Skocz do zawartości
mrtnt

Awaryjnosc dyskow z przedzialu od 20 do xx GB.

Jaki dysk z przedzialu od 20 > xx GB zepsul Ci sie.  

1. 1. Jaki dysk z przedzialu od 20 > xx GB zepsul Ci sie.

• WD Caviar
      9
    • Maxtor
      4
    • Seagate
      21
    • Samsung
      6
    • IBM
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz jest to dosc dreczacy temat uwazam ze warto postawic taka ankiete, moim zdaniem wprowadzanych jest wiele blednych tez i hipotez :lol: A w ogole to uwazam ze brakuje wlasnie takiego dzialu jak ANKIETY gdzie zbierane byly by wszystkie dane, przeciez w sprzecie statystyka to jedna z najwazniejszych rzeczy, wiadomo ze kazdy chwali to co ma a ankiety sa raczej bezstronne, ankiet mozna wymyslac tyle ile dusza pragnie, chocby na wzor tej. Same ankietowanie jest pomocne np przy kierowaniu sie zakupem, wieksza liczba odpowiedzi pozwala lepiej ocenic na ile faktcznie dany sprzet jest wadliwy.

W tej ankiecie biore pod uwage dyski od 20 GB wzwyz, jesli macie inne dyski bardzo bym prosil o nie zaznaczanie poniewaz docelowo chodzi wlasnie o sprawdzenie awaryjnosci serii w miare nowych dyskow. Brac pod uwage trzeba tez ilosc nabywanych dyskow. Prosilbym tez aby to bylo w miare rzetelne, bez wiekszych sympatii czy antypatii do firmy.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, a moze nic nie wyjdzie.

Update > teraz oki? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:x

Samsung SV0602H 60GB w trakcie psucia sie - sa bady

niech kazdy wpisuje model - a jak pamieta to serie, numer firmware,...

BTW popraw troche temat bo malo czytelny i blednie uzyty znak > :P

(jak sie temat bedzie rozwijal to zostanie przyklejony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy co z tego wyjdzie, a moze nic nie wyjdzie.

Zobaczymy ;)

"Prywatnie" zdechł mi Samsung 40 GB. O ścianę nim nie rzucałem, w kilka dni (po roku użytkowania) ilość badów wzrosła od zera do ponad 1 Gb :(

SMART w końcu uznał że dysk nie nadaje się do użytku, to wysłałem do serwisu. Najpierw odesłali ten sam, "naprawiony" programem SHDiag (jakbym sam nie umiał tego zrobić), a potem dostałem nowy. Na wszelki wypadek od razu go sprzedałem ;)

Statystyk firmy nie będę cytował, dopiero po podziale na modele dysków (nie producenta) widać znaczące różnice.

Zresztą od strony sprzedawcy sprawa wygląda nieco inaczej, np. 20% dysków firmy XXXX już na etapie montażu kompa odpada (nie uruchamiają się, bady po pierwszym formatowaniu, itp. ), a z tych które poszły do sprzedaży wraca 3 na 100. Czyli u mnie 1/4 wadliwa, a klienci sobie chwalą ten model.

No to zobaczymy co pokaże ta ankieta :)

A na koniec ciekawostka:

U jednego z moich klientów regularnie, co 2-3 miesiące wysiadał dysk. Komputer już przy drugiej wymianie (ogółem 5 razy miał zmieniany dysk) dokładnie sprawdziłem - zasilacz dałem dobrej klasy, taśmy nowe i pospinane ładnie w obudowie, płyta dobra (Asus pod P III) ... no nie było się czego czepiać. A dysk znów wysiadł, po dwóch miesiącach. Żeby nie było nieporozumień - dałem plomby, wyjmowanie dysku i noszenie wykluczone (chyba że z kompem, ale obudowa tower - dla kulturystów).

Przy piątej z kolei reklamacji (acha, zapomniałem napisać że poza pierwszymi dwoma dawałem dyski innych modeli/firm) pojechałem sobie do tego klienta wymienić padlinę w domu. No i dopiero wtedy zrozumiałem co jest grane ....

Facet na okrągło słuchał muzyki, subwoofer potężnych rozmiarów tuż przy kompie - a w głośnikach ... DiscoPolo!!!

Żaden dysk nie był w stanie tego wytrzymać ;)

Od tego czasu sprawdzam przy reklamacji dysku ile i jakiej jest na nim muzy nagrane ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ,że nie można dać dwoch odpowiedzi ... :D Maxtor taki jak w podpisie po 1 miesiacu eksploatacji, Samsung 40GB model nie pamietam - takze po miesiacu ,ale w innym kompie. A dzielny Seagate 20GB trzyma sie juz od 2-3 lat !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dal wiecej odpowiedzi bo w swoim zyciu juz troche tego mialem, z badow to mialem 2x850 WD , 3,2 Seagate medalist, 2,5 WD, 40 Fujitsu, 2x40 Seagate Ujakistam, 8,4 Seagate Ujakistam, padlniete elektroniki lub inne anomalie : 30 Samsung, 30 WD, 2x10 Fujitsu, 20 Seagate Ucostam. Natomiast ze swojej strony nigdy nie padl mi zaden Maxtor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze mi padl tylko Fujitsu 3.2GB to do ankiety uzylem danych z moich kumpli i tak:

WD Caviar - 0 sztuk (tylko 2.5GB ,ale sie nie liczy bo <20gb)

Maxtor - 0 sztuk (jeden kumpel ma)

Seagate - 3 sztuki (20gb i 2x40gb ,jeszcze kilka 4.3gb ,6gb)

Samsung - 0 sztuk (sam mam 20gb i 80gb ,jeszcze dwoch kumpli ma )

IBM - 1 sztuka (30gb ,sam mam 40gb)

chyba kazdy zrozumie ze dalem odpowiedz Seagate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..mam spore watpliwosci co do miarodajnosci wynikow takich ankiet. przeciez trzeba przynajmniej wziac pod uwage ilosc uzytkownikow przypadajacych na konkretna marke ..warto tesh zalozyc jakis margines dla przypadkow wynikajacych z niewlasciwego uzytkowania takiego sprzetu. generalnie takie ankiety klamia. sens mialoby opisywanie swoich przypadkow na podstawie ktorych mozna jakos wykluczyc wadliwe partie sprzetu przez wylapanie wrodzonych usterek ktore beda sie objawiac w podobny sposob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja naprzykład mam 3 dyski i jeszcze żaden mi nie padł, nie mają nawet żadnego bad sectora, oto one:

Segate Medalist -> 540 MB (dysk ma 8 lat)

WD Caviar -> 4 GB (dysk ma 4 lata)

Segate Baracuda 7200rpm -> 30 GB (2 lata chyba)

więc nie wypełnie ankiety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie samsung 40 zepsuł sie po 2 dniach użytkowania (normalnego) - pojawiły się bady.... 3 dni później zepsuł sie drugi, taki sam, kupiony u innego dystr., tego samego dnia. to samo, bady... zamienione na Seagate U5, ktore chodza do dzisiaj bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j.e.b.a.n.y caviar mi zdechł. 20 GB miał, zdechło ponad 10 GB danych.

model : 205AA - 00AFA00

Date : 19 FEB 2000

nie będę pisał reszty oznaczeń bo każdy caviar to badziewie. jakiś czas temu była seria, która padała (straszne wycie, padaka), później chcwila spokoju i ta seria, która jest w sklepach obecnie też pada sporo powyżej przeciętnej.

teraz mam samsunga, najnowszy model na częściach wspólnych z dyskami 160 GB i większymi. idealnie cichy (najcichszy na rynku) i szybszy od barakudy 7200.7 i maxtora diamond max 8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo każdy caviar to badziewie

znowu walisz te swoje bzdety -to ze nie lubisz wdc juz wszyscy wiemy -daruj sobie te kretynskie uwagi -ciekawe kiedy jeb... szajsung-pewnie lada chwila

szybszy od barakudy 7200.7 i maxtora diamond max 8.

ta-na pewno-pewnie jeszcze razem wzietych -ROTFL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu walisz te swoje bzdety -to ze nie lubisz wdc juz wszyscy wiemy -daruj sobie te kretynskie uwagi -ciekawe kiedy jeb... szajsung-pewnie lada chwila

znowu walisz te swoje bzdety - to ze nie lubisz samsunga to juz wiemy-daruj sobie te kretynskie uwagi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...teraz mam samsunga, najnowszy model na częściach wspólnych z dyskami 160 GB i większymi. idealnie cichy (najcichszy na rynku) i szybszy ...

ciesz sie dokad mozesz :P bo ja tez sie cieszylem ze mam w miare szybki i cichy dysk (seria V60) az do 4.IX.2003 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu walisz te swoje bzdety - to ze nie lubisz samsunga to juz wiemy-daruj sobie te kretynskie uwagi :lol:

odpitol sie ode mnie co??

nigdzie nie napisałem ze nie lubię samsunga , wręcz przeciwnie

skrót - jeb... pochodzi od słowa "zespuje się"(czasownik) a nie od słową "nic nie warty" (przymiotnik)

taki był kontekst wypowiedzi -co zresztą srednio inteligentny człek powinien dostrzec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta ankieta jest calkowicie do bani - nie mozna czegos takiego robic bo

np segate ma 60 % udzialow w rynku a pozostale firmy dziela sie ochlapami z pozostalych 40 % (nie sa to prawdziwe dane ale chce cos uzmyslowic)

mi np w pracy padlo z 6-7 maxtorow z tej plaskiej serii i ani jeden z grubej - wiec nie mozna powiedziec ze maxtor jest zly bo pada jedna seria jego dyskow

podobnie z wd - stare dyski padaly nowe sa juz lepsze albo ibm dlta czy jakos tak - ta slawna seria to tak jak by przedstawic porownanie awryjnosc plyt ecsa vs awaryjnosc plyt solteka gdy ecs ma najwiekszy udzial w rynku a soltek jakis odlamek - wiadomo ze tabela bedzie na niekorzysc tego pierwszego producenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta ankieta jest calkowicie do bani - nie mozna czegos takiego robic bo

np segate ma 60 % udzialow w rynku a pozostale firmy dziela sie ochlapami z pozostalych 40 % (nie sa to prawdziwe dane ale chce cos uzmyslowic)

mi np w pracy padlo z 6-7 maxtorow z tej plaskiej serii i ani jeden z grubej - wiec nie mozna powiedziec ze maxtor jest zly bo pada jedna seria jego dyskow

podobnie z wd - stare dyski padaly nowe sa juz lepsze albo ibm dlta czy jakos tak - ta slawna seria to tak jak by przedstawic porownanie awryjnosc plyt ecsa vs awaryjnosc plyt solteka gdy ecs ma najwiekszy udzial w rynku a soltek jakis odlamek - wiadomo ze tabela bedzie na niekorzysc tego pierwszego producenta

Ankieta nigdy nie jest do bani to raz, a dwa ze przeciez wszyscy to uwzgledniaja ze seagate'ow jest wiecej, nie boj sie nikt nie pomysli ze Segate'y to badziewia dlatego ze goruja na liscie (zreszta liczba 14 o niczym nie mowi, gdyby bylo 114 to moze). Sprawa trzecia odpowiedzi maja dotyczyc jaki dysk mi sie zepsul a nie jaki dysk zepsulem, mysle ze uzytkownicy forum tweak'a sa w miare inteligentni i kazdy wezmie to pod uwage, a tymsamym wiekszosc wie jak nalezy odpowiedziec, raczej nie ma tu ludzi ktorzy nie wiedza czym sie rozni Caviar od Maxtora. Dlatego tez uwazam ze ta ankieta a co najwazniejsze wypowiedzi ludzi sa najwartosciowsze i o to tu chodzi, ankieta i post to taki test z opiniami ludzi, czyli to najwazniejsze z czego kazdy moze skorzystac a nie ze np taki test chipa o ten jest cichy 100 pkt, tamten wydajny 200 pkt, wynik najlepszy uzyskuje najcichszy i najszybszy i co z tego skoro psuje sie po miesiacu..., glownym celem dysku nie powinna byc cicha praca tylko trwala i bezawaryjna praca. Co komu po szybkosci czy tam po cichej pracy skoro dysk popracuje miesiac i do widzenia... Zle tez zrozumiales ankiete, a wlaciwie jej cel, nie chodzi tu o ukazanie firmy produkujacej najgorsze dyski bo to jest niemozliwe chodzi jedynie o temat do rozmowy, wymiane doswiadczen itd, ankieta ma tylko urozmaicac. I nawet juz teraz ankieta daje do myslenia, widac np ze 33 osobom z tweak'a zepsul sie przynajmniej 1 dysk... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ankieta nigdy nie jest do bani to raz, a dwa ze przeciez wszyscy to uwzgledniaja ze seagate'ow jest wiecej, nie boj sie nikt nie pomysli ze Segate'y to badziewia dlatego ze goruja na liscie (zreszta liczba 14 o niczym nie mowi, gdyby bylo 114 to moze). Sprawa trzecia odpowiedzi maja dotyczyc jaki dysk mi sie zepsul a nie jaki dysk zepsulem, mysle ze uzytkownicy forum tweak'a sa w miare inteligentni i kazdy wezmie to pod uwage, a tymsamym wiekszosc wie jak nalezy odpowiedziec, raczej nie ma tu ludzi ktorzy nie wiedza czym sie rozni Caviar od Maxtora. Dlatego tez uwazam ze ta ankieta a co najwazniejsze wypowiedzi ludzi sa najwartosciowsze i o to tu chodzi, ankieta i post to taki test z opiniami ludzi, czyli to najwazniejsze z czego kazdy moze skorzystac a nie ze np taki test chipa o ten jest cichy 100 pkt, tamten wydajny 200 pkt, wynik najlepszy uzyskuje najcichszy i najszybszy i co z tego skoro psuje sie po miesiacu..., glownym celem dysku nie powinna byc cicha praca tylko trwala i bezawaryjna praca. Co komu po szybkosci czy tam po cichej pracy skoro dysk popracuje miesiac i do widzenia... Zle tez zrozumiales ankiete, a wlaciwie jej cel, nie chodzi tu o ukazanie firmy produkujacej najgorsze dyski bo to jest niemozliwe chodzi jedynie o temat do rozmowy, wymiane doswiadczen itd, ankieta ma tylko urozmaicac. I nawet juz teraz ankieta daje do myslenia, widac np ze 33 osobom z tweak'a zepsul sie przynajmniej 1 dysk...  :lol:

..a ja mysle ze do bani. topik topikiem ale po co urozmaicac go wykresikami ktore klamia - nie mam pojecia? zeby bylo to kiepskie uzasadnienie. co do wypowiedzi userow tesh mozna by polemizowac skoro wiekszosc z nich ogranicza sie do: padl mi ten jeb.ny bigfoot po miesiacu (nie dodajac) noszenia w szkolnym plecaku. swoja droga najpierw piszesz ze chodzi o dyski ktore najczesciej/najszybciej sie psuja a pozniej ze celem ankiety nie jest ukazanie firmy produkujacej najgorsze dyski. czy nie zaprzeczasz sam sobie? krytykujesz testy w prasie i taki zebrany miszmasz nazywasz skarbnica wiedzy. do tego wychodzisz z blednego zalozenia ze kazdy bedzie wiedzial jak interpretowac wyniki tej tendencyjnej sondy i zebrane bluzgi. do bani do bani..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezus jak Ci sie nie podoba to przeciez masz inne posty w stylu co lepsze R9500 czy Ti4200, czy np lepszy Asus czy Abit czy lepsze sramto czy tamto, jesli uwazasz ze z tego typu postow wynika wiecej niz z takich to dyskutuj w innych, ja uwazam ze do bani sa Twoje uwagi (zbedne). Napisalem juz na wstepie ze nie wiem czy cos wyniknie z takich ankiet no ale teraz juz jestem calkiem pewien ze nic, skoro co drugi komentarz to w stylu eee to do bani, z takim podejsciem to nie ma sensu nawet cale forum bo wszystko jest do bani...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się zrobienie takiej ankiety dla każdej firmy z osobna z podzieleniem na poszczególne modele. Ale wówczas wypadałoby dodać opcję iż model działa bez problemów.

Wówczas np. byłoby

U5 - padła

U5 działa bezproblemowo

U6 działa

U6 działa bezproblemowo

itp.

A jeszcze lepiej by było zebrać wszystkei dane u jednej osoby i choćby w excelu jakieś wykresy statystyczne zrobić. Mało roboty a prawdopodobnie udałoby się do jakiś sensownych rezultatów dojść...

ps. U mnie u5 nostop na pci >40 i działa wyśmienicie od ~2,5 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IBM 20GB - zabij mnie ale nie pamietaqm szczgolow to bylo tak dawno :)

po tej ankiecie widac ktorych dyskow jest najwiecej na rynku :)) zawsze jes tak ze w takiej ankiecie bedzie najwiecej padajacych sztuk w najardoziej rozpowwszechnionym modelu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ankieta jest dobra bo daje suche dane do statystyki. bo przychodzi bartezjusz, wielki zwolennik caviarów, i zaczyna mi chrzanić że mi zaraz samsung padnie i że caviar jest super hiper. jakby był to bym teraz miał znów caviara a nie mam.

i nie zgadzam się, że dysk ma tylko chodzić długo i bezawaryjnie. takie coś to można powiedzieć o serwerowych dyskach SCSI ale one muszą być także wydajne bo by serwer był do kitu.

w domu dysk nie musi być mistrzem wydajności, ma chodzić cicho i wystarczająco wydajnie no i ma się nie psuć. a gwarancję mam 3 letnią i był to podstawowy warunek zakupu (seagate odpadł na starcie) i to właście przez caviara który padł po 2 latach pracy przy PCI 33.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...