Gość Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 Specyfikacja twojej płyty głównej: "4 x DIMM, Max. 192GB, DDR5 7200(OC)/7000(OC)/6800(OC)/6600(OC)/6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600/ 5400/ 5200/ 5000/ 4800 Non-ECC, Un-buffered Memory" Widzisz przy prędkościach powyżej 5600 taki subtelny dopisek OC, a jeszcze gdzie w QVL Memory masz obiecane wsparcie dla czterech banków pamięci przy prędkości 7200, bo ja widzę dwa. Kup najlepiej 2x24 7000 i jeszcze się pomódl aby IMC procesora dało radę to obsłużyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 9 minut temu, ju-rek napisał: Specyfikacja twojej płyty głównej: "4 x DIMM, Max. 192GB, DDR5 7200(OC)/7000(OC)/6800(OC)/6600(OC)/6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600/ 5400/ 5200/ 5000/ 4800 Non-ECC, Un-buffered Memory" Widzisz przy prędkościach powyżej 5600 taki subtelny dopisek OC, a jeszcze gdzie w QVL Memory masz obiecane wsparcie dla czterech banków pamięci przy prędkości 7200, bo ja widzę dwa. Kup najlepiej 2x24 7000 i jeszcze się pomódl aby IMC procesora dało radę to obsłużyć. Czyli płyta za słaba żeby od tak ruszyły na pełnej prędkości, albo i moje umiejętności OC do tego zbyt markę żeby to ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 (edytowane) https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1TfGAex1K0_Af9idWtcgic1-IMY1D8fWn3IudKAZo43c/htmlview Masz tutaj interaktywny kalkulator predokosci pamieci dla Intela i amd jak i ustawianie jej optymalnie. To, że nie pójdzie 7200 na określonych timingach, nie oznacza, że nie pójdzie w ogole. Bo najczęściej płyty gł. mają qvl czyli producent sprawdził pamięc na danej płycie czy działa. Masz ustawienia minimum, optimum, safe. Jeżeli pamiec nie jest qvl to wtedy szukasz czasów safe, i sprawdzasz czy działa prawidłowo. W zakładkach u góry możesz sprawdzić tam jest opis, zen timings itp itd Edytowane 25 Maja 2024 przez maxmaster027 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 6 godzin temu, dr_Misiek napisał(a): Trochę to dla mnie dziwne zachowanie ponieważ w parach po dwie kości bez problemu pracują na7200 nic w tym dziwnego 4 kości w g1 beda ok jeśli chodzi o dokarmienie cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 Czyli to normalne że dwie kości działają na nominalnych wartościach ustawionych w XMP a cztery już nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 Większe obciążenie i kontrolera ram i procesora. Z 2 kanałów duall ram powinno być duże wykarmienie cpu. Nie mniejsze niż z 7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 6 godzin temu, dr_Misiek napisał: Procesor: i7-13600k No to wszystko powyżej DDR5 5600 to jest OC (dla dwóch kostek). Przy 4 kostkach te częstotliwości są znacznie niższe (~4000 MT/s? - i to co ponad, to OC) 49 minut temu, dr_Misiek napisał: Czyli to normalne że dwie kości działają na nominalnych wartościach ustawionych w XMP a cztery już nie? XMP to jest OC - czasem zadziała, a czasem nie i nie musi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2024 3 godziny temu, dr_Misiek napisał: Czyli to normalne że dwie kości działają na nominalnych wartościach ustawionych w XMP a cztery już nie? Tak dokładnie tak. https://www.asus.com/support?id=1156 Wejdź wybierz swoją płytę i zobaczysz sam jakie są maksymalne taktowania dla 4x16 zależnie od producenta pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2024 Dzięki za pomoc. Nigdy nie miałem problemów z ramem aż do teraz. W wolnych chwilach będę próbował manualne ustawiać może coś z tego wyjdzie a może nie, czas pokaże. Zawsze mogę wyjąć jedną parę albo zmienić wszystkie na jakiś zestaw w dwóch kościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2024 I to ostatnie bym polecał, bo jw. profile XMP czy jak zwał tak zwał to już O/C i tak naprawdę zależnie od CPU maksymalne realne taktowanie bez OC jest wyraźnie niższe. Więc skoro mamy dwukanałowy kontroler to nikt Ci nie zagwarantuje że taki CPU bez obniżenia taktowania łyknie 2x2, a najczęściej nie łyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 W dniu 26.05.2024 o 07:51, dr_Misiek napisał: Nigdy nie miałem problemów z ramem aż do teraz. DDR5 są specyficzne, na DDR3/DDR4 problemy były mniej uciążliwe, na DDR5 4 kości działają jakby w 8 kanałach więc kontroler nie daje rady, szczególnie, że w Intelu jest to tylko rozwinięcie kontrolera DDR4. Czy to Intel czy AMD 4 kości zazwyczaj działają 5600MT/s, max 6000 MT/s w zależności od jakości procka i możliwości płyty. Jak używasz PCta do grania to wymiana na 2x32GB załatwi problem, do pracy 5600 MT/s będzie ok, nie zauważysz jakichś kosmicznych różnic (nie na tyle żeby kombinować z wymianą RAMu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2024 (edytowane) Na przykładzie specyfikacji MSI MPG Z790 CARBON MAX WIFI II można prześledzić jak zachowuje się zestaw w sytuacji od 2 kości RAM single rank, po 4 kości dual rank. 4x DDR5 UDIMM, Maximum Memory Capacity 256GB Memory Support 7800+(OC)/ 7600(OC)/ 7400(OC)/ 7200(OC)/ 7000(OC)/ 6800(OC)/ 6600(OC)/ 6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600(JEDEC)/ 5400(JEDEC)/ 5200(JEDEC)/ 5000(JEDEC)/ 4800(JEDEC) MHz Max. overclocking frequency: • 1DPC 1R Max speed up to 7800+ MHz (2 kości single rank) • 1DPC 2R Max speed up to 6600+ MHz (2 kości dual rank) • 2DPC 1R Max speed up to 6400+ MHz (4 kości single rank) • 2DPC 2R Max speed up to 5600+ MHz (4 kości dual rank). 4 kości RAMu obok siebie powodują zwiększenie temperatury ich pracy w stosunku do 2 kości (na płycie z 4 bankami pamięci), co ramo w sobie jest czynnikiem wpływającym na stabilność ich pracy. Edytowane 27 Maja 2024 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4mbo Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2024 Witam, proszę o poradę w wyborze pamięci. Do dyspozycji mam taką bazę: I5 14400 + MSI PRO B760M-A WIFI DDR5 https://www.x-kom.pl/p/1222860-plyta-glowna-socket-1700-msi-pro-b760m-a-wifi-ddr5.html Jaką pamięć wybrać do tego zestawu dla osiągnięcia optymalnej wydajności. W opisie płyty podane są następujące typy obsługiwanej pamięci: 5600, 5400, 5200 i 5000 MHz. Dodatkowo podano, że ta płyta umożliwia obsługę tych typów pamięci OC: 6800, 6600, 6400, 6200, 6000 i 5800 MHz. Natomiast procesor jest bez litery K. Zauważyłem, że w zestawie za 6000zł na maj, dla I5 14500 + MSI B760M Gaming Plus WiFi proponowana pamięć to Patriot Viper Venom 6400 CL 32-40-40-84. Założenie jest takie, że złożę zestaw i nie będzie zmian przez najbliższe 3 lata. Pytanie: jaka pamięć wybrać, żeby w miarę optymalnie wykorzystać możliwości sprzętu? I jeszcze jedno ogólniejsze pytanie bo wyczytałem, że szybsza pamięć może bez problemów działać na niższym ustawieniu Mhz. To może nie oglądać się na szybkość Mhz skoro pamięć szybsza działa prawidłowo na niższych ust. i wybrać te 6400 Mhz z zestawu na maj? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 Pamięć będzie miała kilka profili XMP zapisanych, jak bardzo chcesz to będziesz mógł wybrać niższą prędkość bez manualnego ustawiania. Co do prędkości to te 6400 cl 32 wydaja się dobra propozycją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4mbo Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 Dzięki. A czy mógłbyś trochę wytłumaczyć mi tak po chłopsku temat pamięci i procesora i5 14400? Chodzi mi konkretnie, żeby zrozumieć to jedno zagadnienie => czy prędkość pamięci DDR5 jest kontrolowana niezależnie od częstotliwości tego procesora? W opisie tych pamięci jest podane, że są "obsługiwane profile OC Intel XMP" a jednocześnie widzę opis i5 14400 jest bez możliwości "podkręcenia". Czyli rozumieć, że pamięć można ustawić bez zmiany taktowana procka bo kontroler pracuje niezależnie? Przepraszam za takie pytania o pierdoły. Mam prawie 10 lat przerwy w składaniu pc a moje mgliste pojęcie o tym zatrzymało się przy i7 4770. Teraz próbuję od kilku miesięcy, dla własnej satysfakcji, zorientować się w nowościach. Wybrać w miarę optymalnie i hobbystycznie pobawić się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 Pamięć i procesor mają niezależne ustawienia częstotliwości. Na tym procesorze nie możesz zmienić częstotliwości, ale pamięci tak - pod warunkiem ze będziesz miał odpowiednią płytę główną. Kiedyś faktycznie było tak że jak kupowałeś zablokowany procesor (seria bez "k") to nie mogłeś też podkręcić pamięci. Ale Intel w całym swoim majestacie od którejś tam serii zezwolił na OC pamięci na zablokowanych CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 18 godzin temu, m4mbo napisał(a): Pytanie: jaka pamięć wybrać Bez wielkiej roznicy,oby tanio.Moze zajrzyj na pepera albo ceneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4mbo Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2024 6 godzin temu, cochin napisał(a): Pamięć i procesor mają niezależne ustawienia częstotliwości. Na tym procesorze nie możesz zmienić częstotliwości, ale pamięci tak - pod warunkiem ze będziesz miał odpowiednią płytę główną. Kiedyś faktycznie było tak że jak kupowałeś zablokowany procesor (seria bez "k") to nie mogłeś też podkręcić pamięci. Ale Intel w całym swoim majestacie od którejś tam serii zezwolił na OC pamięci na zablokowanych CPU. Wielkie dzięki za pomoc bo właśnie takiej informacji potrzebowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vicanty Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum, ale przejdźmy do rzeczy. Kupiłem płytę główną MSI PRO B760M-P DDR5 z prockiem i5 12400f oraz ramy Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 niestety po przełączeniu w tryb XMP nie działają poprawnie. 6400MHz - komputer uruchamia się z błędęm memory overclocked error, uruchamia się za to na 6000MHz, ale windows 11 pro nie działa stabilnie i również wypluwa błąd. Zainstalowałem też windows 10, komputer randomowo się wyłączał, było napisane shutdown i tyle - myślę, że to też wina ramów. Wyczytałem, że te ramy nie są kompatybilne z płytą główną, zatem proszę o poradę jakie ramy będą na pewno działały z tą płytą. Poniżej linki do moich podzespołów: Link do procka Link do płyty Link do pamięci Edytowane 10 Września 2024 przez Vicanty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) XMP to jest OC. Maksymalna gwarantowana prędkość pamięci, zgodnie ze specyfikacją tego procesora, przy DDR5 to 4800MT/s. Jeśli kontroler nie podkręcił się tak bardzo jak tego oczekiwałeś, to po prostu obniż manualnie taktowanie (np. na 5600) i sprawdź, czy po takim mniejszym OC już będzie bezbłędnie. 18 minut temu, Vicanty napisał: Wyczytałem, że te ramy nie są kompatybilne z płytą główną Sądzę, że są kompatybilne, ale po prostu kontroler pamięci w CPU nie wytrzymał OC z 4800 MT/s do 6000-6400 - bywa. Edytowane 10 Września 2024 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2024 No cóż trzeba by było pobawić się voltarzem Procka i zobaczyć do ilu MHz podkręci się Procek i wtedy zmienić MHz RAMu o zobaczyć czy się dogadają . Płyta z prockiem gada po MHz Procka więc nie ważne ile MHz ma RAM i tak będzie pracował z częstotliwością płyty + CPU dane ze strony intela. Oczywiście mogą być błędy z tak dużych różnic więc proponuję wartości zbliżone do tych z procesora i zobaczyć jak wtedy będzie ze stabilnością . PozdrawiamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2024 Rozumiem że RAM masz w dwóch kościach które działają w Dualu ? System Windows XX , dysk ssd/HDD ? Tak jak napisał poprzednik. Lol jest ostatnio bardzo wredny jeśli chodzi o FPSy polecają od zainstalowania wszystkich sterowników łącznie z biosem po ustawienia w panelu karty graficznej na maksymalną wydajność każda karta ma coś takiego w swoich opcjach. Lub zwyczajnie obniżyć grafikę w grze lub ustawienia limitu FPSow na np. 60 .Możesz również sprawdzić temperaturę na karcie graficznej czy się nie przegrzewa ponieważ przy uzyskaniu odpowiedniej temperatury zwyczajnie obniża swoją wydajność ;) takie tam wprowadzenie. Pozdrawiam.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urbas91 Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 Witam, panowie posiadam płytę główną Gigabyte Z790 GAMING X + do tego pamięć RAM Lexar Ares RGB DDR5 32 GB 6400MHz CL32 (dwie kości po 16GB, włożone w drugi i czwarty slot) I mam problem żeby wbić taktowanie pamięci na 6400MHz. Po włączeniu w biosie profilu XMP 1 na 6400MHZ, po zatwierdzeniu ustawień raz że komputer znacznie dłużej się uruchamia (początkowo występuje czarny ekran dopiero po jakiejś chwili zaczyna uruchamiać się Windows) to do tego w cpu-z wygląda jak by pamięć mimo wszystko i tak pracowała na 3200MHz. Możecie coś doradzić, bo nie wiem czy robię coś nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 (edytowane) CPU-Z pokazuje połowę taktowania , więc jest dobrze. Zainstaluj sobie Aida 64 https://www.aida64.com/downloads/Nzg1ODk4OTg=#google_vignette Edytowane 27 Października 2024 przez Gerg7 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 4 godziny temu, urbas91 napisał: Witam, panowie posiadam płytę główną Gigabyte Z790 GAMING X + do tego pamięć RAM Lexar Ares RGB DDR5 32 GB 6400MHz CL32 (dwie kości po 16GB, włożone w drugi i czwarty slot) I mam problem żeby wbić taktowanie pamięci na 6400MHz. Po włączeniu w biosie profilu XMP 1 na 6400MHZ, po zatwierdzeniu ustawień raz że komputer znacznie dłużej się uruchamia (początkowo występuje czarny ekran dopiero po jakiejś chwili zaczyna uruchamiać się Windows) to do tego w cpu-z wygląda jak by pamięć mimo wszystko i tak pracowała na 3200MHz. Możecie coś doradzić, bo nie wiem czy robię coś nie tak. Tak spróbuj podbić napięcie np 1.5VDD i 1.5 VDDq na intelu i ustawic 7000mhz, A to że tak pokazuje to już Gerg Ci napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 Podaj proszę procesorWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2024 Testy pamięci RAM DDR4 / DDR5 na platformie LGA1700: Test pamięci DDR4 i DDR5 na Intel Core i9-12900K Skalowanie pamięci RAM na procesorze Intel Core i7-14700K Który procesor zyskuje więcej na szybkiej pamięci RAM DDR5? Test Intel Core i5-14600K vs AMD Ryzen 7 7700X AMD Ryzen 7 7800X3D vs Intel Core i5-14600K - Test podkręconych procesorów z szybkimi pamięciami RAM DDR5 Test pamięci RAM DDR5 vs RAM DDR4 - Jaka jest różnica wydajności? Porównanie kilku zestawów na procesorze Intel Core i5-14600K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurboGuma Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2024 Moja płyta to msi mag z790 tomahawk wifi z i7 14700kf i ramy ddr5 Patriot 32GB (2x16GB) 7200MHz VIPER VENOM CL34-42-42-84 po próbie wczytania profilu xmp 7200 mt/s komputer się resetuje i wywala różne błędy, jedyna stabilna prędkość jaką mogę wybrać to 6600 mt/s. Czy ktoś może mi pomóc w ustawieniach tego profilu xmp aby te ramy działały na prędkości 7200 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2024 Na początek podnieś napięcie RAM, powinno być 1.45V. Sloty 2 i 4 obsadziłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurboGuma Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2024 @Caleb napięcie dla tych ram to 1.45 z fabryki, sloty 2 i 4 obsadzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...