Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie potrzebuje pomocy w wyborze jakiegos niedrogiego subwoofera to satelitek z zestawu creative S750THX poniewaz sub aktywny sie spalil, a kompletnie nie wiem na co mam zawrocic uwage.;/

Zestaw ten mialby teraz sluzyc przy kinie domowym zamiast przy kompie, dziekuje za pomoc icon_wink.gif Gigaworks S750THX

Zaznaczam ze nie musi to byc znowu zestaw 7.1 spokojnie starczy jak bedzie to 4.1 albo 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że o audio nie mam za dużej wiedzy, chciałbym takie głośniczki http://www.allegro.pl/item492482609_kolumn...sc_gratisy.html podłączyć pod laptopa, z tego co wiem to muszę je podłączyć przez wieże albo wzmacniacz (AUX) no i stąd moje pytanie, co kupić w miarę tanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że o audio nie mam za dużej wiedzy, chciałbym takie głośniczki http://www.allegro.pl/item492482609_kolumn...sc_gratisy.html podłączyć pod laptopa, z tego co wiem to muszę je podłączyć przez wieże albo wzmacniacz (AUX) no i stąd moje pytanie, co kupić w miarę tanie?

Odradzam kupowanie takiego dziadostwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić jakieś kolumienki do mojego wzmacniacza Pioneer A-110.

Słucham głównie Trance, chciałbym jakieś małe głośniki/kolumienki (mało miejsca zajmujące).

Pokój to 5x3.5

Mogą być używane bo wątpię, że za cenę 200-250 zł dostanę jakieś nówki.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

Edytowane przez Bioły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Krótko i na temat: mam ampli Onkyo TX-SR606. Do tego mam podlaczone 5.1 H/K do kina i X360. Jest jednak opcja podlaczyc drugi zestaw glosnikow (Zone2) i szukam jakis kolumienek do stereo. Nie jestem zadnym audiofilem i teksty, ze ampli do kina nie nadaje sie do stereo nie bardzo do mnie trafiaja. Nie zmienie go, bo w zupelnosci mi wystarcza i ze stereo jakie da tez bede zadowolony. Natomiast kompletnie nie znam sie na glosnikach. I teraz prosba czy ktos moglby polecic cos co bedzie spelniac przede wszystkim 3 warunki:

- im mniejsze tym lepiej (glosniki beda stac obok TV, generalnie maja "nie rzucac sie w oczy" wiec rozmiar ma DUZE znaczenie)

- musza byc dostepne w czarnym kolorze

- muza rozna, ale wszedzie lubie jak jest wyraznie zaznaczony dol.

Jesli chodzi o cene to nie celuje w sprzet, ktory jest na 1 miejscu w kategorii Power. Bardziej stawiam na value czyli najlepszy wspolczynnik cena-jakosc. Co moge rozwazyc biorac pod uwage te wytyczne?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- im mniejsze tym lepiej (glosniki beda stac obok TV, generalnie maja "nie rzucac sie w oczy" wiec rozmiar ma DUZE znaczenie)

Z małych kolumienek o niewielkiej kubaturze z małym wooferem nie będzie basiska ... więc jak to mówią ... albo rybki albo akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakim budżetem dysponujesz?

słuchałem dziś Qba Elements bezpośrednio u producenta, co prawda szukałem czegoś wolnostojącego, lecz mają też monitory z tej serii: 100 AL - 1200 zł za parę

sprzęt wart swojej ceny, charyzmatyczny sprzedawca opowiadał o nich z ogromną pasją

i facet miał rację, po prezentacji stwierdziłem że jak na to co potrafią to ich cen nie jest wygórowana

ps: kolor do wyboru ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Krótko i na temat: mam ampli Onkyo TX-SR606. Do tego mam podlaczone 5.1 H/K do kina i X360. Jest jednak opcja podlaczyc drugi zestaw glosnikow (Zone2) i szukam jakis kolumienek do stereo. Nie jestem zadnym audiofilem i teksty, ze ampli do kina nie nadaje sie do stereo nie bardzo do mnie trafiaja. Nie zmienie go, bo w zupelnosci mi wystarcza i ze stereo jakie da tez bede zadowolony. Natomiast kompletnie nie znam sie na glosnikach. I teraz prosba czy ktos moglby polecic cos co bedzie spelniac przede wszystkim 3 warunki:

- musza byc dostepne w czarnym kolorze

Jesli chodzi o cene to nie celuje w sprzet, ktory jest na 1 miejscu w kategorii Power. Bardziej stawiam na value czyli najlepszy wspolczynnik cena-jakosc. Co moge rozwazyc biorac pod uwage te wytyczne?

pozdrawiam

Paradigm Mini Monitor v5 lub Atom v5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z małych kolumienek o niewielkiej kubaturze z małym wooferem nie będzie basiska ... więc jak to mówią ... albo rybki albo akwarium.

Wiadomo, ze nie licze na bas, ktory poruszy moj dom wolnostojacy i jeszcze obudzi sasiadow, ale w takim razie moze inaczej sformuluje zdanie: najlepszy bass WSROD malych kolumienek ;)

Co do ceny to zdecydowanie blizej wspomnianych wyzej Atomów niż Mini Monitorów. Paradigm to jeden z moich typow, zastanawialem sie jeszcze na Mission M32i. Pasuje mi bardzo ich wyglad, no i z tego co udalo mi sie wyszukac w sieci, to wyrozniaja sie wlasnie dobrym basem w stosunku do gabarytow i innych kolumienek w tym segmencie. Cenowo tez praktycznie to samo co Atomy. Jesli jednak byloby cos tanszego, a porownywalnego to z checia sie nad tym zastanowie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, ze nie licze na bas, ktory poruszy moj dom wolnostojacy i jeszcze obudzi sasiadow, ale w takim razie moze inaczej sformuluje zdanie: najlepszy bass WSROD malych kolumienek ;)

Co do ceny to zdecydowanie blizej wspomnianych wyzej Atomów niż Mini Monitorów. Paradigm to jeden z moich typow, zastanawialem sie jeszcze na Mission M32i. Pasuje mi bardzo ich wyglad, no i z tego co udalo mi sie wyszukac w sieci, to wyrozniaja sie wlasnie dobrym basem w stosunku do gabarytow i innych kolumienek w tym segmencie. Cenowo tez praktycznie to samo co Atomy. Jesli jednak byloby cos tanszego, a porownywalnego to z checia sie nad tym zastanowie.

pozdrawiam

Weź pod uwagę że pewnie będziesz przeprowadzał kalibrację (zmieni się charakter brzmienia kolumn). Np. ja mam KEF Q1 o których ktoś napisał że mają "pudełkowaty bas" - bez kalibracji coś w tym jest ... ale po kalibracji zmiana jest o 180 st. (przede wszystkim jest głębszy ... i oczywiście zero "pudełkowatości").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie Panowie. Pytanie: interkonekty w moim domowym audio zaczynają odmawiać posłuszeństwa (starość nie radość), a jako że są to najzwyczajniejsze w świecie chinche to można się pokusić o coś fajnego.

Generalnie patrzałem na allegro, bo tam najłatwiej sobie postawić poprzeczkę cenową.

I widzę tam dwie pozycje. ProLink za 20zł i jakieś Klotz za 40zł. Warto się na takie przesiadać? (w sensie czy ich jakość będzie na tyle lepsza od zwyczajnych po 3,50?). Myślę, że granica wyznaczona przez te LaGrande będzie właściwa (nie posiadam wybujałego audio - chcę by transport między odtwarzajką a wzmakiem był jak najlepszy, zwłaszcza, ze w okolicy jest mnóstwo źródeł zakłóceń).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znacie może jakiś sklep gdzie mogłbym znaleść wszystko oprócz drewna do budowy głośników? robie projekt i akurat kolumny wybralem, a mam troche ograniczony dostep do neta ostatnio.

i generalnie jak ma w nim być 2x18cm i tweeter to muszą być one przez zwrotnice połączone, tak? wszytkie muszą mieć tyle samo ohmów? jakim programem liczyć wielkość obudowy i otworu bass-reflex? bo kiedys miałem linki a teraz jakoś na szybko nie mogłem znaleźć.

troche chaotycznie pisze, ale byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :) w przyszłości i tak mam zamiar zbudować sobie 2 kolumny wolnostojące ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znacie może jakiś sklep gdzie mogłbym znaleść wszystko oprócz drewna do budowy głośników? robie projekt i akurat kolumny wybralem, a mam troche ograniczony dostep do neta ostatnio.

i generalnie jak ma w nim być 2x18cm i tweeter to muszą być one przez zwrotnice połączone, tak? wszytkie muszą mieć tyle samo ohmów? jakim programem liczyć wielkość obudowy i otworu bass-reflex? bo kiedys miałem linki a teraz jakoś na szybko nie mogłem znaleźć.

troche chaotycznie pisze, ale byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :) w przyszłości i tak mam zamiar zbudować sobie 2 kolumny wolnostojące ;>

Skoro zadajesz takie pytania to chyba nie bardzo powinieneś się za to zabierać :)

no ale ..

Tak ... wypadałoby użyć zwrotnicy (najlepiej aktywnej ale to już inna para kaloszy) ... głośniki oba nie muszą mieć tyle samo Ohm ... poza tym przebieg impedancyjny głośnika i tak nie jest liniowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny - znajome układy Burr-Browna ;)

a dla kogoś, kto nie chce ściągać t-ampów czy innych cudów z Chin i woli kupić coś all-in-one w Polsce, ciekawą opcją jest nowa Yamaha Pianocraft

http://www.yamaha.com/yec/products/product...DETYP=ATTRIBUTE

na allegro za 1450 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam dylemat ze sprzetem audio, mam miniwieze philips 2x120w(podobno) zasilana 175w z oryginalnymi glosnikami i radmor 5120 5412 z altus 75. Do tej pory używałem radmoró z uwagi że wieża miała słaby bas i tzreba było ja bardzo głośno ustawić żeby był mocny bas, w dodatku orygianle glosniki wpadaly w rezonsans jakis i tylko peirdzialy, jednak rozebralem glosniki wytlumilem i szczelnilem i bas zrobil sie naprawde fajny, neisty glosniki i tak peridza powietzrem wszenie gdyz sa za male w stosunku do mocy, szczegolnie jak przy cichym sluchaniu ustawi sie w karcie dzwiekowej podbicie 90% dla 50hz. Generlanie teraz wieza gra lepiej niz radmory ale mam dylemat z głośnikami. Z oryginalnymi nic juz sie nie zrobi, myślałem o altusach 75 ale one w ogole nie maja basu z mini weiz gdyz sa chyba nastawione na bas okolo 100hz? Zal mi sprzedawa altusow dgyz sa to solidne kolumny, czy zmaina zwrotnic i pozradne wytłumienie sprawi że zagrają takim niskim fajnym basem czy lepiej szukać innych kolumn. Mylslem tez oz akupie jakiego porzadnego wzmaka Sony z serii ES, ale ze ejstem zapalonym majsterkowiczem, to po maturze sam chce zbudowac wzmaniacz ponad 200w na kanal na TDA7924(chyba juz nie pamietam) generalnie projekt juz gotowy tylko trzeba zbudowac i znalesc bude. Co mi radzicie, nie ukrywam ze do nwoego wzmaka będą potzrebne nowe kolumny, co mi radzicie, a czy np te kolumny by ładnie zagrały z miniwieżą i dały by rady z tym przyszłym wzmakiem?

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vM...;vItemDB=itemdb

Z gory dzieki za każdą poradę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

padl mi subwoofer i pierwsze co chcialem zrobic to sprawdzic czy bezpiecznik jest caly. Problem w tym ze do elektronika mi torche brakuje i nie wiem jak to zrobic przy pomocy miernika. Oznaczenie na nim to 3.15A/250V. Domyslam sie ze mam sprawdzic rezystencje miernikiem tylko jaki wynik jest prawidlowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Planuje zakup dwóch kolumn i wzmacniacza. Jestem zdecydowany na MAgnaty 880 + wzmacniacz Technics SU-VZ220 w cenie 600zl za komplet chyba nie bedzie nic lepszego, co o tym sądzicie? Może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć dlaczego taki wzmacniacz http://www.allegro.pl/item523075300_nowy_w...atis_w_24h.html nowka z moca 2x60W jest taki tani? nadaje sie on do czegoś czy odrazu o nim zapomniec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dwojga złego chyba te Artkor ( jeśli przecena z 700 PLN to kto wie ...). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpowie ktoś mam nadzieję :)

chętnie podesłałbym mój wzmacniacz na serwis,, gra ładnie ale już nie tak ładnie jak kiedyś,, na pewno przydałoby się popatrzeć co potraciło parametry i ew podmienić,, może na coś lepszego ;)

szukam pewnego punktu gdzie zajmą się tym profesjonalnie i nie popsują mi wzmaczka a i może zaproponują coś co by niedrogo go trochę podkręciło jeszcze :]]] może ktoś chętny na zabawę i kompetentny ??

wzmaczek to dual pa5030

zapytam jeszcze raz,, kiedys próbowałem ,, czeka mnie wymiana głośników mid-low w wf 9,1 - upalone,, ktoś już kiedyś rozbierał te kolumny ? kupić takie same (koszt 290zł z przesyłką) czy wsadzić coś lepszego ? czy wymaga to ingerencji w zwrotnice ? jesli zostanę przy tych głośnikach to może podmiana kabli + jakaś ingernecja właśnie w zwrotniczki ? skoro już mają być rozbierane to może coś bym im jeszcze pomógł ;)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi