Skocz do zawartości
AVENGER

Zmiana shitu na shit i zaskoczenie :o

Rekomendowane odpowiedzi

Zmienilem dzis swojego Feela 300W ktory juz mi na nerwy dzialal swoimi +12 ktroe dla niego w full load wynosilo 11,33, na Megabajt 350W za 65zl lol. Hajsu wiecej na nic nie mailem z uwagi spalonego kompa bracika :)....

No i ide do domu w sumie wqrwiony, bo mowie sobie co za gowno, malo wazy nic nie zdziala, bedzie tak samo albo i gozej.

Po wejsciu na chate zwazylem rekami :D i okazalo sie ze Feel ciezszy, mysle sobie no ku... ladnie. Zapuszczam i odziwo podaje napiecia jakie mam:

Feel Megabajt

Idle:

Vcore 1,59 1,60

+3,3 3,15 3,22

+5 5,05 5,03

+12 11,71 12,10

Stresss:

Vcore 1,53 1,54

+3,3 3,12 3,20

+5 5,05 5,03

+12 11,33 11,68

Podane wartosci sa wartosciami hmm najbardziej odchylonymi od prawidlowch srednie sa troche bardziej zblizone do idealu. Co wy powiecie na takie wyniki zasilki za 65 zeta ?

A BTW. Zasilacz jest calkowicie zimny nawet w dluugim stessie, Feel przy nim to sahara, mimo ze ma wiecej wlotow powierza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem ze wiekszosc jest zorientowana w moim sprzecie

P4 - 2A@3GHz [1,625V-BIOS]

mobo - GA-8SQ800U [sIS 655/FSB 150]

ram - kingstone 333 256mb [@374]

GF2Pro - 200@235 366@410

Barracuda IV 40Gb/CD-ROM

2x92 Sunnon + ostatnio dodalem dla lepszego przeplywu jeszcze 2x80mm na gore i dol tylu i na srdoek 60 [chyba tyle to jest :D, taki maly z PII]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy powiecie na takie wyniki zasilki za 65 zeta ?

A BTW. Zasilacz jest calkowicie zimny nawet w dluugim stessie

Powiem tylko tyle, trzymam w lewej rece Megabajta 350W i w prawej Deera 400W i powstaje od razu pytanie, co to jest to to pudeleczko po lewej stronie 8O 8O 8O

wazy 5 razy mniej, robi wrazenie pustego pudelka z aluminium, nie dziwie sie ze sie nie grzeje bo tam w srodku nic nie ma... :lol: :lol: :lol: kabelki maja dlugosc ledwie wystarczajaca, np. Deer z 2 razy dluzsze, 4 piny (a nie 5) do dyskow itd itd... Deer kosztowal mnie uzywany 90 zlotych, dlatego wlasnie wymienilem bo nadazyla sie okazja.

A juz tak bardziej serio to ze u Ciebie tak dzialal, to bardziej przypadek i nie nalezy sie kierowac przypadkiem oceniajac cala serie, jak sie okazuje model modelowi nierowny, owszem faktycznie plusem jest ze sie nie grzeje i mowa tu o calej serii 350W (moj mial tak samo).

Oczywiscie powinienes sie cieszyc, ze masz lepszy od innych megabajtow zasilacz i ze trzyma napiecia, jednak moim zdaniem nie masz tez bardzo pradozernego sprzetu (zwlaszcza chodzi o grafike) i Megabajt po prostu sobie z tym radzi, jak zamontujesz np ti4200 albo 8500le nie mowie juz o wyzszych (sprobuj :lol: ) sytuacja moze sie juz zmienic :lol:

Moj werdykt jest taki, ze Megabajt 350W to zasilacz wart swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha mam krola megabajtow :D, no niewiem czy moj procek nie taki proadozerny jest Feel 300W se nie radzil, no ale mial tylko 10A na 12V.

Mysle ze sobie poradzi z GF4, bo z tego co wiem on je z 5V.

A tak z innej strony to zaczynak chyba zbierac na Huntkeya 400W, tego z tym 120mm fanem.

No coz nie trza bylo palic kompa bratu, bym juz na Huncie jechal......

Ale jak wiedomo zycie czasami jest wqrwiajace :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feel 300W [10A na 12V] se nie radzil bo tak procek wyjadal okolo 92W, do tego 2xSunnon+2x80mm+1x60[~=7 dla ulatwienia przyjme 8] to jest 100W, do tego dochodzi jeszcze dysk, cd-rom i mobo na ktore zostaje 10W, ten Feel pracowal na granicy swoich mozliwosci.

Krola Megabajtow wziolem tylko dlatego zeby cos mialo przynajmniej 15A na 12V i bylo jak najtansze z wczesniej wspomnianych powodow. No i jest tanio i jest 15A, ile w tym prawdy [w tych A jest to nie wiem] wiem natomiast jakie mam napiecia, czyli jest o niebo [no powiedzmy :lol: ] lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feel 300W [10A na 12V] se nie radzil bo tak procek wyjadal okolo 92W, do tego 2xSunnon+2x80mm+1x60[~=7 dla ulatwienia przyjme 8] to jest 100W, do tego dochodzi jeszcze dysk, cd-rom i mobo na ktore zostaje 10W, ten Feel pracowal na granicy swoich mozliwosci.

Krola Megabajtow wziolem tylko dlatego zeby cos mialo przynajmniej 15A na 12V i bylo jak najtansze z wczesniej wspomnianych powodow. No i jest tanio i jest 15A, ile w tym prawdy [w tych A jest to nie wiem] wiem natomiast jakie mam napiecia, czyli jest o niebo [no powiedzmy  :lol: ] lepiej.

ale to ze czytasz na nalepce 300-350W to jedno a to ze jeden daje 150W a drugi 200W (dalekie obiecanym 300-350) to drugie...

Feel nie wytrzymywal bo pewnie dawal realnie 150-200, jednakze to zadna regula i drugi Feel 300W moze dawac wiecej niz Twoj megabajt 350W, tak sie dzieje dlatego ze taka taniocha jest robiona bardzo przypadkowo i zdarzaja sie bardzo rozne serie, nie ma tu powazniejszej kontroli jakosci albo jej brak calkowicie, montaz tez bez kontroli - tworzone sa pewnie z wyrywkowych podzespolow itd dlatego mogles sie przesiasc z bardzo slabego egzemplarza feela na bardzo dobry egezmplarz megabajta, dlatego odczuwasz duza roznice i masz wrazenie ze megabajt jest rewelacyjny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedalej jak miesiac temu mialem w rekach 2 takie megabajty.

Jeden sie spalil a 10min pozniej drugi :P.Ogolem poszly 3 zasilki.

Przyczym moj Feel 300W z PFC pociagnal tego samego kompa bez pierdniecia. A ,no i wazy z 2x tyle ;] .Kompem testowym byl AXP 1700+@2.4ghz @1.85v Gf4ti4200 2xdyski 2xCd, buzery bajery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh tez napedzalem ;) kompa Megabajtem do niedawna. tym wlasnie modelem. napiecia byly spoko, ale troche lataly:

3,3V 3,24-3,28

5V 4,76-5,0V

12V 12,2-12,6

pomiary z mobo, 1700+@2,1GHz. nie bylo tak zle. dzis Megabajt lezy w szafie i czeka na szczesliwego nabywce.

ps. za 65zl mozna juz kupic na Allegro FSP 300W. bez porownania z Megabajtem... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed moim obecnym zasilaczem miałem 2 lub 3 miechy megabajta 350 W i na początku też dość łądnie trzymał napięcia (no może zamiast 3,3 dawał coś ok 3,2) ale później było tylko coraz gorzej - napisz za miesiąc czy dalej jesteś zadowolony ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh tez napedzalem ;) kompa Megabajtem do niedawna. tym wlasnie modelem. napiecia byly spoko, ale troche lataly:

3,3V 3,24-3,28

5V 4,76-5,0V

12V 12,2-12,6

pomiary z mobo, 1700+@2,1GHz. nie bylo tak zle. dzis Megabajt lezy w szafie i czeka na szczesliwego nabywce.

ps. za 65zl mozna juz kupic na Allegro FSP 300W. bez porownania z Megabajtem... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed moim obecnym zasilaczem miałem 2 lub 3 miechy megabajta 350 W i na początku też dość łądnie trzymał napięcia (no może zamiast 3,3 dawał coś ok 3,2) ale później było tylko coraz gorzej - napisz za miesiąc czy dalej jesteś zadowolony ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumplowi wlasnie padl megabajt 350 W , przy probie podniesienia zasilania procka do 1,7V sprzet: Barton 2500, 1GB ram ddr 333, radeon 8500 128MB... dodam ze potym jak mu sie spalil, jedzie teraz na jakims starym 250W bez poblemow...

Co do napiec, to jednak moim zdaniem troche slabo... moj Codeshit 400W ma znacznie lepsze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To popatrzcie na mojego Codegena 300W oto napiecia z soboty jak jescze mialem GEF3TI200 @ 260/520

wszystko w max stresie :

1,75V-------1,74V do 1,76V

2,5V---------2,48V

3,3V---------3,25V do 3,27V

5V-----------4,89 do 4,93V

12V----------12,67V

zasiłka za 65zł!!!!!!!!!!!!! i co nieopłaca sie?? według mnie warto dać 65zł za tego nowego Codegena, naprawdę niejest taki zły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości shitowych zasilaczy trafiają sie egzemplaże działające nadspodziewanie dobrze, np. ja mam zasiłkę Rubikon :(, a napięcia to:

12V - 11,97V

5V - 4,9V

3,3V - 3,3V

Napięcia podaje takie jakie są w tej chwili, ale pod obciążwniem nie zmieniaja się znacznie :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzis qpilem Chiefteca 420 i mam spokoj :D. Wczesniej mialem KingStara ale po zmianie plyty trzeba go bylo wy.... Napiecia trzymal calkiem dobrze oprocz tego, ze +5 bylo bardzo niskie - momentami 4,8.

AVENGER nie lepiej zamiast tego HK brac Chiefteca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feel 300W [10A na 12V] se nie radzil bo tak procek wyjadal okolo 92W

Bo kiepski model miałeś. Wylicz sobie ile mój proc pożera (wentylków tez nie poskąpiłem). Z Feelami tak samo jak z megabajtami, trza kupic dobrą wersję ja mam ESP-300ATXSP4 ver. 2.03 tysz 10A na 12V i radzi sobie znakomicie. Żadnego zwisu przez zasiłę nie mam i nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości shitowych zasilaczy trafiają sie egzemplaże działające nadspodziewanie dobrze, np. ja mam zasiłkę Rubikon :(, a napięcia to: 

12V - 11,97V

5V - 4,9V

3,3V - 3,3V

Napięcia podaje takie jakie są w tej chwili, ale pod obciążwniem nie zmieniaja się znacznie :D.

Rowniez i ja mam takiego fuksa :D

Megabajt 300W, o ktorym juz pisalem. Napiecia trzma w normie odchylki max 2%

Podam Wam z domu dokladne wartosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz sie BENITO bo:

1) 10A na 12V = 120W i niewieze ze sie to przeskoczy, nawet niewieze ze Feel jest utrzymac dluugo taka wartosc

2) Niemozesz porownywac zasilacza na platformiae Intela i AMD. Intel posila sie z 12V amd z 5V i 3,3V, a Feel kosztem wlasnie tych nieszczesnych w moim przypadku 12V ma mocniejsze 5V i 3,3V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...