Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

widze ze mi to nikt nie chce pomoc ;)

Kamien się najlepiej orientuje.

A w budżecie do 2000zł wybór jest dość ograniczony. Szukałbym w kierunku podstawkowców w granicy 1000zł, do tego używany wzmacniacz stereo i tuner - allegro, zostaje sprawa odtwarzacza.

Prostszym rozwiązaniem jest zakup Yamahy Pianocraft 600 mkII - koszt 1700zł a masz przyzwoity (w gronie tanich) wzmacniacz, dvd z mp3, radio, pare wejść i kolumienki. Zestawik chwalony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamien się najlepiej orientuje.

A w budżecie do 2000zł wybór jest dość ograniczony. Szukałbym w kierunku podstawkowców w granicy 1000zł, do tego używany wzmacniacz stereo i tuner - allegro, zostaje sprawa odtwarzacza.

Prostszym rozwiązaniem jest zakup Yamahy Pianocraft 600 mkII - koszt 1700zł a masz przyzwoity (w gronie tanich) wzmacniacz, dvd z mp3, radio, pare wejść i kolumienki. Zestawik chwalony.

wiesz nie jestem audiofielm jednak mysle ze moglbym poswiecic tylko 2000zl na glosniki i wzmacniacz. sprawdze ten zestaw yamahy. dzieki

kamien: moze byc tez z allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś może schemat do amplitunera YAMAHA RX 350?

Amplitunerek prosty jak budowa cepa, ale nie moge pewnej rzeczy przeskoczyć - napięcia by się przydały ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście chodzi mi o pare głośników (fronty). Mysle ze za 700 zl da sie cos kupic. I oczywiście mysle o glośnikach podłogowych.

A co myslicie o tych tonsilach (Fenix II i Mistral), po kody 702F maja moc max 120W a tonsile 240-250W czyli 2x wiecej! ale ja sie na tym za bardzo nie znam porównuje tylko cyferki :D

Prosze coś doradzic!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście chodzi mi o pare głośników (fronty). Mysle ze za 700 zl da sie cos kupic. I oczywiście mysle o glośnikach podłogowych.

A co myslicie o tych tonsilach (Fenix II i Mistral), po kody 702F maja moc max 120W a tonsile 240-250W czyli 2x wiecej! ale ja sie na tym za bardzo nie znam porównuje tylko cyferki :D

sluchaj tu nikogo nie obchodzi ile jaka kolumna ma mocy... bo w sumie czy ma 80W czy 300W to co za roznica ?? (chyba ze dla dzieci albo dresow... zeby pochwalic sie przed znajomymi)

liczy sie przedewszystkim jak to gra a w tej kwesti kody 702F prezentuja sie zdecydowanie lepiej od tonsila

ps. jak juz lecisz na glosnosc kolumn to zwracaj uwage na efektywnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek_tom

Można też znaleźć ELTAX CONCEPT 500 - "chadzają" po około 600zł. Ale ich nie słuchałem i nie widziałem testów. Więc Koda 702F byłaby pewniejszym zakupem. Dobrą opinie mają też Eltax Symphony 6.3 - ale to już raczej 900zł.

Kamień - może Ty miałeś z tym czymś styczność. Jak kolega jest uprzedzony do Kody to może takie Eltaxy niech sobie kupi.

P.S.

Ktoś sprzątnął mi sprzed nosa Tannoye M4 zanim zdążyłem je posłuchać. W miejscowym sklepie rtv-agd (raczej adg) wystawili je w cenie 950zł. Pojechałem do domu po muze, coby zrobić jakąś namiastke odsłucchu, wróciłem i już ich nie było :( .

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam kilka pytań do osób znających się na sprzęcie audio.

Chciałbym sobie poskładać zestawik 2.1 który byłby podłądzony pod kompa lub discmana i tu już mam kilka pytań :

1.Chce zrobić suba + 2 satelitki (1 wysokotonowy + 1 średniotonowy głośnik w kolumnie satelitarnej)

2.Jaki wzmaczniacz do tego i wogule jak to podłączyć ??

3.Ma to nagłosnić pokoik ok.30m2 i ma grać ładnie ale do swojej ceny (a chce to zrobić w miare za małe pieniądze)

4.Tutaj daje przykłady głośników z których chciałbym zakupić i proszę o korekcje i podanie innych zamienników w podobnej cenie jeśli wybrałem złe te głośniczki SUB Średniotonowy Wysokotonowy

5.Jaki do tego wzmacniacz o jakiej mocy i ile mnie będzie kosztować cały zestawik (prócz głośników, odubów, i kabli i innych [ciach!]łek)

6.Czy da rade coś takiego wogule zrobić ;) ??

Czekam na informacje i zgóry dziękuje za kazdą pomoc i jeśli coś napisałem zawile lub niezrozumiale to przepraszam :)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o czlowieku daruj sobie taki cos. To tylko wyglada jak glosnik ale grac to nie potrafi w żadnym stopniu. Powiedz ile masz pieniędzy i jak nie masz żadnych umiejetnosci to nie bierz sie za samodzilena budowe tylko kup cos gotowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paniczo sluchaj. W dobrym stereo nie potrzebny ci jest sub. A ludzie kupuja ta tendete bo maja takie same pojecie o tym jak Ty. I nie pytaj sie za ile zrobisz dobre 2.1 bo mzoesz zrobic i za 700 zl a mozesz zrobic i za kilka tys.

jak nie nażekasz to kup se takie same glosniki tylko 2.1 i bedziesz mial spokoj :/

Edytowane przez pvl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze zrobisz. Tylko prosimy cie bardzo podaj nam te swoj budzet bo co mamy ci polecic skoro nie śmiesz powiedziec ile chcesz na to przeznaczyc. Masz jakiekolwiek pojecie o lutowaniu , cięciu i skręcaniu ? Jesli nie to nie poradzisz sobie z budowa kolumn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sie dostosujesz, to z czystym sercem polecam Paradigm Monitor 3 (v4 na allegro dzisiaj jest za 900 z hakiem, nic tylko brac, jesli jeszcze sa) i wzmacniaczyk HK, albo Denon jakis starszy. zamkniesz sie w okolo 1500 i bedziesz mial przyzwoity sprzecik, w ktorym basu ci nie braknie, a grac to bedzie nie porownywalnie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z budową kolumn sobie poradze to nie problem wiertarki śróbokręta cyny i lutownicy też się nie boje może nie jestem w tym mistrzu ale po drobnych instrukcjach dam rade ;)

Co do kasy to powiedziałem że moge dać tyle kasy co na t3000 a one kosztują ok. 150 zł. TU więc w takiej kasie byłoby coś ??

Edytowane przez paczino44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie żartuj sobie ok ?

za 150 chcesz zbudowac stereo + sub ? kup sobie lepiej te creative'y

a do tego jeszcze podales linka do innych glosnikow.

Edytowane przez pvl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co domowe konstrukcje nie dorównują komercyjnym produktą :-| ??

Było tak powiedzieć odrazu jeśli mam dawać np. 600zł. za głośniczki to biore creativy megaworksy 5.1 i zapewniam cię że ładnie grają :-P

Ja chciałem sobie zrobić małe dobre głośniczki do kompa 2.1 które będą grały ładnie powiedzmy ciut lepiej jak te creativy t300 a byłyby zrobione samemu.

Jeżeli chce zrobić przyzwoite kolumienki to wiem że musze dać min. 700 zł. ale ja powtarzam że nie chce kolumn !!

edit : link poprawiony atak apropo to ile by kosztowało zrobienie takich megaworksów 2.1 ? o podobnych parametrach ??

Edytowane przez paczino44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisalem ze nie dorównuja ale nie zrobisz diy za 150 zl !! za 600 zl to zbudowalbym takie cudenka ze nie uslyszal bys tych pierdziawek

Edytowane przez pvl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sie dostosujesz, to z czystym sercem polecam Paradigm Monitor 3 (v4 na allegro dzisiaj jest za 900 z hakiem, nic tylko brac, jesli jeszcze sa) i wzmacniaczyk HK, albo Denon jakis starszy. zamkniesz sie w okolo 1500 i bedziesz mial przyzwoity sprzecik, w ktorym basu ci nie braknie, a grac to bedzie nie porownywalnie lepiej.

eee tam lepiej dali concept 2 za 800zl:D

kamien tez to powie;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi