownym jego montażu, częsta usterka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zcxn Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia Piny są okej, socket też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia Sprawdź na zintegrowanej grafice w procesorze. Może twoja karta graficzna padła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...