Skocz do zawartości
VooQee

Przesiadka z Intela na AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, noszę się z zamiarem wymiany procesora z Intela na AMD. Aktualnie posiadam Intel(R) Core(TM) i9-14900KF oraz płytę główną ASUS ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI myślę o kupnie nowego AMD Ryzen 9 9950X3D, który miałby być osadzony na Asus ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI. Przedstawiłem zamiar i dochodzę do kwestii, która mnie nurtuje mianowicie posiadam pamięci G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) chciałbym je zostawić z racji szaleństwa cenowego na rynku. Pytanie czy te pamięci będą działać z platformą AMD?

Z poważaniem VooQee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na profilu Intel Default Settings - Performance podczas testu w Cinebench'u temperatury dobijają do 100 st. C napięć nie kontrolowałem. Chłodzenie jakie jest zamontowane to EK Water Blocks EK-Nucleus AIO CR360 Dark. Zasilacz jaki posiadam to be quiet! Straight Power 12 1000W nie wiem czy ta informacja jest ważna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, VooQee napisał(a):

Przedstawiłem zamiar i dochodzę do kwestii, która mnie nurtuje mianowicie posiadam pamięci G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) chciałbym je zostawić z racji szaleństwa cenowego na rynku.

Wracając do sedna: działać na 99% będą, choć niekoniecznie po OC do 6800 MT/s 😉 (bo te 6800 MT/s namalowane na pudełku to zapewne profil OC, czyli XMP lub inne EXPO). Tak czy inaczej zawsze można obniżyć to taktowanie, lub w ogóle wyłączyć OC. Jaki te pamięci mają najszybszy profil nonOC?

6 godzin temu, VooQee napisał(a):

Na profilu Intel Default Settings - Performance podczas testu w Cinebench'u temperatury dobijają do 100 st. C 

Ciekawe jakie limity ustawił (bazowo ten CPU powinien mieć PL1=125W, PL2=253W, TAU=56s). Producenci płyt często na domyślnych ustawieniach nie trzymają się specyfikacji. Swoją drogą jaki masz mikrokod do tego CPU podawany przez płytę? (12F?)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, leven napisał(a):

Pipolinio ma wiedze na temat OC odnośnie  P-core na 6.2 GHZ  (wszystkie P-Core !!!)   🙃

Żeby było ciekawiej, to dodam, że w specyfikacji, to całe Intel Thermal Velocity Boost, powinno działać do 70 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury, max boost w przypadku i9 14900KS i to dla max dwóch rdzeni, to 5,9 GHz (i 5,8Ghz dla i9 14900K). ... także ciekaw jestem ilu ludzi upala swoje procesory, nie trzymając się max dopuszczalnych parametrów pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędkość degradacji zależy od wszystkich czynników występujących w danej chwili, czyli: temperatury i mocy (napięcie x prąd). Mój CPU w IDLE potrafi na ułamek sekundy wyskoczyć sobie raz na półtora-godziny nawet powyżej 1,4V. Natomiast przy obciążeniu Cinebench R23 na dwóch rdzeniach, przy taktowaniu 5,3 GHz, ma napięcie stabilizujące się na 1,3V, a temperatury nie przekraczają na tych rdzeniach rejonów 60 stopni Celsjusza. Intel zrobił sztywny limit na 1,55V dla RaptorLake i on powinien działać dobrze, w otoczeniu innych zabezpieczeń (np. temperaturowych, czy mocowych ... no i czasowych, bo co innego 1,55V na ułamek sekundy w transjencie, a co innego rąbanie 1,55V non-stop przez 5 godzin.

Także czy napięcie 1,4V jest wysokie? - to zależy. Jak obciążę swój CPU maksymalnie (wszystkie rdzenie, Cinebench R23 multicore), to napięcia mam poniżej 0,9V, a temperatury na najgorętrzym rdzeniu nie wyskakują powyżej 46 stopni Celsjusza 🙂 (na tym samym CPU, który potrafi wystrzelić sobie powyżej 1,4V w IDLE)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, tomikitwo napisał(a):

Z ciekawości zapytam czym kierujesz się planując taką zmianę? W grach 1440p i 2160p ani programach nie odczujesz zbytnio różnicy. 

Miałem o to samo pytać. 🙂, cep dalej mocny i w zupełności wystarczający do wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc zmiana podyktowana jest tym, że podejrzewam początki degradacji procesora (wykrzaczanie się podczas grania najczęściej w grach na silniku unreal engine - Star Wars: Outlaws, Grey Zone Warfare). Taktowanie pamięci po wyłączeniu profilu XMP na fabryczne bazowe ustawiło na 4800 Mhz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, VooQee napisał(a):

Zgłaszałeś przez sklep w którym kupiłeś czy bezpośrednio na stronie Intela? Trochę mnie pocieszyłeś i dałeś do zastanowienia się nad przesiadką i kupnem nowej platformy :-).

Zanim zdegradujesz kolejny CPU, może skontroluj te limity mocy. 😉 100 stopni przy chłodzeniu wodą, wskazuje na moce powyżej 253W i to non-stop przy obciążeniu.

2 godziny temu, VooQee napisał(a):

Taktowanie pamięci po wyłączeniu profilu XMP na fabryczne bazowe ustawiło na 4800 Mhz 

To słaby ten profil nonOC mają te moduły (lepsze kostki mają spokojnie 5600 MT/s @1,1V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.09.2026 o 10:19, Kyle napisał(a):

Prędkość degradacji zależy od wszystkich czynników występujących w danej chwili, czyli: temperatury i mocy (napięcie x prąd). Mój CPU w IDLE potrafi na ułamek sekundy wyskoczyć sobie raz na półtora-godziny nawet powyżej 1,4V. Natomiast przy obciążeniu Cinebench R23 na dwóch rdzeniach, przy taktowaniu 5,3 GHz, ma napięcie stabilizujące się na 1,3V, a temperatury nie przekraczają na tych rdzeniach rejonów 60 stopni Celsjusza. Intel zrobił sztywny limit na 1,55V dla RaptorLake i on powinien działać dobrze, w otoczeniu innych zabezpieczeń (np. temperaturowych, czy mocowych ... no i czasowych, bo co innego 1,55V na ułamek sekundy w transjencie, a co innego rąbanie 1,55V non-stop przez 5 godzin.

Także czy napięcie 1,4V jest wysokie? - to zależy. Jak obciążę swój CPU maksymalnie (wszystkie rdzenie, Cinebench R23 multicore), to napięcia mam poniżej 0,9V, a temperatury na najgorętrzym rdzeniu nie wyskakują powyżej 46 stopni Celsjusza 🙂 (na tym samym CPU, który potrafi wystrzelić sobie powyżej 1,4V w IDLE)

Kyle robiłeś jakiś UV na swoim egzemplarzu, że osiągnąłeś takie temperatury w teście Cinebench? U mnie po odpaleniu multicore osiąga 100 st C i dławienie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100° to bardzo dużo, na bank ma za duże vcore w stresie. Ja nie miałem takiej temperatury na profilu Intel performance i z chłodzeniem powietrznym. Aktualizacja bios do najnowszego i ustawienie profilu Intela performance lub extreme powinno dać Ci odpowiednie napięcie. Generalnie to wychodzenie z PL powyżej 253 W nie ma przy tym procku większego sensu. 

Edytowane przez tomikitwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.09.2026 o 20:03, VooQee napisał(a):

Kyle robiłeś jakiś UV na swoim egzemplarzu, że osiągnąłeś takie temperatury w teście Cinebench? U mnie po odpaleniu multicore osiąga 100 st C i dławienie 😞

Nie. Ja tylko obniżyłem PL2 do poziomu PL1 ze specyfikacji i wyłączyłem Intel Turbo Boost 3.0 (mam i7 14700). W przypadku i9 14900/K/KS dodatkowo wyłączyłbym oczywiście Intel Thermal Velocity Boost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi