Diesslay Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć. Mam problem z pamięcią RAM... Przy ustawieniu standardowym czyli 4800MHZ czerwona dioda od cpu i pomarańczowa od RAM świecą może z 1s i gasną, komp od razu przechodzi do startu. Przy profilu EXPO czy nawet XMP na 5600MHZ diody święcą z dobre 15s/20s i dopiero po tym czasie przechodzi do startu... Wydłuża to czas a człowiek już się przyzwyczaił 😛 Ogółem to komp działa dobrze, nie wywala, RAM według CPUz ma te 5600mhz ale dziwne to tak czy siak... Płyta: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI Procek: Ryzen 5 7600x RAM: KF556C36BBEA-16 x1 (druga jest w najbliższych planach) Kompatybilność sprawdzałem z płytą i jest git. Bios właśnie dziś zaktualizowałem... PS. Teraz jeszcze widziałem typa tylko trochę z innym problemem bo w ogóle nie startował ale przy profilu xmp dał po prostu volty na z 1.25 na 1.30. I teraz pytanie. Bo może bym spróbował ale nigdy się nie bawiłem w napięcia - może się coś uszkodzić czy mogę spróbować? Ma to jakieś zabezpieczenia na za duże napięcie? ///EDIT. Spróbowałem tych napięć. Nic nie dało, problem aktualny... Edytowane 24 Stycznia 2023 przez Diesslay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 Witajcie - w przeciągu tygodnia zmieniam platformę na: 1. R9 7900x lub 7800x3d + ENDORFY Navis F360 2. Asus TUF Gaming X670E plus WIFI 3. G-SKILL Trident Z5 RGB 64GB [2x32GB 6000MHz DDR5 CL30 XMP3 DIMM] lub G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR) 4.ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC 16GB DLSS 3 +be quiet! adapter do zasilania kart graficznych 12VHPWR Ze starych rzeczy pozostaje PSU - be quiet Straight Power 11 850W Plus Platinum m.2 NVME PNY 500gb +SSD 500gb Crucial +HDD tochiba 3TB Pytanie mam o RAM - optymalny dla tego procesora. Ufam g.skill i mam już od nich kości od lat. Raczej nie planuję zmiany. Ogólnie opinie co do zestawu - jeśli są jakieś uwagi to oczywiście mile widziany komentarz. Głównie mi chodzi o ram - 64GB raczej mi wystarczy - tylko kwestia czy taki układ jest optymalny czy może 4x16GB? - aczkolwiek wolałbym 2x32GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Witam jest lista wspieranych pamięci można zerknąć. https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x670e-plus-wifi/helpdesk_qvl_memory/?model2Name=TUF-GAMING-X670E-PLUS-WIFI zestaw 2x32GB przysporzy mniej komplikacji niż 4x16GB Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR) z wsparciem dla AMD EXPO , no cena jest jak jest, ale jeśli będziesz potrzebował czy wykorzystywał 64GB. Edytowane 10 Lutego 2023 przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Hmm wg asus - to w ogóle nie obsługują modułów 2x32 szybszych niż 5600mhz - wrzucam zdjęcie. Poprawcie jeśli coś źle robię. Edytowane 10 Lutego 2023 przez qrzysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 2 godziny temu, qrzysio napisał: Hmm wg asus - to w ogóle nie obsługują modułów 2x32 szybszych niż 5600mhz - wrzucam zdjęcie. Poprawcie jeśli coś źle robię. oczywiście ze nie ma gwarancji, bo każda pamięć w trybie XMP, czy nowe AMD EXPO , będzie stabilnie działać z deklarowanymi szybkościami, bo to już jest OC , pamięć po włożeniu i tak domyślnie będzie startować z szybkością 4800MHz , trzeba wejść do biosu i ręcznie włączyć tryb XMP czy AMD EXPO , lub ręcznie ustawić odpowiednia szybkość, a to z jaka faktycznie będzie prędkością stabilnie pracować, to już zależy od (procesora- pamięci- oraz płyty głównej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) No i OK - teraz mi trochę rozjaśniłeś w głowie - bo na początku się przestraszyłem, że ten wybrany przeze mnie moduł w ogóle się nie odpali - tylko wysypie jakieś błędy. A on generalnie zadziała tylko ze stockowymi nastawami jak dla ryzenów tej serii/płyty głównej czy chipsetu - jeśli ryzeny natywnie maja 5200mhz to z takimi nastawami te pamięci będą działały - dopiero jak zacznę ja podnosić taktowanie - wtedy od procesora/płyty i samej sztuki pamięci będzie zależało czy osiągnę nastawy pamięci jak deklarowane lub lepsze ? Generalnie pytanie końcowe brzmi - czy zaproponowane przeze mnie kości 2x32GB odpalą się na tej płycie - kwestia ich OC to już sprawa czynników jak powyżej. Edytowane 10 Lutego 2023 przez qrzysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 Godzinę temu, qrzysio napisał: Generalnie pytanie końcowe brzmi - czy zaproponowane przeze mnie kości 2x32GB odpalą się na tej płycie - kwestia ich OC to już sprawa czynników jak powyżej. bez, przesady odpala na pewno, a to z jaką maksymalnie prędkością będą działać stabilnie to już trzeba będzie sprawdzić empirycznie XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 3 godziny temu, Mr.T... napisał: bez, przesady odpala na pewno, a to z jaką maksymalnie prędkością będą działać stabilnie to już trzeba będzie sprawdzić empirycznie XD Pytanie na sam koniec - czy ten zestaw 2x32GB jest ok, czy np zaproponowałbyś coś innego w podobnej kwocie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 2 godziny temu, qrzysio napisał: Pytanie na sam koniec - czy ten zestaw 2x32GB jest ok, czy np zaproponowałbyś coś innego w podobnej kwocie ? trzeba też patrzeć, na co faktycznie można kupić , zestawy 2x32GB nie ma za wielkiego do wyboru , i raczej pozostał bym przy tych pamięciach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frekasik Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Cześć, posiadam platformę AMD 7800X3D, Lexar 2x16GB 6400MHz, CL32 (LD5EU016G-R6400GDLA) oraz Gigabyte A620M Gaming X. Ustawiłem profil XMP i wszystko bardzo dobrze działa. Mam aktualnie 6400MHz oraz CL32-38-38-76. Zacząłem czytać że aby "osiągnąć" pełną wydajność należy ustawić RAM w trybie synchronicznym. Podobno też wszystko powyżej 6000MHz działa tylko asynchronicznie. Niestety nie bardzo wiem jak to zrobić ani jak się do tego zabrać. Czy powinienem zmniejszyć taktowanie na 6000 MHz i polepszyć timingi na CL 28 lub CL30? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Masz słabą płytę główną do tego. Tak, lepiej jest ustawić 6000MT/s i wyrównać z szyną procesora (tego i tak nie możesz podkręcić). Wtedy może uda się zejść z timingami na CL30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) sprawdź na jakich kościach masz pamięci - mam kilka hynixów i wszystkie ładnie chodzą na CL30, tryb 1:1. przy 64GB już nie chciało mi się zaostrzać timingów Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 14 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2023 Jak to jest z tymi pamieciami ddr5 - jak wloze 2 kosci to beda pracowac z predkoscia 6000mhz, a jak juz wloze 4 (takie same) to predkosc spadnie do 5600/4800? Mowa tu o pamieciach do amd np g skill neo cl30 64gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 14 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2023 Eeeee skąd ten pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 Nie wiem gdzies tak przeczytalem (albo zrozumialem) i juz nie pamietam gdzie Czyli mozna podlaczyc 4x32 np 6000mhz 30cl trident neo i bedzie hulac na 6000? ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 Najpierw sprawdź ... Jeżeli płyta i kontroler pamięci w CPU dadzą radę to dlaczego by nie? Takie historie tyczą się konkretnych przypadków, nie można traktować tego jako regułę. Na AM4 z DDR4 jeżeli trafisz słabszy procesor to jeżeli załadujesz 4 sloty pamięci kościami dual rank pod korek, to też możesz mieć problem z uzyskaniem wysokiego taktowania. Na Intelu to samo. Jest dużo zmiennych. Pytasz z ciekawości czy jakiś konkretny powód? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 (edytowane) A od wczoraj wybieram lepsza opcje, wlasciwie juz zdecydowalem - komp mi sie spalil, mialem pare czesci i tak sie zastanawialem czy kupic zastepczy, czy dokonczyc skladanie tego co zaczelem - dlatego sie pytalem o ddr4 wczoraj. Na razie to z ciekawosci za jakis czas moze mi sie to przyda - tez nie wiedzialem co kupowac czy czekac na kosci 48gb z poczatku, ale producenci sie nie pala z ich wydawaniem to zostane przy 64 do grania i streamowania na razie wystarczy kiedys moze dokupie Plyta to x670e taichi, cpu 7900x3d nie za bardzo wiem o co chodzi z tym kontrolerem pamieci ale zanim kupie postaram sie to zrozumiec, plyta glowna niby pisze ze 7200mhz moze obsluzyc ale musialbym spojrzec jeszcze raz na specyfikacje moze tam cos pisze Dzieki za odpowiedz Edytowane 15 Września 2023 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 40 minut temu, VonV3in napisał: co kupowac czy czekac na kosci 48gb Nie działają na AM5 40 minut temu, VonV3in napisał: zostane przy 64 do grania i streamowania na razie wystarczy kiedys moze dokupie Używasz chociaż połowę tego? 41 minut temu, VonV3in napisał: plyta glowna niby pisze ze 7200mhz moze obsluzyc ale musialbym spojrzec jeszcze raz na specyfikacje moze tam cos pisze https://www.purepc.pl/jaka-pamieci-ram-ddr5-dla-procesorow-amd-ryzen-7000-test-ddr5-6400-vs-ddr5-7200-mhz-synchroniczne-vs-asynchroniczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 A w wymaganiach hogwart legacy bylo 32gb ramu, to pomyslalem ze trzeba chociaz troche wiecej zeby obsluzyc obsa i jeszcze cos w tle Wydali biosa ktory wprowadza obsluge kosci 24 i 48gb przynajmniej na asrocku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 A włączałeś Hogwartsy? Przesadzasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remobrze4 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2024 Witam kupiłem w piątek części do komputera w poniedziałek tj. jutro powinny przyjść mi podzespoły jednak mam jeden problem ponieważ kolega mi wysłał RAM z x-komu a ja zamówiłem go na Media expert podczas wklejania kodu produktu na google LD5EU016G-R6400GDLA wyskoczył mi na Media Expert również z LEXARA lecz o innym taktowaniu i bez wspierania AMD Expo nie zauważyłem tego i zamówiłem. Myślicie że pójdzie to na tym zestawie bez żadnych problemów nie tracąc na osiągach zestawu? Wziąłem podzespoły na raty i raczej nie będę miał możliwości zwrotu jednej rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2024 https://ibb.co/Wk66Sxd to czy wejdą to się okaże 😄 ale masz już 99% pewności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remobrze4 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2024 2 minuty temu, axsin302 napisał(a): https://ibb.co/Wk66Sxd to czy wejdą to się okaże 😄 ale masz już 99% pewności Płyta niby akceptuje ten RAM ale czy będzie to grało z reszta tak jak powinno Poza tym dzięki za pomoc przy składaniu podzespołów do komputera, a jak oceniasz ten zestaw? 😀 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2024 3 minuty temu, Remobrze4 napisał: Płyta niby akceptuje ten RAM ale czy będzie to grało z reszta tak jak powinno niestety ddr5 ciężko się kręci ale powinno hulać różnica nie zauważysz co tu dużo pisać " X3D" to chyba wystarczy, 700 air to takie wielkie pudło które ja lubię, będziesz miał chłodno i cicho bo rozmiar daje akumulacje a raczej jej brak w obudowie obyś ty był zadowolony, to jest NAJWAŻNIEJSZE złożyłeś najlepszy zestaw pójście dalej to już popierdolec xD pokroju 4080 itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario108 Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2024 (edytowane) Hey Jak wiemy natywne wsparcie Zen 5 dla DDR5 jest wyższe niz dla Zen 4. Podniesiono z 5200Mhz do 5600Mhz. Czy ktoś z was orientuje się jak to się może przełożyć na stabilny sweetspot w trybie Gear1? W Zen 4 to jest 6000Mhz (niektórym się udalo nawet 6400Mhz, ale to rzadkość). Kupuje części do nowego kompa (Ryzen 9950X) i nie wiem czy kupować RAM 7200Mhz, wrazie gdyby ten procek odpalił wyżej tryb 1:1. Edytowane 19 Czerwca 2024 przez mario108 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2024 Testy pamięci RAM DDR5 na platformie AMD AM5: Test pamięci 1:1 vs 1:2 (Async vs Sync) na AMD Ryzen 7000 Jaka pamięć RAM do procesora AMD Ryzen 9000 Optymalizacja timingów pamięci RAM dla AMD Ryzen Szybsza pamięć RAM daje więcej wydajności AMD czy Intelowi? Szybsze 2 czy 4 moduły RAM w Dual Channel? Single czy Dual Rank? Test pamięci DDR5 6000 MHz CL28 na AMD Ryzen 7 7800X3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2024 (edytowane) Hej, mam PC, głównie do obróbki wideo: MSI MAG B650 TOMAHAWK Ryzen 9 7950X (reszta chyba nie ma znaczenia 😄) Chciałem powiększyć RAM DDR5 do 128GB - w tym celu kupiłem Kingston Fury 128GB w 4 kościach po 32GB. Niestety szybko padło rozczarowanie, bo przy takiej konfiguracji maksymalna szybkość tej pamięci to 3600MHz. Dla zainteresowanych dlaczego: https://www.youtube.com/watch?v=Q8XLvZTqyX8 W związku z tym szukam pamięci DDR5 w kościach po 64GB z RGB (jeśli to możliwe). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie 🙂 Pozdrawiam TW Edytowane 21 Listopada 2024 przez tw_psycho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2024 W dwóch kościach to max chyba tylko 96 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2024 (edytowane) Tak, zdaje się w tej chwili jeszcze nie ma w sprzedaży modułów (nieserwerowych) 64GB. Edytowane 23 Listopada 2024 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2024 Tak, 64 GB w jednej kości od Kingston/ Micron / Samsung z ECC tylko dostaniesz, ale cena i parametry zaporowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...